Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

lifting epici

Featured Replies

Napisano

w korei zrobili drobny lifting epici (u nich toski) nazwali to PREMIUM6,zmienili zegary -powiem ze fajnie wyglądaja, tyl jest teraz podobny do toledo poprzedniej wersji ale fajny, dodali asystenta hamowania i skladany kluczyk . cos tam pojawilo sie o silniku v6 ale nic w specyfikacji nie znalazlem i nowa skrzynie automatyczna dali z tego co widze to jet tez sekwencyjna ale chyba z vectry ja przeniesiono, i jakis test bezpieczeństwa Korea NCAP dostała 5 gwiazdek

http://idc.gmdaewoo.co.kr/gmmcc/gmmcc_to.jsp?carID=tosca&contentsID=brandpage

Napisano

> w korei zrobili drobny lifting epici (u nich toski) nazwali to

> PREMIUM6,[...]

cos tam pojawilo sie o

> silniku v6

nie sadze zeby Tosca/Epica dostala V6idea.gif.... Holden wydal kupe $$$ na rozwiniecie I6idea.gif i po prostu Detroit sie nie zgodzilo na "marnowanie" wiecej bo Epica rekordow sprzedazy to nigdzie nie bijepad.gif .... Ba auto jest w cenie Corolla i dalej sie nie sprzedajezlosnik.gif....

ale nic w specyfikacji nie znalazlem i nowa skrzynie

> automatyczna dali z tego co widze to jet tez sekwencyjna

i to jest wlasnie dziwnehmm.gif EU dostaje tiptrinic w zobecnej wersjihmm.gif?[...]

Napisano

> w korei zrobili drobny lifting epici (u nich toski) nazwali to

> PREMIUM6,zmienili zegary -powiem ze fajnie wyglądaja, tyl jest

> teraz podobny do toledo poprzedniej wersji ale fajny, dodali

> asystenta hamowania i skladany kluczyk . cos tam pojawilo sie o

> silniku v6 ale nic w specyfikacji nie znalazlem i nowa skrzynie

> automatyczna dali z tego co widze to jet tez sekwencyjna ale

> chyba z vectry ja przeniesiono, i jakis test bezpieczeństwa

> Korea NCAP dostała 5 gwiazdek

> http://idc.gmdaewoo.co.kr/gmmcc/gmmcc_to.jsp?carID=tosca&contentsID=brandpage

Juz lifting zrobili hmm.gif

Napisano

> A rekordy sprzedazy bije???

> Trzeba sprobowac pchnac trumne...

Cena jak najbardziej ok! Wyposazenie tez ok.gif Moze za malo reklamuja hmm.gif

Napisano

Wypada i mi coś powiedzieć w tej dyskusji

Zastanawiałem się nad zakupem Toyoty Avensis (zbliżona cena) ale znajomi mnie od tego pomysłu odwiedli (podobno badziew do kwadratu)

Passat - zbyt oklepane auto a poza tym na lepiej wyposażone autko trzeba było czekać do marca

Mondeo - w pierwszej chwili mi się nie podobało, choć teraz chyba bardziej niż epica, W salonie sprzedawca całkowicie mnie zniechęcił zaproponował jazdę próbną focusem, bo chyba stwierdził że mondeo i tak nie kupię no.giffoch.gif

Fiat - chyba nie ma autka w tej klasie

Seat - autka nie w moim guście

Superb - kopia passata

Laguna - zaaferowani tak nowym modelem że zapomnieli o klientach he he

Peugeot - nie chciało mi się jechać do ich salonu - też optycznie mi się nie podobają

tak więc w autach tej wielkości w cenie ok 100tys. złotych (tylko nowy mnie interesował) nie ma za bardzo w czym wybierać

Zresztą zawsze bardzo podobała mi się Leganza a to dziadek Epiki smile.gif

Sprzedawca w chevrolecie - bardzo pomocny i sumienny, jazda próbna bezproblemowo, obsługa - rewelacyjna

Dlatego jak poczytałem o tym co piszecie - serwis gwarancyjny to mnie mocno zdziwiło

podsumowując gdybym teraz miał kupować autko - to albo jeszcze raz Epica albo Mondeo

Napisano

> Cena jak najbardziej ok!

cena Corollaidea.gif

Wyposazenie tez

no ma wszystko w standardzieidea.gif

Moze za malo reklamuja

niezlosnik.gif. Odczucie ze jest to stary produkt Daewooidea.gif daje znachmm.gif ..... Jakby nie bylo Epica to troche wiecej zmieniona Leganzazlosnik.gif ...

Napisano

Dziś akurat kupiłem wieczorem Auto Świat (po napisaniu poprzedniego posta). Ale Fart - opis Epiki dokładnie takiej jak mam (tylko mój kolor jest czarny). A nawiązując do sprzedaży w tamtym roku - Captiva 425, Epica 330 szt. - i dobrze nie po to kupowałem epicę, aby widzieć je na każdym zakręcie smile.gif

post-113110-14352490625521_thumb.jpg

Napisano

Odczucie ze jest to stary produkt Daewoo daje znac .

Tu się zgodzę - Epicę Ci co się oriętują postrzegają raczej właśnie jako daewoo (koreaniec) niż chevrolet (amerykankiec). Przez to autko nie ma takiego prestiżu jak np. badziewna Avensis (żeby w ciągu 2 lat wymienić prawie całe zawieszenie + skrzynia biegów to chyba przesada)

Napisano

> Sprzedawca w chevrolecie - bardzo pomocny i sumienny, jazda próbna

> bezproblemowo, obsługa - rewelacyjna

> Dlatego jak poczytałem o tym co piszecie - serwis gwarancyjny to mnie

> mocno zdziwiło

Nie, do momentu odebrania auta było super, dokładnie tak jak piszesz. zeby.GIF Problemy zaczęły się potem zeby.GIF

Napisano

> Odczucie ze jest to stary produkt Daewoo daje znac .

> Tu się zgodzę - Epicę Ci co się oriętują postrzegają raczej właśnie

> jako daewoo (koreaniec) niż chevrolet (amerykankiec).

Chyba w EU dobrze marketing dzialazlosnik.gif.

Auta typu Barina/Aveo, Lacetti/Viva, Epica - dluuuuuuugo jeszcze nie beda poszczegane jako Chevyzlosnik.gif. Po prostu w EU Chevy nie bylo i trick sie udal... ale tam gdzie ludzie wiedza co znaczyl prawdziwy Chevy lud sie tak latwo nie nabierzezlosnik.gif.

Trick w pewnym sensie udal sie z Captivaidea.gif - ale tylko dlatego ze wlasciwie caly project od pocztkowej fazy juz byl zarzadzany przez Holden a nie przez Daewoo. idea.gif...

Przez to

> autko nie ma takiego prestiżu

bez jajhmm.gif Zdaje sobie sprawe ze moze to jest inaczej poszczegane w EU ale Epica nie ma zadnego prestigeidea.gif.Dlaczego ? Ano dlatego ze to marka dla luuuuuuuduzlosnik.gif. Masowka taka sama jak Made in China. GM nie moze oferowac prestige oferujac auto w cenie Camry - ktora jest bezposrednim konkurentem.... ale Camry oferuje cos czego GM nie moze zaoferowac - udowodniony record ze sie nie psuje, mniejszego spadku wartosci etc etc...

Epica - coz ciut tansza niz Camry, dobra wartosc zakupu ale juz nie sprzedazyzlosnik.gif ....

Wiec jesli jestes na rynku masowaym i masz do wyboru: Camry, Epica, Mondeo, Mazda 6, Subaru Liberty(Legacy), to ja niestety nie widze powodudla ktorego mial bym kupic Epica hmm.gif oprocz cenyniewiem.gif....

jak np. badziewna Avensis (żeby w

> ciągu 2 lat wymienić prawie całe zawieszenie + skrzynia biegów

> to chyba przesada)

coz nie jestem wstanie sie wypowiedziec o Avensis ale z AK wnoiskuje ze PL drogi w doskonalym stanie nie sazlosnik.gif...

Ile to km mialohmm.gif?

Napisano

> Evanda tak

> ale Epica to już wyraźnie inne auto

alez nie moge sie zgodziczlosnik.gif.... Epica jest nastepca Daewoo Magnus - model code V200 - i powstaje dokladnie na tej samej platformie 106.3 " co Epica - V250.

Teraz - popatrz na silniki:

Magnus uzywal XK I6 2.0l i XK I6 2.5l. Co uzywa Epica?zlosnik.gif

To samo. swiety.gif.

Wiec czym jest Epica - zmienionym stylistycznie Magnusswiety.gifbow.gif.... i niestety nawe Holden musial to przyznacuzbroj_zlo.gif....

Napisano

> alez nie moge sie zgodzic.... Epica jest nastepca Daewoo Magnus -

> model code V200 - i powstaje dokladnie na tej samej platformie

> 106.3 " co Epica - V250.

> Teraz - popatrz na silniki:

> Magnus uzywal XK I6 2.0l i XK I6 2.5l. Co uzywa Epica?

> To samo. .

> Wiec czym jest Epica - zmienionym stylistycznie Magnus.... i

> niestety nawe Holden musial to przyznac....

Rewolucji nie ma, ale zmiany są widoczne na każdym kroku.

Zresztą, który producent drastycznie zmienia - jak VW zachowawczo podchodzi do wprowadzania nowych modeli to dobrze, ale jak Daewoo to źle ? zlosnik.gif

Napisano

> Rewolucji nie ma, ale zmiany są widoczne na każdym kroku.

Jakie zmianyhmm.gif? Stylistyczne i tyle.palacz.gif

> Zresztą, który producent drastycznie zmienia - jak VW zachowawczo

> podchodzi do wprowadzania nowych modeli to dobrze, ale jak

> Daewoo to źle ?

No coz wezmy popatrzmy in-house. GM zmienia radykalnie modele .... oczywiscie ze wiekszosc czesci jest ta sama... ale jednak Tosca to jest po prostu nowa buda na mechanicznie starej platformie.... i za ta wszedzie byla krytykowanaidea.gif.... Wystarczy popatrzyc na budget jaki mialo juz wtedy GM-Daewoo na Tosca...idea.gif.... i oficjalne stwierdzenie ze bylo juz za pozno aby udzial i wplym Holden byl wiekszy.

Poczekajmy na Lacetti 2009. Zobaczymy co wyjdzie ale IMHO beda radyklane zmiany bo to w zasadzie pierwszy model opracowany od 0 przez GM

Napisano

> Poczekajmy na Lacetti 2009. Zobaczymy co wyjdzie ale IMHO beda

> radyklane zmiany bo to w zasadzie pierwszy model opracowany od 0

> przez GM

czekamy food.gif

Napisano

> cena Corolla

> Wyposazenie tez

> no ma wszystko w standardzie

> Moze za malo reklamuja

> nie. Odczucie ze jest to stary produkt Daewoo daje znac ..... Jakby

> nie bylo Epica to troche wiecej zmieniona Leganza ...

Czyli za maly prestiz. A oni jeszcze udziwniaja dziwnym nazewnictwem. Suzuki choldem daewoo, chevi... o czyms zapomnialem?

Napisano

> kupujesz??

Znajac GM to bedzie opozniony i w styczniu 2009 na pewno nie bedzie. Chyba przesiade sie na kia cfaniaczek.gif

Napisano

> kupujesz??

Zobaczymy co zaprezentują i w jakiej cenie.

Ale jak tylko będzie lepiej wykończony i dotychczaswej cenie, to czemu nie smile.gif

2009 premiera, czyli w 10 albo 11 będzie można zanabyć - obecne Lacetti będzie miało 4-5 lat - w sam raz do żyda zlosnik.gif

Napisano

> Czyli za maly prestiz.[...]

To raczej nie chodzi oprestige tylko ... to sie niczym nie wyruzniahmm.gif. GM nie ma takiego "marketingu" jak Corolla, nie utrzymuje wartosci jak Subaru, nie wyroznia sie jak Mazda (design) , Q wykonania tez nie idea.gif - wiec co chcesz, skoro jeszcze duch Daewoo zyjehmm.gif? = TANIOpalacz.gif

> Suzuki choldem daewoo, chevi... o czyms zapomnialem?

A to ma akurat uzasadnieniezlosnik.gif. Z tym sie zgadzam ale z roznymi nazwami tego samego modelu nie do konca.

Daewoo - coz trudno zeby to nazwali inaczej w koncu kupili Daewoo - w KR moze byc

Holden - to nie GM kupil Daewoo tylko Holden Australiazlosnik.gif wiec jako Pan i Wladca moga sobie swoje wlosci nazwac Holdenswiety.gif. Taniej bylo wziasc ex Daewoo pod swoje skrzydelka iz pod Chevy - bo marka oficjalnie w Oz nie jest sprzedawana. Holden moze byczlosnik.gif

Chevy - coz Daewoo zdechlo, Chevy bylo IMHO jednym z najlepszch krokow jakie GM zrobilo. Dalo marketing i odrzegnanie od starej marki....waytogo.gif + uratowalo d..e GM... Geniusz! Musial dostac duuuuuuuuuzy bonus

Suzuki- coz kazdy moze kupic co mu sie podoba- jesli maja business case i sie kupy trzyma to czemu nie - Suzuki bedzie sprzedawac Nissan Navara jako Suzuki - info z dzis. Widocznie tak lubiazlosnik.gif

Pontiac - fcuk - zastrzelicuzbroj_zlo.gif tego rant.gif co wymyslil zeby Aveo pod nazwa Pontiac sprzedawac -angryfire.gif ... Gdzie fucken (qfazlosnik.gif) jest sportowe zaciecie w Aveohahaha.gif?

Napisano

> Znajac GM to bedzie opozniony i w styczniu 2009 na pewno nie bedzie.

IMHO bedzeidea.gif... Nawet moze wczesniejhmm.gif

> Chyba przesiade sie na kia

To mial byc moj nastepny postgrinser006.gif... EU uwielbia KIA.

Mam przed soba gazeta. magentuspalacz.gif $22 k drive away (47,870.62 PLN) wersja full ze skora bo nikt tego nie chcezlosnik.gif i stoja ...

ech jak te gusta sie rozniagrinser006.gif

9360428.jpg

280292826-Untitled.jpg

post-1538-14352490629701_thumb.jpg

Napisano

> IMHO bedze... Nawet moze wczesniej

> To mial byc moj nastepny post... EU uwielbia KIA.

Nie Kia w ogóle, ale Kia cee'd - tylko to Europa lubi, bo wygląda jak Europejczyk i kosztuje jak Koreańczyk hehe.gif

Zapisy są na to zlosnik.gif

Napisano

> IMHO bedze... Nawet moze wczesniej

> To mial byc moj nastepny post... EU uwielbia KIA.

> Mam przed soba gazeta. magentus $22 k drive away (47,870.62 PLN)

> wersja full ze skora bo nikt tego nie chce i stoja ...

> ech jak te gusta sie roznia

Nie to tylko ceed. 1.6 16V full wypas z klima widzialem za 46.000 PLN. Czyli nieznacznie drozej od srednio wyposazonego Aveo 1.4 16V i Lacetti 1.6 16V zlosnik.gif Podobny do corolli a duzo tanszy. Ale ma powazny minus - nie wyrazaja zgody na instalacjhe gazowa. oslabiony.gif

011.jpg

Napisano

> Nie Kia w ogóle, ale Kia cee'd - tylko to Europa lubi, bo wygląda jak

> Europejczyk i kosztuje jak Koreańczyk

tia ale i30 to przeciez to samohmm.gifidea.gif - no prawie

> Zapisy są na to

i ile sie czekahmm.gif?

Napisano

> tia ale i30 to przeciez to samo - no prawie

> i ile sie czeka?

ale i 30 jakos mniej mi sie podoba

Napisano

> ale i 30 jakos mniej mi sie podoba

czy ja wiemhmm.gif Kiedys prawie kupilem Sonatazlosnik.gif. Patrzlem na i30 u lokalnego dealer-a i przepasc w Q jest ogromnawaytogo.gif na + no i naweeeeeeeet mi sie podobahmm.gif

9285655.jpg

na zewnatrz....

w srodku to samo co Elantrapad.gif....

Czy one sa naprawde identyczne i30 i Kia czy tylko podobneniewiem.gif/?\

Napisano

> czy ja wiem Kiedys prawie kupilem Sonata. Patrzlem na i30 u lokalnego

> dealer-a i przepasc w Q jest ogromna na + no i naweeeeeeeet mi

> sie podoba

> na zewnatrz....

> w srodku to samo co Elantra....

> Czy one sa naprawde identyczne i30 i Kia czy tylko podobne/?\

Tylko tylem sie nieznacznie rozni

Napisano

> [...] Ale ma

> i bardzo dobrze...

bardzo zle tuk.gif W pozostalych modelach mozna montowac.

Napisano

> bardzo zle W pozostalych modelach mozna montowac.

dobrzepalacz.gif.... Po prostu chronia wlasne d.... Spalanie LPG nie jest takie jak benzyny - - juz przerabialismy z 1,000,000,000,000 x ...

Po prostu dobrze bo chca zeby auto jezdzilo a nie LPG i potem negatywny marketing ze Kia zdycha i dziadostwo bo sie silnik sypiezlosnik.gif....

Jak czytam ten watek o LPG w Subaru na Skosnookich to mi sie chce buu.gif.... zlosnik.gif.... Subaru ci nawet E10 nie pozwala stosowac w swoich silnikach a co dopiero LPG. Z tym ze na E10 nie zabieraja gwarancji a po LPG takwaytogo.gifzlosnik.gif... 5 lat idzie sie 30.GIF

Napisano

> dobrze.... Po prostu chronia wlasne d.... Spalanie LPG nie jest takie

> jak benzyny - - juz przerabialismy z 1,000,000,000,000 x ...

np. Opel zakazuje u siebie obecnie LPG i słusznie, bo kolega założył i po 30kkm zaczęły być problemy z kompresją - już się gniazda zaworowe pewnie zaczeły wypalać no.gif

Głowica musi być przystosowana do LPG. Podobno w naszych koreańczykach jest ... ale ja wolę nie sprawdzać smile.gif

Napisano

> np. Opel zakazuje u siebie obecnie LPG i słusznie, bo kolega założył

> i po 30kkm zaczęły być problemy z kompresją - już się gniazda

> zaworowe pewnie zaczeły wypalać

> Głowica musi być przystosowana do LPG.

dokladniewaytogo.gif ale mozesz pisac 1,000 x i tak nie trafiapad.gif

Podobno w naszych

> koreańczykach jest ... ale ja wolę nie sprawdzać

chyba nie Holden nie daje gwarancji na LPG i Viva/Lacettiidea.gif....

Napisano

> Kiedyś pytałem o Corolle kombi, to mówili, że trzeba będzie czekać 3

> misiące

No dobra ale Corolla kombi juz nie mazlosnik.gif

Napisano

> Głowica musi być przystosowana do LPG. Podobno w naszych

jest ryzko, jest zabawa zlosnik.gif

nie ma co sie bac gazu w chevym pod warunkiem ze montaz jest porzadny ! cool.gif

zobaczymy jak to bedzie w trzecim laczku, jutro chyba odbior ...

Napisano

> Nie, do momentu odebrania auta było super, dokładnie tak jak piszesz.

> Problemy zaczęły się potem

Dokladnie serwis niszczy pracę salonu, skutecznie zniechęcając do kolejnego zakupu auta tej marki

Napisano

> a srodek? Jezdziles oba??

Jezdzilem tylko ceedem. Ale srodek maja niemal identyczny

Napisano

> np. Opel zakazuje u siebie obecnie LPG i słusznie, bo kolega założył

> i po 30kkm zaczęły być problemy z kompresją - już się gniazda

> zaworowe pewnie zaczeły wypalać

> Głowica musi być przystosowana do LPG. Podobno w naszych

u kolegi w firmie jezdza cerato i maja fabrycznie gaz zamontowany. Wec to tylko kwestia czasu jak wyraza zgode w ceed. Pewnie chca zeby diesele lepiej sie sprzedawaly.

Napisano

> u kolegi w firmie jezdza cerato i maja fabrycznie gaz zamontowany.

> Wec to tylko kwestia czasu jak wyraza zgode w ceed. Pewnie chca

> zeby diesele lepiej sie sprzedawaly.

Może silniki w cee'd nie mają już tak trwałych głowic i do LPG nie nadają się ?

Napisano

> Może silniki w cee'd nie mają już tak trwałych głowic i do LPG nie

> nadają się ?

Moze i tak. Moze to tez byc kwestia gwarancji. Chwala sie 7 letnia ale moze z gazem by tego nei bylo hmm.gif

Napisano
  • Autor

moim zdaniem to ze epica jest na płycie evandy to nie koniecznie msi byc złe, wiele firm tak robi ze niby nowy model a rozwiazania stare. Nowa astra III praktycznie zawieszenie przednie i tylne ma z astry II, z tyłu jest belka skrętna , a prawie wszyscy maja w tej klasie wielowahacze, ford wrecz w reklamie zachwala ze w nowym fokusie zostawil zawieszenie z poprzedniego , a np. volkswagen w przeciwna strone-w poprzedniej generacji passata z przodu było zawieszenie wilowahaczowe i co i lipa, w nowym pasku powrót do tradycyjnego "starego"rozwiązania ,( choć ponoc cos wymodzili z tuleja wprasowana w zwrotnice a ta jest aluminiowa wiec pewnie ewentualna wymiana bedzie dosc droga). Więc stare niekoniecznie musi być złe wszystko zależy od marketingu. A ten jak wiadomo w GM w odniesieniu do cheviego/daewoo nie jest najlepsz. W GM jezeli przestana traktowac tę markę i samochody po macoszemu czy to w marketingu czy w serwisie to wtedy zaczna zarabiac, przykład marka dacia dla renulta, okazało sie ze to sie sprzedaje. A to ze GM / Holden przejeło daewoo mnie osobiście nie napawa optymizmem, znajac podejście ludzi z GM to raczej nie będzie lepiej, no ale zobaczymy........

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.