Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

105 1.9JTD - "spontaniczna" kontrolka wtrysku + "bezmoc"

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Moja Marysia ma przypadość. Tylko na dłuższych trasach, po ok. 100-150km jazdy zapala się kontrolka wtrysku i autko traci moc, - nie da się wkręcić powyżej 3.000obr. a max. V=1400km/h i to z wielkim mułem. W 75% przypadków pomaga wyłączenie silnika, odpalenie i rozpędzenie na "jedynce" pod 5.000obr. (na "luzie" nic nie daje) Jak pójdzie - jest OK ale czasami i to nie pomaga. Czasem nic nie daje postój i 15min a czasami wystarczy tylko wył. i włączyć silnik + przegazować. Zdarza się to nagminnie w trasie. Co może być? W dupiastym serwisie Fiata w Zielonej Górze, zasugerowano 3 elementy (nie podaję jakie, aby nie sugerować) oraz poinformowano mnie, że komputer nic nie wykazał... Kolega miał podobnie w Golfie TDI i wyleczył autko zmianą filtra paliwa. To jedyny element którego nie wymieniłem od kupna autka, więc zapewne już jego czas. Jednak jak to nie pomoże to.... włąśnie... to co?:-)

Napisano

> - nie da się wkręcić powyżej 3.000obr. a max. V=1400km/h

icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif - jeździsz z taką prędkością po drogach ? grinser006.gif

A co do problemu hmm.gif .... Może katalizator ?

Poza tym taki bład nawet chwilowy powinien przez jakiś

czas pozostać w pamięci jeśli się nie mylę. Spróbuj

stosunkowo szybko po zaistnieniu usterki podjechać na

kompa i sprawdzić czemu się marchewa świeciła.

Napisano

wymień ten filtr paliwa, a nie bedziesz gdybał ...

Napisano

-nie wiem czy ci to pomoże,ale miałem podobne objawy z tym,że obroty nie przechodziły 3500obr/min. Pojawiało się to przy jeździe po ok 90km jazd, później coraz częściej. Wyłączenie i ponowne odpalenie nieraz pomagało. Objawy połączone były z zapalaniem się marchewy. W serwisie na kąpie nic nie stwierdzono,ale poddali w wątpliwość przepływomierz. Wymieniłem ustrojstwo i już pół roku jest bez tych objawów.

Napisano

Dziwi mnie że komputer nie zapamiętał żadnych błędów , ale czasem przy padającej przepływce tak bywa .

Zacznij od wymiany filtra paliwa , a jak to nie pomoże to wtedy wypnij wtyczkę od przepływki , jeśli będzie lepiej to sprawa jasna .

Niedomykający się EGR też mógłby dawać taki efekt , tylko że byłoby tak na co dzień .

Napisano
  • Autor

Gostek w Fiacie też coś przebąkiwał m. in. o przepływomierzu. Mówił, żebym zdjął złączkę i zaślepił ją jakąś zaślepką. Złączkę zdjąłem ale nie zaślepiłem bo nic nie mam. Po odłączeniu przepływomierza zero mozy i świecąca (jakże podoba mi się Wasze określenie) marchewa.

A co do filtra paliwa - czy dam radę go sam wymienić? Jest do niego dobry dostęp?

Napisano

> a max. V=1400km/h i to z

> wielkim mułem.

hmm moja maks ma ok. 200 km/h

Napisano

> Gostek w Fiacie też coś przebąkiwał m. in. o przepływomierzu. Mówił,

> żebym zdjął złączkę i zaślepił ją jakąś zaślepką. Złączkę

> zdjąłem ale nie zaślepiłem bo nic nie mam. Po odłączeniu

> przepływomierza zero mozy i świecąca (jakże podoba mi się Wasze

> określenie) marchewa.

No to pora zakupić nowy , ale Boscha .

> A co do filtra paliwa - czy dam radę go sam wymienić? Jest do niego

> dobry dostęp?

Mógłby być lepszy , najlepiej do wymiany odkręcić złączki i zdemontować go razem z podstawą , wyciągając potem do góry ,

sprawdź czy od spodu filtra nie masz wtyczki z kabelkiem od czujnika wilgoci , bo w niektórych JTD taki bywa .

Napisano
  • Autor

Czy dobrze zrozumiałem? Jeżeli po wypięciu przepływomierza brak mocy, tzn., że jest do wymiany? Pytam dla pewności. AA gdyby był OK to jaki efekt da wypięcie wtyczki?

Napisano
  • Autor

> hmm moja maks ma ok. 200 km/h

No moja szła niedawno 205 km/h ale mówimy tu o problemie z mocą a nie max. prędkości zdrowego autka-;)

Napisano

> Czy dobrze zrozumiałem? Jeżeli po wypięciu przepływomierza brak mocy,

> tzn., że jest do wymiany?

Odwrotnie , jeśli auto miałoby lepszą dynamikę po wypięciu , tzn. że przepływka jest na pewno do wymiany .

Zrozumiałem że po wypięciu nie masz już tych dziwnych objawów , ale widzę że nie bardzo wink.gif

Pytam dla pewności. AA gdyby był OK to

> jaki efekt da wypięcie wtyczki?

Wtedy pogarsza się dynamika .

Zacznij w takim razie od wymiany filtra ok.gif

Napisano
  • Autor

Mam schemacik jak w załączeniu - dobrze myślę, że siedzi gdzieś w nadkolu od strony pasażera?-;)

post-13896-14352489097185_thumb.jpg

Napisano

> Mam schemacik jak w załączeniu - dobrze myślę, że siedzi gdzieś w

> nadkolu od strony pasażera?-;)

W niektórych benzyniakach tak , ale nie w dieslu zlosnik.gif

Jest przykręcony za pokrywą silnika do ścianki grodziowej obok pompy wysokociśnieniowej , przypomina wyglądem f.oleju wink.gif

Napisano

najlepiej byłoby pożyczyć jakiś sprawny przepływomierz i spróbować. U mnie z uszkodzonym przepływomierzem zachowywał się tak jak opisałem wcześniej po odpięciu przepływki nie odczułem zdecydowanej poprawy natomiast po założeniu nowej przepływki BOSHA była zdecydowana poprawa i marchewa zgasła.

Napisano

Ja też miałem problem z mocą w mojej bravie właśnie przez przepływomierz. Dochodziło mi do 140km/h i nie przekraczalo 3000 obr/min. Po odpięciu przepływki auto było bardzo dynamiczne i chodziło jak należy smile.gif Nowa przepływka boscha z tego co pamiętam 240zl w polmozbycie w Zielonej Górze... ;p

Napisano
  • Autor

Witam kolegę-;)

Wszystko rozumiem, tylko, jak już pisałem, u mnie po wypięciu przepł., jeszcze gorzej "chodzi", więc z tego co wynika ze słów Iron'a - jest on OK. Na razie rozglądam się za filtrm paliwka. W ZG noname to ok. 60zł, filtrona ok.70-80zł a Bopscha prawie 100zł. Znalazłem Boscha na Alelgro za 37zł + przesyłka i chyba go wezmę. Po wymienie dam znać.

• 5 tygodni później...
Napisano
  • Autor

Wymieniony - na razie najdłuższa trasa 2x130km i nie świeci.

Napisano

> Wymieniony - na razie najdłuższa trasa 2x130km i nie świeci.

Co, przepływomierz?

Napisano
  • Autor

> Co, przepływomierz?

Jak w temacie - filterek paliwa-;)

Napisano

> Jak w temacie - filterek paliwa-;)

No tak zlosnik.gif

Zapytałem, bo przepływomierz mi tutaj nie pasował wink.gif

Napisano

> No tak

> Zapytałem, bo przepływomierz mi tutaj nie pasował

Ze względu na opis umiejscowienia czy objawy ? zlosnik.gif

Napisano

> Ze względu na opis umiejscowienia czy objawy ?

Zdecydowanie objawy: wypięcie przepływki = 0 mocy zlosnik.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Po wymianie filtra paliwa 1,5 mies. było super - żadnych efektów ubocznych. Od kilku dni kiszka: do 3.000obr i to z bólem - dalej nic. Od rana dow ieczora, bez względu na przebieg. Teraz już nawet wyłączenie i włączenie silnika z przegazowaniem nic nie daje. Kontrolka wtrysku się nie świeci (zapala się tylko raz na jakis czas) ale "bezmoc" jest na okrągło;( Jakieś nowe sugestie?

Pzdr

Piotr

Napisano

> Kontrolka wtrysku się nie świeci (zapala się tylko raz na

> jakis czas) ale "bezmoc" jest na okrągło;( Jakieś nowe sugestie?

> Pzdr

> Piotr

Jaki błąd (był/jest)?

Sprawdziłeś szczelność przewodów zasilania powietrzem (od przepływki do kolektora ssącego)?

Napisano

> Po wymianie filtra paliwa 1,5 mies. było super - żadnych efektów

> ubocznych. Od kilku dni kiszka: do 3.000obr i to z bólem

passed_out.gif Jakieś nowe sugestie?

Może nie nowe , jeśli nie masz żadnych nieszczelności na dolocie to wypnij wtyczkę od przepływki i napisz czy coś się zmieniło ok.gif

Napisano

> Jakieś nowe sugestie?

> Może nie nowe , jeśli nie masz żadnych nieszczelności na dolocie to

> wypnij wtyczkę od przepływki i napisz czy coś się zmieniło

może przepływomierz szaleje... ale to trzeba by na kompie sprawdzić

Napisano

> może przepływomierz szaleje... ale to trzeba by na kompie sprawdzić

Tyle że podczas jazdy , inaczej najczęściej komp pokazuje że jest OK .

Napisano

> Tyle że podczas jazdy , inaczej najczęściej komp pokazuje że jest OK

> .

komp zapamiętuje błędy

nawet gdy ustaną i np. marchewa zgaśnie

Napisano

> komp zapamiętuje błędy

> nawet gdy ustaną i np. marchewa zgaśnie

Zgadza się , tyle że z diagnozą przepływki ma często problemy i dopiero podczas testów drogowych to wychodzi ...

Napisano
  • Autor

Tak. Kolega Iron ma rację. Naprawdę bym wydał kasę na diagnozę kompem, co zresztą zrobiłem już jakiś czas temu (serwis). Komputer nic nie wykazał. A wkurzającym jest fakt, że diagnosta wskazał 3 możliwe elementy do wymiany - gdybym miał wszystkie wymienić to koszt zabójczy i bez sensu;( Dzisiaj zgasła marchewka po przegazowaniu, ale jak znowu chwyci "muła" (może nawet jutro);) to ponownie sprawdzę z przepływomierzm i dam znać.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Tak. Kolega Iron ma rację. Naprawdę bym wydał kasę na diagnozę

> kompem, co zresztą zrobiłem już jakiś czas temu (serwis).

> Komputer nic nie wykazał. A wkurzającym jest fakt, że diagnosta

> wskazał 3 możliwe elementy do wymiany - gdybym miał wszystkie

> wymienić to koszt zabójczy i bez sensu;( Dzisiaj zgasła

> marchewka po przegazowaniu, ale jak znowu chwyci "muła" (może

> nawet jutro);) to ponownie sprawdzę z przepływomierzm i dam

> znać.

Cześć! Ciekawi mnie, czy poradziłeś sobie z tymi objawami.

- jaka była przyczyna?

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Wkrótce dam znać - na razie raz idzie a raz nie - nie miałem czasu się tym zająć spiesząc się do pracy. Teraz mam odrobinę luzu i jak tylko znowu "padnie" to sprawdzę coś, o czym przeczytałem dzisiaj-;) Jak skończę, zamknę wątek z podsumowaniem - obiecuję (zawsze tak robię)

Pzdr

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No więc spieszę z rozwiązaniem sprawy. Jakiś czas temu zauważyłem na Allegro, że gość sprzedaje przepływomierz za 15zł z licytacją. Napisał jedynie, że zamontował go do Bravo JTD ale nie zauważył zmiany. Zalicytowałem sądząc, że ktoś mnie albo przelicytuje albo przepływka będzie spieprzona albo po prostu nie będzie do mojego autka. Zapomniałem o sprawie, aż tu nadszedł mail z przypomniniem, że wygrałem licytację. Kupiłem więc przepływkę za te 15zł + przesyłka. Po odbiorze polżała ze 2-3 tygodnie do dzisiaj. Miałem chwilkę, zmieniłem i... wciśnięcie w fotel, bez problemu max. obroty i szpula jak talala grinser006.gif Przypomniałem sobie dlaczego zakochałem się w Marysi palacz.gif Tak więc temat zamknięty za 20zł a Alledrogo pokazuje po raz kolejny, że czasem jest Alletanio i farciarsko cfaniaczek.gif

Dziękuję wszystkim, którzy próbowali pomóc 20.GIF

Napisano

> Alletanio i farciarsko

A niektórzy piszą , że przepływka to jeden z bardzie zawodnych i nie za tanich diwajsów w dieslach zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.