Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akumulator

Featured Replies

Napisano

Znajoma zostawila Astre na swiatlach i doprowadzila do kompletnego padniecia akumulatora. Probowalem odpalic na kable ale ledwie kreci. Czy to oznacza zakup nowego akumulatora czy wystarczy porzadnie naladowac prostownikiem?

Napisano

> Znajoma zostawila Astre na swiatlach i doprowadzila do kompletnego

> padniecia akumulatora. Probowalem odpalic na kable ale ledwie

> kreci. Czy to oznacza zakup nowego akumulatora czy wystarczy

> porzadnie naladowac prostownikiem?

wszystko zależy od jego wieku ( akumulatora )

mnie się to też zdarzyło w 3 letnim aku a potem bezawaryjnie służył do 6 lat....

naładować i obserwować co się będzie działo.....

Napisano

> Probowalem odpalic na kable ale ledwie

> kreci.

Kable z supermarketu za 20zł? wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Kable z supermarketu za 20zł?

> Pozdroofka

Kable z Norauto za ponad 60pln, przy wysokich obrotach dawcy nie byly cieple, za to akumulator biorcy byl lekko cieply. Akumulator GM troche ponad roczny

Napisano

> Kable z Norauto za ponad 60pln, przy wysokich obrotach dawcy nie byly

> cieple,

To nawet nie chodzi o nagrzewanie się, choć oczywiście spadek napięcia na nich powoduje wydzielanie się ciepła (prawo Ohna i wzór na moc wink.gif )

Ale Jak przyjrzeć się tym kablom to okazuje się, że owszem grube są lecz w przekroju wyglądająjak ołówek: kupa izolacji a żyła miedziana cieńka jak d... glizdy.

Pamiętam sytuację kiedy jakiś czas temu na drodze dwóch odpalało auto z kabli. Za dziesięć minut wracałem tą samądrogą i widzę, że wciąż próbują smile.gif Zatrzymałem się i chłopy już zrezygnowani chcieli żeby ich podwieść po nowy akumulator bo efekty były takie same jak i Ciebie - ledwo kręcił. A kable mieli z wyglądu solidne. Miałem w bagażniku własnej roboty kable zrobione z przewodu, który łączy rozrusznik z akumulatorem w maluchu. Podłączyliśmy i rozrusznik zakręcił jak oszalały.

> Akumulator GM

> troche ponad roczny

Wyjmij, naładuj i będzie OK.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> jak i Ciebie - ledwo kręcił. A kable mieli z wyglądu solidne.

> Miałem w bagażniku własnej roboty kable zrobione z przewodu,

> który łączy rozrusznik z akumulatorem w maluchu. Podłączyliśmy i

> rozrusznik zakręcił jak oszalały.

Wiele razy pozyczalem pradu tymi kablami i to w gorszych warunkach (zima, -15* C) i nigdy nie mialem takich objawow. Faktem jest ze jeszcze sie nie spotkalem z tak kompletnie rozladowanym akumulatorem

Napisano

> Faktem jest ze

> jeszcze sie nie spotkalem z tak kompletnie rozladowanym

> akumulatorem

I to może być przyczyna: zero prądu i kable ze "środkowej półki" wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Pozdroofka

Wracajac do tematu...... dzisiaj "specjalista" doradzal mi zeby podmienic aku, odpalic i nie gaszac silnika wstawic z powrotem stary akumulator. Wydawalo mi sie ze mozna w ten sposob uszkodzic alternator. Zatem mozna wykonac taka podmiane czy nie?

Napisano

> Wracajac do tematu...... dzisiaj "specjalista" doradzal mi zeby

> podmienic aku, odpalic i nie gaszac silnika wstawic z powrotem

> stary akumulator. Wydawalo mi sie ze mozna w ten sposob

> uszkodzic alternator. Zatem mozna wykonac taka podmiane czy nie?

NIE!

zmień "specjalistę" ok.gif

Napisano
  • Autor

> NIE!

> zmień "specjalistę"

tak myslalem, dlatego to specjalista w cudzyslowie.......

Napisano

> Wracajac do tematu...... dzisiaj "specjalista" doradzal mi zeby

> podmienic aku, odpalic i nie gaszac silnika wstawic z powrotem

> stary akumulator. Wydawalo mi sie ze mozna w ten sposob

> uszkodzic alternator. Zatem mozna wykonac taka podmiane czy nie?

Kiedys gdy mialem sytuacje podbramkkowa i musialem wracac do domu a akumulator rozladowalem przez 8 h na swiatlach.

Rozruch poprzez akumulator niepomagal bo moj byl pusty jak murzynski beben. Wiec odpielismy z obiegu akumulator i [przez kable odpalalismy samochod z obcego akumulatora. A pozniej dopiero podlaczylismy moj akumulator. Naszczescie nic sie nie stalo ale drugi raz tego nie bede powtarazal mam nadzieje,

Napisano

> NIE!

> zmień "specjalistę"

wiem, że już to kiedyś było ale właściwie dlaczego nie?

ja miałem też raz sytuację z kompletnie rozładowanym akumulatorem i po prostu ściągnąłem klemy z mojego i podłączyłem się kablami prosto do dawcy. odpaliłem założyłem klemy i pojechałem.

to czym właściwie ryzykowałem?

jak aku jest kompletnie rozładowany to sądzę że nawet na dobrych kablach będzie problem z odpaleniem, bo podczas prób zapalania rozładowany aku spowoduje duży pobór prądu i "nie starczy" dla rozrusznika.

pzdr

grześ

ps. niedalej jak 2 dni temu miałem sytuację że mnie kobitka poprosiła o pozyczenie prądu. miała swoje kable (widać że zrobione przez mężula) i nie chciał odpalić. wyciągnąłem moje najtańsze z marketu i zaśpiewał smirk.gif

Napisano

> I to może być przyczyna: zero prądu i kable ze "środkowej półki"

A może polecicie jakies dobre kable? A nie tylko lutownice zeby.GIF Już pare razy sie przymierzałem do zakupu ale jakoś nie potrafiłem sie zdecydować.

A moze sam sobie zrobie? Mam tu troche linek roznych przekrojow... jaki powinien byc? zeby.GIF

Napisano

> A moze sam sobie zrobie?

O to to... Krokodyle jakieś duże zapodaj, na allegro szukaj, ktore mają w opisie conajmniej 400A.

> Mam tu troche linek roznych przekrojow...

> jaki powinien byc?

Jak najgrubszy. Ja polecam przewód od malucha - montowany między rozrusznikeim a akumulatorem. Jest wystarczajaco dlugi i przekrój ma na conajmniej 1000A

Za dwie sztuki też zapłacisz duzo i będzie na wieki.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> przekrój ma na conajmniej 1000A

..a ile to bedzie w mm2?

Napisano

A propos akumulatora. Wczoraj mialem o tym pisać, ale niebardzo mialem czas. wink.gif

Czasem na naszym forum ktoś wstydzi się i pisze: "nie śmiejcie się, ale nie wiem jak (i tutaj przykladowo) zdjąć tapicerkę z drzwi (albo inna w miarę podstawowa czynność). Po tym co opiszę już nikt nie będzie się wstydził czegoś nie wiedzieć. zlosnik.gif

Sytuacja: kolega z pracy od jakiegoś czasu narzeka na problem z odpalaniem - słabnący akumulator. Pewnego popołudnia rozrusznik przestał kręcić. I co robi kolega? Idzie do sklepu po nowy akumulator. Po tygodniu sytuacja się powtarza więc kolejny zakup - nowy akumulator. Jak się domyślacie - po tygodniu kolejny zakup nowego akumulatora. hahaha.gif. Krótko mowiąc myślał, że akumulator to jak bateria w zegarku - "wyczerpała się" więc trzeba zapodać nową hahaha.gif

Zapytalem go czy słyszał kiedykolwiek o prostowniku. hahaha.gif

Pomierzyłem mu napięcia ładowania - bez światel prawie OK, na światłach 12,7V zlosnik.gif Właśnie jestem po wymianie paska z którego po naciśnięciu wyciekał olej smile.gif

Cieknie a raczej miesiączkuje z simeringu na wale, nie ma tragedii, parę lat na pasku pojeździ zanim znów go zmoczy.

Jak ktoś chce to są do sprzedania 3 nowki sztuki akumulatory... hahaha.gif

Pozdroofka

Napisano

> O to to... Krokodyle jakieś duże zapodaj, na allegro szukaj, ktore

> mają w opisie conajmniej 400A.

No wlasnie nie moge namierzyc takich duzych... ale za to znalazlem "manuala" zeby.GIFKLIK

Napisano

> No wlasnie nie moge namierzyc takich duzych... ale za to znalazlem

> "manuala" KLIK

O widzisz... Ale napisał dokładnie to co ja wcześniej. Czyli nie oszukiwałem smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> Jak ktoś chce to są do sprzedania 3 nowki sztuki akumulatory...

Z kąd ja to znam hehe.gif

Całkiem nie dawno kobietka kupiła aku do Corsy i po kilku dniach przytargała go do reklamacji... więc jak się zapytałem czy ktoś mierzył prąd ładowania stwierdziła, że nie - podłączyłem się pod jej autko (z zamontowanym starym akumulatorkiem) moim oporowym mierniczkiem.

Okazało się, że na wolnych obrotach ma ładowanie 14V, ale po włączeniu świateł już tylko 11,5...... Poza tym jej stary akumulator wykazywał pełną sprawność rozruchową (podobno był przez całą noc ładowany), jak również akumulator oddawany do reklamacji też miał pełny prąd rozruchowy.

Namówiłem na zakup regulatora napięcia... i tego samego dnia kobietka kupując szampon i Plak'a pochwaliła się, że "elektryk" potwierdził że ma dwa sprawne akumulatorki...

... i jakoś ładowanie się poprawiło po zmianie tego elementu.

Napisano

Akumulator niejako steruje alternatorem. Jak jest rozładowany (ma niskie napięcie) to mówi regulatorowi napięcia "dawaj więcej prądu" i regulator karze dać altkowi więcej. Ale jeśli odłączymy akumulator podczas pracy to regulator myśli że aku jest bardzo rozładowany, (bo przecież brak napięcia w ogóle). I alternator daje tyle ile fabryka dała czyli w praktyce może usmażyć urządzenia w autku, regulator, i sam siebie.

Napisano

> Akumulator niejako steruje alternatorem. Jak jest rozładowany (ma

> niskie napięcie) to mówi regulatorowi napięcia "dawaj więcej

> prądu" i regulator karze dać altkowi więcej. Ale jeśli odłączymy

> akumulator podczas pracy to regulator myśli że aku jest bardzo

> rozładowany, (bo przecież brak napięcia w ogóle). I alternator

> daje tyle ile fabryka dała czyli w praktyce może usmażyć

> urządzenia w autku, regulator, i sam siebie.

i oto jest odpowiedź godna inżyniera

dzięki

grześ

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.