Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

remont silnika!

Featured Replies

Napisano

Wsio zaczelo sie od zerwanego gwintu swiecy 4-tego cylindra. Wczoraj pojechalem do warsztatu gdzie gwint mi odbudowali. Juz po robocie, silnik nie chcial odpalic... Po wizji srodka komory spalania specjalna kamerka okazalo sie, ze zawor ssacy jest przyblokowany (0 sprezania). Po kontroli sprezania wszystkich cylindrow (na 1-wszym mial tylko 4 bary, 2 i 3: 9 bara) i zdjeciu glowicy, wyszlo tez, ze sa nadpalone zawory. Teraz szykuje sie remont. Wszystko to wplyw gazu - tak mowia w warsztacie.

I co mi dala regulacja instalacji co 10tys km, wymiana filtra gazu co 20-30 tys km, uzywanie najlepszego oleju itd... Qmpel mial podobnie, ale bylem pewny, ze nie pilnowal terminu regulacji instalacji.

Jedno jest dziwne. Dotychczas silnik odpalal od strzalu, ciagnal jak trzeba, a tu nagle nie chce juz gadac i nie trzyma cisnienia niewiem.gif

Napisano

> Jedno jest dziwne. Dotychczas silnik odpalal od strzalu, ciagnal jak

> trzeba, a tu nagle nie chce juz gadac i nie trzyma cisnienia

Odpalał dopóki przy robieniu gwintu nie wpadła im cząstka głowicy do komory spalania i nie zablokowała zaworu. Wtedy już nie chciał palić, bo nie było ciśnienia na jednym cylindrze. Jeśli chodzi o nadpalone zawory to może być wina gazu ale ich wina, że wpadło coś pod zawór i konieczny jest natychmiastowy remont głowicy.

Napisano

> Odpalał dopóki przy robieniu gwintu nie wpadła im cząstka głowicy do

> komory spalania i nie zablokowała zaworu. Wtedy już nie chciał

> palić, bo nie było ciśnienia na jednym cylindrze. Jeśli chodzi o

> nadpalone zawory to może być wina gazu ale ich wina, że wpadło

> coś pod zawór i konieczny jest natychmiastowy remont głowicy.

I taka była pierwsza opcja że przez ciało obce ( opiłki i ... to już autor wie) zawór nie jest do końca domknięty

Wprowadzenie sondy do cylindra rozjaśniło troche sprawe że ciała obcego brak ale zawór ssący jest niestety "uklepany "

Napisano
  • Autor

A szef mowil mi telefonicznie, ze jakies tam opilki wyciagneliscie......

Napisano

> A szef mowil mi telefonicznie, ze jakies tam opilki

> wyciagneliscie......

Tak ale nie na tyle duże żeby mogły powodowac takie cos frown.gif a cieszyłbym sie jakby to one

blokowały a tak trza było głowe zwalać i niestety koszta i dodatkowa ponadprogramowa robota sciana.gif

Napisano

> Odpalał dopóki przy robieniu gwintu nie wpadła im cząstka głowicy do komory spalania i nie zablokowała zaworu. Wtedy już nie chciał palić, bo nie było ciśnienia na jednym cylindrze. Jeśli chodzi o nadpalone zawory to może być wina gazu ale ich wina, że wpadło coś pod zawór i konieczny jest natychmiastowy remont głowicy.

Tak fachowa terminologia z ust białogłowy yikes.gif

I'm impressed Madame ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Wsio zaczelo sie od zerwanego gwintu swiecy 4-tego cylindra. Wczoraj

> pojechalem do warsztatu gdzie gwint mi odbudowali. Juz po

> robocie, silnik nie chcial odpalic... Po wizji srodka komory

> spalania specjalna kamerka okazalo sie, ze zawor ssacy jest

> przyblokowany (0 sprezania). Po kontroli sprezania wszystkich

> cylindrow (na 1-wszym mial tylko 4 bary, 2 i 3: 9 bara) i

> zdjeciu glowicy, wyszlo tez, ze sa nadpalone zawory. Teraz

> szykuje sie remont. Wszystko to wplyw gazu - tak mowia w

> warsztacie.

> I co mi dala regulacja instalacji co 10tys km, wymiana filtra gazu co

> 20-30 tys km, uzywanie najlepszego oleju itd... Qmpel mial

> podobnie, ale bylem pewny, ze nie pilnowal terminu regulacji

> instalacji.

> Jedno jest dziwne. Dotychczas silnik odpalal od strzalu, ciagnal jak

> trzeba, a tu nagle nie chce juz gadac i nie trzyma cisnienia

witam po sąsiedzku z CM.

co do naprwy gwintu sięcy...przemilczę temat.

A co do spręzania i wypalonych zaworów to powiem tak.Gaz wymaga przyspieszenia zapłonu(większa liczba oktanowa),regulacje gazu pewnie zawsze robili ale musiał być zapłon za bardzo przyspieszony(na pograniczu stuku "na oko" ustawiany).W takich wypadkach normalnym jest że zawory wypalą się.Jeśli zapłon był przyspieszany zapalenie mieszanki następowało zanim zawór ssący zdązył się zamknąć i masz przyczynę wypalenia i wyklepania zaworów waytogo.gif

Napisano

> Tak fachowa terminologia z ust białogłowy

> I'm impressed Madame

IThankYou.giflove_4.gif

Na autokąciku jestem od ponad roku, trochę wiedzy zdobyłam skromny.gif

Napisano

> przyspieszenia zapłonu(większa liczba oktanowa),regulacje gazu

> pewnie zawsze robili ale musiał być zapłon za bardzo

> przyspieszony(na pograniczu stuku "na oko" ustawiany).W takich

> wypadkach normalnym jest że zawory wypalą się.Jeśli zapłon był

> przyspieszany zapalenie mieszanki następowało zanim zawór ssący

> zdązył się zamknąć i masz przyczynę wypalenia i wyklepania

> zaworów

Co ty piszesz cłopie - jak proponijesz przeregulować w Bravie 1.4 kąt wyprzedzenia zapłonu ??

Prosze - nie osłabiaj mnie

Napisano

Ja właśnie jestem po wymianie głowicy, uważam, że remont silnika się nie opłaca, lepeij kupić coś w dobrym stanie, ale powinna wystarczyć konkretna regeneracja głowicy, o ile to mozliwe, albo, co wbrew pozorom może być dużo tańsze, zakup używki...

Mi za remont starej zaśpiewali 1200-1500 a ja kupiłem lux za 800,00 gdzie wystarczyło "liźnięcie" przy planowaniu 0,13 a fura na zimno odpala teraz jak "mlody bóg" wink.gif

Napisano

> Co ty piszesz cłopie - jak proponijesz przeregulować w Bravie 1.4 kąt

> wyprzedzenia zapłonu ??

> Prosze - nie osłabiaj mnie

jeśli człowiek ma sekwęcję założoną to w bardzo proasty sposób dostrajając gaz można przewalić zapłon(bawisz się mapami)

Napisano
  • Autor

Owszem, ale wiem co mam i jak dbam. Odkad go kupilem, zalewany byl Castrolem pelnym syntetykiem co 18-20kkm, nigdy nie byl dlubany... To zmienia postac rzeczy, przynajmniej dla mnie. A zaplace 1500-1600 za gwintowanie gniazda swiecy, wszystkie czesci, planowanie i wymiane pelnego napedu rozrzadu...

Napisano
  • Autor

...albo czyms takim jak wariator, tylko czy jest mozliwosc jego montazu w naszych furkach

Napisano

eeetam

mi padly zawory na beznynie zanim gaz zalozylem 270751858-jezyk.gif

mialem 9-0-0-4

jezdzisz jak dziadek to ci muli

jakbys trzymal wysokie obroty tak powyzej3-4tys to nie bylo problemu - przyspieszenie i reszta w normie

problemem bylo tylko nieco zwiekszone spalanie - tak z 15l na 100 wink.gif

zmien sobie przy okazji pasek rozrzadu napinacz i pompe wody zwlaszcza ze przebieg masz juz odpowiedni (pewnie taki jak moj (kupilem chyba odkrecony - bo zachowuje sie jak 230tys a nie 130tys wink.gif

ostatnio zaliczlem przegrzanie padaki - woda uciekla - ale nic sie nie stalo - trzeba wymienic trojniki bo gaziarze daja plastikowe i one puszczaja plyn chlodzacy

PS

klucz do glowicy 90zl frown.gif

Napisano

> Ja właśnie jestem po wymianie głowicy, uważam, że remont silnika się

> nie opłaca, lepeij kupić coś w dobrym stanie, ale powinna

> wystarczyć konkretna regeneracja głowicy, o ile to mozliwe,

> albo, co wbrew pozorom może być dużo tańsze, zakup używki...

> Mi za remont starej zaśpiewali 1200-1500 a ja kupiłem lux za 800,00

> gdzie wystarczyło "liźnięcie" przy planowaniu 0,13 a fura na

> zimno odpala teraz jak "mlody bóg"

a cie skroili

1100 to ja placilem planowanie, napinacz paska wspomagania, pasek wspomagania, przegub polosi i jakies duperele + robocizna (same czesci 700zl)

jesli sie robi samemu to wypada tak - planowanie - 100zl z jakims ekstra sprawdzaniem szczelnosci etc max 300

uszczelka, sruby glowicy max 150zl , klucz do glowicy 90zl

do tego olej, plyn , jak trze a to przy okazji rozrzad i pompe wody , pajaczek (sam pajak jest zawsze ok po plukaniu ale uszczelniacze sa drozsze niz nowy pajak z uszczelniaczami (BTW - pajak jest taki sam w 1.9JTD ale oni olej co 10k zmieniaja to si enie dorobia zatartego walka wink.gif

kupienie za 800 stow glowicy to poroniony pomysl - nie bedzie lux - to ruletka - moze byc w gorszym stanie niz oryginal albo zaraz bedzie - w dodatku za 1500 mozna dostac caly silnik (tez niewiadomo w jakim stanie)

pierwsze planowanie z rozrzadem zamknalem w 600zl

drugie robilem niepotrzebnie (maslo na korku w listopadzie - gdzie sie okazuje ze to norma na LPG i krotkich trasach)

a ze drugie planowanie dalem do innego "specjalisty" to musialem poprawiac - ale przy -5 odechcialo mi sie grzebac w aucie - dalem do warsztatu - stad 1100zl (mam fakture z wykazem czesci i robocizny - siec warsztatow Q-costam)

Napisano

> Co ty piszesz cłopie - jak proponijesz przeregulować w Bravie 1.4 kąt

> wyprzedzenia zapłonu ??

> Prosze - nie osłabiaj mnie

zamieni kolejnosc kabli zaplonowych hehe

Napisano

> jeśli człowiek ma sekwęcję założoną to w bardzo proasty sposób

> dostrajając gaz można przewalić zapłon(bawisz się mapami)

widziales kiedys sekwencje w monowtrysku ?

nawet jakby sie uprzec to szkoda kasy chyba ?

Napisano
  • Autor

> mialem 9-0-0-4

Zajechales gada wink.gif

> jezdzisz jak dziadek to ci muli

Eee, od kiedy mam gaz, juz sie nie oszczedzam

> zmien sobie przy okazji pasek rozrzadu napinacz i pompe wody

Bedzie zmiana, ale bez pompy

> zwlaszcza ze przebieg masz juz odpowiedni (pewnie taki jak moj

189kkm oryginalny ok.gif

Napisano

ja chyba wykrakałem ostatnio oslabiony.gif

http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=279713213&page=0&vc=1

i w środę mam diagnozę, pojechała żona zostawić auto na wymianę rozrządu, podnieśli żeby dokręcić osłone albo zobaczyć czy ma już być nowa i z tego co przekazała żona to przy okazji muszą się przyjrzeć silnikowi bo płynu chłodniczego ubywa, a przy głowicy mokro

Napisano

Może źle napisałem, ale proponowali mi za remont kiepskiej głowicy 1200-1500 ale ja wolałem kupic używkę, patrząc na ceny na eledrogo, to nienajgorzej kupiłem, zwłaszcza z wałkiem i trzena wtryskiwaczami, tym bardziej, że wg. mnie i mehanika była całkiem dobra...

Zakup silnika, jest może opłacalny, ale poniżej 2000 nie widziałem, piszesz, że mnie skroili, ale ja za części dałem tyle co Ty, a robiciznę, dzięki b. dużemu wkładowi własnemu muszę postawić flaszkę, pewnie jeszscze pomogę ją zrecyklinować wink.gifhehe.gif

Jednak najważniejsze, dla mnie jest to, że fura śmiga, bo musimy mieć sprawne autko waytogo.gif

Napisano

> ja chyba wykrakałem ostatnio

> http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=279713213&page=0&vc=1

> i w środę mam diagnozę, pojechała żona zostawić auto na wymianę

> rozrządu, podnieśli żeby dokręcić osłone albo zobaczyć czy ma

> już być nowa i z tego co przekazała żona to przy okazji muszą

> się przyjrzeć silnikowi bo płynu chłodniczego ubywa, a przy

> głowicy mokro

gaz masz ?

mnie popuszczaly (szczaly) przewody gazownikow - porobil sie osad na trojnikach i parowniku i przeciekalo na laczeniach

silnik pracowal normalnie , masla brak wiec wody nie lykal - ale kapalo z bloku

Napisano

> Jednak najważniejsze, dla mnie jest to, że fura śmiga, bo musimy mieć

> sprawne autko

dlatego ja nie montuje czesci fiatowskich - to dziadostwo - po 10 latach pekaja klamki i zaciera sie wycieraczka !

gustuje w czesciach rowerowych - np ciegno przerzutki za 2zl jest zamiennikiem linki gazu w 1.4 do tego nie przerdzeiwieje jak wloski syf - porzadna galwanizowana linka do przerzutki wink.gif

Napisano

> gaz masz ?

> mnie popuszczaly (szczaly) przewody gazownikow - porobil sie osad na

> trojnikach i parowniku i przeciekalo na laczeniach

> silnik pracowal normalnie , masla brak wiec wody nie lykal - ale

> kapalo z bloku

lpg obecne

i też mam nadzieję, że to z instalacji bo poziom oleju i stan pod korkiem to jak zaczęło ubywać wody to sprawdzam bardzo regularnie

Napisano

> lpg obecne

> i też mam nadzieję, że to z instalacji bo poziom oleju i stan pod

> korkiem to jak zaczęło ubywać wody to sprawdzam bardzo

> regularnie

szukaj wyciekow od parownika do rur do nagrzwnicy

mnie sie wytracil osad (korozja aluminium na krocu parownika mimo paraflu) i na poczatku sikalo na wygluszneie maski - potem po prostu cieklo po wezu - przepchaly sie te osady i przez nie cieklo - trzeba spradzic i podokrecac mocno cybanty

najlepiej zamienic trojniki na metalowe (choc z drugiej strony palstikowe nie koroduja wink.gif

wlasnie kupilem plyn do plukania chlodnic - mam zamiar zalac uklad przechodzic wedlug instrukcji, zlac i wlac plyn (kurde tym razem w paraflu znalazlem promocyjne scierki do rak - lepsze to niz brelok z olejem selni ostatnim razem wink.gif

Napisano
  • Autor

Poza tym, ze chodzi rowno, ciszej i troche lepiej zbiera sie z samego dolu, nie widze ogromnej roznicy. Zobaczymy jeszcze jak wyjdzie spalanie. Lacznie z nowym gwintem swiecy, wymiana napedu rozrzadu, planowaniem glowicy, czesciami i robocizna - poszlo 1700 ...netto !!!

Napisano

> Poza tym, ze chodzi rowno, ciszej i troche lepiej zbiera sie z samego

> dolu, nie widze ogromnej roznicy. Zobaczymy jeszcze jak wyjdzie

> spalanie. Lacznie z nowym gwintem swiecy, wymiana napedu

> rozrzadu, planowaniem glowicy, czesciami i robocizna - poszlo

> 1700 ...netto !!!

gratulacje - wlasnie zwiekszyles wartosc samochodu o 33% uhehe passed_out.gif

trzeba reanimowac padake bo nie ma alternatywy - wszyskto co ladne i w miare to kosztuje powyzej 150tys zl

no chyba ze chesz miec auto 2 ligi wyzej - kupisz lanosa 270635636-JUMP2.gif

Napisano
  • Autor

Nie qmasz. Gaz zrobil swoje, ale swoje tez zarobil. Remont mozna powiedziec wliczam w koszty instalacji.

Polecam kacik LPG

Napisano

> Nie qmasz. Gaz zrobil swoje, ale swoje tez zarobil. Remont mozna

> powiedziec wliczam w koszty instalacji.

> Polecam kacik LPG

ueee sam nie kumasz - stary dowcip mowil jak gosc po kupieniu malucha rozebral go na czesci - bo dowiedzial sie ze poprzedni wlasciciel wlozyl do niego 100 tys smile.gif

kwota brutto stanowi niby z 1/3 wartosci samochodu (rynkowej) - stad o zwiekszeniu wartosci pojazdu a nie sprzedazy padaki i kupnie czego inego wink.gif

Napisano
  • Autor

Jedni maja czas na dlubanie przy silniku i oszczedzaja - Ty

Inni pozytkuja ten czas w innych celach i zarabiaja - ja

Kapisz ? zlosnik.gif

Auto z zalozenia nie jest lokata...

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

90% trasa, 10% miasto. Auta nie oszczedzalem. Przejechane 320km na 29l gazu = 9l. Wczesniej bylo 11l. To tak dla ciekawskich wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.