Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Smrodek

Featured Replies

Napisano

Witam,

Nie ma mam co szukać na forum, bo przeszukiwanie nie działa? frown.gif I tak jednak sądzę, że temat jest nietypowy.

Od jakiegoś czasu czuję w mojej A1 smrodek psującego się mięsa (inne skojarzenia: żółty ser, albo za przeproszeniem kupa).

Na początku było gorzej, teraz jest już jakby lepiej (wietrzenie na wiosnę? a może to coś wysycha?). Zawiesiłem pachnidełko, paliłem kadzidełko - ale to jest przesłanianie problemu a nie likwidacja jego _przyczyny_. Patrzyłem pod dywaniki gumowe na podłogę i nic specjalnego nie zauważyłem (np. plamy).

Dlaczego piszę o tym tutaj? Bo mój kochany syn ma bardzo wyczulony węch. Jego zdaniem od początku nasza A1 miała brzydki lekki zapach. Podobnie z zakupioną niedawno A2 (chociaż jest to zapaszek ulotny). Tylko Punto nigdy jego zdaniem nie śmierdziało. (Czy ja juz tutaj nie pisałem o porównaniu Punto i Astry?)

Moim zdaniem nie ma szans sciana.gif: przecież nie upiorę tej materiało-podobnej wykładziny, co jest na podłodze i co wyściela drzwi. Nie upiorę siedzeń. Nie obleję ich żadnym kwasem, bo jeszcze mi karoseria pod spodem zardzewieje...

Ale może macie jakieś pomysły? bow.gif

PS Oba samochody kupowałem używane, ale albo od kobiety która dbała (A1), albo od wujostwa którzy też dbali (A2) - choć mieli psa, przyznaję. Ale mój syn chyba wziął na to poprawkę.

Pozdrawiam, KaeL

Napisano

a czy ten vzapach utrzymuje sie przy wylaczonym nawiewie ??

kiedy ostatnio wymieniales filtr PP ?? - moze tu tkwi przyczyna nieprzyjemnych zapachow wink.gif

Napisano
  • Autor

Nawiew tak jakby pomagał. Filtr wymieniłem ok miesiąc temu.

Napisano

> Nawiew tak jakby pomagał. Filtr wymieniłem ok miesiąc temu.

no dobra ! to sprobuj psiknac preparatrem do odgrzybiania w przewody wentylacyjne zaraz moga sie odezwac glosy, ze jesli samochod bez klimy to grzyb plesn sie nie zbiera - nie prawda bez klimy tez wystepuje.

aaaaaa i jeszcze jedno mi przyszlo go glowy moze masz cos wetkniete pod fotele ??? jakies jajo! blush.gif z tym tez sie spotkalem u mojej ciotki jak kupowala kadeta to po paru miesiacach to znalazla.

poztym poszykalbym jakis przeciekow moze na podszybiu w bagazniku i wszystkich znanych ci miejscach. waytogo.gif

Napisano

> Nawiew tak jakby pomagał. Filtr wymieniłem ok miesiąc temu.

Jeśli pies jeździł w samochodzie przez długi czas to będzie specyficzny zapach.

U ojca w Hondzie poprzedni właściciel woził jamnika przez 2 lata - ze 3 lata czuć było jeszcze zapach po min.

Przychodzi mi jeszcze do głowy padnięty katalizator...

Napisano
  • Autor

> Jeśli pies jeździł w samochodzie przez długi czas to będzie

> specyficzny zapach.

Problem występuje głównie w A1 - a tam żadnego psa nie było. Wspomniałem o A2 tylko po to by postawić ogólne twierdzenie "wszystkie Astry...". Zaznaczam: wszystkie moje...

Napisano

ooo faktycznie to tez moze byc przyczyna waytogo.gif

albo przladowanie akumulatora zbukami wtedy tez daje

do kol. KAEL przegon asterke na wyzszych obrotach tak ok 4- 4,5 tys obrotkow tak prze pare sekund i zobacz czy zintensyfikuje sie zpach to bedziesz wiedzial ze to nei wentylacja ani tapicera w aucie wink.gif

Napisano

Hej

Posprawdzaj rowniez wszyskie zakamarki pod maska i pod samochodem... Moze jakis zwierz wlazl i mu sie padlo...

Znajomemu do komory silnika zima kot wszedl. Bidula chcial sie ograc od silnika... Ale z jakiegos blizej nieokreslonego powodu nie wyszedl - zamarzl. Paski go troche uszkodzily. Na wiosne byla tragedia - wielokrotnie byla myta komora silnika...

Napisano

Jeżeli nie znajdziesz konkretnej przyczyny to możesz spróbować cytryną ,ta dość solidnie neutralizuje wszelkie zapachy. Polecam jednak sok z cytryny bo te zapaszki choinkowe to nie wiem ile dadzą.

Napisano

Obadaj dokładnie komorę silnika. Ja co i rusz znajdę jakiś chleb, albo kiełbasę pod maską food.gif Zwłaszcza teraz zwierzaki lubią gromadzić zapasy tam gdzie jest ciepło. Warto też oczyścić podszybie wokół dmuchawy nagrzewnicy. Zawsze jest tam sporo liści, które lubią gnić. To samo z kondonem odprowadzającym wodę pośrodku podszybia.

Oblukaj też schowki w tylnych nadkolach. Zdarza się tam pokaźne bajorko, a wilgoć sprzyja zgniliźnie.

Pomacaj dywaniki czy nie są wilgotne.

Napisano

Zapachy dobrze usuwa kawa. Kiedyś człowiekowi kot nalał na dywanik z tyłu. Pranie mnie pomoglo, waliło szczynami, że nie dało się jeździć. A jak było ciepło w aucie to już masakra. Pomogło wysypanie w sumie kilograma (operacja była powtarzana dwukrotnie w odstępach tygodniowych) zmielonej kawy. Dwa tygodnie jeździł z rozsypaną kawą ale zapach zniknął.

Pozdroofka

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Aktualnie skłaniam się ku koncepcji butwienia-gnicia, chyba tapicerki pod gumowymi dywanikami.

Poradzono mi: wyjąć dywaniki, otworzyć drzwi i wietrzyć/suszyć. Najlepiej w słoneczny i wietrzny dzień.

Jak nie zapomnę, to opiszę rezultaty.

Pa, KL

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.