Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zaswiecajace sie halogeny w kierunku jazdy :O

Featured Replies

Napisano

wiatjcie

dzis widzialem Zafire A w ktorej to przy pokonywaniu skrzyzowan, oswiecal sie ten halogen w ktora strone skrecalo auto.

ciekawi mnie czy ktos z was sie z takim czyms spotkal, moze cos takiego ma u siebie i czy dziala to rowniez poza miastem w czasie pokonywania ostrzejszych zakretow ??

jak takie cos ew. u siebie zamontowac ??

pozdr

Napisano

mozna kupic moduly, nie potrafie powiedziec za ile, ktore zapalaja odpowiedni halogen maja one wlacznik przeciazeniowy ktory aktywuje sie przy predkosci ok 40km/h nie sadze aby bylo to trudne w podlaczeniu

Napisano
  • Autor

nie wiem czy tu gdzie ja mieszkam prawo tez tego zabrania.

dlaczego niezgodne z prawem ?? - pytam z ciekawosci

Napisano

> Fajne ale nie dozwolone z punktu prawa.

Fajne i chyba jednak dozwolone skoro nowe auta tak mają. Na tvn turbo ostatnio testowali jakiegoś nowego fiata (nowe bravo chyba) w którym system doświetlania polega właśnie na włączaniu jednego halogena...

Napisano

> nie wiem czy tu gdzie ja mieszkam prawo tez tego zabrania.

> dlaczego niezgodne z prawem ?? - pytam z ciekawosci

Dlatego. zlosnik.gif

A poważnie. Powód dokładnie ten sam, dlaczego nie wolno instalować np. niebieskich migających świateł.

Używanie oświetlenia innego niż w przepisach szczegółowych o warunkach technicznych pojazdów jest zabronione.

A przepisy mówią:

Quote:

§ 13. 1. Światła pojazdu powinny odpowiadać następującym warunkom ogólnym:

...

3) światła tego samego rodzaju powinny mieć takie same właściwości świetlne i powinny być umieszczone symetrycznie względem podłużnej płaszczyzny symetrii pojazdu; warunku symetrii rozmieszczenia nie stosuje się do świateł oświetlających tylną tablicę rejestracyjną oraz pojedynczych świateł cofania i przeciwmgłowych tylnych;

...

2. Połączenia elektryczne powinny zapewniać, aby:

...

1) światła pozycyjne przednie i tylne, światła obrysowe (jeśli pojazd jest w nie wyposażony), światła pozycyjne boczne (jeśli pojazd jest w nie wyposażony) i światła oświetlające tylną tablicę rejestracyjną mogły być włączane i wyłączane tylko jednocześnie; warunek ten nie obowiązuje, gdy światła pozycyjne pełnią funkcję świateł postojowych lub kiedy światła pozycyjne boczne migają (świecą światłem przerywanym) razem z kierunkowskazami po tej samej stronie pojazdu;

2) światła drogowe, mijania i przeciwmgłowe przednie nie mogły być włączone, jeżeli nie są włączone równocześnie światła wymienione w pkt 1;

Może jest jakaś "specjalna" interpretacja...?

Napisano

Potwierdzam,nowy fiat bravo ma opcję doświetlania zakrętów halogenami.

Czyli dozwolone smile.gif

Napisano

Napewno nie przy predkosci takiej jak pokonujesz skrzyzowania. Maja takie cos zdaje sie volvo ale to dziala przy jakies sporej predkosci-70km/h. Bynajmniej nie tak ze jedzeisz przez miasto a to jak choinka sobie mruga.

Napisano

Opel nazywa to AFL (Active Forward Lighting). Występuje to przy ksenonach. Dodatkowy reflektor zapala się przy skręcaniu. Choć niedawno wprowadzili takie coś przy klasycznych reflektorach.

Dorobienie czegoś takiego będzie nielegalne ze względu na przepisy przytoczone powyżej. Jedyna rada to czekać aż jakaś firma wprowadzi takie lampki do swojej oferty. Dla Opla robi je Hella. Może poszerzą ofertę o starsze modele.

Napisano

oprocz fiata takie "cudo" ofruje rowniez mercedes tez takie cos widzialem, ponadto nie wiem z jakiego kolega korzysta zrdola prawnego ale calkiem niedawno kodeks RD przeszedl modernizacje byla kiedys odobna dyskusja na temat swiatel diodowych tylneych takie monotwalo BMW oraz VW w bogatszych wersjach passat oraz jetty policja zatrzymywala i chciala zabrac dowod rejestacyjny ale okazalo sie, ze jesli producent wyposazyl pojazd seryjnie w okreslone w intrukcji oswietlenie jest zgodne z prawem a lampy posiadaja homologacje wiec wniosek mij jest taki, ze jesl ktos sobie domontuje "doswietlanie" zakretow i stacja diagnostyczna zrobi badanie ktoe zakancza sie wynikiem pozytywny wraz z wpisem do DR jest wszystko ok oprocz Kodeksu Drogowego sa jeszcze akty wykonawcze takie jak rozporzadzenia ktore dokladnie "scisle" reguluja szczegoly np rozporzadzenie rady ministrow

pozdro

Napisano

> Napewno nie przy predkosci takiej jak pokonujesz skrzyzowania. Maja

> takie cos zdaje sie volvo ale to dziala przy jakies sporej

> predkosci-70km/h. Bynajmniej nie tak ze jedzeisz przez miasto a

> to jak choinka sobie mruga.

Ja również potwierdzam ze widziaęłm takie "doświetlanie" w nowym fiacie bravo oraz w mercedesie C i włąśnie przy przejeżdzaqniu przez skrzyżowanie, a dokłądniej-zaraz jak auto ruszyło-czyli poniżej 40 km/h

Pozdrawiam cool.gif

Napisano

> Napewno nie przy predkosci takiej jak pokonujesz skrzyzowania. Maja

> takie cos zdaje sie volvo ale to dziala przy jakies sporej

> predkosci-70km/h. Bynajmniej nie tak ze jedzeisz przez miasto a

> to jak choinka sobie mruga.

No właśnie nie wiem bo nie mam smile.gif Wracając do tego co pokazywali w tvn turbo przy teście bravy to o ile dobrze pamiętam gość się ledwo toczył po jakiejś osiedlowej uliczce i mu się taki bajer włączał przy skręcaniu także albo działa albo znowu się dałem nabrać czyli telewizja kłamie grinser006.gif

Napisano

> Ja również potwierdzam ze widziaęłm takie "doświetlanie" w nowym

> fiacie bravo oraz w mercedesie C i włąśnie przy przejeżdzaqniu

> przez skrzyżowanie, a dokłądniej-zaraz jak auto ruszyło-czyli

> poniżej 40 km/h

> Pozdrawiam

Ja Również potwierdzam

Widziałem nowe Bravo jak się włączał na rondo to się zapalił prawy a jak już jechał w rondzie to mu się zapalił lewy i raczej w rondzie się 70 na godzinę nie poszaleje. Ja mu ustępowałem pierwszeństwa więc widziałem to dosyć wyraźnie

Napisano

Chyba w przedostatnim Auto-Swiecie byl artykul o montazu takich reflektorow firmy Hella. Z tego co pamietam to taka przyjemnosc kosztuje ok. 1600 zł. Produkowane sa do roznych typow samochodow + uniwersalne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.