Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ponownie slizgające sie sprzęgło

Featured Replies

Napisano

Witam. Na przełomie XI/XII '07 pisałem o dziwnym objawie ślizgającego sie sprzęgła na 4 i 5 biegu. troche wtedy sobie podyskutowaliśmy,.. podjechałem tez do swojego zaufanego serwisu. Tam usłyszałem teorie, ze sprzęgło mi się slizga ponieważ mam zczipowany silnik (MJ) ze 150 na 170 kM. Sprzęgło w tym samochodzie to jest to samo sprzęgło co w 120 kM i przy 150 kM ledwo wytrzymuje. Generalnie ta teoria mnie przekonuje. Zasugerowano mi 2 rozwiązania. 1. Wzmocnienie sprzęgła u tuningowca od sprzęgieł. 2. Powrót do fabrycznych 150kM. Zacząłem od propozycj nr. 1. Niestety fachowiec od sprzęgieł stwierdził, ze sprzęgło w Stilo ma taką konstrukcję, ze nie da sie go wzmocnić ( można wsadzić sprzęgło sportowe ze spiekami, ale to starczy na rok i jest mało komfortowe do cywilnej jazdy ). Będąc ostatnio w serwisie poprosiłem więc o wgranie najnowszego softu, a tym samym powrót do 150kM. Niestety okazało sie, ze obecny soft nie da sie ruszyć standardowymi procedurami w serwisie fiata. trzeba jechać znowu do jakiś fachowców "na mieście" . Mam pytanie do kolegów, którzy zwiększali sobie moc swoich aut. Czy macie podobne problemy ze ślizganiem sprzęgła? Jak sobie z tym radzicie?

Pzdr.

Napisano

Mi sie jeszcze nie ślizga.... hehe.gif

Ale:

- mam nowe sprzęgło ok.gif

- miałem 115 KM smirk.gif

- po chipie hmm.gifhmm.gifhmm.gif jak na moje wyrafinowane zmysły to mam 115,5 KM pad.gifmlot.gif

Kolega Irek może coś więcej powiedzieć bo miał 140 KM a teraz ma więcej

Napisano

> Mi sie jeszcze nie ślizga....

> Ale:

> - mam nowe sprzęgło

> - miałem 115 KM

> - po chipie jak na moje wyrafinowane zmysły to mam 115,5 KM

> Kolega Irek może coś więcej powiedzieć bo miał 140 KM a teraz ma

> więcej

Nic mi sie nie ślizga a tym bardziej nie ślizgało. Ale z tego co wiem to są tutaj osoby z chipami więc ja tam nie będę do piątku rozważać czy powinno czy nie bo może się okazać że też mam 140,5 KM zeby.GIF

Napisano
  • Autor

Dodam tylko, ze jak rozmawiałem z fachowcem od wzmacniania sprzęgieł to potwierdził, ze zgłaszali sie do niego Stilomaniacy co wzmocnili swoje fabryczne 150kM i zaczęli sie slizgać,... stąd znane jest mu sprzęgło od samochodu Stilo smile.gif

Napisano

Czy macie podobne problemy ze ślizganiem sprzęgła?

> Jak sobie z tym radzicie?

> Pzdr.

No i powinienes wyciagnac z tego wnioski ,najpierw sie myśli a potem działa! icon_eek.gif

W ktorymś z wątkow freeco ładnie wyjaśnił wszystkie aspekty chipowania silnika i było tam miedzy innymi o sprzegle ok.gif

Napisano

> podjechałem tez do swojego zaufanego

> serwisu. Tam usłyszałem teorie, ze sprzęgło mi się slizga

> ponieważ mam zczipowany silnik (MJ) ze 150 na 170 kM. Sprzęgło w

> tym samochodzie to jest to samo sprzęgło co w 120 kM i przy 150

> kM ledwo wytrzymuje. Generalnie ta teoria mnie przekonuje.

Zmień "zaufany" serwis bo g.....o wiedzą o Stilo i sprzęgłach do niego .

120KM ma inne sprzęgło niż 150KM

Jaki Masz moment obrotowy po czipie ??

Napisano
  • Autor

Do kolegi Mar_Co- dzięki za celną uwagę i komentarz na temat myślenia, ale ja taki samochód kupiłem,...

No ale tego nie pisałeś w swoim poście icon_eek.gif

Jak kupowałeś auto trzeba się by lo trochę zorientować w temacie ,bo chyba wiedziałeś żę cos było podkręcane ok.gif

Ale to już i tak kompot po obiedzie no.gif

Czyli tak jak piszą koledzy hamownia i zdiagnozowanie parametrów 20.GIF

Napisano

> jest zczipowany na 170 kM.

A może kolega nie ma 170 KM tylko 195 KM i moment 400 ---450 Nm yikes.gif

Może warto by było zacząć od hamowni... tyle tylko, że przy ślizgającym sie sprzęgle to no.gif nic nie da hmm.gif

No może poza stwierdzeniem, że przy np: 380 Nm jest już uślizg sprzęgła a moment jest jeszcze większy yikes.gif lub, ze uślizg jest już przy np 210 Nm ....i cała para idzie w gwizdek... zlosnik.gif

Zacznij od hamowni bo może należy zmienić oprogramowanie a nie wydawać kase na mocniejsze sprzęgło

Napisano

> Do kolegi Freeco- próbowałem już kilku serwisów i

> ten bez wątpienia zawsze okazywał sie najbardziej kompetentny,..

> czyli najbardziej zaufany .

Dla mnie kompetentny = znający sie nie gadający bzdury.

> Nie mam pojęcia jaki mam moment,...

To ważne może jest za duży. Też uważam że trzeba od hamowni zacząć.

Napisano

> Do kolegi Mar_Co- dzięki za celną uwagę i komentarz na temat

> myślenia, ale ja taki samochód kupiłem,...

Z twojego posta wcale nie wynikało że kupiłeś już auto podrasowane oslabiony.gif

Ale chyba coś wiedziałeś nabywając padake że była jakaś ingerencja z podnoszeniem mocy ok.gif

A to już powinno dać Ci coś do myślenia palacz.gif

Tak więc jak piszą koledzy najpierw hamownia potem diagnoza! 20.GIF

Napisano
  • Autor

Nie znam się na szczegółach technicznych,.. ale przy badaniu mocy i momentu wartosci te odczytuje się, jak sądze, z kół samochodu za pomocą jakis tam czujnków ( np. rolki? ) Jeśli tak to jak mozna skutecznie to sprawdzić jeśli w trakcie pomiaru sprzegło będzie się slizgać,.. a zapewne będzie?

Napisano

Napewno coś Ci doradzą szpenie z hamowni ok.gif

Napisano

> Napewno coś Ci doradzą szpenie z hamowni

w warszawie godny polecenia będzie Masters, jeśli chodzi o ASO z hamownią to Dukiewicz. taniej niż u Mastersa, ale ja mam uraz do tego ASO no.gif i tu coś masz jeszcze

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.