Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulacja przednich świateł ??

Featured Replies

Napisano

Witam

Byłem na stacji diagnostyczenj w celu sprawdzenia mojej astarki ponieważ kończy mi sie rejstracja i po przeprowadzeniu kontroli diagnosta stwierdził ,że nie może wyrogulować światła lewa strona.

Więc wymontowałem ten reflektor i nie stwierdziłem przyczyny ponieważ prawa strona wyglądała tak samo confused.gif

Może ktoś wie w czym leży problem ,że nie można wyregulować światła , nadmienie że silniczki pracują.

Napisano

> Witam

> Byłem na stacji diagnostyczenj w celu sprawdzenia mojej astarki

> ponieważ kończy mi sie rejstracja i po przeprowadzeniu kontroli

> diagnosta stwierdził ,że nie może wyrogulować światła lewa

> strona.

> Więc wymontowałem ten reflektor i nie stwierdziłem przyczyny ponieważ

> prawa strona wyglądała tak samo

> Może ktoś wie w czym leży problem ,że nie można wyregulować światła ,

> nadmienie że silniczki pracują.

A czasem żaróweczki nie masz źle włożonej ?? Ja już się kiedyś na to dałem zrobić smile.gif

Napisano

> diagnosta stwierdził ,że nie może wyrogulować światła lewa

> strona.

co to znaczy?

brak reakcji na kręcenie pokrętłem, czy tylko nie mógł

ustawić w prawidłową pozycję, a sama regulacja działa?

> Może ktoś wie w czym leży problem ,że nie można wyregulować światła ,

> nadmienie że silniczki pracują.

jeżeli w ogóle nie działa regulacja (nic się nie zmienia), to sprawdź,

czy trzpień silniczka nie wysunął się z mocowania przy odbłyśniku

mogła też się oderwać/pęknąć jego końcówka

wymontuj silniczek, bez tego nic się nie dowiesz...

Napisano
  • Autor

Żarówki są dobrze założone diagnosta powiedział że kręcąc pokrętłem jest brak reakcji frown.gif

Napisano
  • Autor

Silniczek miałem wykręcony i wszystko wygląda tak samo jak w prawej lampię.Silniczki kręcą się także ręcznie.

A czy mogło coś pęknąć w reflektorze ?

Może ktoś ma rysunek budowy reflektora ?

Napisano

> Silniczek miałem wykręcony i wszystko wygląda tak samo jak w prawej

> lampię.Silniczki kręcą się także ręcznie.

> A czy mogło coś pęknąć w reflektorze ?

a czy kulka na końcu trzpienia silniczka jest prawidłowo osadzona w "korytku" przy odbłyśniku?

to warunek współpracy silnik-odbłyśnik wink.gif

jeszcze inaczej - po wyjęciu silnika możesz poruszać odbłyśnikiem ręką? jest luźny?

Napisano
  • Autor

Tak odbłyśnik porusza sie lekko i z gniazda wysuwa sie mocowanie kulki silniczka.

Tylko jak włozyłem silniczek do gniazda (korytka to lekko z niego wychodził )

Napisano

W astrze 1 jest taka górna sruba, ktora mozna krecic tylko max 1,5 obrotu w kazda strone. Jak ten magik z stacji ci ja przekrecil wiecej to ci zwalil reflektor. Jak lekko ja podwazysz to ci zostanie w rece, a srodku relektora powinna latac takie plastikowe zabezpieczenie w ksztalcie omegi. Niewiele ludzi wie o tym bo sam dopiero sie dowiedzialem o tym w Valeo, ktory robi te reflektory. Nie da sie tego niestety juz naprawic. Poszukaj na allegro jakies nowki, kosztuje kolo stowki. Jezeli po wyjeciu silniczka i zarowki odblysnik da sie pchac do przodu i nie wyczuwasz innych luzow to musi byc to.

Napisano

> Tak odbłyśnik porusza sie lekko

to dobrze ok.gif

> i z gniazda wysuwa sie mocowanie

> kulki silniczka.

co to znaczy? nie zatrzaskuje się na sztywno?

bez tego nie będzie działać regulacja, a odbłyśnik pozostanie luźny

> Tylko jak włozyłem silniczek do gniazda (korytka to lekko z niego

> wychodził )

kurde, nie rozumiem co piszesz zlosnik.gif

możesz jaśniej? wink.gif

Napisano

> W astrze 1 jest taka górna sruba, ktora mozna krecic tylko max 1,5

> obrotu w kazda strone. Jak ten magik z stacji ci ja przekrecil

> wiecej to ci zwalil reflektor. Jak lekko ja podwazysz to ci

> zostanie w rece, a srodku relektora powinna latac takie

> plastikowe zabezpieczenie w ksztalcie omegi. Niewiele ludzi wie

> o tym bo sam dopiero sie dowiedzialem o tym w Valeo, ktory robi

> te reflektory. Nie da sie tego niestety juz naprawic. Poszukaj

> na allegro jakies nowki, kosztuje kolo stowki. Jezeli po wyjeciu

> silniczka i zarowki odblysnik da sie pchac do przodu i nie

> wyczuwasz innych luzow to musi byc to.

nie feruj tak dramatycznych wyroków z tak małej ilości informacji

to może być lampa carello lub bosch, a nie valeo idea.gif

a poza tematem: uzupełniłbyś profil, co? hmm.gif

Napisano

Konstrukcja reflektora do astry f jest wszedzie taka sama. Mowie ci ze gosciu ze stacji na pewno regulowal taka plastikowa srubka od gory, bo tam wiekszosc "specjalistów" wklada swoje lapki i ja uszkodził. Wysle ci na priva biuletyn ktory sam napisalem pracujac w Valeo.

Napisano

> Wysle ci na priva biuletyn ktory sam napisalem

> pracujac w Valeo.

Na priva... Wstydzisz się? wink.gif Dawaj tu, wszyscy skorzystamy. smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> Chciałem, ale stronka nie pozwala. Za duzo zdjec i plik za duzy

Na rapida zapodaj.

Pozdroofka

Napisano

> ze gosciu ze stacji na pewno regulowal taka plastikowa srubka od

> gory, bo tam wiekszosc "specjalistów" wklada swoje lapki i ja

> uszkodził. Wysle ci na priva biuletyn ktory sam napisalem

> pracujac w Valeo.

Plastykowa śrubka "od góry" służy do regulacji strumienia światła "lewo - prawo". Innej śrubki tam nie widać ...

Napisano

Powinienes juz go miec u siebie, wiec masz prawo do dzialania. Ja jestem specjalista od samochodów nie od komputerów. Ja sie na kompach tak znam jak wiekszosc tych mechanikow co pracuja w ASO, jak im nie pokazesz jak to zrobic to nic nie umia. Wiem bo kilku takich mialem i musialem uczyc przez telefon co na Tech2 wciskac aby naprawic Opla.

Napisano

> Chciałem, ale stronka nie pozwala. Za duzo zdjec i plik za duzy

hmmmm... właśnie jestem po instalacji i regulacji nowego reflektora Valeo... i zaintrygowała mnie Twoja informacja. Mogę również prosić o PRIVa (skoro nie da się wstawić na AK) 275123014-zielony.gif

Napisano

W AF, albo jest taka dluga sruba z tylu, albo jest regulacja silnikiem z jego tylu (nie pamietam). Ale wiekszosc probuje regulowac od gory bo tak ma duza ilosc aut i w ten sposob niszczy szanse na jakakolwiek regulacje.

Napisano

poproscie kolege lelka aby to gdzies umiescił. jak wspomnialem nie mam takich zdolności.

Napisano

> poproscie kolege lelka aby to gdzies umiescił. jak wspomnialem nie

> mam takich zdolności.

Odbierz priva wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> W astrze 1 jest taka górna sruba, ktora mozna krecic tylko max 1,5

> obrotu w kazda strone.

No dobra kolego więc muszę się z Tobą troszkę nie zgodzić...

Mam lekko stuknięty pas przedni, co prowadzi do skręcenia reflektora, a że właśnie dziś ustawiałem na stacji kontroli nowy reflektor Valeo to doskonale pamiętam ile zrobiłem obrotów tej śrubki aby skręcić w lewo odbłyśnik... dokładnie 4...

Dzień wcześniej tuż przed zamontowaniem kręciłem w obie strony obiema śrubami w Valeo oraz w TYC'u po czym doszedłem do wniosku że Valeo ma tą przewagę, że trzeba wykonać więcej obrotów na gwincie aby odbłyśnik wykonał podobne przemieszczenie - co świadczy o tym, że Valeo można precyzyjniej ustawić niż zamiennik... ale to piszę przy okazji...

Czy po tym, co napisałeś mam sądzić, że mój nowy zakup zniszczyłem???

Albo moja wiedza z zakresu motoryzacji i mechaniki samochodowej jest tak słaba, albo Ty piszesz bzdury...

Napisano

Przy przekreceniu gorną srubą 4 obrotów jest prawie pewne, ze jest to zniszczone. Pracujac w Valeo dostalem taka reklamacje - brak mozliwosci regulacji reflektora- Kontaktowałem sie kilkukrotnie z producentem i ten wyslal mi filmik pokazujacey ze reklamacja jest bezzasadna. Ja tak samo jak ty jako inzynier kotry pare lat siedzial na warsztacie tez nie bardzo wierzyłem. Na magazynie mialem 2 reflektory które były uszkodzone z innego powodu i zrobiłem taka samą probe. Niestety potwierdziła mi ona informacje z Blois z Francji. Trudno tylko na dwoch reflektorach stwierdzic czy to peka po 2 czy po 3 obrocie dlatego w biuletynie do klientów wpisalem max 1.5. W twoim przypadku potzrebny jest blacharz, gdyz trudno nadrabiac braki czesciami ktore maja ograniczone pole regulacji. Powodzenia

Napisano

> Przy przekreceniu gorną srubą 4 obrotów jest prawie pewne, ze jest to

> zniszczone. Pracujac w Valeo dostalem taka reklamacje - brak

> mozliwosci regulacji reflektora- Kontaktowałem sie kilkukrotnie

> z producentem i ten wyslal mi filmik pokazujacey ze reklamacja

> jest bezzasadna. Ja tak samo jak ty jako inzynier kotry pare lat

> siedzial na warsztacie tez nie bardzo wierzyłem. Na magazynie

> mialem 2 reflektory które były uszkodzone z innego powodu i

> zrobiłem taka samą probe. Niestety potwierdziła mi ona

> informacje z Blois z Francji. Trudno tylko na dwoch reflektorach

> stwierdzic czy to peka po 2 czy po 3 obrocie dlatego w

> biuletynie do klientów wpisalem max 1.5. W twoim przypadku

> potzrebny jest blacharz, gdyz trudno nadrabiac braki czesciami

> ktore maja ograniczone pole regulacji. Powodzenia

A orientuje się ktoś jak wygląda to w lampach carello ??

Napisano

Nie pamietam dokladnie, ale chyba sposob regulacji w wszystkich typach jest jednakowy. Roznica tylko chyba polega na ksztalcie uchwytu pod silniczek no i napis na szkle

Napisano

> Nie pamietam dokladnie, ale chyba sposob regulacji w wszystkich

> typach jest jednakowy. Roznica tylko chyba polega na ksztalcie

> uchwytu pod silniczek no i napis na szkle

Regulacja taka sama?? Bo u mnie jest chyba zerwana i tą śrubką (regulacja na boki) to można z 10 obrotów zrobić frown.gif

Napisano

> biuletyn ktory sam napisalem

> pracujac w Valeo.

Jak zauważyłeś nie biorę udziału w dyskusji więc potraktuj mój głos jako bezstronny.

Biuletyn Twoj udowadnia jedynie, że... potrafisz stworzyć dokument w pdf'ie. Jesteś u nas od niedawna i jeszcze nie wiesz, że towarzystwa na tym kąciku nie da się przekonać fotką reflektora i srubokreta założonego na śrubę. Gdzie fota wnętrza reflektora gdzie pokazane jest co dokładnie się uszkadza, efekt uszkodzenia, itp.

Daj mi 15 minut a zrobię biuletyn, że podczas rozrabiania koncentratu plynu chłodniczego należy mieszać wyłącznie w lewą stronę w odstepach 2-minutowych bo inaczej płyn będzie do niczego. Zapodam fotę baniaka z płynem i wlożonego do niego patyka.

Pozdroofka

Napisano

Biuletyn byl informacja sposobu uzytkowania, a nie uszkadzania. Klient ktory otzrymal odpowiedz dostal szczegoly w formie pisemnej i zdjec wskazujacych na miejsce i przyczyny. Na forum sie wspieramy a nie analizujemy. Podalem przyczyne, a kazdy z forum moze go uznac za wiarygodne lub nie. Nie chwalac sie troche wiedzy technicznej z produktow GM posiadam. Dziekuje wiec za opinie, a takze za umiejscowienie tego biuletynu, co przyda sie na pewni niektórym. Pozdrowka

Napisano

> Biuletyn byl informacja sposobu uzytkowania, a nie uszkadzania.

Ale to nie chodzi o biuletyn, tylko o teorię którą nam przedstawiłeś: przekręcenie śrubki więcej niż 1,5 obrotu powoduje uszkodzenie reflektora. Przekonaj nas. Konkretnymi faktami, bo jak Ci juz napisałem mogę zaraz przedstawić biuletyn o rozcieńczaniu koncentratu, ale sam wiesz co on bedzie warty bez merytorycznego wyjaśnienia dlaczego trzeba mieszać tylko w lewą stronę...

> Na forum sie wspieramy a nie analizujemy

Ooo... i tu się głęboko mylisz. Czyli co... Ktoś coś pisze a wszyscy mu przytakują bo się wspieramy? Nawet jeżeli będzie to wierutna bzdura? Tu każde zdanie jest analizowane bo często można zrobić krzywdę autu przez jakieś bezsensowne porady.

Pozdroofka

Napisano

Ja juz sprawdzałem, jak nie wierzysz to kup nowy reflektor i sprawdz czy mozna podwazajac lekko ta plastikową śrube wyjać , a potem obroc ja z 3-4 obroty w jedną i zobaczysz ze wyjdzie sama a w reflektorze bedzie latala zapinka plastikowa w ksztalcie omegi. Sruba ta jest zakladana w procesie produkcji i potem juz jej nie zalozysz. W biuletynie jest numer do Valeo to sobie zadzwon, i pogadaj z moja byla szefową -tez nie bardzo chciala wierzyc.

Temat ze swojej strony koncze i nie bede go wiecej rozbudowywał. Ponadto na podstawie tych dywagacji zastanawiam sie czy nie lepiej pozostac tylko czytelnikiem takiego forum

Napisano

> Ja juz sprawdzałem, jak nie wierzysz to kup nowy reflektor i sprawdz

> czy mozna podwazajac lekko ta plastikową śrube wyjać , a potem

> obroc ja z 3-4 obroty w jedną i zobaczysz ze wyjdzie sama a w

> reflektorze bedzie latala zapinka plastikowa w ksztalcie omegi.

> Sruba ta jest zakladana w procesie produkcji i potem juz jej nie

> zalozysz. W biuletynie jest numer do Valeo to sobie zadzwon, i

> pogadaj z moja byla szefową -tez nie bardzo chciala wierzyc.

Taaaaaak... Skąd my to znamy... "Poszukaj", "poczytaj", "zadzwoń", "wygooglaj", "sam sprawdź"... To Ty masz udowodnić że masz rację a nie my, bo to Twoja teoria. Bo póki co to tylko teoria, którą starasz się udowodnić wyłącznie powołując się na własny autorytet. Niestety, jesteś tu od miesiąca i tylko dla siebie jesteś autorytetem. A jak narazie w żadnym z wątków, w których bierzesz udział nie dałeśnam powodu aby Cię za taki uważać. Każdy może przyjść i powiedzieć, że jest szefem GM na Polskę i zaleca zezłomowanie aut wyprodukowanych po roku '95 bo grożą wybuchem.

> Ponadto na podstawie tych dywagacji zastanawiam sie czy nie

> lepiej pozostac tylko czytelnikiem takiego forum

I jeszcze tupnij nóżką... foch.gif

W regulaminie nie ma, że pisanie jest obowiązkowe.

Pozdroofka

Napisano

> Ja juz sprawdzałem, jak nie wierzysz to kup nowy reflektor i sprawdz

> czy mozna podwazajac lekko ta plastikową śrube wyjać , a potem

> obroc ja z 3-4 obroty w jedną i zobaczysz ze wyjdzie sama a w

> reflektorze bedzie latala zapinka plastikowa w ksztalcie omegi.

zolta.gif

Po powyższym tekście jestem jeszcze bardziej przekonany, o tym że starasz się nam wepchnąć jakieś bajki...!!!

Skoro chcesz udowodnić, że masz rację to wytłumacz nam w jakim celu tą śrubę trzeba wyjmować???

Jeśli właśnie jej wydłubanie byłoby bezpośrednią przyczyną usterki

to jest to logiczny sposób na destrukcję mechanizmu regulacji.

Ale po jaką chol...ę ktoś miałby ją wyjmować???

Dalej piszesz o czymś nie podając konkretnego wytłumaczenia swoich teorii.

hmm.gif

Czemu nie napisałeś: "w nowym reflektorze pokręć śrubą 4 obroty, a zobaczysz, że mechanizm zostanie uszkodzony..." - tylko każesz najpierw wyciągać tą śrubę.

W moim odczuciu chciałeś "coś" nam przekazać ale zagrzebałeś się w swoich teoriach i nie potrafisz nam wytłumaczyć czemu tak się dzieje a nie inaczej.

...A to co piszesz poniżej:

> Sruba ta jest zakladana w procesie produkcji i potem juz jej nie

> zalozysz.

NIE WYJAŚNIA - CZEMU POKRĘCENIE JEJ O WIĘCEJ NIŻ 1,5 OBROTU MIAŁO BY COŚ URWAĆ!

W biuletynie jest numer do Valeo to sobie zadzwon, i

> pogadaj z moja byla szefową -tez nie bardzo chciala wierzyc.

To nie była szefowa ma wyjaśniać tylko Ty - skoro chcesz coś przekazać postaraj się swoje teorie czymś podeprzeć, a nie odsyłasz do innych!!!

Napisano

na chwilę Was zostawić.... zlosnik.gif

mam jedną lampę w piwnicy

co prawda bosch nie valeo, ale może przetestuję ją kiedyś zlosnik.gif

tych valeo na aucie nie tknę, za nowe są skromny.gif

Napisano

A mnie coś świta że regulacja lewo - prawo oparta jest na kołach zębatych stożkowych (ale pewien nie jestem - sekcję zwłok reflektora robiłem kilka lat temu).

Niemniej jednak regulowałem ostatnio lewy reflektor i wiem napewno, że trzeba dość dużo się nakręcić, żeby było widać efekty - napewno dużo więcej niż 1,5 obrotu. Ja wykonałem ok. 10 - 12 obrotów i nic się nie urwało ...

Napisano

Ale to nie chodzi o to, czy urwie się czy nie urwie. Nie twierdzę, że to nie jest prawda, choć doświadczenie mówi co innego.

Mi wciąż chodzi o to samo: jeżeli przedstawia się jakąś teorię to trzeba ją udowodnić a nie zastawiać się własnej produkcji dokumentami czy byłą szefową. A pisanie "kup nowy reflektor i sobie sprawdź" to po prostu żenada...

Pozdroofka

Napisano

> A mnie coś świta że regulacja lewo - prawo oparta jest na kołach

> zębatych stożkowych

Też mi się wydaje że to są dwa kółka zębate... ułożone do siebie prostopadle.

Człowiekowi pomyliło się... pewnie chciał nam przekazać żeby nie wyciągać tej śruby

...a wyszło mu, że przestrzega aby jej nie kręcić... hehe.gif

Napisano

> Ale to nie chodzi o to, czy urwie się czy nie urwie. Nie twierdzę, że

> to nie jest prawda, choć doświadczenie mówi co innego.

> Mi wciąż chodzi o to samo: jeżeli przedstawia się jakąś teorię to

> trzeba ją udowodnić a nie zastawiać się własnej produkcji

> dokumentami czy byłą szefową.

ale ja myślę dokładnie tak samo

nie będę się powtarzał, wszystko już zostało w tym wątku napisane przecież wink.gif

a ja dziś od rana nie zaglądałem na kącik wink.gif

> A pisanie "kup nowy reflektor i

> sobie sprawdź" to po prostu żenada...

owszem ok.gif

Ty np. nie napisałeś nigdzie, że 12V lutownice są do niczego hehe.gif

mimo tego - kup sobie i sprawdź cfaniaczek.gif

jak to mówią: do trzech razy sztuka ok.gif

Napisano

> A mnie coś świta że regulacja lewo - prawo oparta jest na kołach

> zębatych stożkowych

I dobrze prawisz. Wspomniany fragment wygląda tak:

280380956-regulacj.jpg

Pozdroofka

post-36940-14352491047055_thumb.jpg

Napisano

> a ja dziś od rana nie zaglądałem na kącik

nono.gif

grinser006.gif

> mimo tego - kup sobie i sprawdź

> jak to mówią: do trzech razy sztuka

Teraz to poczekam aż sama mnie znajdzie: po prostu wejdę do jakiegoś sklepu, a tu... lutownica. smile.gif

Pozdroofka

Napisano

Ostatnie moje slowa do kolegi niedowiarka i wtym temacie:

jezeli chodzi o probe pierwsza, to nie polaga na wyrwaniu tylko na probie ze sruba jest dobrze osadzona.

jezeli chodzi o to co sie urwie, to niech kolega czyta, ze sruba jest trzymana przez zapinke w ksztalcie omegi. A krecenie wiecej niz 2-3 obroty powoduje zablkowanie meachanizmu kątowego (przelozenie pionowe w poziom), a plastik z ktorych jest on zrobiony powoduje wypchniecie tej sruby w gore i wypadniecie tego zapiecia. A potem to srube tzryma tylko taka mala uszczelka i jak sprobujesz uzyc tej samej sily (aczkolwiek niewielkiej) zostajesz z sruba w rece, a mechanizm zostaje zablkowany w gornej lub dolnej pozycji. Ot i patent, niestey zeby to zrozumiec to trzeba troche pomyslec i dobrze znac budowe reflektora - ja ich troch w Valeo rozebralem i widzialem na produkcji.

Jak wyciagniesz sobie reflektor i zdejmiesz oslone tylna zarowki i spojrzysz w gorna prawa czesc reflektora zobaczysz ten caly mechanizm.

Dla mnie KONIEC, jak nie woerzycie to kreccie sobie ta srubka do woli i wam bozia da sil. Ja wiem swoje i probowalem to zablokowac juz na poziomie produkcji aby tam dacie jakos nadruk, wytloczke, ale powiedziano ze jest to projekt na wymarciu i nikt nie zainwestuje nawet 1 centa na to. Ja wiem ze wy wiecie czasem wiecej, ale w tym przypadku (a moze nawet w innych) moja wiedza jest duzo wieksza poparta wieloletnim stazem i szkoleniami u wielu producentów. Nie jestem w sadzie zeby wam udowadniac racje, a jak wskazalem osobe trzecia do potwierdzenia tych faktów, to tylko po to abyscie pomysleli ze to nie sa moje wymysly, a biuletyn jest oryginalem wyslanym do wszystkich punktów dystrybucji marki Valeo, a tresc jego zostala zatwierdzona przez osoby dzialu technicznego z centrali Valeo.

Powodzenia, miłego krecenia, a na pewno ktos bedzie zadowolony bo wczesniej czy pozniej bedziecie zmuszeni do kupienia nowego lub sprawnego reflektora.

Widze ze po prostu nie pasuje do tego forum, bo jak narawde trzeba cos zrobic to nie potrafimy sie zrzeszyc (patrz moj post w dziale Chevrolet) tylko klikamy i sami sobie udowadniamy ze jestesmy idiotami, ktorzy kupili produkty General Motors.

Nara tyle mnie było.

Napisano

> Powodzenia, miłego krecenia, a na pewno ktos bedzie zadowolony bo

> wczesniej czy pozniej bedziecie zmuszeni do kupienia nowego lub

> sprawnego reflektora.

po Twojej "reklamie" wątpię, czy będzie to valeo hehe.gif

> Widze ze po prostu nie pasuje do tego forum, bo jak narawde trzeba

> cos zrobic to nie potrafimy sie zrzeszyc (patrz moj post w

> dziale Chevrolet) tylko klikamy i sami sobie udowadniamy ze

> jestesmy idiotami, ktorzy kupili produkty General Motors.

> Nara tyle mnie było.

cóż, na siłę nikt Cię tu nie zatrzyma

reszty z tego co napisałeś nie zrozumiałem skromny.gif

Napisano

> po Twojej "reklamie" wątpię, czy będzie to valeo

Masz pecha bo wszyscy uzywaja dla astry F tego samego patentu angryfire.gif

Napisano

> Masz pecha bo wszyscy uzywaja dla astry F tego samego patentu

ja? czyżby dlatego, że mam valeo? wink.gif

są dobrze fabrycznie ustawione i nie zamierzam ruszać górnych śrub wink.gif

Napisano

czyli uwierzyłes,

konczmy bo to nie ma sensu. Ja wiem swoje ty wiesz swoje. Jak maz znajomego blacharza to spytaj sie czy nie ma jakiegos z zbitym szklem i mozesz sie tym pobawic, ja tak zrobilem - bo pierwsza reklamacje na to uznalem, bo tez mi sie to wydawalo nieprawdopodobne, dopiero zabojady daly mi fakty i dowody.

Napisano

> czyli uwierzyłes,

w co? icon_eek.gif

napisałem tylko, że nie mam zamiaru ruszać, bo jest ok idea.gif

sam nie ustawię potem tego poprawnie bez sprzętu diagnostycznego, więc po co kręcić?

> konczmy bo to nie ma sensu. Ja wiem swoje ty wiesz swoje.

nie bardzo wiem co masz na myśli, ale niech Ci będzie wink.gif

> Jak maz

> znajomego blacharza to spytaj sie czy nie ma jakiegos z zbitym

> szklem i mozesz sie tym pobawic, ja tak zrobilem - bo pierwsza

> reklamacje na to uznalem, bo tez mi sie to wydawalo

> nieprawdopodobne, dopiero zabojady daly mi fakty i dowody.

mam jeden w piwnicy, ale... już mi się odechciało wink.gif

Napisano

> Ostatnie moje slowa do kolegi niedowiarka i wtym temacie:

> jezeli chodzi o probe pierwsza, to nie polaga na wyrwaniu tylko na

> probie ze sruba jest dobrze osadzona.

Ja kolego INŻYNIERZE zadałem kilkakrotnie pytanie: PO CO? W JAKIM CELU? PO JAKĄ CHOL...Ę ??? Sens to ja widzę w sprawdzaniu ciśnienia w oponach stanie oleju czy ilości płynu do spryskiwaczy... ale dłubanie śrubki regulacyjnej, żeby sprawdzić czy się trzyma ??? głupota totalna!!! I tak jak napisałem wcześniej - wg. mojej opinii takie właśnie działanie może prowadzić do uszkodzenia.

> jezeli chodzi o to co sie urwie, to niech kolega czyta, ze sruba jest

> trzymana przez zapinke w ksztalcie omegi.

Kolego INŻYNIERZE czy to nie nazywa się PIERŚCIEŃ SEGERA ???

A krecenie wiecej niz

> 2-3 obroty powoduje zablkowanie meachanizmu kątowego

> (przelozenie pionowe w poziom), a plastik z ktorych jest on

> zrobiony powoduje wypchniecie tej sruby w gore i wypadniecie

> tego zapiecia.

To w końcu ZABLOKOWANIE CZY WYPCHNIĘCIE???

A potem to srube tzryma tylko taka mala uszczelka

> i jak sprobujesz uzyc tej samej sily (aczkolwiek niewielkiej)

> zostajesz z sruba w rece, a mechanizm zostaje zablkowany w

> gornej lub dolnej pozycji.

Właśnie moje wypowiedzi miały na celu próbę konstruktywnej analizy z Twoją osobą zasady działania mechanizmu regulacji reflektora - ale ty chwaląc się swoim wykształceniem oraz doświadczeniem w branży zapomniałeś o tym o co Ciebie prosiłem.

Czytając każdy kolejny raz Twoje wypowiedzi coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że nie masz zielonego pojęcia o tym co piszesz. Bo zamiast wytłumaczyć DLA CZEGO??? - to piszesz:

Ot i patent, niestey zeby to

> zrozumiec to trzeba troche pomyslec i dobrze znac budowe

> reflektora - ja ich troch w Valeo rozebralem i widzialem na

> produkcji.

No to skoro z Ciebie taki SPEC to w pierwszej Twojej wypowiedzi powinno znajdować się wytłumaczenie tej teorii...

> Jak wyciagniesz sobie reflektor i zdejmiesz oslone tylna zarowki i

> spojrzysz w gorna prawa czesc reflektora zobaczysz ten caly

> mechanizm.

Znam zasadę działania - i właśnie z tąd moje zdziwienie Twoją teorią.

Ale Ty uwielbiasz teoretyzować... kiedyś rzuciłeś tekst:

"Panowie,

dlaczego wymieniacie olej w skrzyni, przeciez wyraznie producent zalecił, olej sie tylko uzupelnia co 15/30000. Nie wymienia. Jedynie podczas remontu skrzyni biegów. I tak jest w samochodach chyba od MY 94."

Na co odpowiedziałem na Twoją wypowiedź zdjęciem... i co? Teorie Twoje są mało przekonywujące...

> Dla mnie KONIEC, jak nie woerzycie to kreccie sobie ta srubka do woli i wam bozia da sil.

Już się nakręciłem wystarczająco dużo - żeby być przekonanym że nic się nie stanie. Ale jak mnie jeszcze bardziej wnerwisz to mimo że jest zimno pójdę do auta z kamerą i statywem i zrobię film udowadniający że krecenie w każdą stronę nie daje żadnego efektu ubocznego...

>Ja wiem swoje...

>...Powodzenia, miłego krecenia, a na pewno ktos bedzie zadowolony bo

> wczesniej czy pozniej bedziecie zmuszeni do kupienia nowego lub

> sprawnego reflektora.

Taaak z chęcią kupię drugi reflektor Valeo - bo bardzo mi się podoba światełko z nóweczki... i sądzę że mając dwa nowiutkie reflektorki -śmiało bez strachu je wyreguluję i osiągnę efekt jeszcze lepszego oświetlenia drogi... tak przy okazji.

> Widze ze po prostu nie pasuje do tego forum, bo jak narawde trzeba

> cos zrobic to nie potrafimy sie zrzeszyc (patrz moj post w

> dziale Chevrolet) tylko klikamy i sami sobie udowadniamy ze

> jestesmy idiotami, ktorzy kupili produkty General Motors.

> Nara tyle mnie było.

Chyba tylko tyle po Tobie zostanie na tym forum... bo dostaniesz czerwona.gif za takie teksty, szczególnie, że do ludzi z kącika Chevroleta też masz jakieś nieuzasadnione pretensje.

POWODZENIA

Napisano

przy okazji wydłubywania szczątków reflektora po kolizji astry mojej małżonki pstryknąłem, jak wygląda regulacja pozioma reflektora w Carello "od środka"

bbbee32e11fd1fb0m.jpg a08146be1b5ee3aam.jpg aff289e9ad946d48m.jpg

6d479b63b74c4350m.jpg 71cdf77d091f3b2bm.jpg

zasada działanie jest chyba czytelna... obracanie pionowym pokrętłem poprzez przekładnię powoduje obroty poziomej śruby...

po jej gwincie przesuwa się czarny element połączony przegubem z odbłyśnikiem...

niemożność regulacji w takim układzie wynika najpewniej z powodu zerwania gwintu na tym właśnie elemencie... prawdopodobnie mam to w swojej astrze...

przy okazji pstryknąłem trzewia silniczka elekrycznego regulatora... generalnie części mechaniczne się wysypały, kupy trzymała się elektronika...

47b06ae5a011d3c7m.jpg 4428afee61f75963m.jpg 6d63ebbca438585em.jpg

7896b1989a5edf5fm.jpg 9a885209d4e07995m.jpg

może komuś przyda się taka wiedza...

pozdrawiam

Napisano

A ja sobie regulowałem jak byłem jeszcze w lampie valeo zielony..no i co... i przekręciłem, robiłem to na szybko na statku do Anglii, chwilka wkurzenia, no ale cóż, drugim pokrętłem strumień światła skierowałem w dół i tyle mogę powiedzieć od strony mojej praktyki a nie teorii.

Generalnie lampa strony kierowcy świeci zbyt mocno w lewo, czyli oślepia, więc jestem w Polsce lampa w dół bardziej niż powinna być, w Anglii odwrotnie i na Polskim przeglądzie nawet powiedzieli że jak najbardziej jest okej.

Chcę tylko powiedzieć że jak się urwie to się urwie, nie znaczy że musimy od razu lampe wymieniać bo takiej potrzeby ja przynajmniej nie widzę grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.