Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony zimowe

Featured Replies

Napisano

Czy opony zimowe lub jakiekolwiek o takim samym modelu, rozmiarze itd. wyprodukowane w polsce będą się różnić jakośćią, przyczepnością, itd. od tych wyprodukowanych np. we Francji lub Wielkiej Brytani ? hmm.gif

Napisano

napewno nie odczujesz różnicy waytogo.gif

Napisano

> Czy opony zimowe lub jakiekolwiek o takim samym modelu, rozmiarze

> itd. wyprodukowane w polsce będą się różnić jakośćią,

> przyczepnością, itd. od tych wyprodukowanych np. we Francji lub

> Wielkiej Brytani ?

Ja używam Dębica Frigo i sa OK nie zakopałem sie jeszcze w zimie! (wyprodukowane chyba w Polsce smile.gif)

Napisano

ja na frigo jeżdzę już chyba 5 rok(oczywiście nie na jednych wink.gif ) i nie dam o nich złego słowa powiedzieć

Napisano
  • Autor

> napewno nie odczujesz różnicy

Myślisz ? hmm.gif

A jak np. skład mieszanki gumy będzie inny ? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> ja na frigo jeżdzę już chyba 5 rok(oczywiście nie na jednych ) i nie

> dam o nich złego słowa powiedzieć

no właśnie kolego, w ub. roku przesiadłem się na klebera krisalp hp made in poland no i oponki są całkiem dobre... w tym roku zakupiłem te same krisalp hp tylko made in UK i nawet przy mocnym hamowaniu na mokrej nawierzchni trudno w nich wymusić działanie ABS hmm.gif, co w produkcji made in PL było praktycznie codziennością

Napisano

> Myślisz ?

> A jak np. skład mieszanki gumy będzie inny ?

Mimo wszystko skład gumy musi się trzymać w załozonych widełkach technologicznych, chociaż na polski rynek róznie to może wyglądać. Na forach oponiarskich można wyczytać, że jakieś różnice jednak są, ale może to być czysty nacjonalizm grinser006.gif. Dla przykładu opony produkowane we Francji mają brązowy kolor, cholera wie dlaczego?

Napisano

> Czy opony zimowe lub jakiekolwiek o takim samym modelu, rozmiarze

> itd. wyprodukowane w polsce będą się różnić jakośćią,

> przyczepnością, itd. od tych wyprodukowanych np. we Francji lub

> Wielkiej Brytani ?

Nie ma różnicy było by to wręcz dziwne jakby jakieś koncerny produkowały rożnej jakości opony na rożne rynki=mogły by wpaść w niezłe kłopoty gdyby np trafiły zwrotką w aucie i były by gorsze od tych sprzedawanych na macierzystym rynku

Napisano

> Ja używam Dębica Frigo i sa OK nie zakopałem sie jeszcze w zimie!

> (wyprodukowane chyba w Polsce )

wtakim razie powiedz jeszcze w jakim kraju poza Polska sie je jeszcze tlucze, bo o to w tym poscie c hodzilo koledze

jeden model opon z dwoch roznych krajow (fabryk) i roznice miedzy nimi

Napisano
  • Autor

> wtakim razie powiedz jeszcze w jakim kraju poza Polska sie je jeszcze

> tlucze, bo o to w tym poscie c hodzilo koledze

> jeden model opon z dwoch roznych krajow (fabryk) i roznice miedzy

> nimi

Ostatnio widziałem na TIR-ze opony marki dębica made in UK właśnie hmm.gif

Napisano

Mam dwa komplety identycznych zimówek BF Goodrich

Ten sam rozmiar różnią sie tylko indeksem prędkości.

Jedne ma do GT drugie były do Stilo.

Te z mniejszym indeksem robione były w Słowacji te z większym we Francji.

Dwie z produkcji słowackiej już wymieniałem bo balony z boku wyszły.

Samo wykonanie tych słowackich jest jakby gorsze.

Napisano

> Mimo wszystko skład gumy musi się trzymać w załozonych widełkach

> technologicznych, chociaż na polski rynek róznie to może

> wyglądać. Na forach oponiarskich można wyczytać, że jakieś

> różnice jednak są, ale może to być czysty nacjonalizm . Dla

> przykładu opony produkowane we Francji mają brązowy kolor,

> cholera wie dlaczego?

Może moja odpowiedź coś przybliży, wszak praca moja związana jest również mniej lub więcej) z branżą "gumową".

Samochodówka jest taką branżą, która wymaga pewnych, charakterystycznych i wyśrubowanych wymagań.

Duże koncerny pokroju GM, Fiat, Good Year, itp mając zakłady na całym świecie nie mogą sobie pozwolić na zmniejszenie wymagań jakościowych, obojętnie, czy produkcja występuje w Niemczech, Polsze, czy chociażby w Chinach. - to tytułem wstępu.

Pozostaje wciąż kwestia indywidualnego podejścia poszczególnych zakładów, które szukając oszczędności korzystają z mniej lub bardziej dozwolonych praktyk, takich jak: tańsze tworzywa (szczególnie na dalekim wschodzie), lub po prostu używanie "starych" opon jako materiału do produkcji nowych (zmielone/przetworzone służą jako tańszy wypełniacz/tworzywo) - a jak wiadomo, w większości przypadków materiał raz przetworzony jest materiałem "gorszym", tzn o gorszych właściwościach, itp - i tak to się kręci...uff, trochę przydługie smile.gif

I uwierzcie mi - nie ma zbytnio reguły, czy produkcja występuje we Francji/Niemczech/Polsce/Rumuni - procesy produkcyjne są te same (zbliżone), a każda z Fabryk w tych krajach indywidualnie podchodzi do produkcji. Nawet opona tej samej firmy, tego samego gatunku, produkowana w tej samej fabryce, ale na różnych zmianach - może się znacząco różnić od siebie biglaugh.gif

Napisano

. Nawet opona tej samej firmy, tego samego

> gatunku, produkowana w tej samej fabryce, ale na różnych

> zmianach - może się znacząco różnić od siebie.

nie ma takiej opcji !! jest cos takiego jak proces technologiczny .normy branzowe itd.

Napisano

> wyprodukowane w polsce będą się różnić jakośćią, od tych wyprodukowanych np. we Francji lub Wielkiej Brytani ?

Zapytaj się swojej kobiety czy widzi różnicę gdy używa proszku do prania np Ariel made in Poland a Ariel made in Deutschland.

W przypadku proszku różnice są łatwe do uchwycenia, natomiast w przypadku opon czy np. olejów produkowanych tu i tam różnice mogą być mniej zauważalne lub co gorsza ujawnić się dopiero w warunkach ekstremalnych.

Pozdr.

Napisano

> . Nawet opona tej samej firmy, tego samego

> nie ma takiej opcji !! jest cos takiego jak proces

> technologiczny .normy branzowe

...uszkodzenie maszyny, "błąd operatora"...

Napisano

> . Nawet opona tej samej firmy, tego samego

> technologiczny .normy branzowe itd.

uwierz mi - taka opcja jest baaardzo prawdopododbna.

Napisano

Będą się różnić ale nie chodzi tu o kraj ale o fabrykę - każda fabryka ma trochę inne urządzenia i trochę różne technologie. Koncern przejmując daną fabrykę rzadko wymienia całą linię produkcyjną bo są to olbrzymie koszty - zwykle nie robi nic albo trochę ją modyfikuje. Opony więc muszą się róźnić. Co nie znaczy że te zrobione w polskiej fabryce będą gorsze!!!

Napisano

> Ja używam Dębica Frigo i sa OK nie zakopałem sie

> jeszcze w zimie!

Bo Frigo są bardzo dobre na śniegu i lodzie. Dużo gorzej wypadają natomiast na suchej i mokrej nawierzchni no.gif.

Napisano

> technologiczny .normy branzowe itd.

tak zgadza się i jest coś takiego jak papier (który wszystko przyjmie) i praktyka, nie wiem ilu z wypowiadających sie tu osób pracuje w charakterze biurowym siedzących w papierkach a ile jest osób pracujących fizycznie na linii produkcyjnej.

Z założenia i teoretycznie takie opony robione w innych krajach nie powinny się różnić, a praktycznie się różnią i jest to normalne.

Należy dodać, że jak przedmówca dobrze zauważył nie chodzi tu o kraj (np. że z polski są gorsze) a o konkretną fabrykę.

Np. kupiłem tarcze hamulcowe renomowanej firmy Brembo (made in poland) i już po niecałych 20kkm do wymiany (zwichrowane), założyłem stare (z przed wymiany) i już w sumie maja kilka razy większy przebieg. Brembo poleciłem również koledze, po 1,5miesiąca musiał wymienić bo mu kierownica przy hamowaniu zęby chciała wybić.

pzdr.

Napisano

> Z założenia i teoretycznie takie opony robione w innych krajach nie

> powinny się różnić, a praktycznie się różnią i jest to normalne.

> Należy dodać, że jak przedmówca dobrze zauważył nie chodzi tu o kraj

> (np. że z polski są gorsze) a o konkretną fabrykę.

> Np. kupiłem tarcze hamulcowe renomowanej firmy Brembo (made in

> poland) i już po niecałych 20kkm do wymiany (zwichrowane),

> założyłem stare (z przed wymiany) i już w sumie maja kilka razy

> większy przebieg. Brembo poleciłem również koledze, po

> 1,5miesiąca musiał wymienić bo mu kierownica przy hamowaniu zęby

> chciała wybić.

Tak jest też z Yarisami i Matizami. W tym wypadku yarki japońskie lepsze od francuskich a mietki koreańskie od polskich. Podobno o Hondach też tak mówią JAP/UK. Wynika z tego że być może wytwórca macierzysty lepiej trzyma jakość niż pozostali patrz też post o Arielu.

Napisano

Pracuję w znacząco innej branży,

ale @woyt, dobrze mówi.

ok.gif

Widzę to na przykładzie firmy w której pracuję.

Napisano

> Widzę to na przykładzie firmy w której pracuję.

...z tym, że nie trzeba nawet pracować w żadnej firmie.

Wystarczy kilkadziesiąt razy się podpisać. Niby podpisujemy się tak samo (mamy "normę" podpisu), używamy tego samego dlugopisu, tej samej kartki, a podpisy będą sie róznić. Możliwe, że nieznacznie, ale będą.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.