Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z ABS

Featured Replies

Napisano

Witam

Od kilku dni abs załacza mi sie przy każdym hamowaniu

wczoraj postanowiłem wyczyścić pierscień abs przy kole i okazało sie że pierścień jest pękniety ( szczelina ma około 2 mm )

Czy to może być przyczyną załączania sie abs?

czy ktoś z Was miał podobny problem?

Jak ten pierścień jest montowany (na wcisk)?

dzieki z góry za porady

Napisano

> Witam

> Od kilku dni abs załacza mi sie przy każdym hamowaniu

> wczoraj postanowiłem wyczyścić pierscień abs przy kole i okazało sie

> że pierścień jest pękniety ( szczelina ma około 2 mm )

> Czy to może być przyczyną załączania sie abs?

> czy ktoś z Was miał podobny problem?

> Jak ten pierścień jest montowany (na wcisk)?

> dzieki z góry za porady

ABS bedzie sie wlaczal przy kazdym hamowaniu jak jedno kolo nie bedzie lapalo impulsow. Prawdopodobnie bedzie to przyczyna, czujnik musi byc w odpowiedniej odleglosci od pierscienia, jest tam jakas mala tolerancja, ale ogolnie musi byc zachowana dokladna odleglosc

Napisano

Uszkodzenie koła impulsowego zdecydowanie może dawać takie objawy.

Koło jest dostępne tylko z całym przegubem.

• 3 miesiące później...
Napisano

Jest możliwośc regeneracji tego pierścienia ABSu? Mam podobne pęknięcie rzędu 2 mm.

Czytam, że pierścień jest dostepny z przegubem - czyli mam rozumieć, że jego zdemontowanie jest niemożliwe?

Napisano

Wszystko się da zdemontować. Pierścień jest za pewne wciśnięty na przegub. Jeśli jest pęknięty to żadne łączenie nie przywróci mu sprawności. Nowego też raczej samego nie kupisz.

Napisano

> Wszystko się da zdemontować. Pierścień jest za pewne wciśnięty na

> przegub.

Dzieki! Spróbuje z nim powalczyć.

A jeszcze jedno - czy auto z pękniętym pierścieniem będzie sie zachowywało w chwili hamowania tak samo jak by go nie było? Chodzi mi o to czy to pęknięcie zupełnie dyskwalifikuje działanie impulsatora na danym kole?

Napisano

Nie dyskwalifikuje, ale może dawać fałszywy sygnał.

Napisano

> a ja mam pytanie jak sie dobrać do tego pierscienia żeby je obejrzeć

obejrzeć go możesz po zdjęciu koła 275123014-zielony.gif

a bardziej dostepny jest po zdjęciu zwrotnicy z przegubu - tu przykład

Napisano

jak cos w abssie zepsuke to zapala sie kontrolka i abs sie wylacza. autp wtedy pracuje jakby abs-u nie bylo

taka jest generalna zasada

Napisano

> jak cos w abssie zepsuke to zapala sie kontrolka i abs sie wylacza.

> autp wtedy pracuje jakby abs-u nie bylo

> taka jest generalna zasada

Generalna zasada jest taka - że jak ktoś ma ponad 3000 "naprodukowanych" postów - to może by zwracał uwagę na swoją pisownię........ passed_out.gif

Napisano

> Generalna zasada jest taka - że jak ktoś ma ponad 3000

> "naprodukowanych" postów - to może by zwracał uwagę na swoją

> pisownię........

Twoje zdanie jest nieco na bakier z gramatyką

zlosnik.gif

PS. ja bym się raczej czepił, że Piotrek odpowiedział na post z listopada hahaha.gif

Napisano

A może będziecie wiedzieli jeszcze co może być przyczyną zapalania się kontrolki abs-u podczas cofania? Jak po odpaleniu ruszam do przodu to jest OK (gaśnie), ale jak cofam to natychmiast sie zapala. Gdzie najlepiej szukać przyczyny takiego stanu?

Napisano

Oczyść i oblukaj sobie okolice impulsatorów przy kołach. Moze to jakaś mechaniczna usterka.

Napisano

> A może będziecie wiedzieli jeszcze co może być przyczyną zapalania

> się kontrolki abs-u podczas cofania? Jak po odpaleniu ruszam do

> przodu to jest OK (gaśnie), ale jak cofam to natychmiast sie

> zapala. Gdzie najlepiej szukać przyczyny takiego stanu?

Hehe a to fajna usterka, jedna z moich ulubionych. Przyczyna jest.... masa w okolicach tylnych lamp!

Wyjaśnienie: ABS jest podłączony do obwodu świateł stopu, żeby "wiedział" kiedy jest naciśnięty hamulec. To dla ABSu ważna informacja, więc jakość tego sygnału jest badana, czy mieści się w zakresie. Jeżeli jest kiepska masa w lampie, to przy włączeniu świateł cofania, obwód częściowo zamyka się przez światła stopu. ABS widzi tam niepoprawną wartość napięcia ( nie odpowaiada ani naciśniętemu hamulcowi - napięcie zasilania w isntalacji ani puszczonemu - 0V) i zgłasza błąd....

Obejżyj jak ci działają kierunkowskazy przy zapalonych pozycyjnych ew. wciśniętym stopie. Pewnie się choinka robi... wink.gif

Napisano

Kiedyś na forum Omegi wpadłem na taki opis nie wiem jak ma się to do astry jakoś nie miałem czasu sprawdzić

ABS pinów zwarcie pinów A i K w złączu diagnostycznym

A i K w ALDL (10 pinowym są to piny u góry gniazda diagnostycznego)

12 - Rozpoczęcie procedury odczytu pamięci usterek / Brak błędów

16 - Zawór elektromagnetyczny przedniego lewego obwodu hamulca - uszkodzenie zaworu

17 - Zawór elektromagnetyczny przedniego prawego obwodu hamulca - uszkodzenie zaworu

18 - Zawór elektromagnetyczny tylnego obwodu hamulca - uszkodzenie zaworu

19 - Przekaźnik zaworu - napięcie zasilania<5V w czasie>20ms

25 - Prędkość kół zębatych - nieodpowiednia ilość zębów lub wymiar koła

35 - Przekaźnik pompy - uszkodzony przekaźnik lub obwód przekaźnika

37 - Włącznik świateł STOP - uszkodzenie włącznika lub w obwodzie włącznika

39 - Czujnik przedniego lewego koła - brak lub słaby impuls z czujnika

41 - Czujnik przedniego lewego koła - uszkodzony czujnik lub obwód czujnika

42 - Czujnik przedniego prawego koła - brak lub słaby impuls z czujnika

43 - Czujnik przedniego prawego koła - uszkodzony czujnik lub obwód czujnika

44 - Czujnik tylnego lewego koła - brak lub słaby impuls z czujnika

45 - Czujnik tylnego lewego koła - uszkodzony czujnik lub obwód czujnika

46 - Czujnik tylnego prawego koła - brak lub słaby sygnał z czujnika

47 - Czujnik tylnego prawego koła - uszkodzony czujnik lub obwód czujnika

48 - Zasilanie pojazdu - napięcie zasilania niższe niż 9,4V

55 - Sterownik - uszkodzenie sterownika

56 - Linia transmisji danych - za niskie napięcie

Napisano

> Kiedyś na forum Omegi wpadłem na taki opis nie wiem jak ma się to do

> astry jakoś nie miałem czasu sprawdzić

na "naszym" forum też już było nie raz wink.gif

działa w niektórych eFkach idea.gif

do autora postu: to oczywiście kiepska masa, jak pisze bartek_j

poczytaj TUTAJ jaka u mnie była dyskoteka z tej okazji zlosnik.gif

Napisano

A czemu nie wyłaczysz ABS całkiem aby nie działał. ABS wydłuża hamowanie a dobry kierowca wie w czym rzecz. Zalecam całkowicie wyłączyć ABS. 90% polskich kierowców to super rajdowcy więc wiedzą co zyskają bez ABSu . W ten sposób nie naprawiasz i nie płacisz a lepiej panujesz nad autem.

Napisano

> A czemu nie wyłaczysz ABS całkiem aby nie działał. ABS wydłuża

> hamowanie a dobry kierowca wie w czym rzecz. Zalecam całkowicie

> wyłączyć ABS. 90% polskich kierowców to super rajdowcy więc

> wiedzą co zyskają bez ABSu . W ten sposób nie naprawiasz i nie

> płacisz a lepiej panujesz nad autem.

temat jest dyskusyjny i zdanie są podzielone

drogi publiczne to nie tory wyścigowe, gdzie ABS jest niewskazany idea.gif

z własnego doświadczenia: ABS co najmniej 3 razy uratował mi tyłek w sytuacji nagłego hamowania

jedna z nich zakończyła się stłuczką, której skutki były niewielkie dzięki temu,

że ABS pozwolił mi zmienić kierunek jazdy bez spalenia opon i wpadnięcia w poślizg

tego, że ABS w pewnych warunkach może zaszkodzić, a nie pomóc nie kwestionuję ok.gif

przykładem tego mogą być nierówności przed skrzyżowaniami (tarki)

jednak z perspektywy wielu dziesiątek tysięcy kilometrów autami z ABS-em i bez

jestem zdania, że jest bardziej (częściej) pożyteczny, niż szkodliwy

myślisz, że producenci aut pakują ABS (w tej chwili w zasadzie seryjnie) z chęci zysku, czy jak?

inna sprawa, że ABS i inne dodatki niektórym wyłączają myślenie, a to prowadzi do opłakanych skutków...

to co piszesz "wyłącz ABS - nie naprawiasz i nie płacisz" może

się sprawdzić w pewnych przypadkach, ale nie jest regułą

nie widziałeś nigdy sytuacji kiedy brak możliwości "odbicia" i ominięcia zagrożenia

spowodował tragiczne wypadki?

ja widziałem wystarczająco - nie w telewizji, ale na drodze idea.gif

napisałeś: "lepiej panujesz nad autem"

czyżby? lepsze jest jechanie po czarnym śladzie palonej gumy i ewentualne wpadnięcie w poślizg

przy próbie zmiany toru jazdy, czy możliwość manewrowania bez odpuszczania hamulców?

bo nie przekonasz mnie, że umiejętności przeciętnego kierowcy

lub Twoje pozwalają na nie zablokowanie kół hamowaniem pulsacyjnym

przy takiej efektywności hamowania jaką zapewnia ABS

wiesz jaka jest częstotliwość pracy tego urządzenia?

stawiam pytania, ale nie oczekuję odpowiedzi

na pewno należysz do tych "dobrych kierowców, co wiedzą w czym rzecz", więc wiesz doskonale o czym piszę ok.gif

podsumowując: są wady i zalety, ale ja jestem za ABS-em

m.in. dlatego, że większości kierowców w zdecydowanej większości sytuacji pomoże ok.gif

Napisano

W sumie to dyskusja OT się robi bo to o wyższkości świąt jednych nad drugimi.

Ale mimo wszystko wreące swoje 3 grosze.

Genralnie zgadam się że ABS sam w sobie zły nie jest. Chociażby dlatego że dzięki złowrogiemu trrrr wiem że się uaktywnił przy hamowaniu, wię mozę jest bardziej ślisko niż mi się wydawało wink.gif

Mimo wszystko chciałbym mieć wyłącznik / deaktywator ABSu. "robię" go już odkąd mam astrę, czyli prawie 2 lata. A to tylko prosty przełącznik wink.gif Cóż, lenistwo jest silniejsze...

Po co mi deaktywator? Ano niestety w astrach F ABS jest jeszcze "z poprzedniej epoki" niestety. Ten ABS potrafi znacząco wydłużyć drogę hamowania, zwłaszcza na nawierzchni typu nierówna kostka brukowa, jakiej 80% we Wrocławiu.

W astzre F ABS działa niestety tylko dwustanowo: popuszcza i "regeneruje" czyli przyhamowuje z powrotem. Nowsze ABSy działają trójstanowo: izolacja, czyli nie doposzcanie do dalszego wzrostu siły hamownia w kole tracącym przyczepność, upuszczanie, czyli zmniejszczenie ciśnienia płynu w zacisku hamulcowym danego koła i zmniejszenie siły hamowania i regeneracja czyli zaaplikowanie siły hamującej. Dzięki temu te nowsze ABSy wydłużają drogę hamowania w mniejszym stopniu...

Napisano

z tym się zgodzę ok.gif

też bym chciał mieć taki wyłącznik, coś na wzór wyłącznika ETC, żeby się z bezpiecznikiem nie bawić

ale korzystałbym z tego sporadycznie, dlatego nie do końca

zgadzam się z dość radykalnym zdaniem Kolegi wyżej ok.gif

Napisano

>.. Przyczyna jest....

> masa w okolicach tylnych lamp!

Fajnie by było gdyby to się potwierdziło, ale sprawdziłem przed chwilą pozycje + kierunkowskazy i awaryjne i te światła są OK - bez choinki! Jutro poproszę kogoś żeby spojrzał gdy ja będę włączał stop i wsteczny, teraz nie mam z kim. Chociaż sądzę, że raczej jest z tym OK.

Co do wyłączenia całkowitego ABS-u to myślę, że w większości jest przydatny. Tym samochodem jeździ też żona i chciałbym żeby działał, ale fakt że nieraz bym chciał mieć możliwość wyłączenia go. wink.gif

Napisano

> Fajnie by było gdyby to się potwierdziło, ale sprawdziłem przed

> chwilą pozycje + kierunkowskazy i awaryjne i te światła są OK -

> bez choinki! Jutro poproszę kogoś żeby spojrzał gdy ja będę

> włączał stop i wsteczny, teraz nie mam z kim. Chociaż sądzę, że

> raczej jest z tym OK.

> Co do wyłączenia całkowitego ABS-u to myślę, że w większości jest

> przydatny. Tym samochodem jeździ też żona i chciałbym żeby

> działał, ale fakt że nieraz bym chciał mieć możliwość wyłączenia

> go.

To sprawdź miernikiem (woltomierzem) jakie masz napięcie na wyłączniku śiateł stopu. Przy puszczonym hamulcu powinno być takie jak w instalacji, (czyli 12V przy zgaszonym silniku), przy wciśniętym hamulcu powinno spadać do 0 (ale to akurat nie istotne) i nie powinno się zmieniać zauważalnie przy właczaniu / wyłączaniu świateł cofania. Przy puszczonym hamulcu i rzy wciśniętym hamulcu.

Napisano

Chyba to był jednak problem z światłami, nie świecił jeden z "stopów". Naprawiłem i po jeździe próbnej jest OK yay.gif. Dziękuję za wskazówki, pewnie jak by nie ten problem to też przez jakiś czas nie dowiedział bym się że jest problem ze stopem. mlot.gifhmm.gif Ciężko czasami samemu sprawdzić stopy, czy światła cofania.

Napisano

> Ciężko

> czasami samemu sprawdzić stopy, czy światła cofania.

jak jest ciemno to nietrudno wink.gif

a jak jest jasno to można szukać np. szyby i podjechać tyłem

... albo zamontować kontrolkę w kabinie zlosnik.gif

Napisano

Witam

Właśnie miałem ten sam problem zapaliła mi się kontrolka od ABSu. confused.gif

Przyczyna była prosta przepaliły mi się żarówki. yikes.gif

Można łatwo sprawdzić wystarczy wyciągnąć obydwie żarówki stopu i po ABSie biglaugh.gif

Napisano

> jak jest ciemno to nietrudno

> a jak jest jasno to można szukać np. szyby i podjechać tyłem

> ... albo zamontować kontrolkę w kabinie

Witam!

Dopiero dzisiaj wpadlem na ten watek grinser006.gif

A czemu nie podpowiesz o zalozeniu MID-a z checkiem, u mnie to sie sprawdza samo - na wyswietlaczu biglaugh.gif

Napisano

> Dopiero dzisiaj wpadlem na ten watek

> A czemu nie podpowiesz o zalozeniu MID-a z checkiem, u mnie to sie

> sprawdza samo - na wyswietlaczu

często to właśnie podpowiadam wink.gif

ale zrobienie kontrolki jest dużo tańsze, choć oczywiście MID ma większą funkcjonalność ok.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Chciałbym kontynuować wątek abs-u. Otóż od pewnego czasu hamując(astra g) z okolic pedału hamulca wydobywa sie dziwny dzwiek jakby brzdek spręzyny lub krecącego sie silnika elektrycznego.

Spece w oplu (TRAX w łodzi) powiedzieli ze usterka dość dziwna i nigdy wczesniej nie spotkali sie z czyms takim. Po kontroli przez elektryka padło na piaste w przednim kole ze niby jakos ma inna predkosc obrotowa niz pozostałe 3 koła i abs si e nierówno załącza.

Miał moze ktos taki przypadek. Koszt takiej piasty to około 1 tys zł plus robocizna. chciałbym sie upewnić ze to jest to.

Napisano

Aby się przekonać, trzeba by z podłączoną diagnozą (TECH2 / ABCOM / OpelScanner) przejechać sie i patrzeć w wartości mierzone z poszczególnych kół. Diagnoza chyba tańsza niż niepotrzebna wymiana, co ? wink.gif

Napisano

Myślę, że to kwestia pęknietego pierścienia. Usterka jedna, a co kolejne auto to inny objaw dźwiękowy. Jeżdze już jakiś czas z takim napęknietym pierścieniem i wiele już usłyszałem z okolic układu hamulcowego.

Zdejmij koła i obejrzyj okolice pierścieni albo jak kolega wyżej radzi podłącz się z fejsem do sterownika ABS.

Napisano

> Otóż od pewnego czasu

> hamując(astra g) z okolic pedału hamulca wydobywa sie dziwny

> dzwiek jakby brzdek spręzyny lub krecącego sie silnika

> elektrycznego.

to akurat normalny dźwięk pracującego ABS-u smile.gif

> Spece w oplu (TRAX w łodzi) powiedzieli ze usterka dość dziwna i

> nigdy wczesniej nie spotkali sie z czyms takim. Po kontroli

> przez elektryka padło na piaste w przednim kole ze niby jakos

> ma inna predkosc obrotowa niz pozostałe 3 koła i abs si e

> nierówno załącza.

> Miał moze ktos taki przypadek. Koszt takiej piasty to około 1 tys zł

> plus robocizna. chciałbym sie upewnić ze to jest to.

warto byłoby jednak zajrzeć również do koła, a nie tylko diagnozować ods strony elektrycznej

owszem, piasta może być uszkodzona ("koronka"), jak koledzy piszą wyżej, ale niekoniecznie

u mnie objaw załączania się ABS przy każdym hamowaniu powodowało

przesunięcie czujnika względem "koronki" na piaście

czasem samo dokładne oczyszczenie tego miejsca daje zaskakujące rezultaty

zanim dasz się "naciągnąć" na koszty, warto to sprawdzić ok.gif

Napisano

> Aby się przekonać, trzeba by z podłączoną diagnozą (TECH2 / ABCOM /

> OpelScanner) przejechać sie i patrzeć w wartości mierzone z

> poszczególnych kół. Diagnoza chyba tańsza niż niepotrzebna

> wymiana, co ?

Tak własnie zrobili podpieli komputer i zrobili jazde próbna. Nic nie wykazało oprócz wiekszej (w bardzo małym stopniu)prędkości obrotowej prawego przedniego koła. Co do zdjęcia koła to szczerze mówiąc to moj pierwszy samochód z abs i nie bardzo wiem gdzie szukac koronki która mógłbym ewentualnie oczyscic. Moze jakies foto ktos posiada albo zna jakis opis naprawy w necie.

pozdro

Napisano

> to akurat normalny dźwięk pracującego ABS-u

znam dzwiek abs i zapewniam ze nie jest to normalne. Dzwiek najczesciej wydobywa sie w momencie dotkniecia pedału hamulca, przy gwałtownych hamowaniach jest ok.

> warto byłoby jednak zajrzeć również do koła, a nie tylko diagnozować

> ods strony elektrycznej

> owszem, piasta może być uszkodzona ("koronka"), jak koledzy piszą

> wyżej, ale niekoniecznie

> u mnie objaw załączania się ABS przy każdym hamowaniu powodowało

> przesunięcie czujnika względem "koronki" na piaście

> czasem samo dokładne oczyszczenie tego miejsca daje zaskakujące

> rezultaty

> zanim dasz się "naciągnąć" na koszty, warto to sprawdzić

Napisano

Jak spojrzysz na przegub przy piaście z przodu to zobaczysz, że jest na nim takie jakby kółko zębate.

280512160-Przegub.jpg

Możesz spróbować potraktować je szczotką drucianą (nie uszkodź osłony gumowej przegubu). Zobaczyć czy nie jest pęknięte. Pęknięcie może (choć nie musi) być interpretowane jako kolejny ząbek i stąd podawana większa prędkość. Opony masz równo zużyte i ciśnienie we wszystkich kółkach poprawne i równe?

Ten dźwięk to może też być umierająca pompa w module ABSu (płyn hamulcowy klarowny?).

Ja bym się do tej piasty nie dotknął bez porównania sygnałów z obu przednich kół np: oscyloskopem. Szkoda kasy na eksperymenty z wymianą kolejnych części.

post-53490-1435249177616_thumb.jpg

Napisano

> A czemu nie wyłaczysz ABS całkiem aby nie działał. ABS wydłuża

> hamowanie a dobry kierowca wie w czym rzecz. Zalecam całkowicie

> wyłączyć ABS. 90% polskich kierowców to super rajdowcy więc

> wiedzą co zyskają bez ABSu . W ten sposób nie naprawiasz i nie

> płacisz a lepiej panujesz nad autem.

Przepraszam ze sie czepiam i odgrzebuje troche niezgodnie z tematem ale...

Czy to jest żart ??

Tak jak napisał Azja, czy w tej chwili producenci pakowali by dodatkowy uklad do +-90% nowych samochodow tylko po to by byla mozliwosc sterowania podczas hamowania lub co gorsza aby brac za samochod wieksze pieniadze??

Na fizyce wyraznie bylo ze sila jaka nalezy przylozyc aby ruszyc przedmiot jest najwieksza chwile przed tym jak przedmiot zacznie sie przemieszczac po czym aby utrzymac ruch przedmiotu wystarczy juz mniejsza siła ...

odwracajac sytuacje

jesli kolo zaczyna sie slizgac to energia tracona jest w mniejszym stopniu niz gdyby niedopuszczac do slizgania sie tuz przed zablokowaniem sie kol...

wiec nie wiem czy to zart czy nie ale ABS jest po to zeby rowniez skracac droge hamowania, no chyba ze jest nierowne podloze lub lod to abs glupieje (nowsze absy coraz lepiej sobie z tym radza)

na chlopski rozum to wypadki sa glownie dlatego ze nie starczylo drogi by zachamowac, wiec pakowanie niepotrzebnego absu zeby wydluzyc droge hamowania wydaje mi sie lekka przesada... no chyba ze jest sie jednym z tych 90% polskich kierowcow - ja nie jestem ale za to mialem fizyke

Jednak caly czas mam nadzieje ze to jednak byl zart

Pozdrawiam

Napisano

> Jak spojrzysz na przegub przy piaście z przodu to zobaczysz, że jest

> na nim takie jakby kółko zębate.

> Możesz spróbować potraktować je szczotką drucianą (nie uszkodź osłony

> gumowej przegubu). Zobaczyć czy nie jest pęknięte. Pęknięcie

> może (choć nie musi) być interpretowane jako kolejny ząbek i

> stąd podawana większa prędkość. Opony masz równo zużyte i

> ciśnienie we wszystkich kółkach poprawne i równe?

> Ten dźwięk to może też być umierająca pompa w module ABSu (płyn

> hamulcowy klarowny?).

> Ja bym się do tej piasty nie dotknął bez porównania sygnałów z obu

> przednich kół np: oscyloskopem. Szkoda kasy na eksperymenty z

> wymianą kolejnych części.

Co do oscyloskopu to nie posiadam takiego urzadzenia.

Byłem w 2 serwisach w tym aso i nikt nie zaproponował takiego badania.

Co do opon to powiem tak. Kupujac to auto byłem w serwisie na sprawdzeniu i dagnosta mówi co to za opony ( dodam ze to continental - letnie )?

Bieznik ok ale cos ala slick. za jakis czas w tym samym serwisie byłem pierwszy raz zdiagnozowac usterke , zupełnie inny mechanik zrobił jazde probna potem wjechał na kanał i mówi co to za opony niech pan zmieni to pewnie problem ustapi , innych nie mam czyt. zimowe auto dopiero kupiłem.

Jutro rano zdejme koła i zobacze pierścien.

dziekuje za foto:-)

sam nie wiem co mam robic

Napisano

Dzis jeden z mechaników podpowiedział i ze moze to byc(bardzo prawdopodobne) zawór pompy abs. Podobno czesto przy wymianie klocków hamulcowych ów zawór ulega uszkodzeniu.

Co wy na to?

Napisano

> Przepraszam ze sie czepiam i odgrzebuje troche niezgodnie z tematem

> ale...

> Czy to jest żart ??

> Tak jak napisał Azja, czy w tej chwili producenci pakowali by

> dodatkowy uklad do +-90% nowych samochodow tylko po to by byla

> mozliwosc sterowania podczas hamowania lub co gorsza aby brac za

> samochod wieksze pieniadze??

> Na fizyce wyraznie bylo ze sila jaka nalezy przylozyc aby ruszyc

> przedmiot jest najwieksza chwile przed tym jak przedmiot zacznie

> sie przemieszczac po czym aby utrzymac ruch przedmiotu wystarczy

> juz mniejsza siła ...

> odwracajac sytuacje

> jesli kolo zaczyna sie slizgac to energia tracona jest w mniejszym

> stopniu niz gdyby niedopuszczac do slizgania sie tuz przed

> zablokowaniem sie kol...

> wiec nie wiem czy to zart czy nie ale ABS jest po to zeby rowniez

> skracac droge hamowania, no chyba ze jest nierowne podloze lub

> lod to abs glupieje (nowsze absy coraz lepiej sobie z tym radza)

> na chlopski rozum to wypadki sa glownie dlatego ze nie starczylo

> drogi by zachamowac, wiec pakowanie niepotrzebnego absu zeby

> wydluzyc droge hamowania wydaje mi sie lekka przesada... no

> chyba ze jest sie jednym z tych 90% polskich kierowcow - ja nie

> jestem ale za to mialem fizyke

> Jednak caly czas mam nadzieje ze to jednak byl zart

> Pozdrawiam

Głównym celem ABSu jest przeciwdziałanie zablokowaniu kół aby utrzymać sterowność. Kwestia drogi hamowania to sprawa wtórna i niekoniecznie będzie krótsza w samochodzie z ABSem. Dużo zależy od rozwiązań samego systemu ABS bo bywają różne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.