Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z ładowaniem, czy z akumulatorem ?

Featured Replies

Napisano

Przy ostatnich chłodach zauważyłem wolniejsze kręcenie rozrusznikiem i z obawy, że aku (ciągle MM 50Ah conajmniej 3,5 letni) nie wytrzyma pierwszych mrozów chciałem go doładować. Jeszcze przed sprawdziłem napięcie ładowania i pobór prądu przy zamkniętym samochodzie. I tu niespodzianka - napięcie ładowania 13,916V przy rozgrzanym silniku i włączonych światłach i 13,96 przy wyłączonych.

Czy ktoś mierzył u siebie ? Z tego co pamiętam napięcie ładowania powinno być pomiędzy 13,9 a 14,4 - jak widać mieści się w granicach, ale ledwo. W poprzednim aucie (Renault Megane 1.4) było 14,4 więc mam wątpliwości czy aby w Stilo nie jest zbyt małe to napięcie.

Prąd przy zamkniętym sam to 19mA, czyli w normie.

Napięcie przy wyłączonym silniku po nocy na dworze 12,37V.

Zmierzyłem gęstość elektrolitu (1,20 do 1,21g/cm w zależności od celi), czyli należałoby podładować. Zabrałem się za ładowanie, po 13 godzinach ładowania małym prądem (od 1A do 0,3A pod koniec, z ograniczeniem napięcia do 14,5V - nie chciałem za bardzo go zagotować) elektrolit zaczął lekko gazować.

Skończyłem więc ładowanie - jednak wygląda na to, że nic nie dało po odłączeniu prostownika gęstość elektrolitu się nie zmieniła, a po 1,5h napięcie na aku spadło do 12,82V, jutro rano sprawdzę jak po zimnej nocy będzie sie sprawował i jakie napięcie.

Pytanie do znawców - czy napięcie ładowania jest za niskie i czy można je podnieść, czy to aku do wymiany ?

Starałem się sie podejść do ładowania kompleksowo i pożyczyłem z pracy sprzęt do ładowania akumulatorów stacyjnych.

Jeśli aku, to czy 50Ah, czy więcej (55 - 60Ah) i czy jakiś zwykły, czy "bezobsługowo-wapniowo-wodotryskowy" ?

Napisano

osobiście nie znam się na tak dogłębnym badaniu akumulatora i jestem pod wrazeniem tak skrupulatnej analizy przez autora.

stawiałbym raczej na akumulator, do 1,4 benzynowego, nie powiniem być to duży wydatek, a i wiek jego pokazuje że i tak koniec mógłby być bliski

Napisano

U mnie po 4km jezdzie dzis sprawdzilem ile ma V i wyszlo ze 12.75V. Po otwarciu drzwi (lapmki w drzwaich, sufit 2x) i wl. radio spadlo do 12.40V. Po nocy sprawdze jak sie miewa. W sumie to nie wiem jaki mam akku (jtd115) bo widnieje na nim tylko napis Fiat Dis 46810024 (to na naklejce). Na samym akku wyryte jest 1834, A855. Pewno info moze i jest ale od spodu? zeby.GIF W epr tylko ze jest dostepny tylko jego zamiennik w postaci 71730467 i wg tego jest to 60AHX380A dla wersji 1.6V europa polnocna...

Napisano

Napięcie ładowania jest przeważnie około 14,5V z niższym w sprawnym układzie się nie spotkałem bez obciążania układu dodatkowymi odbiornikami.

Normalnie napięcie na akumulatorze w aucie w stanie spoczynku wynosi około 12,6V.

Ładowałeś ładowarką stanowczo za niskim napięciem, do pełnego naładowania daje się 2,8V na celę. Zobaczysz że gęstość powinna podskoczyć, a jak nie to znaczy się że jest już lekko zasiarczony.

Napisano
  • Autor

> do pełnego naładowania daje się 2,8V na celę.

2,8V na cele to daje 16,8V, a przy 15V elektrolit wręcz się już gotował. Nie wiem czy to nie oznacza pad akumulatora.

Napisano

> 2,8V na cele to daje 16,8V, a przy 15V elektrolit wręcz się już

> gotował. Nie wiem czy to nie oznacza pad akumulatora.

Mam ładowarkę, którą zrobiłem według schematu z Radioelektronika z dawniejszych lat. Napięcie jest z trafo bezp, 24V, a średni prąd ładowania reguluje się tyrystorowo w jednym półokresie, drugi włącza prąd rozładowania o wielkości 1/10 prądu ładowania co powoduje lepsze odsiarczenie aku oraz pomiar napięcia naładowania. Ładowanie jest wyłączane automatycznie gdy napięcie na aku osiągnie 16.2V.

Jak akumulator jest już słaby to nigdy ładowanie automatycznie się nie wyłączy ponieważ aku nie osiągnie takiego napięcia naładowania i będzie ładowany bez końca tak jak w Twoim przypadku mocno gazując.

Mój MM prawie 3 latni miał latem czarne oczko w aucie więc go podłączyłem pod ładowarkę i się pięknie naładował do pełna.

Napisano

> Mam ładowarkę, którą zrobiłem według schematu z Radioelektronika z

> dawniejszych lat. Napięcie jest z trafo bezp, 24V, a średni prąd

> ładowania reguluje się tyrystorowo w jednym półokresie, drugi

> włącza prąd rozładowania o wielkości 1/10 prądu ładowania co

> powoduje lepsze odsiarczenie aku oraz pomiar napięcia

> naładowania. Ładowanie jest wyłączane automatycznie gdy napięcie

> na aku osiągnie 16.2V.

> Jak akumulator jest już słaby to nigdy ładowanie automatycznie się

> nie wyłączy ponieważ aku nie osiągnie takiego napięcia

> naładowania i będzie ładowany bez końca tak jak w Twoim

> przypadku mocno gazując.

> Mój MM prawie 3 latni miał latem czarne oczko w aucie więc go

> podłączyłem pod ładowarkę i się pięknie naładował do pełna.

Coś mi się zdaje że tez robiłem tą ładowarkę, w dodatku jako pracę dyplomową ;-D

Napisano

Seryjny akumulajtor w jtd 115km mialem 60Ah , akumulator powinien miec cos kolo 12.6-12.8V , po wlaczeniu silnika 13.7-14.5V mniej wiecej

Napisano

> Seryjny akumulajtor w jtd 115km mialem 60Ah , akumulator powinien

> miec cos kolo 12.6-12.8V , po wlaczeniu silnika 13.7-14.5V mniej

> wiecej

Po nocy (sumie to od 19:00 dnia porzedniego) mial 12.50V, po odpaleniu 14.09V. Cos czuje ze tej monco ostrej zimy moze niewytrzymac :/ (3 latek oryg fiatowski) Po przejechaniu kilku km mial po wyl. 12.70V

Napisano

> Po nocy (sumie to od 19:00 dnia porzedniego) mial 12.50V, po

> odpaleniu 14.09V. Cos czuje ze tej monco ostrej zimy moze

> niewytrzymac :/ (3 latek oryg fiatowski) Po przejechaniu kilku

> km mial po wyl. 12.70V

To chyba dobrze sie trzyma , moj akumulator mial 3 i pol roku i zmienilem bo nieraz po nocy trzabylo dluzej pokrecic , a lepiej przed zima kombinowac niz miec zonka grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.