Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odszkodowanie za zniszczone lampy - myjka na stacji BP

Featured Replies

Napisano

Witam,

Coś mnie podkusiło (może to ta pogda), żeby podczas tankowania auta umyć sobie reflektory taką myjką co to przy każdym dystrybutorze we wiadrze pływa...

No i wziąłem to coś z wiadra i przetarłem sowje nowiutkie lampy (dodam, że to dość rzadki model z czarnymi elementami zwierciadła co wpływa na ich cenę) ....

Efekt był taki, że po przetarciu szyby (a właściwie plastiku bo takie są lampy w Astrze G) zobaczyłem piękne rysy na obu lampach ....

Okazało się, że mijka była tak zużyta, że ze środka gąbki (na której już dawno nie było tej ochronnej siateczki) wystaje ordynarny kawał metalowej listwy i to on mi tak załatwił reflektory

Wziąłem tego "dziada" (czyli myjkę) i poszedłęm do kierownika stacji ... gość od razu jak zobaczył to wziął namiary i powiedział mi, że jutro będzie się kontaktował bo musi z ubezpieczycielem się zdzwonić i sprawa będzie załatwiana...

Pytanie nr.1 brzmi - ile mogą mi tego "odszkodowania" zaoferować i czy mogę się domagać pokrycia wymiany lamp (czyli wg. cennika ASO i hurtowni Hella 700pln/sztuka)

Pytanie nr.2 czy da się jakoś spolerować te rysy?? nie są one głębokie ale wyraźnie je widać

Z góry dzięki za podpowiedzi i informacje

Pozdr/ Łukasz

Napisano

chcesz miec nowe lampy - odstawiasz auto do ASO i zapominasz o wszystkim. niech sie oni uzerają

chcesz kombinować - zgadzasz sie na wycene ubezpieczyciela, ewentualnie klócisz/sadzisz etc.

szkoda zalatwiana jak kazda inna z OC.

Napisano
  • Autor

Zależy mi tylko żeby mieć dokładnie takie same lampy jak te które mam...

A może kolega rozwinąć myśl z tym ASO? co znaczy "niech się oni użerają"??

Druga kwestia to to, że w sumie lampy nie były nowe (jeden miał np. robione uchwyty ale orginalnymi zamiennikami GM) ale klosze miały jak to mówią "igła" ... no i jak to teraz się wycenia??? czy ASO nie wnika w takie rzeczytylko wymienia na nowe???

Tak się wyputuję bo jutro ok. 9:00 ma dzwonić gość ze stacji z informacjami co i jak ... i chciałbym mieć jakieś gotowe pomysły grinser006.gif

> chcesz miec nowe lampy - odstawiasz auto do ASO i zapominasz o

> wszystkim. niech sie oni uzerają

> chcesz kombinować - zgadzasz sie na wycene ubezpieczyciela,

> ewentualnie klócisz/sadzisz etc.

> szkoda zalatwiana jak kazda inna z OC.

Napisano

> Pytanie nr.1 brzmi - ile mogą mi tego "odszkodowania" zaoferować i

> czy mogę się domagać pokrycia wymiany lamp (czyli wg. cennika

> ASO i hurtowni Hella 700pln/sztuka)

> Pytanie nr.2 czy da się jakoś spolerować te rysy?? nie są one

> głębokie ale wyraźnie je widać

Po zestawieniu tych dwóch pytań mam nieodparte wrażenie, że chcesz "przyciąć" parę złotych na sprawie... 270751858-jezyk.gif

Napisano

Moja serce.gif miała podobna sytuacje na stacji BP z tym ze chodziło o myjke automatyczną i też na następny dzień sie umówili na telefon i faktycznie zadzwonili i przyjechał koleś z Hestii i wycenił ryske na 200 zł kazałem jej odmówić i powiedzieć że zrobi bezgotówkowo po czym dostała za to 500 pln i nie było problemu.Gdyby robiłą bezgotówkowo to też nie robili problemu i powiedzieli że pokryją koszta.

Napisano
  • Autor

Nie chce nic przycinać .... jeżeli mi "przywrócą do stanu sprzed tego mycia" moje obecne lampy to OK (i dlatego się pytałem o to czy jest technicznie możliwe naprawienie tego), jeżeli mi pokryją koszt wymiany na nowe (a tak jak pisałem to nie jest standardowa lampa i kosztuje nowa 700pln/sztuka) to będę wniebowzięty

Tym co mnie najbardziej zastanawia jest to w jaki sposób wyceniają taką szkodę confused.gif

> Po zestawieniu tych dwóch pytań mam nieodparte wrażenie, że chcesz

> "przyciąć" parę złotych na sprawie...

Napisano

> No i wziąłem to coś z wiadra i przetarłem sowje nowiutkie lampy

Czyli świadomie sam uszkodziłeś sobie te światła. Gdyby we wiadrze były grabie, to też byś nimi jeździł po lampach?

Ja tutaj nie widze najmniejszych podstaw nawet do jakichkolwiek negocjacji i dyskusji, nie mówiąc o wypłacaniu odszkodowania. A stacja ma prawo na swoim terenie trzymać we wiaderkach przy dystrybutorach co chce i nikogo nie zmusza do szurania tym po lampach samochodu grinser006.gifzlosnik.gifbiglaugh.gif .

Napisano
  • Autor

Chyba się nie zrozumieliśmy ... byłeś kiedyś na stacji? korzystałeś z "urządzenia do samodzielnego czyszczenia szyb"? - Mi się wydaje, że jeżeli ta myjka znajduje się w pojemniku z wodą to powinna być w 100% sprawna! Bo to nie jest pojemnik z piaskiem w którym mogą leżeć grabie tylko pojemnik z wodą przeznaczony do mycia szyb właśnie!!!!!

> Czyli świadomie sam uszkodziłeś sobie te światła. Gdyby we wiadrze

> były grabie, to też byś nimi jeździł po lampach?

> Ja tutaj nie widze najmniejszych podstaw nawet do jakichkolwiek

> negocjacji i dyskusji, nie mówiąc o wypłacaniu odszkodowania. A

> stacja ma prawo na swoim terenie trzymać we wiaderkach przy

> dystrybutorach co chce i nikogo nie zmusza do szurania tym po

> lampach samochodu .

Napisano

O ile ASO będzie miało ochotę na takie coś. To nie jest "zwykła" szkoda komunikacyjna.

Napisano
  • Autor

Tym bardziej, że akurat z tym modelem lampy to jest trochę zabawy bo trzeba to u dystrybutora Helli na indywidualne zamówienie ściągać

> O ile ASO będzie miało ochotę na takie coś. To nie jest "zwykła"

> szkoda komunikacyjna.

Napisano

> negocjacji i dyskusji, nie mówiąc o wypłacaniu odszkodowania. A

> lampach samochodu .

Chyba nie do końca masz racje bo wiadomo że na każdej stacji są pojemniki i w dodatku oznaczone że służą do wytarcia szyb czy świateł więc nie porównuj zużytej myjki do grabi bo w tym przypadku jak najbardziej jest podstawa do wypłaty odszkodowania.

Napisano

BTW.... nie sadze zeby lampy z astry G njoy byly jakims rarytasem i rzadkoscia smile.gif

a co do sprawy... to powinni ci z oc zaplacic... powinienes miec ogledziny, na ktorych wyjdzie ze lampy byly klejone czy cos tam innego... co oczywiscie na cene wplywa....

nie wykluczone ze stwierdza ze skoro miala polamane zaczepy to pewnie byla porysowana, a ciebie uznaja za naciagacza....

Napisano

Jeżeli dojdzie do wypłaty odszkodoawnia z OC to dostaniesz tyle kasy aby przywrócić pojazd do stany sprzed szkody.Jak lampy nie były nowe to policzą amortyzację.

Napisano

> negocjacji i dyskusji, nie mówiąc o wypłacaniu odszkodowania.

Bzdury opowiadasz, ze aż piszczy, klient nie ma obowiazku mieć oczy do okoła głowy i patrzeć np na dach czy się przypadkiem nie zawali żeby wiedzieć czy podjechać pod dystrybutor czy nie. podobnie jest z innymi rzeczami na stacji

A

> lampach samochodu .

Napisano

> Czyli świadomie sam uszkodziłeś sobie te światła. Gdyby we wiadrze były grabie, to też byś nimi jeździł po lampach?

Ja tutaj nie widze najmniejszych podstaw nawet do jakichkolwiek

negocjacji i dyskusji, nie mówiąc o wypłacaniu odszkodowania. A

stacja ma prawo na swoim terenie trzymać we wiaderkach przy dystrybutorach co chce i nikogo nie zmusza do szurania tym po

lampach samochodu .

Z lekka awangardowa ... ale podoba mi się interpretacja ok.gifgrinser006.gif

I niech ktoś powie, że pozbawiona racji palacz.gifzlosnik.gif

Napisano

Przerabiałem to samo. Na BP, uszkodzona myjka, listewka metalowa schowana w gąbce.

Akurat myłem tym czymś szybę i maskę, więc rysy miałem i tam i tam.

Ponieważ stacja ma OC w hestii po zgłoszeniu szkody będą cię umawiać z rzeczoznawcą.

Ja normalnie do nich zadzwoniłem i powiedziałem że szkoda czasu, przecież mogę

sam porobić zdjęcia. Zgodzili się. Po zrobieniu zdjęć pojechałem do ASO, zapłaciłem

50zł, dostałem za to wycenę szkody z systemu audatex (ponad 1600zł).

Zdjęcia, razem ze zdjęciami kosztorysu posłałem Hestii. Oczywiście gdzieś zginęły,

oczywiście musiałem codziennie dzwonić do likwidatora, aż w końcu nie wiedzieć

czemu przesłali kwotę netto. Jak zwróciłem uwagę że to nielegalne, to uznali że

w takim razie będzie to amortyzacja. Machnąłem ręką na to, bo pieniądze

pokrywały stratę z nawiązką

Co do polerowania reflektorów - jeśli jest to plastik to mogę dać ci linka (musiałbym go znaleźć)

jeśli szkło, to zapomnij - namęczysz się, i uznasz że lepiej było kupić nowe. Szczególnie

że dobrej jakości zamienniki kosztują grosze w porównaniu z orginałami.

Napisano

> Po zestawieniu tych dwóch pytań mam nieodparte wrażenie, że chcesz

> "przyciąć" parę złotych na sprawie...

Zbyt mocne stwierdzenie.

To że wezmę pełne należne mi odszkodowanie a naprawę zrobię metodami "chałpniczymi" ma wg. kolegi wpływ na cenę pojazdu przy późniejszej sprzedaży czy nie?

Napisano

> Jeżeli dojdzie do wypłaty odszkodoawnia z OC to dostaniesz tyle kasy

> aby przywrócić pojazd do stany sprzed szkody.Jak lampy nie były

> nowe to policzą amortyzację.

To że policzą, to nie znaczy że tak ma być. Mnie też policzyli amortyzację w 9-latku, a później ładnie wypłacili różnicę.

Napisano

> Efekt był taki, że po przetarciu szyby (a właściwie plastiku bo takie

> są lampy w Astrze G) zobaczyłem piękne rysy na obu lampach ....

> Okazało się, że mijka była tak zużyta, że ze środka gąbki (na której

> już dawno nie było tej ochronnej siateczki) wystaje ordynarny

> kawał metalowej listwy i to on mi tak załatwił reflektory

Częsty przypadek, że te myjki mają wystające twarde elementy - trzeba naprawdę uważać

Napisano

> Akurat myłem tym czymś szybę i maskę, więc rysy miałem i tam i tam.

Przeciez to jest do świateł i szyb...

Mało tego, mycie takim kijkiem nadwozie podejrzewam, że podlega jakiejś grzywnie... palacz.gif

(...)

> Co do polerowania reflektorów - jeśli jest to plastik to mogę dać ci

> linka (musiałbym go znaleźć)

> jeśli szkło, to zapomnij - namęczysz się, i uznasz że lepiej było

> kupić nowe.

A tak zupełnie na marginesie - w czym przeszkadza ryska na reflektorze (poza wrażeniami estetycznymi własciciela)? hmm.gif

Napisano

> Tym bardziej, że akurat z tym modelem lampy to jest trochę zabawy bo

> trzeba to u dystrybutora Helli na indywidualne zamówienie

> ściągać

A były fabrycznie w Twoim aucie?

Napisano

> Przerabiałem to samo. Na BP,

Ty coś często w różny sposób uszkadzasz to swoje auto zlosnik.gif

Napisano

> A tak zupełnie na marginesie - w czym przeszkadza ryska na

> reflektorze (poza wrażeniami estetycznymi własciciela)?

Napewno w jakiś sposób negatywnie wpływa na strumień światła, choć to pewnie nie będzie nawet zauważalne, ale i tak najważniejsze jest to że chce się mieć coś takim jak było, a skoro stacja benzynowa dopuściła się tutaj zaniedbania to muszą doprowadzić rzecz do stanu przed szkody i to jest najważniejsze smile.gif

Napisano

> chcesz kombinować - zgadzasz sie na wycene ubezpieczyciela,

> ewentualnie klócisz/sadzisz etc.

> szkoda zalatwiana jak kazda inna z OC.

w sensie ze jak w wyborze formy odszkodowania wybierasz ASO, to oni ci wymieniają lampy i oni sie martwią o ewentualne odzyskanie pieniedzy od ubezpieczyciela.

Napisano

> O ile ASO będzie miało ochotę na takie coś. To nie jest "zwykła"

> szkoda komunikacyjna.

dlaczego? wjeżdżasz autem komus w zad i przez to łamiesz zderzak i rozbijasz lampy - dajesz do ASO, wymieniają lampy i zderzak.

w tym wypadku dochodzi do uszkodzenia samych lamp

Napisano
  • Autor

Dokładnie!

Przede wszystkikm chodzi mi o to, że przez czyjeś zaniedbanie i oszczędność 20pln na wymianie myjki ktoś inny ponosi mało przyjemne konsekwencje!

Druga sprawa to to, że i owszem chodzi o wrażenia estetyczne, akurat tak się składa, że sporo dałem za to żeby mieć lampy w wersji "black" i nie mam zamiaru mieć ich teraz oszpeconych przez czyjeś niedbalstwo.

> Napewno w jakiś sposób negatywnie wpływa na strumień światła, choć to

> pewnie nie będzie nawet zauważalne, ale i tak najważniejsze jest

> to że chce się mieć coś takim jak było, a skoro stacja benzynowa

> dopuściła się tutaj zaniedbania to muszą doprowadzić rzecz do

> stanu przed szkody i to jest najważniejsze

Napisano
  • Autor

Nie były fabrycznie ....jedną kupiłem przydadkiem (bo szukałem zamiennika do lampy którą musiałem wymienić) a jak zobaczyłem że wygląda tak super (czarne elementy klosza+czarne elementy zwierciadła) to poszukałem sobie drugiej ... i właśnie je zamontowałem wczoraj i to był pierwszy dzień kiedy je miałem na aucie frown.gif

> A były fabrycznie w Twoim aucie?

Napisano
  • Autor

> Rzuć proszę okiem jak cytują inni i zastanów się, dlaczego Twój

> sposób jest niezgodny z netykietą.

Czy teraz sposób cytowania jest OK? 893goodvibes.gif

A skoro już piszę, to właśnie byłem na BP - super profesjonalne podejście. Papiery już na mnie czekały (na papierach zaaznaczone co uszkodziłem z adnotacją, że winien był wadliwy sprzęt - czyli myjka), dostałem kawkę i przeprosiny. Bardzo cieszy, że żyjemy w takich czasach grinser006.gif

Napisano

> A skoro już piszę, to właśnie byłem na BP - super profesjonalne

> podejście. Papiery już na mnie czekały (na papierach zaaznaczone

> co uszkodziłem z adnotacją, że winien był wadliwy sprzęt - czyli

> myjka), dostałem kawkę i przeprosiny. Bardzo cieszy, że żyjemy w

> takich czasach

To miło! W końcu po to płacą ubezpieczenie.

Pochwal się po wizycie u ich ubezpieczyciela.

Napisano

> Nie były fabrycznie ....

To coś mi się wydaje że jest duże prawdopodobieństwo że dostaniesz odszkodowanie za standardowe lampy do Twojego wozu

Napisano

> Co do polerowania reflektorów - jeśli jest to plastik to mogę dać ci

> linka (musiałbym go znaleźć)

> jeśli szkło, to zapomnij - namęczysz się, i uznasz że lepiej było

> kupić nowe. Szczególnie

> że dobrej jakości zamienniki kosztują grosze w porównaniu z

> orginałami.

Szukaj , szukaj bo mi się też przyda 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> To coś mi się wydaje że jest duże prawdopodobieństwo że dostaniesz

> odszkodowanie za standardowe lampy do Twojego wozu

Na jakiej podstawie? Z OC samochód ma być doprowadzony do stanu sprzed zaistnienia szkody - możesz mieć kevlarowe spoilery, felgi z magnezu itp. itd. - wszystko ma być doprowadzone do stanu sprzed szkody.

W przypadku likwidacji z polisy AC zeleży od OWU - ale "dopisanie" i dodatkowa wycena w polisie też zapewnia wypłatę za dodatkowe wyposażenie.

Napisano

> Na jakiej podstawie? Z OC samochód ma być doprowadzony do stanu

> sprzed zaistnienia szkody - możesz mieć kevlarowe spoilery,

> felgi z magnezu itp. itd. - wszystko ma być doprowadzone do

> stanu sprzed szkody.

To fakt i nie podlega dyskusji. Mnie ciekawi fakt w jaki sposób ubezpieczyciel się wykręci od naprawienia tej szkody, oraz czy jest to ubezpieczyciel BP Polska czy samej stacji i firemki ją prowadzącej, bo prawdopodobnie jedni będą próbowali scedować odpowiedzialność na drugich grinser006.gif.

Napisano
  • Autor

> To fakt i nie podlega dyskusji. Mnie ciekawi fakt w jaki sposób

> ubezpieczyciel się wykręci od naprawienia tej szkody, oraz czy

> jest to ubezpieczyciel BP Polska czy samej stacji i firemki ją

> prowadzącej, bo prawdopodobnie jedni będą próbowali scedować

> odpowiedzialność na drugich .

Jako sprawca tematu poczuwam się do informowania o postępach w sprawie;)

BP jest ubezpieczone w PZU. Jak pisałem wcześniej mam już papier z nadanym numerem szkody i opisem z ktorego wynika, że BP przyznaje się do tego, że to oni zawinili (udostępniając niesprawne urządzenie).

W sobotę jadę do PZU i zobaczymy co oni powiedzą....

Jeżeli chodzi o fabryczne/niefabryczne - mam lampy Hella dedykowane do Astry G (nie są to żadne tuningowe wynalazki). Standardowa lampa w ASO kosztuje ok. 600pln, te które ja mam - tzw. "czarne" ok.750pln

Napisano

Nie chciałbym być tym. któremu spod koła poleci kamyczek na Twoje AŁTKO

P.S.

A "czucie" w rękach straciłeś ?

Obie lampy ? Pogratulować ...

Napisano

> Nie chciałbym być tym któremu z pod koła poleci kamyczek na twoje

> AŁTKO

edycja

Napisano

Ech.

Aluzju nie poniał ...

Dla piszącego nie jest to samochód, pojazd użytkowy ani auto tylko AŁTKO. I miał takie dwa (z czarnymi elementami) gładkie reflektory ...

A teraz te dwie paskudne rysy ...

Napisano

> Ech.

> Aluzju nie poniał ...

> Dla piszącego nie jest to samochód, pojazd użytkowy ani auto tylko

> AŁTKO. I miał takie dwa (z czarnymi elementami) gładkie

> reflektory ...

> A teraz te dwie paskudne rysy ...

A to przepraszam! ok.gif

Siedzę trzeci dzień zagrypiony, więc umysł nie za bardzo świeży... oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Nie chciałbym być tym któremu z pod koła poleci kamyczek na Twoje

> AŁTKO

> P.S.

> A "czucie" w rękach straciłeś ?

> Obie lampy ? Pogratulować ...

A czemu byś nie chciał (się domyślam ale wolę usłyszeć od autora)??

Na Twoim miejscu nie kwestionowałbym indywidualnego stosunku ałtko- właściciel bo to prywatna sfera zlosnik.gif

A druga sprawa jest taka, że przede wszzystkim wkurzyło mnie to, że ktoś na stacji (nie byle jakiej w końcu)

1. olewa to w jakim stanie są urządzenia, które mają ludziom ułatwiac życie i pomagać

2. przyoszczędził kilkanaście PLN na wymianie głupiej myjki na nową jeżeli ta już była w takim stanie w jakim była

Co do czucia w rękach ... miałem, ale kto nie był na miejscu ten nie zrozumie 893goodvibes.gif

Napisano

> Szukaj , szukaj bo mi się też przyda

bmw-klub jest wątek pewnego pana:

post Nie Maj 20, 2007 7:41 pm w połowie pierwszej strony to czyszczenie halogenów

post Pon Maj 28, 2007 8:00 am na początku drugiej strony to walka z reflektorami

Napisano

> Nie chciałbym być tym któremu z pod koła poleci kamyczek

EDIT blush.gifgrinser006.gifblush.gifblush.gifgrinser006.gif

Napisano

> Na jakiej podstawie? Z OC samochód ma być doprowadzony do stanu

> sprzed zaistnienia szkody - możesz mieć kevlarowe spoilery,

> felgi z magnezu itp. itd. - wszystko ma być doprowadzone do

> stanu sprzed szkody.

Dokładnie tak jeśli masz na to rachunki a kolega raczej nie posiada

Napisano

> Dokładnie tak jeśli masz na to rachunki a kolega raczej nie posiada

Jakie rachunki niewiem.gif Przecież wycena jest prowadzona według stanu faktycznego pojazdu - po co rachunki? 2 sztuki popsutych lamp x cena lampy - amortyzacja (np. za te złamane i naprawiane zaczepy) = kwota do wypłaty. Wszelkie przeróbki, szeroko pojęty tuning zmienia stan faktyczny pojazdu i w momencie uszkodzenia takiego pojazdu jest on doprowadzany do stanu wyjściowego waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.