Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak ekonomicznie jeździć 1,9 dci ??

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się, jak ekonomicznie jeżdzić autem z tym silnikiem, w jakim zakresie obrotów się poruszać, czy przyspieszać wolno, czy szybko ??

Przejechałem 150 kilometrów po mieście i spalanie wyszło 9,5 l/100. Następne 150 przejechałem na trasie i spalanie średnie spadło do 7,5.

Na 1, 2 i 3 dochodzi mi chwilowe spalanie do 12-13 l/100, czy to normalne ??

Czy wymiana rozrządu może mieć wpływ na spalanie??

Czy po wymianie rozrządu jeździ się tak jak zwykle, czy przez jakiś czas "delikatniej" ??

pozdrawiam

Napisano

Od miesiąca poruszam sie Laguna 2 1,9 dCi 120KM

W warszawskich korkach średnie spalanie mam 8,5L

Biegi zmieniam gfdy obroty mi dojdą do ok 1800-2000rpm, oczywiście jak jest potrzeba ciągne dalej ale w korku nie zdażyło mi się żebym dociągnał do 2500rpm.

W trasie mam wynik 6L przyspieszenie w miarę dynamiczne przyspieszam ciągnac na obrotomierzu do 2500-3000rpm, wyprzedzanie tirów na 4 biegu a potem 6 bieg bo prędkość jest juz ponad 130 jak kończe go wyprzedzać.

Napisano

> Na 1, 2 i 3 dochodzi mi chwilowe spalanie do 12-13 l/100, czy to

> normalne ??

> Czy wymiana rozrządu może mieć wpływ na spalanie??

> Czy po wymianie rozrządu jeździ się tak jak zwykle, czy przez jakiś

> czas "delikatniej" ??

> pozdrawiam

chwilowe zuzycie na tych biegach moze byc jeszcze wyzsze.wymiana rozrzadu,jesli byla wykonana poprawnie nie ma nic do spalania.jezdzi sie normalnie od razu,to nie sa nowe opony czy silnik aby docierac.

Napisano

Mi w 2.2 dci w korkach dochodzi do 11/100km, na trasie ok 6,5/100, chwilowe spalanie 20l to norma devil.gif

automat przy spokojnej jezdzi zmienia biegi przy ok 2000obr

Napisano

> Na 1, 2 i 3 dochodzi mi chwilowe spalanie do 12-13 l/100, czy to

> normalne ??

Nie patrz na chwilowe spalanie nono.gif

Napisano

do kolegi ani_qwerty:

poprawna wymiana rozrządu nie powinna miec wpływu na spalania, moje 1,9 DTI w wawie pali 7 a na trasie 5 l (przy 120km/h) wiec wydaje mi sie, ze Twoje DCI żłopie strasznie. Sprawdź sobie EGR, może jest zacięty i masz mało powietrza, a tym samym mocniej wciskasz gaz żeby mieć odpowiednia moc.

Napisano

> Przejechałem 150 kilometrów po mieście i spalanie wyszło 9,5 l/100.

> Następne 150 przejechałem na trasie i spalanie średnie spadło do

> 7,5.

Nie przejmój się tym 270751858-jezyk.gif u mnie w sceniku jest to samo , a nawet więcej crazy.gif

Napisano

nie chce zakładać nowego wątku, więc zapytam tutaj, czy przy silniku Renault 1.9dci montowanych w Sceniku II jest filtr cząstek stałych ? confused.gif

Napisano

skad takie spalanie ?? niewiem.gif mi chociaz nie wiem jak bym mu deptal nie wychodzi ponad 8 na 100

a co do obrotow, silnik spokojnie radzi sobie na 4 i 5 biegu od 2000, na 2 i 3 mozna nizej nawet.

ale dynamiczna jazda to zmiana biegow przy ok 3 500 - 4000 tak wtedy po zmianie obroty spadaja na ok 2 500 - 3000 i silnik zaczyna ponownie porzadnie ciagnac

tak przynajmniej u mnie jest w lagunie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.