Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

funkcja AUTO w nadmuchu

Featured Replies

Napisano

jak w temacie,czy ona dziala tylko jesli chodzi o klime czy o ogrzewanie rowniez?jak ustawie w zimie na 24 to bedzie trzymal taka temp?bo w lecie to odpowiednio zalacza sie klima a tutaj nagrzewnica tez podpieta jest pod ta funkcje?

Napisano

Działa. przynajmniej u mnie.

Napisano

> Działa. przynajmniej u mnie.

U mnie z tym jes dziwnie - jak ustawie temp na max. to wieje na max jak tylko przestawie na inną temp to zaczyna wiać na min (jest tak przy min i przy max). Nie ważne czy auto jest wychłodzone i zwiększam z min czy nie nagrzane i zmniejszam z max. Tak się zastanawiałem nad tym kiedyś ale dałem se luz.

Napisano

Nigdy się nad tym nie zastanawiałem, dzisiaj sprawdzę,

napiszę wieczorem, czy działa...

893goodvibes.gif

Napisano

jeżeli masz sprawny termostat to funkcja AUTO będzie Ci utrzymywać w samochodzie zadaną temperaturę

Napisano
  • Autor

i wlasnie z tym niekoniecznie,napisze dlaczego.Termos mam sprawny bo przed wyjazdem wymieniony na nowy,ale...jak sie jezdzi na krotkich odcinkach to wydaje sie ta funkcja sprawdzac ale jak jechalem do niemiec teraz na swieta i byl mroz -8 to juz nie bangla,mimo iz termostat trzymal temperature, do pewnego momentu bylo ok a potem zwyczajnie zaczelo robic sie zimno

wiec ta funkcja wcale nie jest taka super i dotyczy bardziej klimy niz nagrzewnicy

Napisano

U mnie właśnie jest tak:

dam na LO to dmucha niezależnie od temeratury na max. A Jak dam na MAX to sam nie wiem biglaugh.gif

Napisano

> i wlasnie z tym niekoniecznie,napisze dlaczego.Termos mam sprawny bo

> przed wyjazdem wymieniony na nowy,ale...jak sie jezdzi na

> krotkich odcinkach to wydaje sie ta funkcja sprawdzac ale jak

> jechalem do niemiec teraz na swieta i byl mroz -8 to juz nie

> bangla,mimo iz termostat trzymal temperature, do pewnego momentu

> bylo ok a potem zwyczajnie zaczelo robic sie zimno

> wiec ta funkcja wcale nie jest taka super i dotyczy bardziej klimy

> niz nagrzewnicy

Miałem podobnie i jeszcze dotego szalał wiatrak raz sie włączał raz wyłączał... przeczyściełem to siteczko pomiedzy guzikami od obiegu powietrza zamknietego i klimy i wszystko jest OK - tam jest czujnik temperatury wewnetrznej i jak sie zabrudzi to sie takie cuda dzieja...

Napisano

a ja mam inne pytanie o autodiagnostyke, test przeprowadzilem zgodnie z tym co na smietniku wyszlo error cli 00 - domyslam sie ze nie ma błędow, bo w tabeli nie ma oznaczenia co to znaczy.

Napisano

warto też sprawdzić czasami wentylator

jak się przytrą i zabrudzą szczotki to słabiutko czasami wieje

Napisano

> U mnie z tym jes dziwnie - jak ustawie temp na max. to wieje na max

> jak tylko przestawie na inną temp to zaczyna wiać na min (jest

> tak przy min i przy max). Nie ważne czy auto jest wychłodzone i

> zwiększam z min czy nie nagrzane i zmniejszam z max. Tak się

> zastanawiałem nad tym kiedyś ale dałem se luz.

Na początku ma prawo dmuchawa nie pracować (pracować na min), bo jeżeli jest zimny płyn, to samochodu nie ogrzeje.

Może być uszkodzony przełącznik, który w pozycji Auto niewłaściwie działa.

Miałem taki przypadek, było można to jednoznacznie stwierdzić latem. Np w upał przy sprawnej i załączonej klimatyzacji po ustwieniu temp. na niską wartość (18-2X st.C.) dmuchawa chodziła na minimum. Po wymianie przełącznika regulacja obrotów powróciła.

Zimą można się pokusić o sprawdzenie na wysokich temperaturach (ok. 2X-30 st.C). Po rozgrzaniu silnika na tyle, by wskazówka temepratury płynu się "poruszyła", dmuchawa powinna w Auto zwiększać obroty.

Min i Max pomiaj regulację "Auto" i załącza dmuchawę na max.

Napisano

> warto też sprawdzić czasami wentylator

> jak się przytrą i zabrudzą szczotki to słabiutko czasami wieje

Komutatory też się zużywają biglaugh.gif

Mój jak zaczął śmierdzieć - wyglądał tak: zlosnik.gif

279035535-dmuchawa.jpg

Napisano

> a ja mam inne pytanie o autodiagnostyke, test przeprowadzilem zgodnie

> z tym co na smietniku wyszlo error cli 00 - domyslam sie ze nie

> ma błędow, bo w tabeli nie ma oznaczenia co to znaczy.

Miałem takie samo zdanie, ale piszą tu koledzy że może to oznaczać ubity czujnik temperatury zewnętrznej - ten w prawym lusterku. Generalnie odczyty mam "podobne" do tego co na termometrach przy trasie lub w domu no ale wiesz... Może ktoś mądrzejszy to skomentuje :>

Napisano

> Miałem takie samo zdanie, ale piszą tu koledzy że może to oznaczać

> ubity czujnik temperatury zewnętrznej - ten w prawym lusterku.

Że niby gdzie tak jest napisane? hmm.gif

Jak czujnik nie pokazuje lata zimą, to nie grzebać zlosnik.gif

Napisano

u mnie działa to w taki sposób:

po odpaleniu auta i przed przekręceniem stacyjki nawiew jest na AUTO, a temp np. na 20st C, to przez kilka pierwszych kilometrów wentylator nadmuchu nie pracuje. Dopiero jak silnik trochę złapie temp to zaczyna ostro dmuchać. Jak temperatura zaczyna dochodzić do ustawionej to wentylator zmniejsza prędkość.

A jeżeli auto odpalę a pokrętło prędkości nie było np na 1, a zostanie przekręcone na AUTO to od razu dmucha bez czekania na rozgrzanie silnika.

Napisano
W tym wątku opisałem w jaki sposób ma działać funkcja auto i inne funkcje ogrzewania w wersji z klimą.
Napisano
  • Autor

wiec z tego co opisales to w zimie przy zadanej temp 26 powinien trzymac 26 niezaleznie od temp zew a jesli cos jest nie tak tzn ze padl ktorys cuzjnik zew lub wew,tak?

Napisano
  • Autor

a jak sprawdzic czujnik wewnetrzny?i gdzie on sie znajduje?zewnetrzny dziala dobrze...acha i jesli sie zje..l to gdzie mozna kupic nowy i jakie to sa koszty?

Napisano
  • Autor

tak podejrzewalem...a co z odpowiedziami na moje powyzsze pytania?jak sprawdzic?gdzie kupic i jaki koszt?

Napisano

> a jak sprawdzic czujnik wewnetrzny?i gdzie on sie znajduje?zewnetrzny

> dziala dobrze...acha i jesli sie zje..l to gdzie mozna kupic

> nowy i jakie to sa koszty?

Wewnętrzny powinien mieć rezystancję 22kohmy przy 25oC , to zwykły termistor NTC ,

kupisz go w sklepie z częściami elektronicznymi .

Napisano

Podepnę się pod temat tyle, że w związku z czujnikiem zewnętrznym bo po naciśnięciu na guziczek z temp. pokazuje cały czas 50 stopni więc to chyba zewnętrzny czujnik powiedział 30.GIF

Jak to usrojstwo wyciągnąć z lusterka niewiem.gif droga ta imprezka jest??

Napisano

> Że niby gdzie tak jest napisane?

> Jak czujnik nie pokazuje lata zimą, to nie grzebać

Przegrzebałem i rzeczywiście nie error 00 ale error cli. Przepraszam za zamieszanie :| Tylko niech mi ktoś wyjaśni po co jest ten kod 00 skoro on nic nie oznacza. A przynajmniej my nic na ten temat nie wiemy :|

Napisano

> Podepnę się pod temat tyle, że w związku z czujnikiem zewnętrznym bo

> po naciśnięciu na guziczek z temp. pokazuje cały czas 50 stopni

> więc to chyba zewnętrzny czujnik powiedział

Najpierw sprawdź czy to na pewno czujnik , rozepnij złączkę z kabelkami w prawych drzwiach , przekręć stacyjkę i napisz czy się coś zmieniło na wyświetlaczu ok.gif

Napisano

No jak znajdę trochę czasu (ciekawe kiedy) to sprawdzę, bo tapicerę trza zdemontować??

Napisano

> No jak znajdę trochę czasu (ciekawe kiedy) to sprawdzę, bo tapicerę

> trza zdemontować??

Nic nie trzeba demontować , otwierasz drzwi i przekręcasz okrągłą złączkę od wewnętrznej strony drzwi i rozpinasz .

Napisano

Sprawdzone ok.gif po odpięciu kostki pojawił się "error" po spięciu pokazuje 50 stopni, a więc czujnik?? hmm.gif

Napisano

> Sprawdzone po odpięciu kostki pojawił się "error" po spięciu

> pokazuje 50 stopni, a więc czujnik??

Na to wychodzi , centralka zareagowała prawidłowo na przerwę .

Możesz jeszcze podziałać suszarką w jego okolicy , jak zawilgnie to też czasem pokazuje dziwne temperatury .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.