Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy uzywał ktoś sprayu do pompwania opn (przebitych)

Featured Replies

Napisano

Jako że mam gaz w kole to i mało miejsca w bagażniku i zastanawiam się nad wożeniem takiego sprayu zamiast koła zapasowego .Prosił bum o konkretną opinię kogoś kto już używał takiego czegoś , czy warto i czy sie sprawdza.

Napisano

Kiedys w wakacje kolega mial pecha, bo przebił najpierw przod, a potem tył. Jedno koło miał, wiec drugie takim specyfikiem potraktował. Do najblizszego wulkanizatora było ok20km, a kosztowało go to ponad 200zł za te spraye:/ Woź koło smile.gif

Napisano

sam nie próbowałem, ale ten temat dość często się przewija na autokąciku

z tego co wyczytałem zlosnik.gif spraye nadają się do reperacji mniejszych dziur,

ale już w wypadku np. rozcięcia opony z boku nie mają szans

kłopotliwe może być czasem usunięcie (wyczyszczenie) tego specyfiku,

o ile chciałbyś później taką przebita oponę naprawiać

ktoś niedawno pisał, że jeździł na zasprejowanej oponie parę tygodni cfaniaczek.gif

ja mam dojazdówkę, więc na spray się nie zdecydowałem wink.gif

Napisano

> Ile?? Nie napisało Ci się o jedno zero za dużo??

No coś Ty.... 20 zł za nową oponę? wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Nie pomylil sie tu nikt. 200zł kosztowały go te spraye+ opona u wulkanizatora. Chyba 3 puszki zuzył, no i cała opone hehehe

Napisano

> Nie pomylil sie tu nikt. 200zł kosztowały go te spraye+ opona u

> wulkanizatora. Chyba 3 puszki zuzył, no i cała opone hehehe

Chodzi o to że po użyciu tego specyfiku opona nie nadawała sie do naprawy ........... lelek nie mylę się ??

Napisano

> Jako że mam gaz w kole to i mało miejsca w bagażniku i zastanawiam

> się nad wożeniem takiego sprayu zamiast koła zapasowego .Prosił

> bum o konkretną opinię kogoś kto już używał takiego czegoś , czy

> warto i czy sie sprawdza.

Witam!

Kiedys w zamierzchlych czasach w zeszlym tysiacleciu biglaugh.gif, lapalem kapcia i musialem wymieniac kolo.

Ze dwa lata temu wbil mi sie jakis cwiek i przejechalem pol polski, bo cisnienie spadalo mi do 1,5 z tylu, co jakis czas podpompowalem na stacji i jechalem dalej.

Sam zastanawiam sie nad wywaleniem kola zapasowego, ale spraya bym nie uzyl. Co juz koledzy wczesniej napisali.

Napisano

> Chodzi o to że po użyciu tego specyfiku opona nie nadawała sie do naprawy

nie wiemy jakiego rodzaju było uszkodzenie

niewykluczone, że i bez sprayu opona była do wyrzucenia wink.gif

Napisano

> Witam!

> Kiedys w zamierzchlych czasach w zeszlym tysiacleciu , lapalem

> kapcia i musialem wymieniac kolo.

> Ze dwa lata temu wbil mi sie jakis cwiek i przejechalem pol polski,

> bo cisnienie spadalo mi do 1,5 z tylu, co jakis czas

> podpompowalem na stacji i jechalem dalej.

> Sam zastanawiam sie nad wywaleniem kola zapasowego, ale spraya bym

> nie uzyl. Co juz koledzy wczesniej napisali.

No kiedyś były dętki więc gdy sie przebiło to powietrze sp.....

Teraz przy oponach bezdętkowych nie ma tego problemu. Gdy się wbije gwóźdź to i tak opona go "ściska" i nie daje uciec powietrzu (no daje ale bardzo powoli). Ja miałem też kiedyś przypadki że wróciłem popołudniu zostawiałem samochód a rano miałem połowę powietrza. Wsiadałem, odpalałem, jechałem do wulkanizatora i po kłopocie. Nie brudziłem rąk.

Tylko nad wywaleniem zapasu bym się zastanowił, bo co zrobisz jak Ci oponę rozerwie ??

Napisano

> Ze dwa lata temu wbil mi sie jakis cwiek i przejechalem pol polski,

> bo cisnienie spadalo mi do 1,5 z tylu, co jakis czas

> podpompowalem na stacji i jechalem dalej.

miałem podobnie z rok temu

mały "gwozdek", nie mogłem go znaleźć

w 1,5-2 tygodnie ciśnienie schodziło mi do 1,5 i pompowałem

i tak kilka razy... też z tyłu ok.gif

Napisano

> miałem podobnie z rok temu

> mały "gwozdek", nie mogłem go znaleźć

> w 1,5-2 tygodnie ciśnienie schodziło mi do 1,5 i pompowałem

> i tak kilka razy... też z tyłu

Nie dodalem, ze jesli opony sa w miare dobre-lub nowe to przypadlosci z zeszlego tysiaclecia nam sie nie przytrafia - tam byly detkowe kola.

A nawet jak ktos zlapie kapcia, ze jest do wymiany to tyle roznych szrotow, zakladow wulkanizacyjnych po drodze, ze faktycznie sie nie oplaca wozic zapasowki.

Napisano

> Tylko nad wywaleniem zapasu bym się zastanowił, bo co zrobisz jak Ci

> oponę rozerwie ??

Mam Assistance hehe.gif (chyba dobrze napisalem) z mojego banku, kasuja mnie oplatami za konto, ale daja taka opcje wlacznie z hotelem jak nie zrobia mi auta do jazdy cfaniak.gif. Co prawda tylko mnie a nie rodzince.

Napisano

> Nie dodalem, ze jesli opony sa w miare dobre-lub nowe to przypadlosci

> z zeszlego tysiaclecia nam sie nie przytrafia - tam byly detkowe

> kola.

> A nawet jak ktos zlapie kapcia, ze jest do wymiany to tyle roznych

> szrotow, zakladow wulkanizacyjnych po drodze, ze faktycznie sie

> nie oplaca wozic zapasowki.

jak jezdzisz tylko po miescie to moze tak smile.gif

Napisano

> Czytaj wyzej

ano przeczytalem smile.gif ale po napisaniu posta hehe smile.gif fakt jest taki ze nie wszyscy maja tak dobrze jak Ty, i zapasowke trzeba wozic smile.gif

Napisano

> miałem podobnie z rok temu

> mały "gwozdek", nie mogłem go znaleźć

> w 1,5-2 tygodnie ciśnienie schodziło mi do 1,5 i pompowałem

> i tak kilka razy... też z tyłu

brrr też mnie to spotkało 2 lata temu. Tyle że szybko zauważyłem bo przy jeździe przez otwarte okno słychać było jakieś takie dziwne mlaskanie. Wbił mi się 2-3cm wkręt do drewna i musiałem go wykręcać. Do domu wracałem na zapasówce z obawy się że opona może zrobić BUM/TRZASK podczas jazdy a niedużo wcześniej widziałem skutki pękniętej opony na drodze - miejsce gdzie siedział kierowca było płaskie.. BRRR

Napisano

> Tylko nad wywaleniem zapasu bym się zastanowił, bo co zrobisz jak Ci

oponę rozerwie ??

Rozerwie? hahaha.gif No chyba jak wjedziesz na minę lub jeździsz na 10-letnich,starych kapciach. nono.gif

Napisano

> brrr też mnie to spotkało 2 lata temu. Tyle że szybko zauważyłem bo

> przy jeździe przez otwarte okno słychać było jakieś takie dziwne

> mlaskanie. Wbił mi się 2-3cm wkręt do drewna i musiałem go

> wykręcać. Do domu wracałem na zapasówce z obawy się że opona

> może zrobić BUM/TRZASK podczas jazdy a niedużo wcześniej

> widziałem skutki pękniętej opony na drodze - miejsce gdzie

> siedział kierowca było płaskie.. BRRR

Wlasnie z czym takim zrobilem =/- ponad 2000km po naszych pieknych drogach w 2006 roku az mi to odnalazl wulkanizator, z tym ze w tylnej oponie.

A peknieta opona to raczej oszczednosci i kupno przywozonych z Niemiec lub bieznikowanych.

Napisano

Nie zawsze opona uszkodzi się w sposób który umożliwia dalszą jazdę i wcale nie musi być stara/nadlewana itp. aby nie dało rady na niej jechać dalej. O przecięciu nawet nie wspominam ,bo to normalne że wtedy dalej napewno się nie pojedzie.

Kiedyś niestety złapałem kapcia na autostradzie Wrocław-Katowice i mimo tego że miałem zapas koło się tak zapiekło ,że jak to się mówi bez młota nie robota.

Innym razem jadąc w dłuższą trasę słyszałem od początku jakieś takie cykanie cichutkie dobiegające z tyłu auta. Zapomniałem o tym cykaniu, najprawdopodobnie przy włączeniu muzy było niesłyszalne. Tak sobie dojechałem do Austrii, tam pojeździłem kilkaset km. i wymyśliliśmy jeszcze wycieczkę do Niemiec. W Niemczech ponownie usłyszałem to cykanie, bo chciałem się kimnąć chwilę z tyłu(nie nie mam utopilota-kto inny prowadził zeby.GIF ) Na parkingu zacząłem oglądać oponkę, zdjąłem koło patrzę a tam dwa gwoździe już tak zjechane/wbite że prawie jak kolce oryginalne wyglądały zeby.GIF. Postanowiłem ich nie ruszać jednak prędkość ograniczyłem przy powrocie. Dojechałem tak do domu i dopiero zrobiłem kapcia. W między czasie gostek w Katowicach jeszcze tył autka mi trochę skasował, na szczęście żarówki były kolorowe i mimo pękniętego klosza władza pozwoliła jechać do domu.

znowu się rozpisałem...

Napisano

A wiec jestes nastepny do kompletu, ze wozimy nie potrzebnie cos tam z tylu w bagazniku 270635636-JUMP2.gif

Napisano

Koło zapasowe było potrzebne, jednak nie miałem jakże potrzebnego wręcz niezbędnego w trasie młota pięciokilowego - każdy przecież taki wozi mlotek.gif ; chłopaki u wulkanizatora też mieli jazdę z drugim kołem ,bo niestety musiałem kupić dwie opony i felgę na dodatek bo na tej autostradzie to taki młot dowieźli mi i jak nerwa złapałem to prawie całej bryki nie zniekształciłem sciana.gif

ps. to nie była Astra tylko Passa b3 ,w Audi to samo z kołami miałem. Nie wiem co to za firma, może za rzadko kapcie łapałem, nierozruszane te koła ?

Napisano

> Koło zapasowe było potrzebne, jednak nie miałem jakże potrzebnego

> wręcz niezbędnego w trasie młota pięciokilowego - każdy przecież

> taki wozi ; chłopaki u wulkanizatora też mieli jazdę z drugim

> kołem ,bo niestety musiałem kupić dwie opony i felgę na dodatek

> bo na tej autostradzie to taki młot dowieźli mi i jak nerwa

> złapałem to prawie całej bryki nie zniekształciłem

> ps. to nie była Astra tylko Passa b3 ,w Audi to samo z kołami miałem.

> Nie wiem co to za firma, może za rzadko kapcie łapałem,

> nierozruszane te koła ?

Nie wiesz co robic, popuszczasz sruby i jedziesz grinser006.gif, mlota wtedy nie potrzeba same schodza.

Napisano

> Jako że mam gaz w kole to i mało miejsca w bagażniku i zastanawiam

> się nad wożeniem takiego sprayu zamiast koła zapasowego .Prosił

> bum o konkretną opinię kogoś kto już używał takiego czegoś , czy

> warto i czy sie sprawdza.

mozesz uzywac.... ale jak uzyjesz, to odrazu jedz, nie zeby auto stalo, bo..... wszystko splynie i bedzie kuku... to jest dobre jak stajesz walisz ten syf i lecisz dalej

Napisano

> Nie wiesz co robic, popuszczasz sruby i jedziesz , mlota wtedy nie

> potrzeba same schodza.

podobnie z tarczami zeby.GIF odkrecasz wszelkie mocowania do piasty, hamulec do oporu i puszczsz sprzeglo smile.gif chwila moment i tarcza schodzi z piasty zeby.GIF

Napisano

Tylko tak:

-napęd na przód ,a kapeć tył tak więc nie wiadomo ile tak bym musiał jeździć ; to był kapeć całkowity i łudziłem się że opona tylko uszczelnienia będzie wymagała, można by niby hamować ale...

-nie byłem sam ,a na autostradzie nie ma żartów i tego typu zabaw z jazdą na kapciu

Napisano

Hm... ja około 3 miesiące temu miałem przygodę ze sprayem do naprawy opon ... w nocy w deszczu rozp... sobie piękna oponkę 205/45/16 bridgestone er 300 :| nie rozpaczałbym tak gdyby nie to że dzień wcześniej zrobiłem przekładkę tył na przód i z przodu były oponki z przyzowitym bierznikiem 6 mm a tył już się kończył ledwo 3 mm 270751858-jezyk.gif

ale do rzeczy 270751858-jezyk.gif wjechałem a jak w dziure zeby.GIF której to niebyło widać bo woda ją skutecznie wypełniłą na oko dobre 10 CM głębokości .

jako że nie mogłem zmienić koła na zapas bo nie było jak droga krzywa brak pobocza i auto mi się zsuwało do tego 3 nad ranem zimno i pada (ach scena jak z horroru 270751858-jezyk.gif )

postanowiłem dojechać na stację i kupiłem łatkę w spreyu . i okazuje się że to całkiem bezużyteczne jest ! okazało się że oopona rozcięta tuż przy feldze na ok 2 cm ! więc nie było innej możliwości jak założyć zapas .

a co najl;epsze zapasbył w rozmiarze 195/60/15 czyli oponka była większa od tych co miałem na samochodzie 205/45/16 (poprzedni właściciel założył takie niskoprofilowe kapcie :/ swoją drogą ładne 270751858-jezyk.gif )

wniosek z mojej przygody jest taki że lepiej wozić zapas niż łatkę w spreyu !

p.s. szczęscie w nieszczęsciu kilka dni wcześniej kupiłem klucz do kół samochodowych z myślą że po co mi to ? wkońcu kapci się nie łąpie często . heh zrzadzenie losu 270751858-jezyk.gif

p.s2 nawiązując do łątki która kupiłem na stacji ... dałem za nią 35 zł !! angryfire.gif podczas gdy w marketach jest po ok 20 zł ale to jeszcz nic ...

w trakcie pompowania koła poczytałem sobie etykiete i okazało się żę ta puszeczka która miałem jest do kół o max. rozmiarze 14 cali ... chyba nie muszę mówić co poczułem ? biglaugh.gif

do większych kół albo dwie małe łatki albo duża . na stacji była tylko mała .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.