Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szarpnięcia na wolnych obrotach.......

Featured Replies

Napisano

Co to może być??

Na wolnych obrotach silnik ma takie wachniecia, zakrztuszenia...nie wiem jak to nazwać...wcześniej nie zwracałem na to uwagi ale po założeniu sportowego wydechu słychać to wyraźniej.....

Odpięcie lambdy powoduje że nie ma już tych wachnięć, ale to też nie lambda bo ją wymieniłem..........Auto ma dobrego kopa, chodzi jak złoto, żadnych szarpnięć podczas jazdy, spalanie super....co ciekawe jak jadę i się zatrzymam to na chwilę wolne obroty sa ideał...po jakichś 15s pojawiają się te zacięcia.....

Nie sa to duże wachania..nie widać tego na obrotku, ale słychać na wydechu, zwłaszcza sportowym.

Co do tej pory zrobiłem.....:

-wymiana kabli zapłonowych - NGK

-wymiana świec - ngk

-wymiana cewki - champion

-wymiana sondy lambda - MM

-wymiana krokowca - siemens

-czujnik temp. powietrza - FAE

Qrde kończą mi się pomysły......mechanior powiedział że to raczej tez nie wtryski bo czuć by było podczas jazdy.....

Macie jakieś sugestie??

Napisano

Mam 100% identyczną sytuację. Nie doszedłem skąd się to wzięło - jestem jednak na etapie przeglądania i ewentualnych remontów instalacji elektrycznej bo z obserwacji euroscanowych wyszło mi jakoby wyprzedzenie zapłonu czasem było inne niż chce ECU (o ile dobrze interpretuję wskazania).

Napisano
  • Autor

> Nieszczelość na dolocie.

hmmm....wiesz ze o tym też myślałem......wg. książki ciśnienie w kolektorze ma być 300mmHg...u mnie wacha się od 340 do 375mmHg, czyli gdzieś lekko bokiem zasysa.......Jakieś sugestie gdzie może zasysać??

Napisano

> hmmm....wiesz ze o tym też myślałem......wg. książki ciśnienie w kolektorze ma być 300mmHg...u mnie wacha się od 340 do 375mmHg,

> czyli gdzieś lekko bokiem zasysa.......Jakieś sugestie gdzie może zasysać??

Ja tam się nie znam, ale tak sobie myśle: jakby ssał bokiem, to po prostu dostałby więcej rpm - efekt identyczny z delikatnym uchyleniem przepustnicy lub zbyt dużym otwarciem krokowca. Jak trzyma obroty jałowego w normie, więc to raczej nie to. Też mam 350mmHg na jałowym - więc się nie przejmuj...

Wypadanie zapłonu - świece, kable, cewkę zmieniłeś... Sprawdziłbym okablowanie cewki, czy gdzieś kable nie dostały luzu i może już idealnie nie przewodzą (jak przy problemach z TPSem)... Ale to praktycznie nie do wykrycia... :| Sonda ładnie oscyluje? Może gdzieś jeden wtrysk za mało leje... W jakim stanie są świece? Generalnie kiepska sprawa frown.gif

Napisano

> hmmm....wiesz ze o tym też myślałem......wg. książki ciśnienie w

> kolektorze ma być 300mmHg...u mnie wacha się od 340 do 375mmHg,

> czyli gdzieś lekko bokiem zasysa.......Jakieś sugestie gdzie

> może zasysać??

Uszczelnienia wtryskiwaczy.Uszczelki pod kolektory ssące raczej nie.

Napisano

> Uszczelnienia wtryskiwaczy.Uszczelki pod kolektory ssące raczej nie.

A moze wlasnie kolega trafil z ta uszczelka Jak kilkad dni temu odkrecalem filtr oleju zauwazylem okopcenie na glowicy wokol jednego z przewodow kolektora ssacego A tez wystepuje u mnie to zjawisko

Napisano
  • Autor

> Uszczelnienia wtryskiwaczy.Uszczelki pod kolektory ssące raczej nie.

czyli komplecik oringów do wtryskiwaczy.....uszczelki pod kolektor też trzeba bedzie wymienić bo inaczej sie chyba do wtrysków nie dostane.....??

Napisano
  • Autor

> Ja tam się nie znam, ale tak sobie myśle: jakby ssał bokiem, to po

> prostu dostałby więcej rpm - efekt identyczny z delikatnym

> uchyleniem przepustnicy lub zbyt dużym otwarciem krokowca. Jak

> trzyma obroty jałowego w normie, więc to raczej nie to. Też mam

> 350mmHg na jałowym - więc się nie przejmuj...

> Wypadanie zapłonu - świece, kable, cewkę zmieniłeś... Sprawdziłbym

> okablowanie cewki, czy gdzieś kable nie dostały luzu i może już

> idealnie nie przewodzą (jak przy problemach z TPSem)... Ale to

> praktycznie nie do wykrycia... :| Sonda ładnie oscyluje? Może

> gdzieś jeden wtrysk za mało leje... W jakim stanie są świece?

> Generalnie kiepska sprawa

lambda nówka, świece palą idealnie wszystkie 4 ostatnio sprawdzałem...jak by wtrysk zamało lał to by to było czuć w normalnej jeździe...tak mi się przynajmniej wydaje....

Pozatym wydaje mi się właśnie że jest to kwestia sterowania wtryskiem, bo jak pisałem odłączenie lambdy powoduje że objaw ustepuje...tak jak by lambda wykrywała w spalinach za duzo tlenu.......jak sprawdzałem no nieraz pokazuje mi napięcie minimalne 64mV, a ponoć ma oscylować od 200 do 800mV

Napisano

mam to samo w 1.2,takie delikatne wachnięcia silnika nie zauważalne na obrotomierzu,ale jeszcze nie próbowałem z tym walczyć,ale jestem bardzo ciekaw w czy tkwi przyczyna hmm.gif

Napisano
  • Autor

> mam to samo w 1.2,takie delikatne wachnięcia silnika nie zauważalne

> na obrotomierzu,ale jeszcze nie próbowałem z tym walczyć,ale

> jestem bardzo ciekaw w czy tkwi przyczyna

Mnie to zaczeło denerwować jak załozyłem sportowy wydech...wtedy zaczęło to być słychać, pozatym pod machą widać jak silnikiem szarpnie....

Napisano

> Mnie to zaczeło denerwować jak załozyłem sportowy wydech...wtedy

> zaczęło to być słychać, pozatym pod machą widać jak silnikiem

> szarpnie....

U mnie to trochę też czuć w samochodzie .. i to dokładnie tak jak opisujesz. Nie odrazu jak wrzucę na jałowy i się zatrzymam ... tylko kilkanaście sekund później.

Napisano

Jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała ... jak się skasuje adaptację to problem ustępuje do momentu aż komp się nauczy nowych parametrów - robiłem to kilka razy i za każdym razem było tak samo .. dlatego obstawiam jednak któryś z czujników. U mnie ten efekt związany jest także z tym że czasem po wrzuceniu na luz obroty spadają zbyt nisko by potem wybić się do góry i siąść na 820. Także i ten objaw po skasowaniu adaptacji znika aż do jej ponowneg się nauczenia przez komp.

Napisano

> Jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała ... jak się skasuje adaptację

> to problem ustępuje do momentu aż komp się nauczy nowych

> parametrów - robiłem to kilka razy i za każdym razem było tak

> samo ..

mam tak samo w 1.2 ostatnio skasowałem adaptacje i było wszystko w porządku a teraz sie nauczył znów i szarpie, sczególnie wyczówalne jest na gazie jak przyspieszam to ok 1600RPM jest przytkanie na jeden cykl spalania i następuje straszne szarpnięcie...

Napisano
  • Autor

> U mnie to trochę też czuć w samochodzie .. i to dokładnie tak jak

> opisujesz. Nie odrazu jak wrzucę na jałowy i się zatrzymam ...

> tylko kilkanaście sekund później.

Dokładnie.....u mnie to samo. BEde chyba wymieniał uszczelki wtrysków i kolektora...zobaczymy co to da....

Napisano

> Dokładnie.....u mnie to samo. BEde chyba wymieniał uszczelki wtrysków

> i kolektora...zobaczymy co to da....

Ja natomiast będę dalej próbował sprawdzać elektrykę. Jest nas kilka osób jak każdy się weźmie do roboty to może wykryjemy przyczynę usterki i znajdziemy rozwiązanie które rozwiąże problem. Liczę na info jak wymienisz uszczelki smile.gif Chociaz ja sobie mgliscie przypomniam ze jak mi kiedys wymieniali wtryskiwacz to wymieniali wszystkie uszczelki a objaw nie zniknął ...

Napisano
  • Autor

> Ja natomiast będę dalej próbował sprawdzać elektrykę. Jest nas kilka

> osób jak każdy się weźmie do roboty to może wykryjemy przyczynę

> usterki i znajdziemy rozwiązanie które rozwiąże problem. Liczę

> na info jak wymienisz uszczelki Chociaz ja sobie mgliscie

> przypomniam ze jak mi kiedys wymieniali wtryskiwacz to

> wymieniali wszystkie uszczelki a objaw nie zniknął ...

no to czekam na wyniki........ waytogo.gif

Napisano

Witajcie

mam to samo - niedługo wybieram się na "głębszy" przegląd więc może i ja coś ciekawego usłyszę od mechanika.

btw. wczoraj zauważyłem kilka kabelków połączonych kostką, które jakby "wypadły" spod lewej przedniej lampy - tzn. zderzaka. co to może być?? passed_out.gif

nikt nie wie?? buu.gif

Napisano

> Witajcie

> mam to samo - niedługo wybieram się na "głębszy" przegląd więc może i

> ja coś ciekawego usłyszę od mechanika.

> btw. wczoraj zauważyłem kilka kabelków połączonych kostką, które

> jakby "wypadły" spod lewej przedniej lampy - tzn. zderzaka. co

> to może być??

> nikt nie wie??

moze od halogenu ?

Napisano

> moze od halogenu ?

tak też pomyślałem - wprawdzie autko nie posiada dodatkowych lampek (a szkoda;)) ale instalacje pewnie ma:P

pozdrawiam

Napisano

No to i ja mam podobnie - od moemntu wymiany UPG i rozrzadu, juz nie wiem co to moze byc - ale faktycznie, byc moze, ze lewe powietrze - bo wkoncu uszczelki byly wymieniane.

Dajcie znac jak Wam sie uda, wtedy pokombunuje u siebie.

U mnie - jak ruszam na pol sprzegle, to autem szarpie. Najlepsze jest to ze tylko jak auto sie nagrzeje.

W moim przypadku slychac jeszcze "pierdzenie" z rury na jalowym i trzesie tez autem.

*** Edit:

Jak metodą domową sprawdzić czy bierze gdzies lewe powietrze ?

Napisano
  • Autor

> robisz na czuja czy masz jakąś podstawę?

mam Twój manual czyszczenia wtrysków......

Masz inne sugestie??

Napisano

> Jak metodą domową sprawdzić czy bierze gdzies lewe powietrze ?

Nie wiem .. woda z mydłem w takim pojemniku do mycia szyb i delikatnie popsikać na podejżane miejsce ?

Tylko nie wiem kurde czy to silnikowi jakoś nie zaszkodzi.

W ASO jak mi kiedyś sprawdzali kolektor ssący to go wymontowali i nalali do niego wody żeby sprawdzić czy gdzies nie przecieka (przynajmniej tak opowiadali 270751858-jezyk.gif).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.