Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Biodiesel - czy Stilo JTD pojedzie?

Featured Replies

Napisano

Można lać to paliwko, bo ostatnio pojawiło się na stacji w moim mieście i jest dużo tańsze? Czy są jakieś przeciwwskazania?

Napisano

> Można lać to paliwko, bo ostatnio pojawiło się na stacji w moim

> mieście i jest dużo tańsze? Czy są jakieś przeciwwskazania?

....................stilo pewnie pojedzie.....

.......ale zdania są podzielone: lobby rolnicze twierdzi, że super, producenci samochodów już nie podzielają tej opinii....

..........ogólnie wiele zależy od procentowej zawartości biokomponentów...........

.............ja mając wybór nie zdecyduję się na takie oszczędności, które mogą skutkować kosztownymi naprawami w dłuższej perspektywie np. wtryskiwaczy........

...........ale każdy ma wybór.............

Napisano

Wtryskiwacze i pompa prawdę Ci powie, na łożu śmierci zeby.GIF

Producent musiałby się wypowiedzieć a nie mówi nic...

Napisano

> Można lać to paliwko, bo ostatnio pojawiło się na stacji w moim

> mieście i jest dużo tańsze? Czy są jakieś przeciwwskazania?

Żona przez przypadek zalała to g.ówno... Potem mówila, że dystrybutor był czarny i pisało na nim ON, a cena dużo niższa więc nalała. Po zatankowaniu okazało się, że stilo pali cirka 1.5 litra więcej na 100 km. Oszczędność jak widać pozorna... Paliwo kupione na Orlenie jako Biodiesel.

Napisano

> Żona przez przypadek zalała to g.ówno... Potem mówila, że dystrybutor

> był czarny i pisało na nim ON, a cena dużo niższa więc nalała.

> Po zatankowaniu okazało się, że stilo pali cirka 1.5 litra

> więcej na 100 km. Oszczędność jak widać pozorna... Paliwo

> kupione na Orlenie jako Biodiesel.

czy to sie czyms rozni od "eko-diesel" na orlenowskich stacjach BLISKA ? 3.97 za litr. Mam tego caly bak i osiagi oraz spalanie w normie niewiem.gif

Napisano

przeczytaj co zaleca lac producent - on spelniajacy norme EN590. JTD i MJ nie jest przystosowane do biopaliw. To ze zalałes i jeszcze jezdzi nie swiadczy o tym ze bedzie krecil w nieskonczonosc. Czy taka POZORNA oszczednosc jest warta zwiekszenia prawdopodbienstwa wystapienia powaznej awarii? Takie wynalazki mozna lac do starych diesli (+ tych do nich przystosowanych). Nie do nowoczesnych wrazliwych na jakosc paliwa...

Napisano

Kurde po prowadzeniu w życie nowej dyrektywy UE o ochronie środowiska, gnidy uraczą nas 10% estrami to dopiero będzie!!!

Napisano

> Kurde po prowadzeniu w życie nowej dyrektywy UE o ochronie

> środowiska, gnidy uraczą nas 10% estrami to dopiero będzie!!!

Tio tak w kwestii przeczytanego artykułu!!!

Napisano

> Tio tak w kwestii przeczytanego artykułu!!!

żebyś wiedział ... chyba juz wtedy lepiej będzie lać jakiś "dobry jakościowo opał" rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Ale widzicie jak to jest - wypowiedział się fachowiec z państwowej instytucji. Od razu wiadomo o co chodzi i nikt nie chrzani głupot. I wara estrom od mojego Stilona:)

W ogóle chciałbym ,żeby na stacjach była podawana liczba cetanowa ON! Na benzynowych zawsze jest 95 czy 98. A olej ? Chciałbym jako konsument widzieć chociaż co leje i z jaką liczbą cetanową.

Napiszę do UOKiK w tej sprawie

Napisano

> Na benzynowych zawsze jest 95 czy 98. A olej ? Chciałbym jako

> konsument widzieć chociaż co leje i z jaką liczbą cetanową.

> Napiszę do UOKiK w tej sprawie

Benzyn jest kilka rodzajów a olej jeden, teoretycznie ma stałą liczbę cetanową. W praktyce zarówno olej jak i benzyna może mieć trochę inną cechę niż ta wzorcowa. Nikt Ci nie będzie tego mierzyć przy każdej dostawie.

Napisano

> przeczytaj co zaleca lac producent - on spelniajacy norme EN590. JTD

> i MJ nie jest przystosowane do biopaliw. To ze zalałes i jeszcze

> jezdzi nie swiadczy o tym ze bedzie krecil w nieskonczonosc. Czy

> taka POZORNA oszczednosc jest warta zwiekszenia

> prawdopodbienstwa wystapienia powaznej awarii?

Przeczytales o co pytam ? wink.gif20.GIF

Napisano

> czy to sie czyms rozni od "eko-diesel" na orlenowskich stacjach

> BLISKA ? 3.97 za litr. Mam tego caly bak i osiagi oraz spalanie

> w normie

EKO diesel to raczej nie jest Bio-diesel.

Napisano

> Benzyn jest kilka rodzajów a olej jeden, teoretycznie ma stałą liczbę

> cetanową. W praktyce zarówno olej jak i benzyna może mieć trochę

> inną cechę niż ta wzorcowa. Nikt Ci nie będzie tego mierzyć przy

> każdej dostawie.

Jeden rodzaj ropy ? a taki bp ultimate czy shell super diesel (nie pamietam nazw tych lepszych jakościowo ON ) ? Wychodzi na to ,ze nawet nie wiadomo czym sie te oleje różnią od siebie. Jak mi sprzedawca mowi ,ze "lepiej sie jedzie" ,bo ma lepsze parametry to chciałbym wiedzieć co ta ropa ma takiego w sobie ,ze od normalnej jest lepsza za co płacę cieżkie pieniądze np. zwykła ma 50 cetanów a super ekstra v-power ultimate lux torpeda ON ma tych cetanów 51 rotfl.gif

Przy każdej dostawie nikt mi nie bedzie mierzyć ale chodzi o aparat prawny ,żeby było określone ile ma mieć cetanów ropa i za co płacę. Bo jak naleje 98 i pojade sprawdzić co mam w baku to będe przynajmniej miał sie czym bronić mówiąc ,ze miało być 98 oktanów a z ropą ?

Zresztą irek88 , wiesz o co mi chodzi smile.gif

Napisano

Odnośnie tankowania paliw eco .MAN przystosował silniki autobusów do paliw typu ECO z zawartością biokomponentów i pracują na nich doskonale .Paliwo ma oznaczenie CITY i jest bardziej przyjazne środowisku ALE bo zawsze jest jakieś ale, tankowanie pozostałego taboru (samochody dostawcze i osobowe ) skończyło się szybkim powrotem do klasycznego ON (pierwsze padały pompy wtryskowe zwłaszcza w Iveco czyli właściwie Fiat) . I tak od kilku lat tankuje się Autobusy biodieslem a cała reszta normalnym ON . Wniosek jest taki że dopóki producenci osobówek nie napiszą wyraźnie

że silnik jest przystosowany do paliw z dużą zawartością biokomponentów trzeba tankować klasyczny ON - chyba że ktoś lubi ekstremalnie wysokie rachunki za naprawy układu wtryskowego. POZDRAWIAM

Napisano

> Jeden rodzaj ropy ? a taki bp ultimate czy shell super diesel (nie

> pamietam nazw tych lepszych jakościowo ON ) ? Wychodzi na to ,ze

No ale właśnie masz je rozróżnione inną nazwą wink.gif Liczbą cetanową się nie różnią, ewentualnie w granicach błędu i zmian sezonowych.

> nawet nie wiadomo czym sie te oleje różnią od siebie. Jak mi

> sprzedawca mowi ,ze "lepiej sie jedzie" ,bo ma lepsze parametry

najczęściej sprzedawcy wiedzą najmniej na ten temat bo po prostu nikt im tego nie mówi - w przypadku BP.

> przynajmniej miał sie czym bronić mówiąc ,ze miało być 98

> oktanów a z ropą ?

Ropa ma określoną liczbę cetanową ze względu na jej skład, zmienia się to trochę sezonowo i w zależności od dostawcy ale nie są to duże zmiany. Te powodowane mogą być tylko dodatkami w stylu eko, wodą czy innym syfem smile.gif Bo liczba cetanowa to zdolność do szybkiego spalania tylko i wyłącznie zeby.GIF Powinno być taka sama lub zbliżona niezależnie czy to ultimate czy inny v-power

Napisano

Ten pan nie ma pojęcia o biopaliwach. Aż dziw, że jako doktor wypowiada się o czymś, o czym tylko słyszał. No cóż... Polska to taki dziwny kraj, w którym wszyscy znają się na wszystkim. Tak się akurat składa, że od wielu lat uczestniczę w badaniach nt zastosowania różnego rodzaju biopaliw na potrzeby zasilania głównie silników diesla. Stosowaliśmy różne oleje roślinne, ich estry a także... tadam: etanol i jego pochodne dla potrzeb zasilania silników o zapłonie samoczynnym. Badaliśmy różne silniki, począwszy od starych konstrukcji i kończąc na CR. Pytacie czy biopaliwa nadają się do waszych silników. Wszystko zależy od tego jakie to są biopaliwa. Tankując ON złej jakości też można sobie załatwić wtryski. Zacznijmy jednak od początku. Pan doktor najwyraźniej nie doczytał informacji nt własności estrów jako paliwa silnikowego. Po pierwsze, liczba cetanowa estrów bywa większa niż ON. Dwa... już kilkuprocentowy dodatek estrów znakomicie poprawia smarowanie aparatury wtryskowej. Trzy...lepkość estrów jest taka sama jak ON. Może być inna jeśli estry wyprodukowano na podwórku bez kontroli jakości. Czy pan doktor choć raz samodzielnie zmierzył lepkości estrów czy jedynie słyszał, że ona jakaś tam jest? Cztery... badania wskazują na korzystne ograniczenie zaczernienia spalin co przekłada się na odpowiednio mniejszą emisję cząstek stałych. Pan doktor twierdzi inaczej... pewnie to badał i dlatego pisze. Teraz dalej... prawdą jest, że wartość opałowa estrów jest mniejsza niż ON co przekłada się na jego większe zużycie przez silnik. To ile będzie on spalał więcej zależy od udziału estrów w mieszanine z ON. Wartość opałowa ON wynosi ok. 43 MJ/kg, natomiast estrów ok. 37 MJ/kg. Nie wiem co sprzedaje Orlen, prawdopodobnie jest to mieszanina składająca się z 20% estrów i reszta to ON, ale napewno jest to paliwo bardzo dobrej jakości i można je stosować do zasilania silników o zapłonie samoczynnym. Należy jednak spodziewać się nieco większego zużycia takiego paliwa. W okresie letnim ludzie wlewali do baków nawet surowy olej roślinny i jeździli... estry to inna bajka, tylko muszą być właściwej jakości. Są ludzie, którzy produkują je w garażach i wychodzą z tego różne cuda. Czort jeden wie, gdzie to potem trafia.

Napisano

> Benzyn jest kilka rodzajów a olej jeden, teoretycznie ma stałą liczbę

> cetanową. W praktyce zarówno olej jak i benzyna może mieć trochę

> inną cechę niż ta wzorcowa. Nikt Ci nie będzie tego mierzyć przy

> każdej dostawie.

Nieprawdę piszesz. Olejów napędowych jest o ile dobrze pamiętam 6 rodzajów. Różnią się parametrami fizykochemicznymi, które są najczęściej odmienne w zależności od pory roku. Szczegóły w tym zakresie znajdziecie w PN 590/2006

Napisano

> przeczytaj co zaleca lac producent - on spelniajacy norme EN590. JTD

> i MJ nie jest przystosowane do biopaliw. To ze zalałes i jeszcze

> jezdzi nie swiadczy o tym ze bedzie krecil w nieskonczonosc. Czy

> taka POZORNA oszczednosc jest warta zwiekszenia

> prawdopodbienstwa wystapienia powaznej awarii? Takie wynalazki

> mozna lac do starych diesli (+ tych do nich przystosowanych).

> Nie do nowoczesnych wrazliwych na jakosc paliwa...

a niby na czym ma polegać to przystosowanie MJ? W Polsce jeśli już to sprzedawane są mieszaniny ON i estrów, których jest w tej mieszaninie max. 20%. Zarówno ON jak i estry to łańcuchy węglowodorowe plus kilka atomów tlenu w estrach. Na czym opierasz swoją tezę o zwiększonej awaryjności? Masz rację, że paliwo złej jakości może uszkodzić aparaturę wtryskową silnika i dotyczy to w takim samym stopniu ON jak i estrów.

Napisano

> Tak

> się akurat składa, że od wielu lat uczestniczę w badaniach nt

> zastosowania różnego rodzaju biopaliw na potrzeby zasilania

> głównie silników diesla.

czy możesz podać nazwę firmy/organizacji prowadzącej te badania? Może w międzyczasie powstały jakieś dostępne (choćby z trudem) publikacje. Czy nąhau topsikret?

Napisano

> Na czym

> opierasz swoją tezę o zwiększonej awaryjności?

np. masz w temacie dwa skany pewnej kompetetntnej osoby oraz np post SGTS. Nie bede lał zanego eko-chłamu bo ktos tam zrobil test na swoim aucie w ktorym silnik jeszcze chodzi po takich eksperymentach. Jesli producent by przewidzial mozliwosc lania takich wynalazków to by napisal o tym. Nie bede oszczedzal 5pln na aucie ktore nie kosztuje 300euro.

Kazdy leje co chce. Tylko zeby nie bylo pozniej zalu ze producent odmawia wymiany czesci na gwarancji w wyniku sotoswania nieodpowienich paliw.

Napisano

> Nieprawdę piszesz. Olejów napędowych jest o ile dobrze pamiętam 6

> rodzajów. Różnią się parametrami fizykochemicznymi, które są

> najczęściej odmienne w zależności od pory roku. Szczegóły w tym

> zakresie znajdziecie w PN 590/2006

Hmmm, nie wiem, sugerujesz że mam sobie kupić tą normę za 42 zł i przeczytać że liczna cetanowa ma być minimum 49? Jeśli coś innego to może napisz bardziej sugestywnie. To samo apropos nieprawdy którą to piszę ?

Być może zbytnio uprościłem sprawę bo chodzi mi o podejście od strony użytkownika oleju napędowego. Z jego punktu widzenia nie jest zbytnio istotne że każda rafineria produkuje przeważnie minimum 3 rodzaje oleju napędowego - letni, zimowy i przejściowy. Co z tego ? Dla użytkownika jest ważne aby spełnią swoją rolę i napędzał auto. Najważniejszą liczbą jest LC, którą ma zagwarantowaną na poziomie 49 a w praktyce rafinerie stosują 51, czyż nie ?

I w tym momencie on nie rozróżnia ON - jest tylko jeden "rodzaj" mimo że de facto może mieć różny skład ze względu na porę roku, itp. Ale to istotne nie jest bo parametry ma trzymać takie jak norma przewiduje.

Jeśli jest zmieszany z czymś, np. olejem opałowym (LC=20) to jego LC dramatycznie maleje w zależności od proporcji i to już jest przekręt jeśli nie ma tego na dystrybutorze napisane. A nie ma bo jest to nielegalne i koniec.

A dyskusja od tego się zaczęła, od oznaczeń na dystrybutorach.

A jednak są inne oznaczenia tylko że nie liczbowe a "nazwowe". Ultimate Diesel z BP okazuje się że może mieć LC około 55, tak chwali się BP. To samo z Vervą. Podobno są też ON o LC=60 ale ja się z nimi na północy polski nie spotkałem. W praktyce wszelkie inne ON głównie różnią się dodatkami "uszlachetniającymi" bo tak się po prostu bardziej opłaca... sprzedawcom oczywiście.

Reasumując - nie ma liczb przy oznaczeniu ON z prostego powodu, LC niewiele odbiega od 51 a jeśli mamy do czynienia z innym ON to jest on inaczej, ładniej lub brzydziej nazwany. Co się kryje za nazwą trzeba sobie poczytać w ulotkach a że się nie każdemu chce to większość się tylko domyśla lub przyjmuje za pewnik że skoro więcej płaci to na pewno lepiej jedzie.

Napisano

> czy możesz podać nazwę firmy/organizacji prowadzącej te badania? Może

> w międzyczasie powstały jakieś dostępne (choćby z trudem)

> publikacje. Czy nąhau topsikret?

Z ogólnego tonu wypowiedzi krisa można sądzić że topsikret albo wszystko za $$$ zeby.GIF

Ale ja się tam nie dziwię, skoro się siedzi w lobby bio paliwowym to z pewnością nie chodzi o ratowanie planety, a jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o $$$

I nie ma się co oszukiwać, nie rolnicy dostaną te $$$ bo za duże to kwoty, więc trzeba regulować to tak aby kasa się rozchodziła się tam gdzie "ustawa przewiduje" 270751858-jezyk.gif

I tak jest zawsze i wszędzie smile.gif

Jeśli chodzi o badania, super że ktoś je zaczął. Ale to proces długotrwały bo różnice mogą wyjść dopiero za wiele lat.

Np. od tego sezonu w F1 trzeba używać paliw z dodatkiem bio komponentów smile.gif Tak więc kasa się dopiero zacznie kręcić jak laboratoria czołowych zespołów opracują jakieś ciekawe wyniki smile.gif Myślę że Shell tutaj będzie wiódł prym bo już w tym sezonie zapowiada rewelacyjne paliwo spełniające nowe wymagania.

Napisano

> Ten pan nie ma pojęcia o biopaliwach. Aż dziw, że jako doktor

> wypowiada się o czymś, o czym tylko słyszał. No cóż... Polska to

Jeszcze dorzucę 2 słowa komentarza do tej Twojej wypowiedzi.

Sugerując się Twoim nickiem myślę że jesteś człowiekiem z doświadczeniem. I gdybyś sam w tym nie uczestniczył być może załapałbyś dlaczego ludzie nie chcą lać biopaliw - Ci świadomi oczywiście.

Ale skoro w tym siedzisz to podświadomie dążysz do tego że to Ty masz rację... może i masz ale jak na razie nie jesteś tego w stanie udowodnić. Nikt nie jest.

A ten Pan który Twoim zdaniem nie ma pojęcia o biopaliwach... może i nie ma. Ale sugestię daje wyraźną... "Nie lać bo nie wiadomo czy to nie popsuje silnika". Nikt go nie projektował z myślą o biopaliwach i koniec.

Myślę że tą sugestię opiera na swoim długim doświadczeniu w branży. Nie jeden "młody" się przejechał na tym że eksperymentował z nowościami i moim zdaniem taka sugestia dla milionów ludzi robiona przez człowieka z doświadczeniem jest jak najbardziej na miejscu.

Napisano

Ależ ten doktor pomimo słusznego już wieku nie ma doświadczenia w zakresie biopaliw. On ich nie badał tylko o nich słyszał. Biopaliwa są już przebadane wzdłuż i wszerz przez różnych ludzi z całego świata. W Europie już od paru lat istnieje norma na estry EN 14214 i każdy może porównać wymagania dla tych estrów z wymaganiami jakościowymi dla ON, które są zawarte w np. w PN 590. Każdy kto to zrobi będzie wiedział na czym polega różnica pomiędzy tymi paliwami. Czy ten doktor wspomniał o tych wymaganiach? Nie. Dlaczego nie? Bo nie ma o nich pojęcia. No ale cóż... autoszmata jest wyrocznią, a ten doktor jak widzę zna się na wszystkim... Sorrki, ja niestety nie. Jak ktoś chce zobaczyć silniki diesla zasilane estrami, etanolem, eterami, olejami roślinnymi to mogę to zorganizować. Przyjedziecie, zobaczycie a w zamian oczekuję uczciwej relacji na forum. Jeśli ktoś zainteresowany to proszę info na miala.

Napisano

> czy możesz podać nazwę firmy/organizacji prowadzącej te badania? Może

> w międzyczasie powstały jakieś dostępne (choćby z trudem)

> publikacje. Czy nąhau topsikret?

najprościej wykorzystaj google i wpisz słowa kluczowe: biodiesel, FAME, biofuels for diese engine, możesz szukać też np. w energy citations database tudzież sae. Publikacji jest na pęczki, wystarczy tylko poszukać. W Polsce badania prowadzono lub dalej są prowadzone m. in. w: WSO Wrocław, Politechnika Lubelska, Krakowska, Warszawaska, Poznańska, Radomska, Instytut Lotnictwa i inne.

Napisano

akurat... ja nic innego w życiu nie robię, tylko czekam na forum aby natychmiast odpowiadać na posty. Byłem na obiedzie. Nie należę do jakiegokolwiek lobby. Nie mam jakichkolwiek udziałów w firmach, które cokolwiek mają wspólnego z obrotem paliwami, rolnictwem czy czymkolwiek takim. To co piszę o biopaliwach wynika z moich doświadczeń. Chcesz zobaczyć w praktyce to się ze mną umów. Pokażę Ci silniki diesla zasilane różnymi biopaliwami. W zamian oczekuję uczciwej relacji z tego co widziałeś.

Napisano

nie musisz kupować normy. W internecie znajdziesz publikacje w których zapisy tych norm są opisane.

Napisano

> akurat... ja nic innego w życiu nie robię, tylko czekam na forum aby

> natychmiast odpowiadać na posty. Byłem na obiedzie. Nie należę

> do jakiegokolwiek lobby. Nie mam jakichkolwiek udziałów w

> firmach, które cokolwiek mają wspólnego z obrotem paliwami,

> rolnictwem czy czymkolwiek takim. To co piszę o biopaliwach

> wynika z moich doświadczeń. Chcesz zobaczyć w praktyce to się ze

> mną umów. Pokażę Ci silniki diesla zasilane różnymi biopaliwami.

> W zamian oczekuję uczciwej relacji z tego co widziałeś.

Ależ problem nie polega na tym co kto widział. Przecież nikt nie próbuje negować faktu że silniki diesla pojadą na oleju z biedronki tudzież estrach i innych wynalazkach. Tak samo jak silniki benzynowe pojadą na metanolu, etanolu tudzież innych mieszaninach, których użycie miewa czasem uzasadnienie ale i KONSEKWENCJE.

To że pojawiły się normy, itp. nie jest żadnym dowodem na wspaniałość rozwiązania.

Silniki się zmieniają, biokomponenty zapewne również. Za kilka lat wszystko wejdzie do powszechnego użytku i dla nikogo nie będzie dziwotą. Ale w okresie przejściowym kiedy leje się paliwo BIO do silników do tego nie przystosowanych nikt przecież nie weźmie odpowiedzialności za poprawność takiego rozwiązania, czyż nie? No chyba że producenci BIO dają gwarancję na silnik ? smile.gif Tylko jak mogą dać skoro przeważnie szczegóły konstrukcyjne silników nie są jawne i nikt nie jest pewien jak to wszystko będzie działać. To jest eksperyment na żywym organizmie użytkowników...

W dodatku nikt się zapewne do żadnego błędu nie przyzna tylko po cichu zmodyfikuje swoje konstrukcje do aktualnych potrzeb tak aby za jakiś czas można było powiedzieć że "to auto może jeździć na BIO" i nikt nie będzie mieć pretensji.

Napisano

> Ależ problem nie polega na tym co kto widział. Przecież nikt nie

> próbuje negować faktu że silniki diesla pojadą na oleju z

> biedronki tudzież estrach i innych wynalazkach. Tak samo jak

> silniki benzynowe pojadą na metanolu, etanolu tudzież innych

> mieszaninach, których użycie miewa czasem uzasadnienie ale i

> KONSEKWENCJE.

> To że pojawiły się normy, itp. nie jest żadnym dowodem na wspaniałość

> rozwiązania.

> Silniki się zmieniają, biokomponenty zapewne również. Za kilka lat

> wszystko wejdzie do powszechnego użytku i dla nikogo nie będzie

> dziwotą. Ale w okresie przejściowym kiedy leje się paliwo BIO do

> silników do tego nie przystosowanych nikt przecież nie weźmie

> odpowiedzialności za poprawność takiego rozwiązania, czyż nie?

> No chyba że producenci BIO dają gwarancję na silnik ? Tylko jak

> mogą dać skoro przeważnie szczegóły konstrukcyjne silników nie

> są jawne i nikt nie jest pewien jak to wszystko będzie działać.

> To jest eksperyment na żywym organizmie użytkowników...

> W dodatku nikt się zapewne do żadnego błędu nie przyzna tylko po

> cichu zmodyfikuje swoje konstrukcje do aktualnych potrzeb tak

> aby za jakiś czas można było powiedzieć że "to auto może jeździć

> na BIO" i nikt nie będzie mieć pretensji.

Gdybym chciał ci wszystko tłumaczyć o czym nie wiesz, a mimo to starasz się przekonać do swoich racji to zajęłoby mi to wieele czasu. Dlatego dajmy sobie spokój. Nieprawdą jest że badania dotyczące biodiesla są czymś nowym. Jako ciekawostę podam, że już w 1900 roku Rudolf Diesel zasilał swoj silnik olejem uzyskanym z orzechów ziemnych. W czasie II wojny światowej czołgi jeździły na oleju roślinnym. Na szerszą skalę rozpoczęto badania biodiesla w latach 70-tych. Aktualnie wszystko o nich wiadomo. Jedyne co przeszkadza w upowszechnieniu biodiesla to wojna tych, którzy czerpią zyski z handlu ropą naftową z tymi, którzy mogliby zarobić na biodieslu. Osobiście uważam, że jeśli mamy płacić arabom za ropę to wolę dać zarobić polskiemu rolnikowi i rodzimym rafineriom jak np. Trzebinia, w której pracują polacy i w związku z tym wszystkim mielibyśmy korzyść dla budżetu państwa. Dla potrzeb zasilania estrami nie potrzeba zmieniać konstrukcyjnie silnika. Problem nie tkwi w biopaliwie, ale jego jakości. Biopaliwo złej jakości podobnie jak zwykły ON może doprowadzić do uszkodzenia aparatury wtryskowej i tyle.

Napisano

>Pokażę Ci silniki diesla zasilane różnymi biopaliwami.

> W zamian oczekuję uczciwej relacji z tego co widziałeś.

Najlepszym zrodlem eksperymentow byl by zakup x nowoczesnych aut i lanie do nich roznych biopaliw (w tym zwyklego ON) oraz uzytkowanie na codzien. Naturalnie im liczba x wieksza tym badanie dokladniejsze. I tak po przejechaniu np. 150kkm byl by rozbierany i mozna by porownywac do zwyklego ON. Ale to biorąc pod uwage szeroka game silnikow moglo by to byc jednak kosztowne. A kolega na codzien jezdzi na bio? Jesli tak to na jakim?

Napisano

> Gdybym chciał ci wszystko tłumaczyć o czym nie wiesz, a mimo to

> starasz się przekonać do swoich racji to zajęłoby mi to wieele

Gratuluje Ci podejścia do tematu zeby.GIF

Kolejny raz nic konkretnego nie napisałeś, wytykasz mi jakąś tajemną niewiedzę a sam nie przytaczasz sensownych argumentów.

To że kiedyś ktoś jeździł na oleju z orzeszków czy podczas II wojny czołgi jeździły na czymkolwiek co się trochę lepiło naprawdę nie jest niczym ani nowym ani przełomowym. Wiedza o biopaliwach z lat 70 jest tyle samo warta co ta o w/w epizodach z historii motoryzacji.

Ale skoro masz taką szeroka wiedzę to może napiszesz nam czy koncern który pierwszy wprowadził CommonRail'a na rynek motoryzacyjny (do sam. osobowych) brał pod uwagę zasilanie tegoż paliwem opartym na biokomponentach ?

Napisano

To jak się zużywa gładź cylindrowa niewiele ma wspólnego z rodzajem paliwa (porównywalnego pod względem parametrów fizykochemicznych), bardziej z warunkami smarowania i obciążeniem silnika. Zarówno stosowanie ON jak i estrów powoduje, że ciśnienia w komorze spalania są porównywalne, lub w przypadku estrów trochę niższe. Efektem tych niższych wartości ciśnień są czasami gorsze własności dynamiczne pojazdu podczas przyspieszania. I tyle.

Napisano

Wybacz kriss73 ale nie mam podstaw ,żeby Ci wierzyć z tymi biopaliwami. Jest Twoje zdanie vs. facet z PZM z doktoratem.

Poza tym po prostu jak silnik nie bedzie przystosowany do paliwa biodiesel to nie będe go lać . A pisanie po pół strony na temat jak to nikt nic nie wie ale Ty wiesz jest bezcelowe.

Oczywiście nie obrażaj sie - ja wiem swoje , Ty swoje i szacunek.

Szerokości!

Napisano

Szanowny kolego. W badaniach nad zastosowaniem alternatywnych źródeł energii dla potrzeb silników spalinowych uczestnicze już od wielu lat. Byłem na wielu konferencjach, mam z tego zakresu własne doświadczenia, współpracuję z ludźmi z kraju i zagranicy. Własnie te doświadczenia upowazniły mnie do zabrania głosu. Temat jest rozległy i można o nim wiele mówić, ale dla wielu jest to niestrawne. Dlatego uczciwie zaproponowałem, aby osoby zainteresowane skontaktowały się ze mną na maila. Mam możliwości, aby zorganizować odpowiednią prezentację, pokazać jak prowadzi się badania itp itd. Odzewu nie ma. Wielu z was woli jednak wierzyć panu rzeczoznawcy, który nie ma pojęcia o biopaliwach i który pewnie nigdy nie uczestniczył w jakimkolwiek projekcie badawczym z z zakresu wykorzystania biopaliw dla potrzeb zasilania silników. No cóż... wasza, wola. Ja, z sympatii dla kolegów z kącika przedstawiłem swoją propozycję i tyle moge zrobić. Pozdrawiam i daję spokój dalszej polemice.

Napisano

Nie obrażaj się !

Ja też mam pewne swoje źródła- może za 10 lat wszyscy będziemy jeździć na biodieslu i będzie wszystko grało.

2 linki :

http://www.acea.be/index.php/news/category/technical_specifications/

http://www.acea.be/images/uploads/070208_ACEA_FAME_BTL_final.pdf

Teksty w języku angielskim ale myślę ,że wszyscy będą wiedzieć o co chodzi. W tym pdf-ie na pierwszej stronie jest napisane to co mnie interesuje w pkt 1 pt Biodiesel.

Koniec tematu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.