Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G jakie zimowki ?

Featured Replies

Napisano

W tym roku sprzedałem stara Asterkę G i... kupiłem nowa Astrę też G w salonie :-) Chcę założyć zimówki. Z waszych dyskusji wynika, ze Barum albo Sava. Tak będę zatem celował, ale poradźcie z rozmiarem. Oryginalne Dunlopy maja 195/60R15. Wchodzę wiec na Opony.com, wybieram opcje dobór opon, potem Opel-Astra Classic i pisze, ze moje ogumienie seryjne, to... 175/70R13. Wiec wracam, wybieram tym razem Opel-AstraG i.... same typy pojazdu - Kombi. Dla mnie - laika w tej dziedzinie to zagmatwanie nie do przejścia w sposób logiczny. Poradźcie więc jaki rozmiar do mojej Astry - G ?

Napisano

> W tym roku sprzedałem stara Asterkę G i... kupiłem nowa Astrę też G w

> salonie :-) Chcę założyć zimówki. Z waszych dyskusji wynika, ze

> Barum albo Sava. Tak będę zatem celował, ale poradźcie z

> rozmiarem. Oryginalne Dunlopy maja 195/60R15. Wchodzę wiec na

> Opony.com, wybieram opcje dobór opon, potem Opel-Astra Classic i

> pisze, ze moje ogumienie seryjne, to... 175/70R13. Wiec wracam,

> wybieram tym razem Opel-AstraG i.... same typy pojazdu - Kombi.

> Dla mnie - laika w tej dziedzinie to zagmatwanie nie do

> przejścia w sposób logiczny. Poradźcie więc jaki rozmiar do

> mojej Astry - G ?

taki jaki masz - ewentualnie troszkę weższy 185/65

Napisano

zimowe zgodnie z instrukcją to R 15 185/65

Napisano

> W tym roku sprzedałem stara Asterkę G i... kupiłem nowa Astrę też G w

> salonie :-) Chcę założyć zimówki. Z waszych dyskusji wynika, ze

> rozmiarem. Oryginalne Dunlopy maja 195/60R15. Wchodzę wiec na

> Opony.com, wybieram opcje dobór opon, potem Opel-Astra Classic i

> pisze, ze moje ogumienie seryjne, to... 175/70R13. Wiec wracam,

> wybieram tym razem Opel-AstraG i.... same typy pojazdu - Kombi.

> przejścia w sposób logiczny. Poradźcie więc jaki rozmiar do

> mojej Astry - G ?

Jak masz 195/60/15 to zimówki też takie bierz.

Ja kupiłem komplecik z felgami w norauto.

Nokian WR 195/60/15 index H do 210km/h i Alu felgi 6,5x15 wybrałem z 4 wzorów et 38 za 1999 zł.

Oponki, felgi, wentle, pierścienie centrujące, śruby + assistance 8 miesięcy.

Wszystko elegancko załozyli wyważyli jestem zadowolony.

A i polecam Oponki Nokian Warto.

Napisano

Astry G były chyba oferowane z różnymi rozmiarami opon letnich, tak więc i dobór zimówek pozwala na pewną dowolność. Sporadycznie jeżdżę 4letnią Astrą-G narzeczonej, samochód kupiony został w tym roku z letnimi (oryginalnymi) w rozmiarze 185x65R15 i takie zimówki niedawno tez zostały zakupione.

Reasumując: sądze, że mozna zastosować w tym przypadku zarówno rozmiar 195x60 jak i 185x65. Bardziej bym to uzależniał od osobistych preferencji i poglądów (niektórzy stosują zimówki o rozmiar węższe od letnich a inni nie) oraz od tego, na jaką, atrakcyjna cenowo ofertę uda nam się trafić.

W moim przypadku, poradziłem narzeczonej opony Frigo 2, które były dostepne za ok. 165zł/szt (sklep internetowy) co uznałem za ciekawą propozycję.

A przy okazji napisania pierwszego postu na kąciku Astry, dodam, że jest mi niezmiernie miło z tego powodu i pozdrawiam przy okazji wszystkich stałych bywalców.

Napisano
  • Autor

Dzieki wielkie za odpowiedzi ! Jutro dzwonie do Handlopexu, choc widzę, ze opony.com biją Handlopex cenami.

Napisano

> Dzieki wielkie za odpowiedzi ! Jutro dzwonie do Handlopexu, choc

> widzę, ze opony.com biją Handlopex cenami.

Nie tylko opony.com ,kupiłem juz 5 kpl. opon w netcar i jak na razie to mój faworyt cenowy i mialem czasami opony na nastepny dzien , oczywiscie wysylka nic nie kosztuje :-)

Jak na razie jezdze na Sava Eskimo 3 tam kupionych i jestem zadowolony .

Napisano

Witam,

ja w tym roku założyłem Kleber Krisalp HP i jestem z nich bardzo zadowolony (rozmiar 195/60). Polecam waytogo.gif

Napisano

> a ja polecam NOKIAN WR

Całkowicie popieram - są z ekologicznej mieszanki gumy jedyne takie na rynku. Ochrona środowiska przede wszystkim

Napisano

> Ochrona środowiska przede wszystkim

Czy oby na pewno? wink.gif Jak trafię do nieba to powiem św. Piotrowi: Ale przynajmniej na ekologicznych jechałem... grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

ooo nie... te opony mimo tego są bardzo dobre, z tego co mi wiadomo jedyne opony testowane w warunkach arktycznych...

Napisano

> ooo nie... te opony mimo tego są bardzo dobre, z tego co mi wiadomo

> jedyne opony testowane w warunkach arktycznych...

Ja nie mowię, że są złe.. Trochę mi się hierarchia wartości nie podoba. smile.gif Dla mnie bezpieczeństwo przede wszystkim, ekologia na dalszym miejscu smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> Mam point S i nie narzekam to naprawde niezla opona a rozmiar - wg kanonu oponiarskiego 185/65R15

Napisano

Dokładnie taki rozmiar mam w Mondeo 195/60 R15. Zimówki kupiłem w rozmiarze 185/65 R15, bo:

a. węższe są lepsze na śnieg

b. są tańsze od 195.

Kupiłem Goodyear Ultragrip 7+ i nie narzekam. Ale polecam wersję V zamiast H, bo zdaniem mojego wulkanizatora wersja V jest wykonana dokładniej i z lepszej jakości gumy.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> przejścia w sposób logiczny.

Zajrzyj sobie do instrukcji samochodu - masz tam wypisane wszystkie rozmiary opon, jakie Adam Opel pozwala montować do Astry. Ja dostałem razem z samochodem zimówki w tym samym rozmiarze co letnie (195/60R15). Kupując trochę węższe (np. 185/65) przy okazji zaoszczędzisz parę zł.

Napisano

> Ja nie mowię, że są złe.. Trochę mi się hierarchia wartości nie

> podoba. Dla mnie bezpieczeństwo przede wszystkim, ekologia na

> dalszym miejscu

> Pozdroofka

No to jest oczywiste!!!

Chodzi o to że jak mam wybrac pomiedzy oponą ekologiczną a nie ekologiczną to wybiorę to pierwsze. Tak juz mam chodze na zakupy z wlasnymi torbami nie biorę jednorazówek, segreguje śmieci, no i mam katalizator a nie jakieś inne wynalazki palacz.gif

A tak swoją drogą czy ktoś był lub widział jak powstają np dębice lub inne opony np goodyear made in słowenia akurat są w promocji. Wielkie koncerny nie tylko dlatego przenoszą fabryki do biednych krajów, że jest taniej ale równiez po to by zanieczyszczenia i odpady z produkcji zostały własnie w kraju produkcji, zresztą nie tyczy sie to tylko opon. Potem sa choroby alergie nowotwory. Ale to taki offtopic.gif

Napisano

> No to jest oczywiste!!!

> Chodzi o to że jak mam wybrac pomiedzy oponą ekologiczną a nie

> ekologiczną to wybiorę to pierwsze.

Szanuję i popieram

(Osobiście do układu chłodzenia wlewam TYLKO nietoksyczny płyn chłodniczy).

Tylko należy zachować pewien dystans.

Da się zauważyć mnóstwo chwytów marketingowych pod chasłem "ekologiczne"

tylko po to aby "złapać" klientów którzy ekologię traktują poważnie.

To jest tak jak ze świecami firmy Iskra - wymyślili opakowanie z napisem GAZ

i 90% osób mimo, że chcą kupić produkt bardzo dobry kupują dziadostwo... bo myślą

że dobrze inwestują...

> A tak swoją drogą czy ktoś był lub widział jak powstają np dębice lub

> inne opony np goodyear made in słowenia akurat są w promocji.

Podobno Dębica robiona jest na tej samej taśmie co Michelin... Różnią się tylko kształtem kostek bierznika hmm.gif

> Wielkie koncerny nie tylko dlatego przenoszą fabryki do biednych

> krajów, że jest taniej ale równiez po to by zanieczyszczenia i

> odpady z produkcji zostały własnie w kraju produkcji, zresztą

> nie tyczy sie to tylko opon.

Problem powinniśmy obserwować również między powiatami/województwami...

Napisano

> Chcę założyć zimówki. Z waszych dyskusji wynika, ze

> rozmiarem.

Spotykałem się często z pewną opinią: "najlepsze są opony z fabryk macierzystych"

gdyż znani producenci są właścicielami wszystkich pozostałych fabryk opon. Niestety firmy im podległe ze względu na konieczność zachowania niskiej ceny muszą stosowć starsze technologie.

Z drugiej jednak strony jak to mówią: "nie wszystko złoto co się świeci" i często opona o 100-150zł droższa jest w jednostkowych opiniach słabsza od tańszej.

Generalnie z tanich, a dobrych polecam NOKIAN... super opinie a Oponka porównywalna cenowo z Dębicami, Kormoranami, Kleberami itp... o których tyle się naczytałem, że dziwię się wogóle tej małej grupce osób zachwalającej je pod niebiosa.... podkreślam... na szczęście małej grupce...

Wracając do rozmiaru - bierz oryginalny rozmiar i nie słuchaj bzdur od osób, które do auta jeżdzącego fabrycznie na 185 zakładają 155... to są mity z czasów kiedy na polskich drogach królowała w maluchach i polonezach popularna wielosezonowa "kończynka". Ani ten rozmiar się zakrętów nie trzyma, ani nie da się tym zahamować... gadanie o tym np. że na rajdach używają wąskich opon jest poprostu skutkiem niedoinformowania... gdyż na rajdach wąskie "śniegowe opony" mają kolce!

Napisano

ja w astrze mialem barumy, bardzo dobrze sie sprawdzily

w alpejskich gorach waytogo.gif

mialem w rozmiarze 195/60 R 15

bo sporo jezdzilem po autostradach (ze wzgledu na komfort)

ale na zime lepiej kupic kapcie nr lub 2 nr mniejsze

tzn. 185 lub 175 a profil wg instrukcji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.