Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wielkie remonty i wydatki

Featured Replies

Napisano

Jako ze puciak ma juz prawie 9 lat i stuknelo mu 100kkm, a od nowsci oprocz amorkow i klockow, rozrzadu za wiele sie nie wymienialo przyszedl czas na wieksze wydatki i naprawy.

Wiem ze czeka mnie wymiana calego ukladu wydechowego, sprzegla, tarczy i klockow hamulcowych, lozyska gornego amorka i moze czegos jeszcze ?

Zrobilem pewne rozeznanie na allego i w intercarsie. Jak narazie mam pewne ceny i typy, ktore chce zebyscie przedyskutowali ze mna. Auto to punto 1 1.2 16v 86KM ABS

1 Sprzeglo Valeo wydatek ok 330-350zl

2 łożysko gorne amorka SKF ok 80zl

3 hamulce moze zestaw

- Brembo Max (210zl komplet) i Ferrodo Premier ( 110zl)

- ATE klocki 120zl tarcze ATE Powerdisc (brak ceny)

- Mikoda nawiercana i nacinana (ok 160 -180zl) + Ferrodo (110)

4 Na pewno musze wymienic obudowe skrzyni bo puszcza olej poprzez male pekniecie i moze synchronizator 2 biegu - koszta ???

5 Uklad wydechowy - tu mam najwiekszy problem i licze na doradztwo co kupic. Sa dwie wersje tansza kompletny (srodek i koncowy) i zrobic rozgalezienie na dwie koncowki tak jak mam obecnie, Czy moze srodkowy tlumik zwykly na koniec ulter z dwoma wylotami zeby kazda koncowka miala swoje zrodlo zasilania i rowno dmuchala. Uklad ma miec ladny pomruk ale nie ryczec.

Jakich producentow polecacie a czego unikac zeby miec spokoj na ladnych kilka lat (mam LPG i obecny uklad mam od nowosci - 9 lat!!!)

Macie jeszcze jakies sugestie i porady ?

Napisano

co do tych 2 końcówek... to powiem Ci szczerze... u mnie jest właśnie tak smile.gif i czasami kopcą równo... a czasami jest tak,że ta co ma dalszą drogę do wylotu daje bardziej, niż ta co ma bliżej hehe.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

wrzuc mi foty od spodu tak jak prosilem i dokladnie oznaczenie tlumoka i cena.

Jak z glosnoscia, masz srodkowy ? Moze filmik nagraj zlosnik.gif

Napisano

> - Brembo Max (210zl komplet) i Ferrodo Premier ( 110zl)

Brałbym zwykłe - może i są skuteczne i nie zżerają mocno klocków, ale hałas mnie irytuje grinser006.gif. Zastanawia mnie jednak dlaczego u jednych hałasuje bardziej a u innych mniej angryfire.gif

> 4 Na pewno musze wymienic obudowe skrzyni bo puszcza olej poprzez

> male pekniecie i moze synchronizator 2 biegu - koszta ???

W ASO synchro w okolicach 150zł

Napisano

Ja też w przyszłym tyg. robie mały "remont" 100tyś tydzień temu stuknęło, robie rozrząd GATES pasek i napinacz INA(150zł), nad pompą sie zastanawiam (już 2gi raz bo przy 60tyś był robiony lecz 5lat stuknęło), zawieszenie z tyłu <zestaw naprawczy>(70zł kpl) no i hamulce <szczeki i bębny>(180zł). Przy okazji rorządu zastanawiam sie nad uszczelaniaczmi zaworowymi choć nie wiem czy to przez nie zawsze od wymiany do wymiany musze dolac troche oleju...

Napisano
  • Autor

> W ASO synchro w okolicach 150zł

tyle ze wymiana kosztuje krocie oslabiony.gif

Napisano

> tyle ze wymiana kosztuje krocie

200zł wziął ode mnie kolega za wymianę oraz 200zł za wymianę sprzęgła w zakładzie w Poznaniu zlosnik.gif

Natomiast w naprawdę profesjonalnym zakładzie na przedmieściach za tą samą robotę zawołali 800zł blush.gif

Napisano

> - Mikoda nawiercana i nacinana (ok 160 -180zl) + Ferrodo (110)

MAm takie zestaw w Bravie i jest MIODZIO

> 4 Na pewno musze wymienic obudowe skrzyni bo puszcza olej poprzez

> male pekniecie i moze synchronizator 2 biegu - koszta ???

Obudowę to weź zaklej bez zdejmowania

Olej spuścić, dziure przedmuchać

Zakleić i finał

Napisano
  • Autor

> MAm takie zestaw w Bravie i jest MIODZIO

Pamietasz ile dales ? Jak dlugo jezdzisz na nim ?

Chyba sie na to zdecyduje bo brembo i ate szybko sie zciera.

> Obudowę to weź zaklej bez zdejmowania

> Olej spuścić, dziure przedmuchać

> Zakleić i finał

Uzywke obudowe mam miec za 100 wiec chyba lepiej ja zalozyc i tak bedzie sciagana do wymiany sprzegla.

Napisano

> Pamietasz ile dales ? Jak dlugo jezdzisz na nim ?

> Chyba sie na to zdecyduje bo brembo i ate szybko sie zciera.

Mikoda nawiercana i frezowana kosztuje w sklepie wysylkowym Mikody 65pln/szt + 15 plz koszty wysylki. Rozmiar 257x12 naturalnie.

W sobote sprawdzalem jak sie maja moje Mikody po 8 kkm i troche sie zdziwlem bo maja juz slady uzywania, a konkretnie lewa strona na klocku OE (producent Galfer) ma delikatne wyzlobienia, podobne do powierzchn sztruksu.

Niemniej zadnego zwichrowania, utraty wlasciwosci nie zaobserwowalem.

Napisano

I nastała cisza smile.gif Rozrząd z napinaczem zrobiony, obyło sie bez wymiany pompy wody, bo okazało sie że była wymieniana. Zawieszonko z tyłu juz nie "wali" (ciekawe na jak długo) i hamulce z tyłu zaczęły hamowac. Całkowity koszt to 320zł cześci i 300zł robocizna zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.