Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AII 2.0 dth + turbina i pompa

Featured Replies

Napisano

Witam .

Jak to naprawdę jest z tymi podzespołami silnika ,naprawdę taka tragedia tak nagminnie się sypia podobno żywotność pompy to ok. 150 -180 tysi i klops . podbudujcie mnie .

Przecież beksa.gif tyle vectr lata z tymi motorkami a tu mnie straszą , że będe płakał.

Napisano

> Witam .

> Jak to naprawdę jest z tymi podzespołami silnika ,naprawdę taka

> tragedia tak nagminnie się sypia podobno żywotność pompy to ok.

> 150 -180 tysi i klops . podbudujcie mnie .

> Przecież tyle vectr lata z tymi motorkami a tu mnie straszą , że

> będe płakał.

Nie płacz przytul.gif Lej dobre paliwo i będzie dobrze. Faktem jest że ten typ pompy (Bosch VP44) jest dość awaryjny, ale decydujące w tym wypadku okazuje sie kiepskie paliwo - na zachodzie te pompy tak nie padaja jak u nas. Poza tym wytworzyła się legenda, że "oplowskie diesle sa do dupy bo padają w nich pompy". To są tylko plotki rozgłaszane przez ludzi którzy z tymi silnikami nie mieli do czynienia, szkoda że mało kto wspomina przy okazji że takie same pompy jeżdzą w niektórych VW, Audi i wielu innych markach. Ale tam nie maja prawa nawalić, bo to WOLCWAGEN, PANIE hahaha.gif Jak kupiłem auto to też mnie na Autokąciku nastraszyli, ale tankuje na Shellu, zrobiłem juz od zakupu prawie 60 tys. km i silnik hula. Uszy do góry waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Obyś miał rację a co do VW to nie wiedziałem ,że takie same pompymaja. waytogo.gif

Napisano

> Obyś miał rację a co do VW to nie wiedziałem ,że takie same

> pompymaja.

Odnośnie pomp to ja tez dorzucę kilka słów.U mnie pompa padła po 160 kkm bo jakiś debil na stacji zatankował mi bezołowiową zamiast diesla. Zabolało po kieszeni , bo koszt naprawy ok.3000 zł.

(uważać co się leje )

Ja mam wprawdzie DTL-a i jeżdżę już rok i większych problemów nie miałem. Silnikowi przydałoby się więcej koników ale trudno, nie ma. Jakoś sobie silniczek radzi.

Byłem we Francji ( w tą i z powroterm 3000 km. ) i powiem żę nie dawałem się innym wózkom. Droga do granicy Polski to naprawdę dla mojej Asterki była katorga. Cztery dorosłe osoby i załadowany po dach bagażnik a my wymiataliśmy 160-180 non stop ( wprawdzie na autostradach).

Generalnie jest ok.

pozdrawiam

Napisano

To ja dodam ze turbina jest montowana w niektorych VW BMW i jeszcze sporo innych marek. Turbo nie jest marki opel tylko firmy garrett- GT154. Pompy wcale tak nie siadaja, wiekszosc to sa inne przyczyny jak nieszczelne weze itp. Ja mam przejechane prawie 200 tys i jakos sie kula jeszcze dobrze.

Napisano

> Witam .

> będe płakał.

Nie przejmuj sie lej tylko paliwo ze sprawdzonego źródła i będzie OK!!

W tej opinii o pompach VP 44 jest więcej mitów produkowanych przez nie znających się mechaników niż prawdy.

Dobrego mechesa od diesli to trzeba ze swieca.gif szukać

Napisano

Ja jak kupowałem swojego opelka to także mnie straszono awaryjnością pompy. Co ja się nie naczytałem o tym na forach internetowych, ale mimo wszystko dokonałem zakupu. Ganiam już dieselkiem dwa lata i wszystko chodzi jak należy. Jest pewne ale, tak jak koledzy wcześniej pisali lej paliwo tylko sprawdzone, najlepiej z jednej stacji. Ja tankuje się tylko na Statoil.

Napisano

> Witam .

> będe płakał.

Wszyscy chwalą to ja cię nastrasze zlosnik.gif

Szwagier jeździ Vectrą z tym silniczkiem, silniczek igiełka . Jest pierwszym właścicielem w Polsce . Od zawsze tankuje na Shellu (takie zboczenie) przejechane ma 260 tyś. (orginalny przebieg bo w momencie kupna sprawdzał w ASO przeglądy ).

Dwa miesiące temu padła mu pompa - wywalił 3000 i jeździ dalej.

Pytanie czy przy tym przebiegu miała prawo paść ? - musisz sobie odpowiedzieć sam.

Napisano

> Wszyscy chwalą to ja cię nastrasze

> Szwagier jeździ Vectrą z tym silniczkiem, silniczek igiełka . Jest

> pierwszym właścicielem w Polsce . Od zawsze tankuje na Shellu

> (takie zboczenie) przejechane ma 260 tyś. (orginalny przebieg bo

> w momencie kupna sprawdzał w ASO przeglądy ).

> Dwa miesiące temu padła mu pompa - wywalił 3000 i jeździ dalej.

> Pytanie czy przy tym przebiegu miała prawo paść ? - musisz sobie

> odpowiedzieć sam.

A jaka ma pewność że na pewno padła pompa a nie co innego????

Mnie też zdiagnozowano w serwisie Boscha że pompa do remontu a ja wymieniłem czujnik położenia wału i Viki lata do dzisiaj zlosnik.gif

Jak wyciągną pompę i pojedzie do serwisu to nie sprawdzają tylko od razu remontuja kompleksowo.

Napisano

> A jaka ma pewność że na pewno padła pompa a nie co innego????

> Mnie też zdiagnozowano w serwisie Boscha że pompa do remontu a ja

> wymieniłem czujnik położenia wału i Viki lata do dzisiaj

> Jak wyciągną pompę i pojedzie do serwisu to nie sprawdzają tylko od

> razu remontuja kompleksowo.

A przy walniętym czujniku pokazuje błąd pompy?

Napisano

> A przy walniętym czujniku pokazuje błąd pompy?

Słuchajcie .

Zdjagnozowanie pompy to faktycznie ciężka sprawa.

Dzwoniłem do wielu serwisóó BOSCHA i każdy inaczej mówił. Wszyscy (oprócz jednego gościa z Puław-godny polecenia )

chcieli widzieć najlepiej autko u siebie ( trochę żart - wynająć lawetę i....) i od razu krzyczeli cenę naprawy ok.2500-3000zł. Gościu z Puław nie chciał powiedzieć ile, jeżeli nie ma pompy u siebie. Wysłałem POCZTEX-em(najzwyklejszym do 10 kg.-pompa waż ok 8.25 kg.) przez Pocztę Polską (naprawdę polecam)

Sprawdził: wymianae lektroniki (90%) usterk) i wymiana jakiegoś tłoczka (zatarty). Odesłał, dał gwarancje i przysłał.

Koszt naprawy:2050 zł.

Jeszcze nie jeżdżę ale może w tym tygodniu.

Wcześniej samochód przechodził różne testy odpowietrzenia pompy, diagnoza komputera itp.

Do serwisu raczej bym nie jechał. Wiem na 100% że wyciągają pompę i wysyłają do serwisu BISCHA(podpisana umowa), kasują odpowiednio

narka

Napisano
  • Autor

No właśnie ,bo przez to straszenie to już się przestawiłem prawie na 1.7 DTI.

Ale 2.0 ma 101 KM i sporo większy moment dlatego sercem jestem za nim ,a rozsądek mówi nie .

Swoją drogą jakby mnie to spotkało to bym chyba zawału dostał.

I tak to szukam już auta dwa miechy i nie mogę sie zdecydować na silnik . a poza tym to prawie same siepy ehh.

Napisano

> No właśnie ,bo przez to straszenie to już się przestawiłem prawie na

> 1.7 DTI.

> Ale 2.0 ma 101 KM i sporo większy moment dlatego sercem jestem za nim

> ,a rozsądek mówi nie .

> Swoją drogą jakby mnie to spotkało to bym chyba zawału dostał.

> I tak to szukam już auta dwa miechy i nie mogę sie zdecydować na

> silnik . a poza tym to prawie same siepy ehh.

Wejdź na forum Vectry KLIK biglaugh.gif tu się dopiero naczytasz, ale to nie jest reguła, mity już były w starożytnej Grecji więc.... wink.gif ja też kombinowałem jaki silnik... może 1.8 16V, 2.2 16V i LPG w sekwenckji do tego, ale jak sobie policzysz realne koszty takiej operacji to daj spokój. Kupiłem 2.2 DTI (Y22DTR), tankuje V-Power Diesla i na razie OK,a co będzie dalej hmm.gif pożyjemy zobaczymy. Ludzie naprawdę znający się na współczesnych silnikach Diesla powiedzą Ci, że nie ma takiej jednostki napędowej w której się coś nie psuje, a mity o VW to już mnie czasem osłabiają. Weźmy np. 2.0 TDI w którym notorycznie pękają głowice a to ponoć VW spineyes.gif Ja bym brał 2.0 albo 2.2 DTI. Pozdrawiam waytogo.gif

Napisano

Ja równiez cię zmartwie. Wprawdzie mam dtla, ale to ten sam silnik

Padła po około 150 tyś. i 3,5 kawałka poszło

Paliwo lałem sprawdzone (shell), lałem na tej stacji od 4 lat, wcześniej do cordoby 1.9tdi.

W OPLU nie mieli pojęcia co się dzieje (odradzam serwis w LUBICZU koło Torunia), chcieli mi rozbierać silnik i wymieniać wtryski.

Jak trafiłem do serwisu bosha to stały już taam 2 viki z takimi silnikami i obie z pompami do regeneracji.

Teraz lata spoko.

A nadmienię że koledze z silnikiem 1.7 dth też pompa poszła na grzyby, a po mojej przygodzie też starał się lać markowe paliwo i na sprawdzonych stacjach. Więc nie tylko silniki 2.0 maja problemy

Napisano

> Ja równiez cię zmartwie. Wprawdzie mam dtla, ale to ten sam silnik

> Padła po około 150 tyś. i 3,5 kawałka poszło

> Paliwo lałem sprawdzone (shell), lałem na tej stacji od 4 lat,

> wcześniej do cordoby 1.9tdi.

> W OPLU nie mieli pojęcia co się dzieje (odradzam serwis w LUBICZU

> koło Torunia), chcieli mi rozbierać silnik i wymieniać wtryski.

> Jak trafiłem do serwisu bosha to stały już taam 2 viki z takimi

> silnikami i obie z pompami do regeneracji.

> Teraz lata spoko.

> A nadmienię że koledze z silnikiem 1.7 dth też pompa poszła na

> grzyby, a po mojej przygodzie też starał się lać markowe paliwo

> i na sprawdzonych stacjach. Więc nie tylko silniki 2.0 maja

> problemy

No to żeście kolege nastraszyli brawo.gif teraz kupi benzyne biglaugh.gif

Napisano

Ja mam swoją od 02.2004.A "erst zulasung to 07.2000r."

W sumie ma ponad 200 tys.

Od początku leję na Neste24.I jeżdżę.

Problem nie jest w awaryjności pompy tylko w niekompetencji mechaników - standart to : "Panie to na pewno pompa.minimum 5 tys. będzie kosztować".

Niektórzy twierdzą - mój mechanik też , że połowa awarii pomp jest wynikiem stłuczki porzodu auta.Podobno elektronika pompy bardzo tego nie lubi.No i oczywiście jakość paliwa.Ale w tym temacie to nie ma mądrych.Nawet na Shellu można g.. wlać.

Napisano

> A przy walniętym czujniku pokazuje błąd pompy?

Tak !!!!

Ja miałem:

0725 - Brak sygnału obwodu wejścia sensora prędkości silnika

1335 - Pompa wtryskowa- brak sygnału wejścia prędkości silnika z modułu sterującego

1631 - Pompa wtryskowa moduł sterujący

Napisano
  • Autor

> No to żeście kolege nastraszyli teraz kupi benzyne

O w życiu ,mam teraz i na benzynce to nie ,a gazio też mam ale to nie to .Zawsze cos choć niby nic ,albo zaworek albo coś i zawsze jazda na licznik ,bo nie wiesz tak na prawde ile masz tego gazu.i w ogóle więcej pilnowania ,że nie wspomne o bagażniku.

Napisano

> O w życiu ,mam teraz i na benzynce to nie ,a gazio też mam ale to nie

> to .Zawsze cos choć niby nic ,albo zaworek albo coś i zawsze

> jazda na licznik ,bo nie wiesz tak na prawde ile masz tego

> gazu.i w ogóle więcej pilnowania ,że nie wspomne o bagażniku.

No i masz rację, ja też mam jeszcze Seica 900+ LPG.... ma 80kkm i na razie chodzi elegancko, ale ten silnik to prostota nad prostoty, tam sięnie ma co psuć, elektroniki prawie wcale... a Astra to już inna bajka. Bierz Y20DTH bądź Y22DTR z ostatnich roczników waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.