Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

hałas, piski, trzeszczenie - zimny JTD115 ; nie zawieszenie

Featured Replies

Napisano

Mam podobny problem jak pewna ososba (tekst nie z tego forum)

"Witam

Mam Fiata Stilo 1,9 Jtd rocznik 2002 przebieg 130,000 km od trzech miesięcy i mam takie pytanie jak silnik jest zimny to po lewej stronie od strony kierowcy słychać takie dziwne klekotanie,piski, do momentu kiedy nie osiągnie właściwej temperatury, dziwne bo na zewnątrz samochodu nie słychać tego klekotania i pisków to jest coś takiego jakby coś tam latało jak dodam minimalnie gazu to znika mimo ze silnik jest zimny może to ta osłona od dołu. Czy poprostu taki jego urok latem nie było problemu bo nagrzewał sie szybko teraz trwa to trochę dłuzej ."

Mam to samo (ok 50kkm). Brzmi jak by pasek klinowy w starym aucie (ale tylko na wolnych obrotach (w czasie jazdy cisza) taki pisk 'gumowy' polaczony ze stukaniem). Delikatne musniecie gazu i nie slychac nic (nie musi przekroczyc nawet 1000rpm). Moze ktorys z przewodow gumowych lub kabli ociera (temp na zewnatrz nizsza to gumy twardnieja). Moze ktos mial to samo i poradzil sobie z tym? Gdy auto sie rozgrzeje na trasie jest potem na wolnych cisza. W szukajce nic nie znalazalem i pozwolilem sobie zal. nowy temat.

Moze to ten jeden przewod ktory dolatuje do overboosta pod akku - on jest taki wiotki i rusza sie we wszystkie strony? Z ladowaniem, odpalaniem itd nie bylo zadnego problemu wiec malo prawdopodobne zeby to pasek klinowy/wielorowkowy (jak by sie konczyl to pewno bylo by go slychac caly czas i nie tylko gdy jest zimny na wolnych obrotach). Obstawial bym na kabel/kable ktore ocieraja sie moze pod oslona akku. Bede robil test jutro - zdemontuje oslone i cos sie moze wyjasni.

Napisano

Bardzo często delikatny pisk lub jęk (jak zwał tak zwał) to odgłos wydawany przez uszczelnienie łożyska pompy wody i faktycznie jest on słyszalny szczególnie jak jest zimno i do momentu lekkiego magrzania się silnika, ale pompa jest od strony pasażera, choć nie można wykluczyć, że dźwięk niesie się po silniku.

Stukanie może być spowodowane luzem na łożysku pompy.

Ten dźwięk jest najczęściej pierwszym objawem kończącej się pompy.

Moją wypowiedź potraktuj jako dewagację w temacie, może Ci to podsunie jakieś rozwiązanie.

Napisano

też tak mam, więc chętnie się dowiem. tak jak mówisz, pasek wielorowkowy to nie jest bo był wymieniany a nie ustało. pompa wody jakby się kończyła to już by się skończyła - słychac to u mnie od pierwszych zeszłorocznych chłodów, jak jest ciepło to nie hmm.gif

Napisano

Niecały rok temu miałem podobny problem. Jakieś bliżej nieokreślone dźwięki dobiegały z lewej strony gdy silnik sie nie rozgrzał na wolnych obrotach. Pisałem nawet chyba na forum w tej sprawie.

Ostatecznie doszedłem do wniosku, że to pokrywa akumulatora (z tamtąd dociera ten dźwięk). Gdy jest zimno dostaje jakiś drgań i zaczyna o coś ocierać. A że zimno to wszystko to jest też tam zimne i sztywne.

Możesz spróbować odkrecić pokrywę, może te dźwięki ustaną - wtedy bedziesz wiedział co to jest lub co wyeliminować z ew. powodów tych dźwięków smile.gif

Napisano
  • Autor

> Możesz spróbować odkrecić pokrywę, może te dźwięki ustaną - wtedy

> bedziesz wiedział co to jest lub co wyeliminować z ew. powodów

> tych dźwięków

Rano odkrece (bo i tak bede patrzyl ile V ma akku po nocy) i zobaczymy. Dam znac.

Napisano

> Ostatecznie doszedłem do wniosku, że to pokrywa akumulatora (z tamtąd

> dociera ten dźwięk). Gdy jest zimno dostaje jakiś drgań i

> zaczyna o coś ocierać.

o przewód masowy

> A że zimno to wszystko to jest też tamzimne i sztywne.

Napisano
  • Autor

> o przewód masowy

> > A że zimno to wszystko to jest też tamzimne i sztywne.

Obudowe odkrecilem, poruszalem kablami, tymi od akku jak i nie tylko (te ktore odchodza od zbiornika spryskiwaczy, zasilanie/powrot od filtra paliwa, rura od ic ktora ociera o nadkole palstikowe, przewod ktory idzie do overboost) ale dalej to samo. Faktem jest ze przewod masowy opiera sie o przednia lampe. Pozniej zakleje go tymczasowo jakas tasma zeby sie slizgał. Najlepsza byla by 2 ososba ktora by ruszala lub siedziala w aucie i sluchala. To raczej wazne - gdy wskazowka cieczy chlodzacej doszla do optimum (1/2 skali + wczesniej jakies 3km jazdy) piszczalo dalej wiec pompa wody odpada imho.

Napisano

Moge Ci jeszcze zasugerować zderzak przedni, u mnie generował dziwne dzwięki, miedzy innymi piszczał i skrzypiał, mam klekota a tu wszystko się telepie.

Napisano
  • Autor

> Moge Ci jeszcze zasugerować zderzak przedni, u mnie generował dziwne

> dzwięki, miedzy innymi piszczał i skrzypiał, mam klekota a tu

> wszystko się telepie.

Tez to milem tzn tłukła sie rejstracja w ramce - wrzucilem cos a'la gąbka (meble sie tym zabezpicza na czas transportu zeby sie nie obily) + przykrecilem rejestracje dod. bezposrednio do zderzaka. Zaraz ide testowac dalej.

Napisano
  • Autor

Sprawca odnaleziony w 2 osoby. Piszczała rura idaca z bloku do chlodnicy lub chlodnica lub i to i to. Nie mniej poruszanie rury spowodowalo uciszenie. To by wyjasnialo dlaczego po nagrzaniu sie uciszalo zazwyczaj. Jak znow sie pojawi wiadomo gdzie szukac. Ruszyc albo rure albo kolanko albo obudowe chlodnicy.

Co ciekawe na zewnatrz nic nie slychac...

img0950ug4.jpg

img0954fe7.jpg

img0943qo2.jpg

Napisano

hehe mi piszcze jak pada deszcz i wjade prawym kolem w kaluze i woda rozbryzgujac sie pochlapie po pasku od alternatora(takim co ma paski wzdloz)poniewaz mam pekniete nadkole(lis popelnil samobujstwo uszkodzajac je)i brak plastików od spodu sciana.gif

Napisano
  • Autor

To jednak nie to... dzis rano to samo i poruszenie ta rura nie pomoglo. Pomoglo ruszenie pokrywa silnika ktora pozniej okazala sie nie winna lub w kazdym badz razie bez niej jest to samo :/ Probowalm wiele innych rzeczy i nadal nie wiem co to jest za to odpowiedzialne :/ Jutro kolejna edycja tanca z piskami.

Napisano
  • Autor

Sprawca odnaleziony chyba finalnie. Jest to pokrywa, pod pokrywa silnika czyli chyba pokrywa zawrów (czarna, jest na dole po zdjeciu gornej oslony silnika). Dotkniecie jej z odpowiednia sila w odpowiednim miejscu wycisza te piski. W lecie takich rzeczy nie obserwuje. W temp. 10 i wiecej tez prakycznie nie wystepuje. Z zewnatrz nic nie slychac. Jak ktos ma podobnie polecam sprawdzic czy tez ten pisk ustąpi po dotknieciu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.