Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Turbo sprężarka Garrett GT1749V - JTD

Featured Replies

Napisano

Witam

Czy może ma ktoś coś ( rysunki , przekroje itp) na temat turbiny montowanej w JTD o zmiennej geometri - jak działają te łopatki, skok itp...

Szukam wszędzie i nie mogę nic znaleźć niewiem.gif

Napisano

Lisek, ja myślę że nie masz czego szukać, nie znajdziesz nic do czego by się można przyczepić a stracisz tylko kupę nerwów. Masz nominał i tyle wink.gif

Bez strojenia na hamowni to jest loteria.

Napisano
  • Autor

no właśnie nawet nominału nie mam oslabiony.gif

Może mi turbina za słabo łąduje, bo jest coś nie tak...( wypalone kierownice turbiny )

280311952-304259473_1.jpg

U mnie na wolnych obrotach siłownik ster. łopatkami przy turbinie jest wciągnięty - a przy wyłączonym silniku wyciągnięty

post-15502-14352490721989_thumb.jpg

Napisano

> no właśnie nawet nominału nie mam

> Może mi turbina za słabo łąduje, bo jest coś nie tak...( wypalone

> kierownice turbiny )

> U mnie na wolnych obrotach siłownik ster. łopatkami przy turbinie

> jest wciągnięty - a przy wyłączonym silniku wyciągnięty

wydaje mi sie ze ta roznica bylaby bardzo odczowalna , i na hamowni nie bylo by tych 118KM, chyba jakis sewisik regeneracji turbo bedzie trzeba odwiedzic

Napisano
  • Autor

> wydaje mi sie ze ta roznica bylaby bardzo odczowalna , i na hamowni

> nie bylo by tych 118KM, chyba jakis sewisik regeneracji turbo

> bedzie trzeba odwiedzic

Hmm w pierwszej kolejności podłącze zegar i zobacze ile mi ładuje...

Napisano

> no właśnie nawet nominału nie mam

> Może mi turbina za słabo łąduje, bo jest coś nie tak...( wypalone

> kierownice turbiny )

> U mnie na wolnych obrotach siłownik ster. łopatkami przy turbinie

> jest wciągnięty - a przy wyłączonym silniku wyciągnięty

Wg opisu w "eLearn" ustawienia łopatek turbiny są odwrotne niż na tym obrazku.Na twojej turbinie ustawienia sterowania łopatkami jest prawidłowe/wg eLearn/.

Napisano
  • Autor

Dokładnie dzieki już znalazłem:

DZIAŁANIE PRZY WYSOKIEJ PRĘDKOŚCI OBROTOWEJ

W miarę wzrostu prędkości obrotowej silnika zwiększa się stopniowo energia kinetyczna spalin.W konsekwencji zwiększa się prędkość turbiny (1), a więc również ciśnienie doładowania.Siłownik (3), sterowany przez elektrowentylator, powoduje otwieranie się ruchomych łopatek (2) poprzez drążek aż do uzyskania położenia maksymalnego otwarcia.

Uzyskuje się w ten sposób zwiększenie szczelin przelotowych i zmniejszenie prędkości strumienia spalin, które przepływają przez turbinę (1) z prędkością równą lub mniejszą w stosunku do warunków niskiej prędkości obrotowej. Prędkość turbiny (1) zmniejsza się do wartości zapewniającej regularną pracę silnika przy wysokiej prędkości obrotowej

DZIAŁANIE PRZY NISKIEJ PRĘDKOŚCI OBROTOWEJ

Kiedy silnik pracuje z małą prędkością obrotową, energia kinetyczna spalin jest mała: w tych warunkach tradycyjna turbina obracałaby się powoli, wytwarzając niskie ciśnienie doładowania.

Natomiast w turbinie (1) o zmiennej geometrii ruchome łopatki (2) są całkowicie zamknięte, a małe szczeliny przelotowe między łopatkami zwiększają prędkość © spalin na wlocie.Większa prędkość na wlocie powoduje zwiększenie prędkości obwodowej (U) turbiny i w konsekwencji sprężarki.Prędkość spalin przepływających wewnątrz wirnika pokazana jest jako wektor (W).

Ktoś tu kiedyś pisał, że miał wypalone te łopatki i mimo,że turbina była sterowana to niewiele to dawało.... confused.gif

Napisano

> Ktoś tu kiedyś pisał, że miał wypalone te łopatki i mimo,że turbina

> była sterowana to niewiele to dawało....

No tak ale tę łopatki mają głównie zmniejszać turbo dziurę/zapewnić bardziej równomierną pracę sprężarki.

Napisano

> Ktoś tu kiedyś pisał, że miał wypalone te łopatki i mimo,że turbina

> była sterowana to niewiele to dawało....

Podepnij auto do kompa jak już pisałem i pojeździj trochę , wtedy będziesz widział ile ci turbo ładuje i podejrzysz jednocześnie inne istotne parametry, a tak to tylko szukanie po omacku waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.