Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poradnik jak zamontowac naped Cd-Rom w samochodzie jako odtw

Featured Replies

Napisano

Znalazłem w sieci. Autor anonimowy. Jeżeli ktoś będzie zainteresowany udostępnię. Całość jest w formacie .doc z schematami.

fragment:

"Zamontuj CD-Rom w samochodzie i nie tylko.

INFO

Naped CD-ROM wcale nie musi pracować z komputerem ponieważ do odtwarzania płyt audio ten nie jest mu w niczym potrzebny. Można powiedzieć że CD-ROM to odtwarzacz audio o bardzo dobrych parametrach często o wiele lepszych od standartowych odtwarzaczy audio zwłaszcza tych starszych.

CD-ROM –bowiem ma często lepszą korekcje błędów , jest mniej wrażliwy na wstrząsy-(nie wszystkie typy), i odczytuje bez problemu wszystkie płyty CD-R i CD-RW-(oprócz tych bardzo starych modeli ) – z którymi niektóre odtwarzacze audio sobie nie radzą.

Tak więc CD-ROM-u można użyć jako zwykłego odtwarzacza płyt w domu lub zamontować go do samochodu.

Jest tylko jedno małe utrudnienie a mianowicie wymaga on zasilania dwoma napięciami 12V i 5V- a taki zasilacz jest bardzo trudny do zdobycia więc musimy go wykonać sami – wbrew pozorom nie jest to wcale trudne"...

Napisano

kiedyś zbudowałem sobie coś takiego... do tej pory leży w garażu...

nic to nie jest warte... na postoju można poszpanować, ale podczas jazdy zapomnij...

Napisano

> kiedyś zbudowałem sobie coś takiego... do tej pory leży w garażu...

> nic to nie jest warte... na postoju można poszpanować, ale podczas

> jazdy zapomnij...

Patre ma racje. Podejrzewam ze raczej nie ma CD-Romow, ktore maja bufor odczytu zapobiegajacy przerywaniu na dolach (bo niby po co w komputerze cos takiego).

Nie prosciej zanabys jakis nawet prosty Discman?? I nawet MP3 pewnie bedzie odtwarzac wink.gif

Napisano

tylko po co ?

za 300 nabedzies zju radyjo najlepsiejshej marki jakom jezd dabest forłewer SONY tudziez PIJANIER

maja CD, MP3 i wejscie USB/SD

kiedys ludiki przerabiali CDROMY bo byle radio z CD zaczynalo sie od 800zl gdzie kaseciak mial wszelkie wypasy

Napisano
  • Autor

> Patre ma racje. Podejrzewam ze raczej nie ma CD-Romow, ktore maja

> bufor odczytu zapobiegajacy przerywaniu na dolach (bo niby po co

> w komputerze cos takiego).

> Nie prosciej zanabys jakis nawet prosty Discman?? I nawet MP3 pewnie

> bedzie odtwarzac

Ja używam mp3, ale niektórzy chcą mieć bardzo CD. Są również tacy co lubią sobie podłubac, niekoniecznie w nosie shhh.gif

Napisano

> a efekt końcowy ??

> nie wyobrażam sobie w bbm-ie ....

Co ty się tam znasz . To specjalny gatunek gąbki które występują tylko u wybrzezy hula gula. Nawet w maybachach tego nie montują.

Napisano

> tylko po co ?

dla szpanu zlosnik.gif taki małomiasteczkowy lans rotfl.gif w końcu to prawie PC'et w aucie

Napisano

>Zamontuj CD-Rom w samochodzie

...interesuje mnie jak wydobywasz dźwięk z cdromu bo jeśli z wyjścia audio to jakość jest raczej gorzej niż średnia, mało kto daje dobre przetworniki c/a w cdromie...

...co do przerywania odtwarzania na dziurach możesz użyć starej nagrywarki one mają bufor pamięci 2MB a nie 512k jak cdromy z tym że niewiem czy używają go w odtwarzaniu cdaudio...

pzdr mrk

Napisano

Nie jestem audiofilem. Mam discmena na MP3 adapter do kaseciaka.

Dla mnie jest spoko smile.gif

Napisano

Ja widziałem w jakimś programie jak w starym Rolls_Royce był zamontowany adapter (gramofon). Może ktoś się odważy?

Napisano

> Ja widziałem w jakimś programie jak w starym Rolls_Royce był

> zamontowany adapter (gramofon). Może ktoś się odważy? wpysk.gif moze od razu pralka i jakis toster

Napisano

> Znalazłem w sieci. Autor anonimowy. Jeżeli ktoś będzie zainteresowany

> udostępnię. Całość jest w formacie .doc z schematami.

> fragment:

> "Zamontuj CD-Rom w samochodzie i nie tylko.

> INFO

> Naped CD-ROM wcale nie musi pracować z komputerem ponieważ do

> odtwarzania płyt audio ten nie jest mu w niczym potrzebny. Można

> powiedzieć że CD-ROM to odtwarzacz audio o bardzo dobrych

> parametrach często o wiele lepszych od standartowych odtwarzaczy

> audio zwłaszcza tych starszych.

> CD-ROM –bowiem ma często lepszą korekcje błędów , jest

> mniej wrażliwy na wstrząsy-(nie wszystkie typy), i odczytuje bez

> problemu wszystkie płyty CD-R i CD-RW-(oprócz tych bardzo

> starych modeli ) – z którymi niektóre odtwarzacze

> audio sobie nie radzą.

> Tak więc CD-ROM-u można użyć jako zwykłego odtwarzacza płyt w domu

> lub zamontować go do samochodu.

> Jest tylko jedno małe utrudnienie a mianowicie wymaga on zasilania

> dwoma napięciami 12V i 5V- a taki zasilacz jest bardzo trudny do

> zdobycia więc musimy go wykonać sami – wbrew pozorom

> nie jest to wcale trudne"...

najlepsze co mozesz zrobic to discman z kit'em samochodowym (zasilanie z zapalniczki i kaseta przejsciowka) . taki zestaw to groszowa sprawa i osiagasz zamierzony cel

ps jak lubisz podlubac to zamontuj ladnie urzadzenie kolo lewarka na konsoli i poutykaj jakos kable zeby sie po kabinie nie walaly zlosnik.gif

Napisano

> tylko po co ?

> za 300 nabedzies zju radyjo najlepsiejshej marki jakom jezd dabest

> forłewer SONY tudziez PIJANIER

> maja CD, MP3 i wejscie USB/SD

Taak, Sony to faktycznie "firma" Car Audio biglaugh.gif

Radia Pioneera czy Clariona faktycznie zagrają o niebo lepie tylko jak one wyglądaja w desce BBMa w porównaniu do (co prawda srednio grającego) oryginalnego radia Grundig'a ... frown.gif

Napisano

> jak one wyglądaja w desce BBMa w porównaniu do (co prawda

> srednio grającego) oryginalnego radia Grundig'a ...

Jest jedna marka car audio która pasuje do BBM'a i ma rewelecyjne brzmienie - BECKER. Niestety ceny powalają. Od 1600 PLN wzwyż blush.gifslabiony

post-108301-14352490643469_thumb.jpg

Napisano

Jesli ktos pisze "standartowych" to dla mnie dupa a nie specjalista.

pzdr

Rostek

Napisano

> Jest jedna marka car audio która pasuje do BBM'a i ma rewelecyjne

> brzmienie - BECKER

Mam takiego kasetowego beckera z lat 80-tych. Niestety jest zakodowany, a miałem do niego wszystko, kartę kodową, manual etc, tylko 'posiałem'. Teraz szkoda mi go wyrzucać, bo może kiedyś wysupłam te 30 PLN na zdjęcie kodu.

Napisano
  • Autor

> Jesli ktos pisze "standartowych" to dla mnie dupa a nie specjalista.

> pzdr

> Rostek

Dla mnie większą dupą specjalistą jest chirurg, który zaszyje pacjentowi igłę po operacji.

Jadąc na warsztat samochodowy najpierw robisz mechanikowi dyktando? hehe.gif

Jak zwykle czepiasz się szczegółów.

pzdr

Napisano

> Jadąc na warsztat samochodowy najpierw robisz mechanikowi dyktando?

niby nawet geniusze mieli problemy z pisaniem (Einstein)

jednak zamiast robic komus dyktando wole samemu naprawiac jak tylko mam czym smile.gif

Napisano

> Jest jedna marka car audio która pasuje do BBM'a i ma rewelecyjne

> brzmienie - BECKER. Niestety ceny powalają. Od 1600 PLN wzwyż

> slabiony

jak juz to jedyne sluszne to Nakamichi - cenowo powala a designem pasuje najbardoziej jako zamiennik safari w 125p 270751858-jezyk.gif

a 1600? to tak sobie - moj alpine jak byl nowy to kosztowal 2499 - i jesli sie nie myle dalej kosztuja tyle nowe modele z praktycznie identycznym zestawem funkcji

dzis na alledrogo taki apinek stoi po 500zl - i jesli ma dbra glowice CD to WARTO !

ja zasadniczo zamiast gniazdek USB czy SD widzialbym chetnie odtwarzacz DVD (ale nie filmy tylko stado MP3 270751858-jezyk.gif

jednak z tego co widac to przyszloscia sa dyski HDD - tylko ze zwieche trzeba miec gumowa zeby nie trzeslo wink.gif

Napisano

A moim zdaniem najlepiej przywalić sobie palmtopa z dużą kartą i radio z AUX, nie dosyć że będzięsz miał navi to i mp3 Ci odtworzy, a z obsługą dużej ilości plików poradzisz sobie o wiele lepiej niż na "zwykłym" grajku.

Alternatywą jest box na hdd montowany w bagażniku z wpinką pod FM i dotykowym wyświetlaczem do sterowania, ale potem jest grzebanie żeby wyjąć i w domu zgrać nową muzykę. A przy paltopie to jeden, dwa ruchy ręką.... w dodatku palm zawsze może posłużyć do innych rzeczy :-) np oglądania filmów.

Napisano

> A moim zdaniem najlepiej przywalić sobie palmtopa z dużą kartą i

> radio z AUX, nie dosyć że będzięsz miał navi to i mp3 Ci

> odtworzy, a z obsługą dużej ilości plików poradzisz sobie o

> wiele lepiej niż na "zwykłym" grajku.

wydaje ci sie ze lepiej - palmy nie maja AUX tylko gniazdo sluchawkowe - kupa straszna przez malutki gowniany 1W wzmacniaczyk - jakos to gra - ale TO NEI JEST MUZYKA - a ja mam debowe ucho na ktore slon nadepnal i ci to mowie - a co dopiero audiofil - ten to cie zmiechem zabije

a co do radzenia sobie - no sory ale nawigacja kilkoma kneflami jest lepsza niz ekran dotykowy (na malutkim palmie czesto zawieszonym na elastycznym ramieniu) - taki ekranik nie jest dostosowany do pukania palcem tylko piorkiem - zarowno czulosc jak i wielkosc guziczkow - w czasie jazdy - wieksze szanse wjechania komus w dupe 270751858-jezyk.gif

> Alternatywą jest box na hdd montowany w bagażniku z wpinką pod FM i

> dotykowym wyświetlaczem do sterowania, ale potem jest grzebanie

no daj pokoj - "wpinki pod FM" to badziewie jakich malo - jakos to gra ale to nie jakosc

i po co nadajnik FM ? a kabelkiem to nie laska ? albo swiatlowodem jak juz bardzo chesz szlalec

> żeby wyjąć i w domu zgrać nową muzykę. A przy paltopie to jeden,

eeee wynalazca kola - od dawna CarPC maja wifi i port USB - laczysz sie do samochodu w garazu bezprzewodowo i pchasz z domowego kompa

> dwa ruchy ręką.... w dodatku palm zawsze może posłużyć do innych

> rzeczy :-) np oglądania filmów.

oooo taaa filmy na 2" ekranie w 320x200 i 140tys kolorow - no pelen wypas 270751858-jezyk.gif

akurat do tego pocketa nie uzywam

radze poczytac na temat CarPC - spelniaja wszystkie twoje wymagania - tylko realizacja 3x lepsza wink.gif

Napisano

Ja tylko czekam kiedy jakaś firma typu Alpine, Soniak czy inna wpadnie na pomysł, że przecież w radiu samochodowym zmieści sie dysk twardy od laptopa np wysuwany jak szufladka. Może też ktoś się domyśli, że ten cd-room nie jest az tak potrzebny, bo przy pojemności dysku 200 gb można wgrać bezstratnie nawet 300 płyt. A może już cos takiego jest? Będę wdzięczny za linka mod.gif

Napisano

> Ja tylko czekam kiedy jakaś firma typu Alpine, Soniak czy inna

> wpadnie na pomysł, że przecież w radiu samochodowym zmieści sie

> dysk twardy od laptopa np wysuwany jak szufladka.

oczywiscie ze wpadli na to 270751858-jezyk.gif

ALPINE HDA-5460 - poza CD wbudowany 16GB dysk - model obecnie nie produkowany

obecnie ALPINE idzie w kierunkach - radio z CD+mp3+USB, radio z nawigacja, cd, mp3+usb oraz owe twarde dyski tylko bez zadnej durnej szufladki - radio jako stacja dokujaca do iPoda iDA-X001

tak wiec twarde dyski nie sa oferowane jako takie - ja wolalbym DVD - bo mnie latwoej nagrac plytke z mp3 - nie posiadam zadnego urzadzenia do odtwarzania muzyki - nie lubie po prostu sluchawek - tyle ze mozna sobie pewnie podlaczyc przez USB dysk 2,5" jako mass storage device i radyjko obsluzy to jak iPoda wink.gif

>Może też ktoś

> się domyśli, że ten cd-room nie jest az tak potrzebny, bo przy

> pojemności dysku 200 gb można wgrać bezstratnie nawet 300 płyt.

CD jest potrzebny - MP3 to takei tam muzyczki - prawdziwa MUZYKA to tylko na CD (choc wlasciwie to dziwne ze wlasnie nie jest dostepny odtwarzacz DVD Audio (poza kombajnami DVD) lub SACD - SuperAudioCD - standard niestety u nas malopopularny a i na zachodzie wymierajacy

> A może już cos takiego jest? Będę wdzięczny za linka

wyguglaj modele ktore wyzej dalem

na stronie alpine sa opisy modeli - np do stilo czy nowego bravo zamiast badziewiastej zaslepki z przejsciowka DIN wygladjacej jak spuchnieta dupa z zatwardzeniem - sa ladne radyjka 2DIN - z duzym ekranem 7" nie tylko dotykowym ale i wibracyjnym - mozna czuc dotykiem klawisze na ekranie - przyciski wyswietlane wibruja - mozna je wymacac i czuc "wcisniecie"

do tego obsluguje tez navi (no ale tylko dedykowane alpine/nokia)

ogolnie to mp3 to taka kupa ze wystarczy byle radio za 300-400zl - przynajmniej brak stresu ze zginie

choc alpine oferuje rewelacyjny system IMPRINT - dzieki DSP i specjalnemu mikrofonowi dynamicznie wprowadza korekte i poprawia brzmienie i dynamike

coz - technika idize do przodu - ja mam tylko DSP wprowadzajacy opoznienia na kazdy glosnik oddzielnie zeby poszerzyc i regulowac polozenie sceny w kabinie

PS - noviBraviarze podniecaja sie blue&me - kazde radio z telephone mute + Bluetooth glosnomowiacy robi to samo - a czytanie sms na ekranie samochodu to zbedny bajer odwracajacy uwage od drogi (niektore skrzyneczki BT maja dodatkowy LCD na ktorym wyswietlaja caller ID, funkcje glosowe tez oblsuguja - tak wiec imho nie warto doplacac zdziercom-producentom do takich kiepskich bajerow - glupie wejscie AUX w kia jest za darmo ale w BMW chca juz 700zl icon_eek.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.