Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kluczyk scyzoryk Astra G - czy ktoś montował?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Pytanie mam odnośnie Astry G z popularnym (niestety) salonowym alarmem PRESTIGE . Poniżej foto pilota, dla niewtajemniczonych.

6f4fead4e1cdbc8912c76459fbff767210606.jpg

Chciałbym połączyć kluczyk z pilotem, czyli mieć piękny kluczyk-scyzoryk lub zintegrować alarm z oryginalnym kluczykiem OPLA, który posiada dwa przyciski do CZ. Widziałem również takie Astry, które z oryginalnym kluczykiem zintegrowany miały również alarm. Podejrzewam, że w takim przypadku w grę wchodzi jakiś dodatkowy moduł GM a nie zwykły alarm np z allegro wink.gif

Rozważam takie opcje.

1. Kupuje obudowę klucza 'scyzoryka' wraz z odpowiednim grotem, upycham w niego kostkę immo i elektronikę z pilota alarmu i mam 2 in 1. Efekt myślę byłby zadowalający pod warunkiem, że jakość tego pilota będzie dobra i udałoby się spasować elektronikę pilota alarmu w obudowę kluczyka aby działały przyciski (przynajmniej 1). Tutaj link do scyzoryków.

Jako opcję do powyższej konfiguracji można by kupić (jeżeli jest w ogóle?) kluczyk scyzoryk z elektroniką w pilocie. Sprawa byłaby ułatwiona, gdyż wystarczyłoby kodować pilota w centralkę alarmu, przełożyć immo i dorobić grot klucza.

2. Niekoniecznie scyzoryk. Połączenie centralki alarmowej z oryginalnym kluczykiem GM i sterowanie alarmem za pomocą jego przycisków.

3. Pośrednia opcja. Kluczyk scyzoryk oryginalny GM lecz alarm w drugim pilocie (ew. połączenie z opcją nr 2.). Nie wiem, tylko czy w tych oryginalnych kluczykach.

Takie kluczyki można kupić np TU. Wiem, że klucze pochodzą z modelu H, może istnieje możliwość wkodowania ich do G.

Podsumowywując powyższą treść mam pytanie, czy ktoś z szanownych Kolegów trenował już taki temat?

pub2.gif

Pozdrawiam,

Napisano

> Witam!

> Pytanie mam odnośnie Astry G z popularnym (niestety) salonowym

> alarmem PRESTIGE . Poniżej foto pilota, dla niewtajemniczonych.

> Chciałbym połączyć kluczyk z pilotem, czyli mieć piękny

> kluczyk-scyzoryk lub zintegrować alarm z oryginalnym kluczykiem

> OPLA, który posiada dwa przyciski do CZ.

Witaj,

alarmy sterowne z kluczyka są do tego przystosowane, ten którego Ty masz nie będzie tak działał,

natomiast odnośnie klucza-scyzoryka, to widziałem gdzieś na jakimś niemieckim lub angielskim forum przeróbkę ale trzeba przełożyć grot klucza bo są inne profile w A-G i w A-H więc nie da sie dopiłować go na wprost, trzeba też przełożyć elektronikę bo się go nie wprogramuje do G, ja chciałem taki tuning przeprowadzić ale dałem spokój jak zobaczyłem że owszem się da ale trzeba przeróbkę robić tej płytki w pilocie, stwierdziłem że sie za to nie biorę bo to wszsytko wyglądało jak partyzantka,

brat

Napisano

Mam "salonowy" alarm firmy Lite-on który pracuje z kluczykiem Opla, pewnie najprostsze rozwiązanie to poszukać alarmu dedykowanego dla Opli.

Napisano

Ja w swoim mam zastosowaną opcję nr 2. Alarm Proxima BP

Napisano

Pilot z H do G nie podejdzie bo w G jest firmy bosch a w H siemens i pracuja inaczej.

Modol cantralnego zamka ma wejscie na fabryczny alarm i mozna tam sie podpiac z wlasnym nie firmowym alarmem i jak bedzie sie zamykac centrala to odrazu uzbroi alarm. Mozna tez oplowski wstawic ale napewno drozszy bedzie. Ogolnie mysle ze sredniozaawansowany elektronik to zrobi bez problemu.

Tez mi chodzil po glowie kluczyk scyzoryk i myslalem o przekladce elektroniki do np. kluczyka od VW audi. Wieksze sa to moze by weszla ta elektronika. Grot tylko dorobic i odpowiednio dopilowac mocowanie. Troche tylko by smiesznie wygladalo ze od innej marki no i tak jak ktos wyzej pisal bylby w stacyjce ten kluczyk obrucony o 90 stopni.

Napisano
  • Autor

Witam!

Dzięki chłopaki za odpowiedzi. ok.gif

Faktycznie kluczyk będzie przekręcony o 90 stopni. Nie wpadłem na to. Dziwnie to musi wyglądać po włożeniu do stacyjki.

Tak więc bardziej skłaniam się ku opcji nr 2. Oryginalny kluczyk GM z Astry G wygląda dla mnie dobrze. Głównie chciałbym pozbyć się pilota. Tak więc scalenie go razem z centralka alarmową to by było to czego oczekuje. Spróbowałbym to zrobić, tylko bez opisu wejść/wyjść w C.Z. GM to raczej rzeźba i ryzyko padnięcia centralki lub c.z.

Jest ktoś w stanie pomóc i podesłać np. jakiś schemat we/wy, ew coś podpowiedzieć.

Będę wdzięczny.

Pozdrawiam,

Napisano

Mam całą centralkę z która w komplecie był pilot scyzoryk, i powiem że super sprawa. Grot z dorobieniem kosztuje 15zł (dorabiałem w Sulejówku). Osobiście to polecam ten bajer, oszczędza on naprawdę miejsce w kieszeni jump.gif

Napisano

Nie bardzo rozumiem. Masz już alarm czy chcesz dopiero założyć?

Ja miesiąc temu założyłem alarm, przy którym był kluczyk-scyzoryk. Podłączyłem alarm do CZ i mam już tylko jeden pilot i nawet szybki domyka z pilota. zlosnik2.gif Jak Cię interesuje to napisz.

Pozdrofka

Napisano
  • Autor

> Nie bardzo rozumiem. Masz już alarm czy chcesz dopiero założyć?

> Ja miesiąc temu założyłem alarm, przy którym był kluczyk-scyzoryk.

> Podłączyłem alarm do CZ i mam już tylko jeden pilot i nawet

> szybki domyka z pilota. Jak Cię interesuje to napisz.

> Pozdrofka

Witaj!

W pierwszym wątku napisałem, iż alarm posiadam. Nie chcę zmieniać centralki, gdyż ten alarm jest bdb i spełnia swoje zadanie w 100% (+ryglowanie, +domykanie szyb).

Interesuje mnie na tą chwilę specyfikacja wejść/wyjść sterownika CZ GM, który mógłbym spiąć z alarmem i wyeliminować w ogóle pilot.

Pozdrawiam,

Napisano

> Witaj!

> W pierwszym wątku napisałem, iż alarm posiadam. Nie chcę zmieniać

> centralki, gdyż ten alarm jest bdb i spełnia swoje zadanie w

> 100% (+ryglowanie, +domykanie szyb).

> Interesuje mnie na tą chwilę specyfikacja wejść/wyjść sterownika CZ

> GM, który mógłbym spiąć z alarmem i wyeliminować w ogóle pilot.

> Pozdrawiam,

W tę stronę to chyba się nie da. Bo CZ GM jest sterowany radiowo i alarm jest sterowany radiowo. Jedyne możliwe spięcie jakie ja znam to tylko po przez wyjście na CZ z alarmu. Czyli rezygnujesz z orginalnego kluczyka na rzecz alarmu, który przejmuje wszelką kontrolę. Powinieneś teraz podjechać do speców od alarmów czy mogliby do twojewgo alarmu przypasować kluczyk scyzoryk. Prawdo podobnie jest to możliwe lecz drogie rozwiązanie. W zakładzie montującym alarmy zaśpiewali mi za zestaw alarm+CZ sterowany orginalnym kluczykiem 700 PLN. (alarm nie orginalny GM, a CZ już był w samochodzie)

Ale może się mylę i jest jeszcze inne rozwiązanie.

Ja zrezygnowałem z orginalnego kluczyka. kupiłem alarm z pilotem-scyzorykiem i mam sterowanie CZ przez alarm. Nie przeszkadza mi że kluczyk jest w tej chwili w innej pozycji.

Pozdrówka

Napisano

> 2. Niekoniecznie scyzoryk. Połączenie centralki alarmowej z

> oryginalnym kluczykiem GM i sterowanie alarmem za pomocą jego

> przycisków.

Czyli chcesz używać tylko oryginalnego klucza z pilotem. Pilotem od kluczyka będziesz otwierał i zamykał drzwi poprzez CZ, a CZ ma przewodowo włączać i wyłączać alarm? Tak to zrozumiałem... Mowa jest oczywiście o Astrze G?

Raczej nie uda ci się włączać i wyłączać alarmu bez jego pilota fabrycznego... chyba, że się "wlutujesz" z przewodami od CZ w płytke sterownika alarmu... trudna sprawa...

Powinieneś kupić raczej inny alarm, tzw. "bezpilotowy", który podpina sie właśnie pod CZ.

Pozdr.

Napisano

> Czyli chcesz używać tylko oryginalnego klucza z pilotem. Pilotem od

> kluczyka będziesz otwierał i zamykał drzwi poprzez CZ, a CZ ma

> przewodowo włączać i wyłączać alarm? Tak to zrozumiałem... Mowa

> jest oczywiście o Astrze G?

> Raczej nie uda ci się włączać i wyłączać alarmu bez jego pilota

> fabrycznego... chyba, że się "wlutujesz" z przewodami od CZ w

> płytke sterownika alarmu... trudna sprawa...

> Powinieneś kupić raczej inny alarm, tzw. "bezpilotowy", który podpina

> sie właśnie pod CZ.

> Pozdr.

No właśnie Proxima BP tak ma.

Napisano

> No właśnie Proxima BP tak ma.

Ale temat dotyczy Prestige, a zmiana alarmu nie wchodzi w grę... Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Czyli chcesz używać tylko oryginalnego klucza z pilotem. Pilotem od

> kluczyka będziesz otwierał i zamykał drzwi poprzez CZ, a CZ ma

> przewodowo włączać i wyłączać alarm? Tak to zrozumiałem... Mowa

> jest oczywiście o Astrze G?

> Raczej nie uda ci się włączać i wyłączać alarmu bez jego pilota

> fabrycznego... chyba, że się "wlutujesz" z przewodami od CZ w

> płytke sterownika alarmu... trudna sprawa...

> Powinieneś kupić raczej inny alarm, tzw. "bezpilotowy", który podpina

> sie właśnie pod CZ.

> Pozdr.

Tak, brałem pod uwagę kilka opcji.

Scyzoryk niestety odpada ze względu na brak możliwości dopasowania pilota do istniejącej centrali. Tak przynajmniej twierdził jeden ze sprzedawców tego typu podzespołów z alledrogo.

Natomiast spięcie CZ z centralką alarmu miałoby sens, gdyby alarm dał się uzbroić impulsem elektrycznym za pomocą jakiegoś we/wy. Niestety nie ma takiej możliwości, tylko pilot.

Szczerze powiem, że o alarmie bezpilotowym jeszcze nie słyszłem lecz w takich przypadkach jest to sensowne rozwiązanie. Ciekaw jestem, czy są na tyle rozbudowane jak dzisiejsze w tzw, dzisiejszym standardzie.

OK.

Dziękuję za odpowiedzi. Na dzień dzisiejszy myślę, że się wyleczyłem ze scyzoryka a inne opcje w tym układzie są niewykonalne.

Pozdrawiam,

Napisano

> Szczerze powiem, że o alarmie bezpilotowym jeszcze nie słyszłem lecz

> w takich przypadkach jest to sensowne rozwiązanie.

Ja natomiast uważam, że zakładanie alarmu włączanego i wyłączanego g... nianym centralnym zamkiem to... brak rozwagi, żeby nie rzec głupota. Bo, jeśli uważamy fabryczne zabezpieczenie CZ za niewystarczające, to dodatkowe powinno być niezależne od niego. A tak, złodziej weźnie łamaka, wsadzi w zamek, przekręci, otworzy drzwi i jednocześnie rozbroi alarm, ze wszystkimi jego zabezpieczonymi obwodami... zupełnie bez sensu.

Połaczenie CZ i alarmu stanowi łańcuch, a jak wiadomo, łańcuch jest tak mocny, jak najsłabszse jego ogniwo! Zamiast dwóch zabezpieczeń mamy tylko jedno... i to gorsze!

Pozdr.

Napisano

W moim jest tak,że centralny zamek otwiera się i zamyka z pilota oraz kluczykiem w drzwiach - czyli standart.Natomiast alarm można rozbroić tylko poprzez pilota.Otwierając auto kluczykiem otwieram centralny ale nie rozbrajam alarmu - po otwarciu drzwi wyje.Już nie raz tak zrobiłem.

Napisano

> Otwierając auto kluczykiem

> otwieram centralny ale nie rozbrajam alarmu - po otwarciu drzwi

> wyje.Już nie raz tak zrobiłem.

A co zrobisz, jeśli ci bateria w pilocie kluczyka padnie? Otworzysz drzwi mechanicznie kluczykiem, a jak rozbroisz alarm?

A czy możliwe jest, że złodziej po zeskanowaniu sygnału z pilota otworzy twój samochód?

Pozdr.

Napisano

> A co zrobisz, jeśli ci bateria w pilocie kluczyka padnie? Otworzysz

> drzwi mechanicznie kluczykiem, a jak rozbroisz alarm?

> A czy możliwe jest, że złodziej po zeskanowaniu sygnału z pilota

> otworzy twój samochód?

> Pozdr.

Jeżeli bateria padnie to wchodzę do auta i rozbrajam alarm w trybie awaryjnym - zgodnie z instrukcją dołączaną do alarmu.

Sygnał jest taki jak u ciebie - znaczy tego typu jak w standartowym kluczyku - radiowy.Wygląd pilota nie wskazuje,że jest uruchomiony oprócz zamka alarm.

A czy jest możliwe? Podobno tylko hełmu nie da się wywrócić na drugą stronę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.