Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmieniam Astrunię - kilka pytań mam

Featured Replies

Napisano

Witam,

znajomy zaproponował mi wczoraj sprzedaż świeżo sprowadzonej Astry II 1999r 1.6 16v 3d licznik 112 kkm - wypasu nie znam. Cena bardzo przyzwoita (poniżej 9tys + opłaty). Lekko puknięta w prawy narożnik. Do wymiany lampa (nadbita), błotnik, do pomalowania drzwi.

I w związku z tym kilka pytań mam:

1. Czy do tego silnika można przełożyć tą instalację gazową, którą mam teraz zamontowaną (II generacja - specyfikacja w opisie - instalacja ma 3 lata). 16v - musi byc sekwencja ???????????????????

2. Ile palą Astry z tym silnikiem na gazie (WAŻNE! - kilometrówka rozliczana dla benzynki smile.gif w pracy).

3. Na co zwrócić SZCZEGóLNą uwagę przy inspekcji wink.gif przedsprzedażowej ?

Ogólnie to szkoda mi się rozstawać z AI (pierwsze auto własne) ale cóż... Tym bardziej, że ostatnio wpakowałem 7 stówek w wymianę zawieszenia, heh, ależ mnie ona kusi devil.gif

Napisano

> 3. Na co zwrócić SZCZEGóLNą uwagę przy inspekcji

> przedsprzedażowej ?

na przebieg icon_eek.gif 112 tys przez 8 lat hmm.gif

Napisano
  • Autor

> na przebieg 112 tys przez 8 lat

Niee, nie pisałem o przebiegu - napisałem, że tyle wskazuje licznik frown.gif

Napisano

> u mnie 70k w 8lat i co ty na to realny przbieg

Moja jest z 2000 roku i ma przebieg 71 tys km.

Napisano

Wazne jaki jest stan a nie przebieg. Moj ojciec miał poloneza 12 lat. Kupił go w salonie i jak sprzedawał to miał 41tys przebiegu. Nie zapomne do konca zycia zielonej strzały smile.gif

Napisano

> only sekwencja

a to dlaczego?

na II też by śmigał bez kłopotu myślę

Napisano

> 3. Na co zwrócić SZCZEGóLNą uwagę przy inspekcji

> przedsprzedażowej ?

wcisnąć gaz do odcięcia , potrzymać tak kilka sekund i patrzeć czy nie dymi na niebiesko. Jak nie zadymi to silnik jeszcze oleju nie powinien łykac w nadmiarze

Napisano
  • Autor

> only sekwencja

> a to dlaczego?

> na II też by śmigał bez kłopotu myślę

Daje się zauważyć starcie 2 poglądów frown.gif

Napisano

Ja mam 120 000 i 7,5 roku zlosnik.gif

Smiga jak zła. Wzystko udokumentowane.

Napisano

Moja z 97r ma 150kkm niecałe. Bez LPG(jeszcze-rozważam czy truć ją gazem czy nie). Ale wracając do tematu: do Twojej tylko sekwencja. Na II gen. owszem-będzie chodzić ale ujemne skutki będą dla silnika

Napisano

> Na II gen. owszem-będzie chodzić ale ujemne skutki

> będą dla silnika

skoro tak wszyscy zalecają sekwencję, to może mi ktoś powiedzieć czym sie różni silnik 1,6 16v z astry f od tego 1,6 16v montowanego z początku produkcji w astrze g?

bo jakoś w eFce sporo ludzi ma w tym silniku druga instalkę i nie narzeka

Napisano

A co nie wierzysz ??

Moja rocznik 1995 ma 128 tys. Jak ją sprowadzałem prawie 1,5 roku temu miała 111 tys. i jest to udokumentowane. Zresztą widać to w stanie jak i prowadzeniu samochodu.

Sam ją sprowadzałem i wiem od kogo więc nie mów mi że wszystkie od razu maja 200 tys. lub więcej i cofnięte liczniki. klotnia.gif

Napisano

> A co nie wierzysz ??

> Moja rocznik 1995 ma 128 tys. Jak ją sprowadzałem prawie 1,5 roku

> temu miała 111 tys. i jest to udokumentowane. Zresztą widać to w

> stanie jak i prowadzeniu samochodu.

> Sam ją sprowadzałem i wiem od kogo więc nie mów mi że wszystkie od

> razu maja 200 tys. lub więcej i cofnięte liczniki.

dobra skończcię się przechwalać przebiegami, bo raczej nie o to chodziło autorowi

Napisano

Można włożyć do tego silnika instalację II generacji i będzie działać. Ale osobiście jestem temu przeciwny. Silnik ma wielopunktowy wtrysk sekwencyjny benzyny, a II gen. LPG to tak jakby zastąpić go gaźnikiem.

Wolałbym jeździć bez gazu niż kastrować w ten sposób silnik. Jak widzę są na forum ludzie, którzy podzielają moje zdanie, ale są też tacy, którzy mają II gen. w 16V i jeżdżą.

Napisano

> Wolałbym jeździć bez gazu niż kastrować w ten sposób silnik.

w 99% się zgadzam

poza jednym szczegółem - Ty w ogóle wolałbyś jeździć bez gazu,

niż z nawet najbardziej zaawansowaną instalacją zlosnik.gif

Napisano

> Ogólnie to szkoda mi się rozstawać z AI (pierwsze auto własne) ale

> cóż... Tym bardziej, że ostatnio wpakowałem 7 stówek w wymianę

> zawieszenia, heh, ależ mnie ona kusi

Tez mi bylo szkoda I,tym bardziej ze mialem ja dopieszczona na cacy.

Ale II to inna rzecz.Poprostu nie ma co porownywac,autko lepsze pod kazdym wzgledem.Kazdemu szczerze poleceam przesiadke z eFki do G!

Napisano

> Można włożyć do tego silnika instalację II generacji i będzie

> działać. Ale osobiście jestem temu przeciwny. Silnik ma

> wielopunktowy wtrysk sekwencyjny benzyny, a II gen. LPG to tak

> jakby zastąpić go gaźnikiem.

> Wolałbym jeździć bez gazu niż kastrować w ten sposób silnik. Jak

> widzę są na forum ludzie, którzy podzielają moje zdanie, ale są

> też tacy, którzy mają II gen. w 16V i jeżdżą.

Popieram Ciebie obiema recoma biglaugh.gifsmile.gif

Napisano

Ja tez popieram, gaz to zło brawo.gif

Napisano

> Ja tez popieram, gaz to zło

Eee tam, nie znacie się wpysk.gifblah.gif

Napisano

> Ty w ogóle wolałbyś jeździć bez gazu,

> niż z nawet najbardziej zaawansowaną instalacją

A tu nie masz racji 270751858-jezyk.gif

Chętnie założyłbym sobie sekwencję, albo wtrysk fazy ciekłej, ale gdybym miał 16V, albo większy silnik. Instalacje poniżej IV generacji - wg mnie - są zbyt niedoskonałe do stosowania w samochodach. Poza tym, żeby mieć LPG w samochodzie trzeba wiedzieć jak działa. Przede wszystkim nie przełączać póki reduktor się nie nagrzeje. A tu co i rusz słyszę: "odpalam na benzynie, daje buta aż się przełączy i jazda", "benzynę lałem... już zapomniałem kiedy", "odłączyłem czujnik temp. na reduktorze, bo za późno się przełączało" itp. Przy takim traktowaniu nie ma się co dziwić, że ludzie narzekają na LPG. Inna sprawa, że fachowcy zakładający instalki też znają się na tym jak ślepy na optyce. Naprawdę dobrych zakładów jest bardzo mało. Jestem pewien, że po małej lekturze internetu każdy mógłby zamontować sobie cała instalację LPG lepiej niż niejeden zakład. Nie interesowałem się stroną prawną instalowania LPG ale jeśli tylko byłaby możliwość samodzielnego montażu bez konieczności uzyskania pieczątki zakładu, czy kogoś z uprawnieniami gazowymi to nie omieszkałbym zamontować instalki samodzielnie.

Napisano
  • Autor

Dziś spotkaliśmy się twarzą, o przepraszam, maską w twarz. Astra jaka jest każdy wie... Auto jest jakby po obcierce o jakąś ścianę, słup. Do wymiany jest lewy błotnik, lewe drzwi z lusterkiem (niestety - urwane), zderzak do klejenia lub wymiany na nowy .Jest to wersja "SPORTIVE", kolor ni to ciemny szary, ni to czerń. Ładne kubełkowe fotele z regulacją długości siedziska, skórzana 3-ramienna, kierownica z regulacją radia, białe wskaźniki, komputer pokładowy, c.z. z pilotem, ABS, 4 poduszki, fabryczne radio CD, elektryka szyb, alu 15'' z letnimi oponami 195 (michelinki chyba z niezłym bieżnikiem (z 3 sezony można polatać). Silnik pracuje rewelacyjnie spokojnie i równo, za to hamulce takie sobie - może trzeba zmienić klocki?

Zauważone na szybko usterki:

1) wypalone kilkanaście diod (czy co tam jest) na wyświetlaczu, w związku z tym słaba czytelność wyświatlacza,

2) przyciski od obiegu powietrza i ogrzewania tylnej szyby dają sie wcisnąć, ale już z wyciśnięciem problemy są,

3) zakodowane radio,

Pytanie do znawców:

Wersja SPORTIVE charakteryzuje się także utwardzonym i obniżonym zawieszeniem, czy tylko tymi pseudo-sportowymi akcentami we wnętrzu? Jechałem tylko ładną, równą drogą, więc nie wyczułem. Poza tym, nigdy nie jechałem żadną wersją Astry G i nie mam porównania.

Jednym słowem napaliłem się!!!

PS. Litera "W" w kodzie VIN oznacza który rok? Niby jest to 1999, ale wszystkie szyby mają "8" wpisaną niewiem.gif

Napisano

Zasadnicza różnica

W f-ce masz moduł zapłonowy + kable WN

w G masz DIS (moduł zapłonowy zakładany bezpośrednio na świece (niestety lubi padać) - brak kabli WN

Co do LPG - ja mam ten silnik u siebie i II gen. Niestety gaziarze poszli na łatwizne i założyli mi Lecho mini + sruba. Przerabiałem na pełen komp (teraz Bingo S), zrobiłem kompensację parownika - i teraz jest Ok.

Spalanie miasto 11 - 11,5l , trasa ok 8,5l

Napisano
  • Autor

> Spalanie miasto 11 - 11,5l , trasa ok 8,5l

U mnie średnio wychodzi 9l - zakorkowany Poznań i około 7,4 średnio (jazdy lokalne i krótkie trasy-do 60 km), przy emeryckim stylu jazdy.

Więc nie wiem, czy opłaca się mi w takim układzie zakładać gaz do nowego nabytku, tym bardziej, że nie jeżdżę już tyle teraz co wcześniej - obecnie ok. 16kkm rocznie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.