Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przyczyny rezonansu w układzie wydechowym

Featured Replies

Napisano

Witam. Zauważyłem że przy 3000 obrotów słychać cos dziwnego z wydechu. Dzis przeczytałem ze to jest rezonans ale jakie są przyczyny tego nie wiem, stad pytanie. Wczesniej nie zauważyłem tego, a jakis czas temu wymieniałem tłumik koncowy. Czy mozliwe że to przez np. zły montaz tłumika??

Napisano

> Czy mozliwe

> że to przez np. zły montaz tłumika??

Może zły montaż ale raczej winny jest sam tłumik. Jaki wstawiłeś?

Pozdroofka

Napisano

> Może zły montaż ale raczej winny jest sam tłumik. Jaki wstawiłeś?

> Pozdroofka

mam u siebie to samo ,jak puszcze noge z gazu to tak przy około 3000 obrotów silnika też tak sie dzieje.Pół roku temu wymieniałem ostatni tłumnik i dalej jest tak samo frown.gif

Pozdro

Napisano

> mam u siebie to samo ,jak puszcze noge z gazu to tak przy około 3000

> obrotów silnika też tak sie dzieje.Pół roku temu wymieniałem

> ostatni tłumnik i dalej jest tak samo

> Pozdro

mam to samo a wymieniałem pół roku temu oba tłumiki na bosala. przed wymiana mailem dokładnie taki sam odgłos jak po grinser006.gif

Napisano

> Witam. Zauważyłem że przy 3000 obrotów słychać cos dziwnego z

> wydechu. Dzis przeczytałem ze to jest rezonans ale jakie są

> przyczyny tego nie wiem, stad pytanie. Wczesniej nie zauważyłem

> tego, a jakis czas temu wymieniałem tłumik koncowy. Czy mozliwe

W eFce nigdy nie pozbylem sie rezonansu.Szedl tak okrutnie po dachu ze swira mozna bylo dostac sick.gif Sprawe rozwiazalem wygluszajac dach matami wink.gif

Napisano

Ja swojego czasu tez mialem takie dziwne brzeczenie i okazalo sie, ze byl juz "zbity" ten stozek co jest skrecony wydech z przodu. Po wymianie ustapilo, ale teraz po 2 latach znow cos słysze... Podejrzewam, ze to moze byc to samo, bo gosc niezbyt dokladnie to zlozyl [ zalozyl nietypowe sruby i sprezyny tez byly nadwyrezone ]...

Napisano

Witam. Jestem świeżo w temacie bo dziś wymieniałem tłumik środkowy (był Bosal, jest Asmet) końcowy został VFM.

Z wymianą tego tłumika wiązała się pewna obawa, gdyż na tym starym Bosalu miałem plecionkę tuż przed łączeniem z końcowym. Za namową kolegi vaz2110, a także mechaniorów zrezygnowałem z plecionki i jest ok. Zresztą nie mogło być inaczej bo teraz już wiem, że w miejscu gdzie była zamontowana wcześniej nie mogła dawać żadnego efektu. Ale tfu, tfu wink.gif, nie zapeszam, tym bardziej, że nie wziąłem paragonu za robotę mlot.gif

Piszę o tym, gdyż nikt nie wspomniał o plecionce, a i kolega nie pisze czy ma. Być może to by coś dało?

Napisano

W rezonans mogą wpadać osłony nad tłumikami, bądź ta osłaniająca kolektor wydechowy. Nawet jeśli słychać gdzieś spod spodu to warto je obejrzeć, czy nie obrdzewiały otwory do mocowania na śrubki tych osłon. Mi niedawno zaczęło tak brzęczeć i okazało się, że osłona nad ostatnim tłumikiem odpadła i leżała na nim. Otwory do mocowania powiększyły się do fi 25mm irked.gif

Czasami korozja niszczy tłumik od środka. Zardzewieje mocowanie bebechów i też potrafi brzęczeć jak niewyważony wiatrak.

Napisano
  • Autor

Końcowy mam ABtuning.Środkowy też powinen być dobry bo zmieniałem rok temu jakoś(a dużo nie jeżdze) Jedynie myśle nad montażem gdyż do końcowego trzeba było rure dospawać zeby złaczyć ze srodkowym. (chyba nie stosował zacisków śrubowych tylko zespawał rury, napewno do koncowego a jak połaczył ze srodkowym nie zworciłem uwagi) Pozatym samo zawieszenie tłumika nie jest jakieś super bo nie był to gotowy wieszak tylko gość robił z kawałka blachy i druta. Gumka wieszak została wymieniona na nową wiec to raczej odpada. Bede musiał ogladnać wydech moze coś sie znajdzie.

Napisano

Witam!

Tez mialem w tych granicach rezonas, czasami wydawalo sie, ze to z prawej strony cos przy kole.

Wszystko ustapilo, gdy wymienilem srodkowy tlumik-orginal 7-letni, tylny zostal.

Prawdopodobnie poluzowaly sie blaszki oddzielajace komory. Zgnily lub przepalily sie. I to one powodowaly rezonas.

Ale tak jak wspomina kolega, posprawdzalem i zamocowalem przy okazji szukania tego odglosu oslony aluminiowe. Lekko przygnila nad kolektorem, wystarczylo dac wieksza podkladke pod srube i nad tylnym tlumikiem dwa do poprawki. Troche ciszej sie zrobilo jak jezdzilem po dziurach.

Napisano

> Wszystko ustapilo, gdy wymienilem srodkowy tlumik-orginal 7-letni

U mnie takze ustąpiło po wymianie srodkowego tłumika .

Napisano

Pytanie jeszcze czy macie tzw. plecionkę [łącznik elastyczny] przed katalizatorem?

serwis w którym pracowałem załatwiał temat rezonansu wydechu w astrach przez założenie plecionki [45x200 o ile dobrze pamiętam], likwidowało ten problem skutecznie,

jeżeli natomiast jest plecionka, to już kwestia tłumików,

brat

Napisano

> Pytanie jeszcze czy macie tzw. plecionkę [łącznik elastyczny] przed

> katalizatorem?

> serwis w którym pracowałem załatwiał temat rezonansu wydechu w

> astrach przez założenie plecionki [45x200 o ile dobrze

> pamiętam], likwidowało ten problem skutecznie,

> jeżeli natomiast jest plecionka, to już kwestia tłumików,

> brat

W moim przypadku nie bylo i nie ma plecionki, tlumiki od nowosci wczesniej nie ruszane.

Napisano

W moim przypadku było tak : nowe auto i buczenie wydechu przy jakichś tam obrotach , niestety głośne i upierdliwe zwłaszcza dla pasażerów z tyłu . W serwisie zamontowali w ramach gwarancji (ASO) plecionkę na rurze przedniej , poziomo pod miską olejową . Buczenie zmniejszyło się i było tylko przy wyższych obrotach , tak że była zdecydowana poprawa .

Dalej było tak . Skończył się tłumik tylny po 6 latach . Wymiana na zamiennik Izawit , który padł po 5 miesiącach (rozsypał się w środku) ; prawie równocześnie przepaliła się plecionka co spowodowało obniżenie się rury przedniej , która waliła na wybojach w osłonę silnika . Wizyta u innego mechanika , jak się okazało dobrego .Wymieniono : rura przednia - zamiennik Asmet (w starej wspawana była już plecionka , która się rozleciała ) , oryginał prawie 400 PLN . Okazało się , że plecionka była za długa i zamontowana w nieodpowiednim miejscu . Od razu chciałem , żeby wspawali mi nową plecionkę , odpowiednią ale mechanik się upierał , że nie trzeba a na pewno nie teraz i szacun mu za to . Dalej - oba tłumiki wymieniłem na Asmety . Środkowy (który uszkodziłem na krawężniku przy przebiegu 500 km)został podwieszony do haków uszami od CC - grubszymi i krótszymi (to była moja inicjatywa) co spowodowało , że cały wydech poszedł jakieś 2 cm w górę . Pierwsza jazda : buczenie prawie nie słyszalne i dodatkowo przy wysokich obrotach - przeze mnie rzadko używanych . Powrót do mechanika i przyznanie mu racji , że plecionki nie trzeba wstawiać . Reasumując , u mnie pomogły oba tłumiki Asmeta i podwyższenie wydechu uszami od CC . Oczywiście bez plecionki .Koniec .

• 2 miesiące później...
Napisano

> okazało

> się, że osłona nad ostatnim tłumikiem odpadła i leżała na nim.

> Otwory do mocowania powiększyły się do fi 25mm

Miałem to samo. U mnie nic nie pomaga tłumaczenie "tłumik był niedawno wymieniony. Owszem, niedawno, ale chłopaki osłon nie wymienili... passed_out.gif

Do pokonania są tu 4 śruby, niestety wynik tego pojedynku był remisowy: 2:2, bo dwie urwałem sciana.gif. Trudno, dałem wielkie aluminiowe podkładki pod te dwie pozostałe (są na szczęście po przekątnej), kupę smaru dołożyłem, i zobaczymy i le to pociągnie...

KL

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.