Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

alternator

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Twoim zadaniem jest sprawdzić który obwód bierze najwięcej prądu. To

> raz. Po drugie masz zmierzyć jaki prad pobiera dany obwód a

> następnie sprawdzając jakie odbiorniki są w tym obwodzie masz

> wykombinować czy mają prawo brać prąd, a jeżeli tak to czy

> natężenie tego prądu nie jest podejrzanie duże.

wykombinowanie czegoś to chyba przekracza juz moje mozliwosci biglaugh.gif ale pozyjemy zobaczymy...

Napisano
  • Autor

> tylko mam pytanie czy to jest prawidłowe że podczas pomiaru jak podlaczylem miernik to

> pokazalo najpierw 0,81A i przez 10 sek. spadalo do tego 0,22A i

> tak juz staneło?? czy nie powinno to odrazu pokazac pobor pradu

> bez takiego opadania??

A co odnosnie tego opadania prądu?? jest to prawidlowe przy pomiarze poboru pradu?? czy może to o czymś swiadczy??

Napisano

> A co odnosnie tego opadania prądu?? jest to prawidlowe przy pomiarze

> poboru pradu?? czy może to o czymś swiadczy??

W momencie kiedy podłączyłeś klemę do akumulatora (przez miernik) to ładują się kondensatory, np. w radiu, kompie, wyświetlaczu i stąd ten większy pobór prądu.

Napisano

> W momencie kiedy podłączyłeś klemę do akumulatora (przez miernik) to

> ładują się kondensatory, np. w radiu, kompie, wyświetlaczu i

> stąd ten większy pobór prądu.

I świeci TID ... idea.gif

Napisano
  • Autor

> I świeci TID ...

mam tylko DID. a czy swieci to nie sprawdzalem...

Napisano

> mam tylko DID. a czy swieci to nie sprawdzalem...

Chodzi o podświetlenie żaróweczkami ...

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Dzisiaj idę do autka i mierze ladowanie na akumulatorze(wloczone bylo tylko radio) i wyszlo mi 14,9 - 15 V. pomiar byl dokonany po 1 dniu postoju samochodu. Wiem ze jest to zly wynik tylko chce sie dowiedziec teraz co jest wina takiego stanu rzeczy, podejrzewam ze regulator ale czy tylko, czy nie trzeba tez wymienic mostka?? Drugie pytanie jaki kupic regulator do alternatora, ktory na obudowie ma oznaczenie 641 5x11 2 70A NN Delco Remi(taki jak w pierwszym poscie watka), czy moze byc coś takiego czy moze inny??

Napisano

> Dzisiaj idę do autka i mierze ladowanie na akumulatorze(wloczone bylo

> tylko radio) i wyszlo mi 14,9 - 15 V.

Zmierz to jeszcze raz innym miernikiem - czasem oszukują ... idea.gif

PS. 15V to nie tragedia - ja mam 14,8V i nic się złego nie dzieje

Napisano
  • Autor

wiem ze zbytnio nic strasznego sie nie dzieje szczegolnie gdy sie jezdzi caly czas ze swiatlami bo wtedy mam 14,5 V wink.gif ale jestem juz taki ze wole miec wszystko jak ma byc...

Napisano

> wiem ze zbytnio nic strasznego sie nie dzieje szczegolnie gdy sie

> jezdzi caly czas ze swiatlami bo wtedy mam 14,5 V ale jestem

> juz taki ze wole miec wszystko jak ma byc...

We Fiacie 125 specjalnie podnosiłem napięcie ładowania na zimę do 15,7V a na lato do 15V .

Akumulator wytrzymywał spokojnie 6 lat - z tym że autko stało cały czas pod chmurką.

Jedno było pewne - mrozik 30 st i odpalał od kopa ... Gorzej było po deszczu - wtedy czasem kaprysił. uzbroj_zlo.gif

Napisano
  • Autor

dobra nie rozwazajac czy mozna z tym jezdzic czy nie chcialbym wiedziec czy taki regulator bedzie pasowal(jak podalem wyzej) i czy nie trzeba tez wymieniac mostka ??

Napisano

> dobra nie rozwazajac czy mozna z tym jezdzic czy nie chcialbym

> wiedziec czy taki regulator bedzie pasowal(jak podalem wyzej) i

> czy nie trzeba tez wymieniac mostka ??

Tak jak wcześniej napisałem - zmierz jeszcze raz innym miernikiem.

Ja bym jeździł z takim napięciem.

Przy padniętym mostku to raczej jest za niskie napięcie (dioda ma przerwę) lub wyładowuje się akumulator przy niepracującym silniku (prąd sobie ucieka do masy przez zwartą diodę)

A to czy ten regulator z aukcji pasuje to nie wiem - trzeba zobaczyć jaki masz teraz.

Napisano
  • Autor

regulator -jedyny jego widok- mam taki jak w pierwszym poscie tego watku.

Napisano

> regulator -jedyny jego widok- mam taki jak w pierwszym poscie tego

> watku.

Przemyty! .NA pierwszym poscie masz pokazany kondensator przeciwzakloceniowy anie regulator napiecia . Zmierz napiecie innym miernikiem tobedzierz wiedzial czy twoj nie zawyrza . te cudenka z marketow niejednokrotnie lubia uzalerzniac wynik pomiaru od stanu bateri ,dlugosci kabli ich jakosci temp.otoczenia a czsem nawet ilosci plam na sloncu . to ostatnie to maly zart

Napisano
  • Autor

nie chodzi mi o to co jest zakreslone tylko wogole to co widac na alternatorze, innych zdjec nie posiadam. A co do miernika to mierzylem dzis rano takim cudem znajomego za 300 zl (wiec chyba profesjonalnym) i faktycznie moj zawyzal wynik bo na jego mierniku wyszlo 14,86... wink.gif

Napisano

> nie chodzi mi o to co jest zakreslone tylko wogole to co widac na

> alternatorze, innych zdjec nie posiadam. A co do miernika to

> mierzylem dzis rano takim cudem znajomego za 300 zl (wiec

> chyba profesjonalnym) i faktycznie moj zawyzal wynik bo na jego

> mierniku wyszlo 14,86...

gdzito mierzyles i czy na zwiekszonych obrotach

Napisano
  • Autor

mierzone bylo na akumulatorze i na altku na wolnych obrotach jak i na obrotach ok. 2000rpm (oczywiscie na sluch bo nie mam obrotka). oba wyniki byly prawie identyczne a srednia z nich to jest ten wynik co podalem...

Napisano

Tzn. że napięcie w górnym przedziale, jeśli bez obciążenia to w porządku.

Napisano

> Tzn. że napięcie w górnym przedziale, jeśli bez obciążenia to w

> porządku.

Ok . jezeli pod obciazeniem swiatel i wentylatora przy obrotach ok 2000 nie bedzie schodzil nizej jak 13,8, 13,9 to pozostaje sie tylko cieszyc i o.....c od altka

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Panowie ponieważ coraz bardziej(moim zdaniem) alternator zaczyna dziwniej sie zachowywac to postanowilem wymienic regulator napiecia.. Ale moze najpierw opisze co mnie do tego sklonilo.

Gdy auto postoi np. przez noc i jak odpale i po 5 min.(na parkingu) mierze napiecie to wynosi ono(tak jak pisalem wczesniej) 15 V, ale wystarczy przejechac kilka kilometrow i zmierzyc napiecie bez obciazenia to juz jest ono 14,7V. W przypadku podlaczenia swiatel i radia spada odpowiednio w pierwszym przypadku do 14,5V a w drugim do 14,1-14,2 V. Poniewaz mam nowy aku i nie chce go "zepsuć" postanowilem zmienic regulator, zeby nagle sie nie okazalo ze padl on calkiem i ładuje mi 16V. Tylko teraz moje pytanie czy moze mi ktos podac np. jakis numer regulatora itp. Alternator to Delco 70A(jak na zdjeciu)

280085729-279695749-100_9184.jpg

czy taki regulator bedzie pasował(zdjecie zapozyczone)?

280085729-280366311.jpg

280085729-280366311_1.jpg

post-76805-14352489664324_thumb.jpg

Napisano

> czy taki regulator bedzie pasował(zdjecie zapozyczone)?

to co zaznaczyłeś na zdjęciu to nie jest regulator napięcia wink.gif

edit: sorki - pisałem w trakcie jak dodawałeś drugie zdjęcie blush.gif

Napisano
  • Autor

wiem ze to nie jest to ale mialem takie tylko zdjecie a jak zaznaczalem to na czerwono to pytalem sie o ten kondensator, a ze jestem w pracy to nie mam mozliwosci na wklejenie innego zdjecia oprocz tego...

Napisano
  • Autor

jest mi ktos w stanie pomóc?? znalazlem taki numer regulatora 1204263 ale jak wpisze w cennik czesci na stronie opla to wyskakuje cylinder h cena 400 zl. czy jest mozliwe aby ta czesc kosztowala tyle w ASO?? Wg EPC to ma byc niby regulator...Wymieniał go ktos w altku delco??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.