Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ustawienia kompa Autronic al-700 Astra F 1.6 8V

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam problem z autronic al - 700. Chodzi o to że nie chce wkręcać się na obroty, na jedynce i dwójce idzie normalnie do 5tys a od trójki robi się straszny muł już od 3tys. Nie mam już siły jeździć po zakładach bo nikt nie wie jak to ustawić. Wszyscy mówią że jest dobrze a nie jest. Dodam że filtr niedawno wymieniany, parownik ma ok. 60tys. ale ustawione jest że dopiero przy 25 st C przełącza sie na gaz także membrany jeszcze sprawne. Autko to Opel astra 1.6 8V. Jeśli ktoś znałby namiary na dobrego gazownika w woj. lubelskim to byłbym bardzo wdzięczny lub jeśli ktoś ma taki sam silnik i sterownik to screny z ekranu z programu. Pozdrawiam.

Napisano

> ustawione jest że dopiero przy 25 st C przełącza sie na gaz

To ma być dopiero? oslabiony.gif

No, ale to Polska, więc nie ma się co dziwić.

Napisano

> To ma być dopiero?

> No, ale to Polska, więc nie ma się co dziwić.

nie dziw się tak spineyes.gif

standardem jest (nie w sekwencjach) ustawianie na 12, a nawet 10 stopni cfaniaczek.gif

do autora pytania: spróbuj je zadać na kąciku "Gaz na ulicach" ok.gif

Napisano

> do autora pytania: spróbuj je zadać na kąciku "Gaz na ulicach"

Zadawał. Dwa razy...

Pozdroofka

Napisano

> Zadawał. Dwa razy...

waytogo.gif

a jakbyś sięgnął głębiej, to w lipcu ub.r. chciał tą instalkę sprzedać rotfl.gif

Napisano

> a jakbyś sięgnął głębiej, to w lipcu ub.r. chciał tą instalkę

> sprzedać

Sięgłem... grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> nie dziw się tak

> standardem jest (nie w sekwencjach) ustawianie na 12, a nawet 10

> stopni

nieerozuuumiem, ja w sekwencji mam wogóle oszukany czujnik temperatury (reduktora czoywiście, nie ten korekcji dawki gazu) że zawsze mogę przełączyć na gaz... I co w tym takiego bardzo złego ? Nawet jezeli szkodzi reduktorowi (czego wcześniej w kilku różnych samochodach tak eksploatowanych nie stwierdziłem) to i tak sumarycznie sie opłaci wink.gif

Oczywiście jeżeli gaz w fazie ciekłej dostaje się do kolektora to źle. Ale od tego ręczny przełącznik + odrobina doświadczenia: w którym momencie od zimnego uruchomienia przy jakiej temepraturze zewnętrznej + jakim obciążeniu (przyspieszanie czy utrzymywanie ustalonej prędkości) można przełączyć na gaz.

I co w tym takiego złego jest panowie ?

Napisano
  • Autor

Widzę że mi prawdziwa elita tego forum odpowiada ok.gif,

ale jak do tej pory niestety nie znam odpowiedźi na moje pytanie. Co do sprzedaży instalki to faktycznie chciałem sprzedać po ok. 2 tygodniach od zamontowania, ale skoro nie było chętnych to ją zostawiłem, ale nie sądzę żeby była to wina centralki od gazu tylko coś z ustawieniami. Przed zmiana jeździłem na pseudo stagu 2L, ale szkoda zrobiło mi się asterki . Zaraz pewnie pojawią się komentarze że jak Ci szkoda to trzeba było nie montawać, ale prosze sobie takowe darować. Jestem na forum już dosyć długo i to że się nie udzielam wcale nie znaczy że mi się nie chce tylko mam ograniczony czas i nie mam zdolności do mechaniki. Jak by nie było licze na wyrozumiałość i konkretną odpowiedź bo nie mam ochoty zmieniać na bingo m, gdyz wiem że te silniki jeżdzą na autroniku i jakoś nie widac żeby ktoś narzekał. Pozdrawiam

Napisano

Objawy wskazują na brak gazu przy większym obciążeniu. Czyli reduktor (lub jego ustawienie).

Trzeba by też w parametrach sprawdzić, czy jest wzbogacenie (przestawienie atturatora) przy depnięciu mocniejszym i czy sygnał z TPSa jest podłączony i jak jego zmiany widać w programie.

Podłącz się z interfejsem + laptopik i w droge. Zobacz też jak pracuje silniczek krokowy od gazu (atturator) i sygnał z lambdy w całym zakresie obciążeń.

AL700 to porządna intalacja.

Napisano

Ile trzeba przejechać, żeby wskazówka od temperatury zaczęła się podnosić? U mnie ok 2,5 km. Czy przejechanie tego dystansu na benzynie na prawdę tyle kosztuje? Raczej nie.

Częścią reduktora jest parownik. Jak sama nazwa wskazuje powoduje on odparowanie gazu, a do tego trzeba ciepła. Dlatego reduktor jest ogrzewany. Membrana nie lubi pracować w zimnie bo sztywnieje, a to z kolei powoduje opóźnienia w regulacji.

Ustawianie zbyt niskiej temp. przełączania jest u nas nagminne, bo "panie benzyna droga, oj droga" A i przy takim ustawieniu frajer częściej będzie się pojawiał w warsztacie. Dodajmy do tego "fachowość" instalatorów i już mamy narzekania jak to LPG psuje silniki, jakie to dziadostwo itp.

Co będzie jeśli ustawimy temp. przełączania na co najmniej 60*C? Parownik dobrze się nagrzeje zanim zacznie pracę, wtryskiwacze benzyny trochę pochodzą (nie będą się w nich osadzać syfy). Częściej będzie się dolewać świeżej benzyny przez co pompa paliwa będzie miała lepszy żywot.

Nie widzę pozytywów zbyt wczesnego przełączania na LPG (bądź odpalania z gazu). Oszczędności IMO są pozorne.

Tilok, jeśli możesz zrób jak radzi bartek_j. Gdybyś jeszcze powrzucał screeny z programu to może koledzy coś doradzą waytogo.gif

Oprócz sterownika trzeba by się przyjrzeć montażowi instalacji. Czy nie ma nieszczelności.

Napisano

> Oszczędności IMO są pozorne.

Moim zdaniem wcale takie pozorne nie są, a kilkuletnie doświadczenie w eksploatacji kilku samochodów napędzanych LPG z instalacjami II gen IV gen zdaje się niepotwierdzać zauważalnego skracania żywotności reduktora.

Na co dzień robię na tyle krótkie trasy z na tyle długimi przerwami, że miałbym 30% dystansu pokonane na benzynie. A to już jest pewien znaczący koszt, prawda?

Oczywiście jeżeli do silnika dostaje się gaz w postaci ciekłej (nieodparowanej) to jest źle. Ale przy odrobinie kultury technicznej i świadomości można do tego nie dopuszczać. Po to jest możliwośc ręcznego sterowania przełączaniem gaz / benzyna.

Dla tych którzy tego nie potrafią / nie chcą sobie łowy zaprzątać oczywiście lepsze jest rozwiązanie automatyczne.

PS mam jeszcze pół zbiornika benzyny zatankowanej w sierpniu przed wyjazdem wakacyjnym. W tym czasie przejechane jakieś 12 kkm. Chyba muszę ją w końcu wypalić bo zwietrzeje wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ile trzeba przejechać, żeby wskazówka od temperatury zaczęła się

> podnosić? U mnie ok 2,5 km. Czy przejechanie tego dystansu na

> benzynie na prawdę tyle kosztuje? Raczej nie.

Witam. Tu nie chodzi o oszczędnośc w tym wypadku, gdyż ostatnio dosyc często jeżdze także na benzynie i trzymam samochód w ogrzewanym garażu więc po przejechaniu ok. 500m przełączs się na gaz. A co do przełączania na gaz to już miałem dosyś pilnowania wskaźnika temp. i przełączania ręcznie

> Nie widzę pozytywów zbyt wczesnego przełączania na LPG (bądź

> odpalania z gazu). Oszczędności IMO są pozorne.

Ja też nie widzę, dlatego mam ustawioną temp. taką jaką mam. Dla niektórych może to mało, ale w moim wypadku, albo przekłamuje wskaźnik temp albo TTTM bo przełączam mi się na gaz mniej więcej troszkę przed połową niebieskiego pola.

> Tilok, jeśli możesz zrób jak radzi bartek_j. Gdybyś jeszcze powrzucał

> screeny z programu to może koledzy coś doradzą

Tak bym zrobił, ale nie mam możliwości bo nie mam laptopa. A prosiłem o screeny gdyż chciałem podjechac do gazownika i mu pokazać co ma wklepać.

> Oprócz sterownika trzeba by się przyjrzeć montażowi instalacji. Czy

> nie ma nieszczelności.

W sumie tak też może być, ale byłem u trzech gazowników i żaden nic nie wykrył tylko mówili że wszystko ok.

Napisano
  • Autor

> Objawy wskazują na brak gazu przy większym obciążeniu. Czyli reduktor

> (lub jego ustawienie).

> Trzeba by też w parametrach sprawdzić, czy jest wzbogacenie

> (przestawienie atturatora) przy depnięciu mocniejszym i czy

> sygnał z TPSa jest podłączony i jak jego zmiany widać w

> programie.

> Podłącz się z interfejsem + laptopik i w droge. Zobacz też jak

> pracuje silniczek krokowy od gazu (atturator) i sygnał z lambdy

> w całym zakresie obciążeń.

> AL700 to porządna intalacja.

Wszystko fajnie, ale niestety nie mam az takiego pojęcia o instalacjach gazowych. Dodam jeszcze że jak miałem "niby" ustawiany komp. to odbywało sie to w czasie jazdy i było "niby" dobrze.

Napisano

> Wszystko fajnie, ale niestety nie mam az takiego pojęcia o

> instalacjach gazowych. Dodam jeszcze że jak miałem "niby"

> ustawiany komp. to odbywało sie to w czasie jazdy i było "niby"

> dobrze.

No cóż, albo się poznasz na instalacjach (z pomocą forum oczywiście wink.gif ) albo jesteś skazany na gazmenów....

Napisano
  • Autor

> No cóż, albo się poznasz na instalacjach (z pomocą forum oczywiście

> ) albo jesteś skazany na gazmenów....

Nie bardzo mam ochotę je poznawać zlosnik.gif (chyba że chodzi o nowe znajomości grinser006.gif) także chyba będe skazany niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.