Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stukanie kole, luz na drążku, pytanie

Featured Replies

Napisano

Witam,

Od jakichś 2 miesięcy coś zaczęło mi lekko stukać z lewej strony w kole, nie jest to zawsze słyszalne, raczej czasem przy przyspieszaniu i mocniej kiedy przyspieszam i mam lekko koła skręcone w prawo.

To takie niezbyt głośne postukiwanie jakby się coś oberwało i wpadało w drgania, myślałem że to jakiś łącznik stabilizatora, czy coś takiego, bo nic poza tym się nie dzieje. Dzisiaj przy zmianie kółek na letnie zobaczyłem co tam widać? No więc wizualnie wszystko OK, zauważyłem natomiast luz na części która jest na zdjęciu, luz jest wzdłużny, przedstawia go czerwona strzałka. Jak się porusza ten element, to dźwięk przypomina ten, o którym pisałem wyżej... Sprawdziłem w prawym kole i tam też jest luz, może jakby mniejszy i z tamtej stronie nie słychać stuków.

Pytanie mam takie:

Co to za element? Czy ten luz to nieprawidłowy objaw? Może powodować takie stuki? Jeśli nie to co to może być?

280502103-DSC00030.JPG

post-15760-14352491703562_thumb.jpg

Napisano

> Pytanie mam takie:

> Co to za element? Czy ten luz to nieprawidłowy objaw? Może powodować

> takie stuki? Jeśli nie to co to może być?

hmmm. pomyslmy co to za element confused.gifwink.gif

ten element co sie pytasz to jest półoś przenosząca moment napędowy silnika na koła wink.gif...co do stuków to mam tez podobne ale jeszcze nie zagladalem pod spód auta...i nie wiem co stuka...

Napisano

W pierwszej chwili pomyslalem, że zartujesz sobie wink.gif Teraz też z pewną nieśmiałością odpowiadam: to jest półoś.

Luz wzdłużny jest normalny, oczywiście w granicach rozsądku. Zdaje sięże Orochimaru podawal kiedyś jaki to luż, ja nie pamiętam wartości.

Pozdroofka

P.S.

Dawno Cię nie było smile.gif

Napisano
  • Autor

> W pierwszej chwili pomyslalem, że zartujesz sobie Teraz też z pewną

> nieśmiałością odpowiadam: to jest półoś.

> Luz wzdłużny jest normalny, oczywiście w granicach rozsądku. Zdaje

> sięże Orochimaru podawal kiedyś jaki to luż, ja nie pamiętam

> wartości.

> Pozdroofka

> P.S.

> Dawno Cię nie było

No co, tego akurat nie wiedziałem biglaugh.gif

chyba będę musiał podjechać na oględziny do mechanika.

A na kąciku byłem, byłem, tylko z braku czasu nie udzielałem się, zaglądałem na chwilkę sprawdzić, czy wszystko OK i czy nie ma jakiejś rewolucji 270751858-jezyk.gif

Pozdrawiam.

Napisano

Co mnie tu za prowokację szykuje nono.gif

Ja tej półosi nie znam, nigdy nie prowadziłem z nią żadnych interesów wink.gif

Luz osiowy musi być, żeby można było skręcać. Wynika on z budowy wewnętrznego przegubu.

Napisano

> Co mnie tu za prowokację szykuje

> Ja tej półosi nie znam, nigdy nie prowadziłem z nią żadnych interesów

I dlatego pisałem "zdaje się" 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

sprawdź czy dźwięki nie nasilają się przy energicznym ruszaniu przy skręconych kołach do przodu i do tyłu

Napisano

Ja też mam stuki chyba w lewym kole raz słyszalne a raz nie przeważnie przy jednostajnej jezdzie na wprost po prostej ulicy.Przy wpadnięciu w większą dziurę nie stuka.Końcówki drążków wymienione oraz tuleje gumowo metalowe przedniego wachacza.Poza tym niedawno byłem na przeglądzie wyszarpali mnie we wszystkie strony i nie znależli żadnych luzów. Nie wiem co to jest.Nie wiem czy to ważne ale częściej słychać stukanie rano jak samochód jest zimny.Przeguby to raczej nie będą bo przy skręconych kołach przy ostrym ruszaniu nic nie stuka. spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> sprawdź czy dźwięki nie nasilają się przy energicznym ruszaniu przy

> skręconych kołach do przodu i do tyłu

Dzisiaj to badałem, nie stuka głośniej przy energicznym ruszaniu w przód i tył z maksymalnie skręconymi kołami w lewo lub w prawo...

powiedziałbym, że bardziej słychać to stukanie, kiedy ruszam niezbyt szybko, wtedy czasem szarpnie autem i od tych wibracji jakby słychać to popukiwanie... Przypomniało mi się, że zaczęło tak być jakiś miesiąc po wymianie sprzęgła, wiem, że mechanik rozbierał co nie co i te półosie również...

Napisano

Wydaje mi się, że to nadmiernie zużyty przegub zewnętrzny. Do wymiany.

Napisano

> Pytanie mam takie:

> Co to za element? Czy ten luz to nieprawidłowy objaw? Może powodować

> takie stuki? Jeśli nie to co to może być?

Stuka wtedy gdy zawieszenie koła ma luzy powodujące przy nierównościach nadmierne poosiowe ruchy koła. Do sprawdzenia tuleje wachacza sworzeń kulisty i góra McPhersona. Przerabiałem to niedawno przy wymianie tulejki wachacza i sworznia - przestało pukać. Ten dżwięk mogłem u siebie wywołać wcale nie za mocnym uderzeniem ręką w górną część opony wzdłuż osi koła. Jeżeli i u Ciebie tak jest to popatrz na gumy i sworzeń.

30.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.