Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Parkowanie pod blokiem mieszkaniec ili niet ????

Featured Replies

Napisano

Nigdy nie rozumiałem tej tabliczki. W mojej ocenie zabrania ona parkowania osobom bezdomnym.

Napisano

> Co w chwili obecnej tak naprawde niewiele zmienia w twoim statusie

Różnica jest zasadnicza. Przy wł. spółdz. pr. do lok. właścicielem nieruchomości jest spółdzielnia. I to spółdzielnia podejmuje wszelkie decyzje zastrzeżone dla właściciela, czyli np. może przeprowadzać remont lub nie, może np. zaciągnąć kredyt i zabezpieczyć go hipoteką na nieruchomości, której częścią jest lokal, do którego masz wł. spółdz. pr. do lok.

Generalnie masz do powiedzenia tyle co przysłowiowy żyd za okupacji. Czyli w Twoim przykładzie - projektując tą linię, idziesz do prezesa SM, mieszkańców olewasz.

Jako właściciel odrębnego lokalu jesteś współwłaścicielem nieruchomości - masz wpływ na decyzje w zakresie tej nieruchomości. I w Twoim przykładzie, jeśli współwłaściciele nie wyłonili kompetentnego zarządcy, to latasz po 157 osobach.

> ani cenowo rozbieznosci

> miedzy tymi 2 statusami za bardzo nie widac.,

a to już sprawa pomiędzy kupującym i sprzedającym smile.gif i zwykle nieświadomości kupującego.

Napisano
  • Autor

> Nigdy nie rozumiałem tej tabliczki. W mojej ocenie zabrania ona

> parkowania osobom bezdomnym.

Jeżeli śpią w aucie (swoim) to ja tez nie mam nic przeciw grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

Dobrym rozwiązaniem będzie zorganizowanie akcji powiększenia parkingu.

Możesz wystąpić do spółdzielni (najlepiej mając poparcie sąsiadów) o wyznaczenie dodatkowych miejsc parkingowych. U mnie na osiedlu była taka akcja kilka lat temu i do tej pory jest spokój.

Nie widzę możliwości zabronienia wjazdu pojazdów "gości". Laski do których przyjeżdżają, są mieszkańcami i im też przysługują miejsca parkingowe.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Dobrym rozwiązaniem będzie zorganizowanie akcji powiększenia

> parkingu.

> Możesz wystąpić do spółdzielni (najlepiej mając poparcie sąsiadów) o

> wyznaczenie dodatkowych miejsc parkingowych. U mnie na osiedlu

> była taka akcja kilka lat temu i do tej pory jest spokój.

Nie ma miejsca fizycznie. Parking jest ograniczony z 2 stron blokami, które stoją na lekkich skarpach (1 -1.3 m) z trzeciej strony jest budynek Wod-Kanu z pompami wody itp. pierdoł dla osiedla a z czwratej kawałek trawnia z trezpakiem (tam by na upartego wlazły 3 auta (i tak włażą bo ludzie na połowie parkują)

> Nie widzę możliwości zabronienia wjazdu pojazdów "gości".

Dlaczego???

>Laski do

> których przyjeżdżają, są mieszkańcami i im też przysługują

> miejsca parkingowe.

No właśnie próbuję ustalić kto jest mieszkańcem. Dla mnie powinna to być osoba zameldowana, mająca 18 lat min., i będa ca włąścicielem (współ) lokalu i uważam, ze auto powinno być na nią. Zresztą nieważne. Widzę, że to walka z wiatrakami....

Napisano

> No właśnie próbuję ustalić kto jest mieszkańcem. Dla mnie powinna to

> być osoba zameldowana, mająca 18 lat min., i będa ca

> włąścicielem (współ) lokalu i uważam, ze auto powinno być na

> nią. Zresztą nieważne. Widzę, że to walka z wiatrakami....

A jeśli ktoś jest właścicielem i zamieszkuje ale nie jest zameldowany?

A jeśli ktoś zamieszkuje i jest zameldowany ale nie jest właścicielem (współwłaścicielem)?

A jeśli ktoś jest właścicielem i zamieszkuje ale samochód nie jest zapisany na niego, mimo że go użytkuje na co dzień?

Zbyt dużo tu różnych możliwych życiowych konfiguracji żeby to tak prosto okreslić jak napisałeś.

Moim zdaniem powinny zostać wydane jakieś zaświadczenia o zezwoleniu na parkowanie - to byłoby najłatwiejsze wyjście.

Miałem kiedyś sytuację, że obok osiedla było targowisko i w dni targowe praktycznie nie było gdzie stanąć. Wprowadzili zezwolenia i od czasu do czasu straż miejska przechodziła po parkingu i sprawdzała co i jak. Raz zdarzyło mi się nie zostawić zezwolenia za szybą - a dodatkowo miałem samochód na zamiejscowych tablicach - i musiałem wyjaśniać sprawę.

Napisano

> Moim zdaniem powinny zostać wydane jakieś zaświadczenia o zezwoleniu

> na parkowanie - to byłoby najłatwiejsze wyjście.

Na całym świecie tak to właśnie funkcjonuje.

Ludzik składa wniosek o przyznanie miejsca rezydenckiego (dla mieszkańców). Jest jakaś pula tych miejsc, jest kilka miejsc zwykłych i trochę miejsc na parkometr - tzw. krótkoterminowych. Straż miejska od czasu do czasu przeleci i ogląda, kto i gdzie stoi.

Największy problem, ze tych miejsc rezydenckich jest zdecydowanie za mało - ale tak też jest wszędzie. Ostatnio się dowiadywałem, to na tym moim zadupiu byłbym sto któryś w kolejce... Zdążę się już wyprowadzić zeby.GIF

Napisano

>" No właśnie próbuję ustalić kto jest mieszkańcem. Dla mnie powinna to być osoba zameldowana, mająca 18 lat min., i będa ca włąścicielem (współ) lokalu i uważam, ze auto powinno być na nią. Zresztą nieważne. Widzę, że to walka z wiatrakami.... "

A ja mam 3 mieszkania i dom w sąsiednim województwie i tam tez auto zarejestrowane. A melduję sie gdzie mi się podoba.

Napisano

> Mamy pod blokiem parking na 30-35 samochodów.

> W tej chwili notorycznie parkują tam auta z rejestracjami z innych

> miast - Sopot, Kościerzyna, Tczew. Wiem, ze kilka z nich to auta

> których kolesie przyjeżdżają do lasek.

> Reszta nie wiem - może wynajmuje / może mieszka.

> Przy wjeździe na parking jest zakaz wjazdu + tabliczka że nie dotyczy

> mieszkańców.

I tak dobrze, że macie taką tablicę. Ja na osiedlu nie mam takiej tablicy i po 16:00 trudno znaleźć miejsce, bo podobnie jak u Ciebie parkuje tam cała masa przyjezdnych.

Jedyne rozwiązanie tego, to chyba szlaban na pilota.

Napisano
  • Autor

> I tak dobrze, że macie taką tablicę. Ja na osiedlu nie mam takiej

> tablicy i po 16:00 trudno znaleźć miejsce, bo podobnie jak u

> Ciebie parkuje tam cała masa przyjezdnych.

> Jedyne rozwiązanie tego, to chyba szlaban na pilota.

Wczoraj parkowaliśmy pod pizzeria ulicę dalej..... tongue.gif

Napisano
  • Autor

> A ja mam 3 mieszkania i dom w sąsiednim województwie

Chwalisz się smirk.gif ??

i tam tez auto

> zarejestrowane. A melduję sie gdzie mi się podoba.

Na komendzie się melduj busted.gifbusted.gif

Byle byś pod moim blokiem nie stawał.... piesc.gifpiesc.gifpiesc.gif

Napisano

> jeżeli teren np spółdzielni - postawić blokady na stanowiskach

> tylko gdzie wtedy zaparkują Wasi goście ?

> przerażają mnie te nowe osiedla - zero miejsc dla przyjezdnych

I właśnie o to chodzi. Niech goście parkują na zewnętrznych parkingach, a nie zajmują miejsca mieszkańcom pod blokiem.

Napisano

> I właśnie o to chodzi. Niech goście parkują na zewnętrznych

> parkingach, a nie zajmują miejsca mieszkańcom pod blokiem.

widziałeś gdzieś takie parkingi na nowych osiedlach ?

jakby były parkingi dla gości to nikt nie stawałby na miejscach dla mieszkańców 270751858-jezyk.gif

Napisano

> widziałeś gdzieś takie parkingi na nowych osiedlach ?

> jakby były parkingi dla gości to nikt nie stawałby na miejscach dla

> mieszkańców

U mnie na osiedlu tak jest, a to nowe osiedle. Przy wjeździe na osiedle jest parking (zewnętrzny), na którym zawsze jest dużo miejsca. Głębiej wewnątrz osiedla są już małe parkingi pod blokami.

Napisano

> a gdzie jest obowiązek zebym jeździł autem zarejestrowanym na siebie

> ? auto jest na firme, centrala firmy na drugim koncu Polski.

> Rozwiązaniem problemu są identyfikatory dla mieszkanców

Tak właśnie to raczej martwy przepis którego nie da się egzekwować

skromny.gif

Napisano

> U mnie na osiedlu tak jest, a to nowe osiedle. Przy wjeździe na

> osiedle jest parking (zewnętrzny), na którym zawsze jest dużo

> miejsca. Głębiej wewnątrz osiedla są już małe parkingi pod

> blokami.

waytogo.gif

w Krk na osiedlach których byłem i które widuje na "papierze"

to rzadki przypadek

Napisano

> Chwalisz się ??

> i tam tez auto

> Na komendzie się melduj

> Byle byś pod moim blokiem nie stawał....

nie grozi, pod chlewem jeszcze nigdy nie parkowałem i nie zamierzam.

Napisano

> Mamy pod blokiem parking na 30-35 samochodów.

> W tej chwili notorycznie parkują tam auta z rejestracjami z innych

> miast - Sopot, Kościerzyna, Tczew. Wiem, ze kilka z nich to auta

> których kolesie przyjeżdżają do lasek.

> Reszta nie wiem - może wynajmuje / może mieszka.

> Przy wjeździe na parking jest zakaz wjazdu + tabliczka że nie dotyczy

> mieszkańców.

> Co robić aby "obcy" nie parkowali?

> Jaka jest definicja mieszkańca?

Problemem wielu osiedli mieszkaniowych, obojętnie czy budowanych przed laty czy niedawno jest notoryczny brak wystarczajacej ilości miejsc parkingowych. O ile na starszych osiedlach można to zrozumieć bo budowane były przed laty kiedy było o wiele mniej samochdów niż teraz, tak na nowych osiedlach jest to zupełnie niezrozumiałe i denerwujące. A wynika z tego, że normy ilości miejsc parkingowych na ilość mieszkan są przestarzałe. Developerzy budujący bloki wykorzystuja teren na maxa, zostawiajac minimalną ilość miejsca na parkingi. W efekcie mamy to co mamy. Na osiedlu na którym mieszkam (budowane na przełomie XX i XXI wieku) problem jest dokłądnie taki sam. Po godzinie 20 można tylko pomarzyć żeby znaleźć miejsce gdzieś blisko bloku i trzeba parkować w jakimś odległym miejscu. Dobrze, że w ogóle jest gdzie postawić auto. Z początku nie było, dopiero po awanturze jaką mieszkańcy osiedla zrobili w gminie administrującej terenem zrobiono trochę miejsca dla samochodów na terenach przylegających do osiedla.

Odnośnie obcych rejestracji: nie jesteś w stanie wyrzucić takich aut z parkingu bo większość ich posiadaczy może wynajmować na osiedlu mieszkania lub nawet być ich właścicielami. Przecież nie trzeba meldować się i przerejestrowywać aut na terenie, na którym kupiło się mieszkania. Wiele osób pochodzących z mniejszych miast tak własnie postępuje ze względu na niższe stawki ubezp. OC. Pracuje i mieszka de facto np. w Poznaniu a zameldowanie i rejestrację auta ma w np. Gnieźnie, Wrześni, Kościanie, Gostyniu lub Chodzieży. Podobnie zapewne jest w przypadku Gdańska i Tczewa czy Kościerzyny

Napisano
  • Autor

> nie grozi, pod chlewem jeszcze nigdy nie parkowałem i nie zamierzam.

Jasne wieśniaku, zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifgrinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

a ta słoma z butów co Ci właśnie wyszła to nie było raczej sianko wigilijne zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

Dość! czerwona.gif

mar00ha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.