Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tylne zawieszenie - wyciek

Featured Replies

Napisano

Witam,

dziś rano przed prawym tylnym kołem pojawiła się plama oleju. Z tego co zdołałem ustalić, pękł gumowy element na mocowaniu belki zawieszenia. Podobno wymiana jest koszmarna... Miał ktoś tę przyjemność?

Napisano

Najwyrazniej pękł Ci silenblock w tylnej belce. Wymiana jest faktycznie dosc czasochlonna (bo całą belke z auta trzeba zdemontować), ale skoro juz Ci cieknie to musisz jak najszybciej wymienić... oba oczywiście!

Napisano

> Witam,

> dziś rano przed prawym tylnym kołem pojawiła się plama oleju. Z tego

> co zdołałem ustalić, pękł gumowy element na mocowaniu belki

> zawieszenia. Podobno wymiana jest koszmarna... Miał ktoś tę

> przyjemność?

Dokładnie jak kolega AndrewKR napisał pękł element (tuleja)przyprawiająca o palpitacje serca swymi odgłosami posiadaczy Fiatów Stilo w belce, wymiana. frown.gif

Napisano

> Dokładnie jak kolega AndrewKR napisał pękł element

> (tuleja)przyprawiająca o palpitacje serca swymi odgłosami

> posiadaczy Fiatów Stilo w belce, wymiana.

100zł tuleje, 280 zł robota w ASO. Robiłem 2 tygodnie temu sick.gif

Napisano

> Witam,

> dziś rano przed prawym tylnym kołem pojawiła się plama oleju. Z tego

> co zdołałem ustalić, pękł gumowy element na mocowaniu belki

> zawieszenia. Podobno wymiana jest koszmarna... Miał ktoś tę

> przyjemność?

poszła tuleja belki tylnej, trzeba ściągać całą belkę i wymienić najlepiej obydwie, koszt tuleji to 110 zł, wymiana 200zł w prywatnym warsztacie, miałem to 2 miesiące temu confused.gif

• 3 miesiące później...
Napisano

I niestety 3 dni temu u mnie pojawiło sie to samo. Tylnie lewe koło, a przed nim - mała plama oleju. 64kkm

Poniżej zdjęcia operacyjne:

12177101118.jpg 121771019773.jpg 121771022073.jpg 121771022966.jpg 121771023925.jpg

A tutaj miniFAQ z linkami które to traktują o tylniej belce a w szczegolności o nieszczęsnych tulejach:

jakiś tekst - sa foto starych tulej

jakiś tekst

jakiś tekst

jakiś tekst

jakiś tekst

jakiś tekst

jakiś tekst

jakiś tekst

jakiś tekst

jakiś tekst

jakiś tekst

jakiś tekst

jakiś tekst

jakiś tekst

jakiś tekst

Napisano

Jeśli nie tajemnica to zdrać ile Cię wyniosła naprawa.

Napisano

Witam. Miałem dokładnie to samo! Wczoraj tuleje zostały wymienione. Koszt części - 95PLN, robocizna - 160PLN. Wymiana bez zdejmowania belki, czas operacji około 2h. Wszystko odbyło się TUTAJ . Większość pracowników w tym warsztacie to byli pracownicy ASO Fiata (rozpoznałem co niektórych grinser006.gif). Z czystym sumieniem polecam warsztacik.

Napisano

przy wjechaniu na nierownosc mam metaliczny odglos w prawym (od pasazera ) tylnym kole (tzn w rejonie koła). Sprawa jest o tyle dziwna, ze odgłos jest tylko wtedy jak tylko to jedno koło wjedzie na nierownosc- jesli przejezdzam 2 kołami np przez "spowalniacze" to nic nie slychac...probowalem juz wyjmowac rzeczy z bagaznika- ba nawet wymontowalem amortyzatory tylnerj klapy, bo mialem wrazenie, ze to to...

dodatkowo zauwazylem, ze owy odgłos/stuk da się odczuć na hamulcu ręcznym tzn trzymając za niego czuć na rączce wyrażny "stuk"... myslicie, ze to belka?

z tylnym zawieszeniem nic nie bylo robione od nowosci - tylko wymienione amory...

Napisano

> myslicie, ze to belka?

> z tylnym zawieszeniem nic nie bylo robione od nowosci - tylko

> wymienione amory...

Podjedź do jakiegoś warsztatu który ma linię diagnostyczną z rolkami. Trzeba wjechać tylnymi kołami na rolki i jak te się zaczną kręcić, to zaciągać ręczny (byle z wyczuciem zlosnik.gif - tak, żeby auto nie zjechało z rolek hehe.gif). Druga osoba z kanału obserwuje miejsca mocowania belki do nadwozia.

Jeśli tuleje są już zużyte, to widać, jak belka przesuwa się do przodu i do tyłu względem śruby - w przypadku nowych tulei takie ruchy są minimalne, a potem wraz z postepującym zużyciem, powiększają się. Jeśli widać ruchy powyżej 1cm, to na 100% tuleje kwalifikują się do wymiany.

Napisano

> Podjedź do jakiegoś warsztatu który ma linię diagnostyczną z rolkami.

> Trzeba wjechać tylnymi kołami na rolki i jak te się zaczną

> kręcić, to zaciągać ręczny (byle z wyczuciem - tak, żeby auto

> nie zjechało z rolek ). Druga osoba z kanału obserwuje miejsca

> mocowania belki do nadwozia.

> Jeśli tuleje są już zużyte, to widać, jak belka przesuwa się do

> przodu i do tyłu względem śruby - w przypadku nowych tulei takie

> ruchy są minimalne, a potem wraz z postepującym zużyciem,

> powiększają się. Jeśli widać ruchy powyżej 1cm, to na 100%

> tuleje kwalifikują się do wymiany.

tylko przy przebiegu 1750 000 km po polskich drogach to chyba i bez takiego badania sie nadaja do wymiany zlosnik.gifgrinser006.gif

ale przy wymianie rozrzadu zlece taka diagnostyke ok.gif

Napisano

> przy wjechaniu na nierownosc mam metaliczny odglos w prawym (od

> pasazera ) tylnym kole (tzn w rejonie koła).

Tak, to jest to... najbardziej jest to łatwe do spawdzenia po wejchaniu na studzienke (lub zjechanie z kraweznika) , ktora jest nizej. Wali jak by ktos młotkiem przysadził... Gdy przejedzie sie przez prog albo mniejsze 'wyrwy' to nie jest AZ tak glosno

• 5 tygodni później...
Napisano

> dodatkowo zauwazylem, ze owy odgłos/stuk da się odczuć na hamulcu

> ręcznym tzn trzymając za niego czuć na rączce wyrażny "stuk"...

> myslicie, ze to belka?

> z tylnym zawieszeniem nic nie bylo robione od nowosci - tylko

> wymienione amory...

no i chyba nie jest winna tylna belka- dziś auto miało przegląd 180 000 i w tylnim prawym kole przedarł sie przewod od hamulca...szczegolow nie znam, ale cos tam bylo z tym hamulcem nie tak- byl caly czas zacisniety czy cos...chwilowo mam go odlaczonego i czekam na czesci, ale stukanie ustalo w 70% dlatego podejrzewam, ze to wina hamulca, co tlumaczyloby takze odczucie na rączce od recznego?.....

Napisano

> Tak, to jest to... najbardziej jest to łatwe do spawdzenia po

> wejchaniu na studzienke (lub zjechanie z kraweznika) , ktora

> jest nizej. Wali jak by ktos młotkiem przysadził... Gdy

> przejedzie sie przez prog albo mniejsze 'wyrwy' to nie jest AZ

> tak glosno

problem w tym, ze u mnie nie stuka przy malych predkosciach...jak zjezdzam z krawenika czy czegos podobnego to jak po masle zlosnik.gif.....chyba znow jakis kosmiczny przypadek, tak jak z tymi poloskami grinser006.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

> problem w tym, ze u mnie nie stuka przy malych predkosciach...jak

> zjezdzam z krawenika czy czegos podobnego to jak po masle

> .....chyba znow jakis kosmiczny przypadek, tak jak z tymi

> poloskami

Chciałem potwierdzić, że po wymianie przewodów do hamulca ręcznego - usterka zniknęła...widocznie coś było poluzowane, kiedy przewód był uszkodzony... hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.