Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test Holden/Chevy C(r)aptiva - 1 k km

Featured Replies

Napisano

Nastepny do kolekcji ale kiepski bo nie mam dzis za nic tworczoscizlosnik.gif ...

Ide odebrac auto do Avis ... i jakos widze ze moj Land Cruiser troche dziwnie wygladagrinser006.gif...

No dobra skonczylem na Holden (Chevy/Daewoo Windstorm) Captiva ... nazywany potocznie CRAP-tiva ... czyli potocznie Kupa-tiva..

Pod troche zmieniona werjsa auto znane tez jest jako Opel Antara/Saturn Vue. Roznice sa w zasadzie kosmetyczne ale sapalacz.gif...

Lokalnie Holden wprowadzil model w 2006. W zasadzie to jedyne dobrze sprzedajace sie ex Daewoohmm.gif. Luty 2008 zeszlo 932 sztuk,

za caly 2007 sprzedalo sie 10,436 sztuk... ale rynek wchlonal ok 250 k SUVhmm.gif wiec bestseller to to nie jest ...

Daleko do tego co sprzedaje konkurencja z FoMoCo i Toyota ale zawsze cos aby wesprzec GM...

Powszechna opinia jest ze auto ma powazne problemy z jakoscia - najczestsza opina na wszelkich forum Holden czy GM to ze auto sciaga albo w lewo, albo w prawo i ciezko to wszystko ustawic..., zdzierajace sie nierowno opony po 30 k km to podobno standardhmm.gif, problemy z elektornika, z przeciekajacych danych z GM Holden wynika ze wiele aut laduje ok 6-7 razy u dealera na naprawach ... pad.gif ...

Auto ma napewno jedna zaleta -jest taniepalacz.gif... Sugerowana cena detaliczna za wersje bazowa SX z podstawowym silnikiem 3.2l V6 169kW to $36,990 (76,237.86 PLN Live rates at 2008.03.28 10:25:20 UTC) -

Cena jest naprawde bardzo sugerowanagrinser006.gif bo za ok $35k (72,145.15 PLN) mozna wyjechac tym autem na ulice czyli roczna rejestracja, ubezpieczenie, koszty transportu, pierwsza rejestracja etc etc.

No dobra - obeszlem auto do okola i na zewnatrz

... moze sie podobac. Jak zawsze gusta sa indywidualnepalacz.gif

50371598vq4.jpg

Przod jest dosc masywnyidea.gif

25697728ir2.jpg

Tyl - IMVHO bardziej mniej -troche okragly

79330688la7.jpg

82884974wm5.jpg

Pewne wstawki moga albo wygladac tanio albo sie podobacidea.gif

65762030gi5.jpg

Wersja ktora dostalem to LX - czyli niby najwyzsza001.gif

Wnetrze

No coz delikatnie mowiac to plastic jakiego uzytto to pochodzi gdzies z konca lat 90tych...pad.gif... Nie tylko wyglada tanio, jest tani, i szczegolnie jak sie go dotchnienono.gif

to tak jak Korea lat 90tychpalacz.gif... No ale auto w koncu jest Made in Korea ... tylko ze Korea ad 2008 robi zdeka inne auta a dla Captiva po prostu czas sie zatrzymalpalacz.gif...

Wszystko spasowane na "just" tzn trzyma sie i nie trzeszczy ale np przypadkowe udzerzenie lokciem w deske i ... masz wrazenie ze sie to wszystko rozlecipad.gif... Ciekawe jak o sie bedzie trzymalo wszystko do kupy po paru latachhmm.gif ...

AC onok.gif i ... tak wydajnego strumienia zimnego powietrza dawno nie czulemwaytogo.gif... Teraz tak glosnego wiatraka to tez dawno nie slyszalemzlosnik.gif ... Normalnie max na ** bo na **** to gluchym mozna bycgrinser006.gif...

O.K nie ma nic co by dobre radio nie zabiloczacha.gifwaytogo.gif ... ale tak g...ego systesu stereo to juz dawno nie widzialem. Co chwila gubil stacje, glosniki trzeszczaly - (zeby bylo jasno nie mam 18 lat i nie wale muzyki na full blast) cfaniaczek.gif

Teraz patrzac przed siebie jest standardowa kierownica z GMhmm.gif ktora IMVHO jest za cienkapad.gif... Deska -coz oprocz problemu z plastikiem, az razi dziura po GPSnono.gif

Nie wiem jak maja EU wersje ale Holden nawet nie oferuje GPSpalacz.gif...

81487962un8.jpg

Siedzenia bardzo NIEwygodne zdeka za plaskienono.gif. Po 200km takich drog d... mnie ani troche nie bolalazlosnik.gif

...

30356499wm6.jpg

ale po normalnych drogach hmm.gif 4h zlecialy i czulem sie jak w szkolnej lawcepad.gif normalnie siedzenia jak z drewna gdzies w kuchnipad.gif, skora nawet nie zlej Q ale np tej z Subaru to jej daleeeeeeeeeeeeko i to baaaaaaaaardzo;]...

Auto jest 7 osobowe czyli jak ktos lubi robic na duzo dzieci to w sam razideia.gif ... Siedzenia sie dosc prosto skladaja bez wysilku jedna rekaok.gif.

9nnup9.jpg

9vhl2.jpg

9bfv0.jpg

Bagaznik -nawet nie wiem ile ma l ale jest dosc duzyhmm.gif - oczywiscie w wersji na 5 osob. Tylna szyba sie otwiera... zeby wrzucic male rzeczy. W sumie standardhmm.gif Trumna sie zmiesci zlosnik.gif

9bbsn9.jpg

Silnik

60693628cg7.jpg

Chyba jedyna dobra rzecz w tym auciezlosnik.gif bo Made in Australiasmirk.gif i to jest prawdzile dzielo Holden a nie re-badge GM-DATnono.gif.

Przejechalem w sumie 1,042 km i to jedyna rzecz na na ktora nie bede narzekalfoch.gif. Srednio wyszlo 9.6l na 100km a V srednia z piaskowych drog 102km/h. Z normalnych drog (asphalt, beton)

nawet niewiem.gif ale 420 k poszlo w ciut ponad 4hhmm.gif ... 169kW przy takiej masie szalnstwem nie jest ale nawet porusza autemok.gif.... Holden podaje 11.5l na 100km w cyklu mieszanymhmm.gif

280585382-11.jpg

Znow Skrzynia biegow to nie wiem z jakiego smietnika GM to wygrzebal ... ale gorsza mialem tylko w Corollanono.gif... Chocby nie wiem jak cisnac pedal to kick-down trwa wiecznosc, czyli jak np

potrzbujemy cos szybko wyprzedzic to ... mozemy sobie darowacpalacz.gif ... Oczywiscie mozna wejsc w tiptronic i to chyba jedyne wyjscie ... IMHO troche to jednak niebezpeiczne bo mozna spokojnie policzyc do 3 zanim skrzynia zareaguje ... nono.gif...

Wrazenia z jazdy

Zawieszenie - Co ciekawe mimo ze "moje" auto sciagalo na lewo - caly czaspad.gif ... to zawiesznie dosc dobrze znosi nierownosci. Jak wspomnialem z GM forum wiem ze to dosc powszechny problempad.gif i ciekawe dlaczego GM go nie naprawi skoro jest az tyle narzekanniewiem.gif????

Z ciekawosci popatrzylem na opony i rzeczywiscie001.gif ...

.. zdarte wyraznie po jednej stroniehmm.gif. Auto mialo 23 k km ...hmm.gif. Cos w tym jest...hmm.gif

Na bardzo ciasnych zakretach Captiva jest troche podsterowna - jesli nacisniemy i odczekamy te 3 seczlosnik.gif - to mozemy wyleciechmm.gif ..

Klopoty z wyprzedzaniem juz wspomnialem wyzejbuu.gif ... a i design auta sprawia ze widocznosc nie jest wspanialanono.gif... (grube slupki)

Teraz jezdzac na nie miejskich drogach w nocy widac jak slabe sa swiatlabuu.gif.. Praktycznie i daleko jestem od zartu ... swieczki mozna sobie wstawic i beda mialy taki sam zasiegzlosnik.gif ...

Predkosciomierz-grinser006.gif wg GPS przeklamania przy 70km/h to

naprawde 64km/h, przy 100 km/h to 91km/h ... wszystkie auta maja ponizej ale bez jaj 10%hahaha.gif... Przynajmniej sie nigdy mandatu nie dostanie w tym auciezlosnik.gif...

Teraz w sumie juz wiem dlaczego to auto nazywaja C®aptiva... Po prostu ma tyle malych bledow ze mimo ze wydaje sie bardzo atrakcyjnym zakupem, cena, ilosc miejsca, silnik to wszystkie te niedociagniecia sprawiaja ze auto jest po prostu nie atrakcyjnehmm.gif

Nie rekompensuje tego ani cena ani wyposazenie ani silnik ani skora ani zadne wyposazenie jakie ktos uwaza za nie zbedne... Wiem ze Holden mial wplyw na ostaeczny ksztalt Captiva ... ale auto jest po prostu o wiele gorsze niz dawne Daewoocrazy.gif.. po prostu krok wstecz...

W sumie + jakie widzehmm.gif

-cena (pewnie odpada w EU warunkachzlosnik.gif

-wyposazenie

-jazda po nierownych drogach

"minusy" duzo ich widzezlosnik.gif

-klopoty z Q,

-skrzynia biegow,

-niewygodne siedzenia,

-plastic i jego grubosc(choc dobre spasowanie)

- calosc jako autano.gif...

I Dziubek - odpowiadajac na twoje pytanie - nie nie kupilbymfoch.gif ...

post-1538-14352492226217_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> U Was przynajmiej cena niska.

> U nas ceny zaczynają się od 115 000 PLN z silnikiem 2.4 i 118 000 PLN

> z dieslem 2.0

Diesel wszedl w polowie zeszlego rokuhmm.gif 2.0l - ten samidea.gif $35,990 -tanszy niz benzynahmm.gif (73,909.05 PLN) .. wiec 45k PLN tanszy hahaha.gif ...

... ale co ciekawe najtansze SUV aut pod wzgledem kosztow utrzymaniahmm.gif

280585537-1.jpg

post-1538-14352492226926_thumb.jpg

Napisano

> Nastepny do kolekcji ale kiepski bo nie mam dzis za nic tworczosci

Bardzo fajny test. A samochod.... Coz, po pierwsze nie lubie SUV'ow, po drugie crossover'y mi jeszcze bardziej nie podpadaja, a po trzecie wzmianka ze to w USA Saturn zabija wszelkie zainteresowanie tym samochodem smile.gif

Napisano
  • Autor

a po

> trzecie wzmianka ze to w USA Saturn zabija wszelkie

> zainteresowanie tym samochodem

a popatrz ja same ok.gif oceny o Saturn Astra vel Opel Astra wyczytalemhmm.gifzlosnik.gif ...

Az sie zdziwilem bo to pierwszy Saturn jaki ma dobra opiniegrinser006.gif ...

ag_08astra5dr_rightrear.jpg

Napisano

> a po

> a popatrz ja same oceny o Saturn Astra vel Opel Astra wyczytalem ...

> Az sie zdziwilem bo to pierwszy Saturn jaki ma dobra opinie ...

Drugi smile.gif Saturn Aura (Opel Vectra) tez dobre opinie zbiera. No i Saturn Sky (Opel GT) tez ma dosc pozytywne notowania wsrod wlascicieli. GM probuje zmienic wizerunek marki Saturn z taniego barachla na "niedrogie samochody europejskie" i chyba zaczyna im to wychodzic.

Napisano

> I Dziubek - odpowiadajac na twoje pytanie - nie nie kupilbym ...

yikes.gif ale ja sie o nic nie pytalem hmm.gif

Napisano

> ale ja sie o nic nie pytalem

I co z tego? I tak jestes winny hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.