Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujnik parkowania

Featured Replies

Napisano

Witam Wszystkich po latach...

Jako że znowu się stałem właścicielem stilaka chciałem podłączyć czujnik parkowania. Kupiłem cały oryginalny zestaw wyciągnięty z innego stilaka i nie wiem jak podłączyć zasilanie. Wiem, że powinienem podpiąć +, - oraz faze po + po włączeniu wstecznego, ale kabli wychodzących z centralki jest wiele więcej... Czy ktoś może przerabiał już ten temat?

Napisano

Podłaczyłem cały zestaw kupiony na Allegro łacznie z wyswietlaczem kolorowym ..85 zł wystarczyło +12 v z lampy tylniej oraz masa ....

do wstecznego - zarówka i juz ....

Wszystko inne pasowało

Napisano

Podłącze się do tematu jeśli można, mam fabryczny zestaw i chyba zbyt dokładnie go umyłem jakiś czas temu sciana.gif

Czy ktoś przerabiał taki problem ? Coś mi się kiedyś o oczy obiło na ten temat ale bez konkretów.

Najgorsze że czasami jest ok ale nawet kiedy świeci słońce potrafi się zbiesić i zaraz po włączeniu wstecznego piszczy jak opętany (tak jakby od razu zderzaj był na przeszkodzie).

Zastanawiam się czy próbować wyjmować czujniki i sprawdzać czy coś z nimi nie tak (wilgoć?) czy może od razu do wymiany ? Tylko który bo chyba nie wszystkie ? :/

Napisano

a jak odłaczysz 1-den... to co sie dzieje?

Napisano

> a jak odłaczysz 1-den... to co sie dzieje?

jeszcze nie odłączałem, dość ciężko tam się dostać a wyleźć łatwo nie chcą ze zderzaka frown.gif

Napisano

> Kupiłem cały oryginalny zestaw wyciągnięty z

> innego stilaka i nie wiem jak podłączyć zasilanie.

Czy w tym zestawie była montowana w opcji 508

46782013 - JEDNOSTKA STERUJĄCA ELEKTRONICZNA

czyli centralka czujników?

Napisano

> Najgorsze że czasami jest ok ale nawet kiedy świeci słońce potrafi

> się zbiesić i zaraz po włączeniu wstecznego piszczy jak opętany

Miałem to samo, Piszczał jak opetany jeden czujnik. Jak go mocno przycisnałem palcem to przestawał. Prawdopodobnie załatwiłem go myjką cisnieniową. Do wymiany nic nie poradzisz

Napisano
  • Autor

Dokładnie tak, właśnie taką jednostkę muszę jakoś zasilić, a pojęcia nie mam jak...

Napisano
  • Autor

Widzę, że nici z pomocy.

A jest ktoś z Warszawy, kto ma zamontowany fabryczny zestaw z czujnikami???

Napisano

> Widzę, że nici z pomocy.

> A jest ktoś z Warszawy, kto ma zamontowany fabryczny zestaw z

> czujnikami???

Ja jestem. Nawet w przyszłą sobote mam zamiar zdemontować tylny zderzak gdyż planuje sam montować hak. Ale z planami bywa różnie..

Napisano
  • Autor

JA ostatnio montowałem w 3d. JAkby co to służe pomocą:)

Napisano

> JA ostatnio montowałem w 3d. JAkby co to służe pomocą:)

Montowałes hak czy czujniki?

najbardziej martwi mnie kwestia wyszukania przewodów do których trzeba sie podpiąć,.. niestety część lamp mam w klapie bagażnika,.. ale ludzie w kosmos latają to i ja sobie musze dać rade smile.gif

Napisano
  • Autor

> Montowałes hak czy czujniki?

Montowałem i to i to!

Kabelki w haku to pryszcz. Musisz tylko mieć moduł, bo jak podłączysz bez, to bład Ci będzie wywalał jak podepniesz przyczepe. wink.gif

• 3 miesiące później...
Napisano

> JA ostatnio montowałem w 3d. JAkby co to służe pomocą:)

witam bow.gifkupiłem coś takiego allegro

mam pytanie czy po podłączeniu do lampy cofania nie będzie wariował komputer tzn. jakieś błędy

druga sprawa gdzie podłączyć dodatkowe napięcie na przednie sensory w instrukcji pisze że do stacyjki,może lepiej gdzieś pod bezpiecznik?

następna sprawa czy trzeba ściągać zderzaki i jak się ściąga tą listwę w zderzaku

Napisano

> witam kupiłem coś takiego allegro

> mam pytanie czy po podłączeniu do lampy cofania nie będzie wariował

> komputer tzn. jakieś błędy

nie

> druga sprawa gdzie podłączyć dodatkowe napięcie na przednie sensory w

> instrukcji pisze że do stacyjki,może lepiej gdzieś pod

> bezpiecznik?

może pod zapalniczke i dodatkowy włacznik?

> następna sprawa czy trzeba ściągać zderzaki

tył na pewno nie, musisz zdemontowac osłonę plastikową w bagażniku, i przez otwór technologiczny przepchać kable. sciągnij listwę ze zderzaka ciągnąć do siebie za jeden koniec. Jest na zatrzaskach dosyć mocnych i elastycznych, więc nie połamiesz

. Jak zdejmiesz listwę masz juz fabryczne otwory po czujki. Wystarczy nanieść na listwe i wywiercic otwory.Kable przeciagałem przez zderzak za pomoca druta z zagiętą pentelka na koncu wkładając w prawy skrajny otwór i ciągnąc na wysokośc otworu technologicznego w bagażniku. To chyba wszystko. Centralke w prawe nadkole, podłaczasz do brązowego kabla i finał. Kable do kabiny ciągnij najlepiej za uszczelką nad szybami

Napisano

Kable do

> kabiny ciągnij najlepiej za uszczelką nad szybami

wielkie dzięki bow.gif ale czy tam się zmieszczą wszystkie kable bo oprócz wyświetlacza dochodzą jeszcze kable z przednich czujek hmm.gif

Napisano

> Kable do

> wielkie dzięki ale czy tam się zmieszczą wszystkie kable bo oprócz

> wyświetlacza dochodzą jeszcze kable z przednich czujek

Pod uszczelkę zobacz ile jest miejsca. Jak odchylisz to powinienes wcisnąc pod tapicerkę, ale sprawdżok.gif

Napisano

> witam kupiłem coś takiego allegro mam pytanie czy po podłączeniu do lampy cofania nie będzie wariował komputer tzn. jakieś błędy

Nie.

> druga sprawa gdzie podłączyć dodatkowe napięcie na przednie sensory w instrukcji pisze że do stacyjki,może lepiej gdzieś pod bezpiecznik?

Kupiłem podobny zestaw i Ci powiem, montaż przednich czujników sobie daruj no.gif

Ma to sens jedynie po integracji z prędkościomierzem (tak jest w firmowym sprzęcie), jest aktywowany poniżej zadanej prędkości (< 20 km/h). Przy stałej aktywacji łapią błędy (nierówności na drodze), wcześniej czy później je odepniesz.

> następna sprawa czy trzeba ściągać zderzaki i jak się ściąga tą listwę w zderzaku

Trzeba je odkręcić od spodu i odchylić.

Nie widzę potrzeby zdejmowania listwy, w tylnej montowałem czujniki ok.gif

Napisano

> Trzeba je odkręcić od spodu i odchylić.

Tak to moze być pomocne ok.gif

> Nie widzę potrzeby zdejmowania listwy, w tylnej montowałem czujniki

A wierciłeś jak na wyczucie trafiając w fabryczne w zderzaku? niewiem.gif

Napisano

> montaż przednich czujników sobie daruj (...) Ma to sens jedynie po integracji z prędkościomierzem (...) wcześniej czy później je odepniesz.

W opisie czujników jest info, o wygłuszaniu sygnału. Można zatem włączać przód tylko w czasie manewrowania, bo tak, to nawet synchronizacja z prędkościomierzem nie pomoże, jak będzie w korku cały czas irytował clown.gif

Napisano

> W opisie czujników jest info, o wygłuszaniu sygnału. Można zatem włączać przód tylko w czasie manewrowania,

Włącznik jest mechaniczny, na obudowie wyświetlacza, nieergonomiczny no.gif

> bo tak, to nawet synchronizacja z prędkościomierzem nie pomoże, jak będzie w korku cały czas irytował

W korku IMO jest akcepetowalne, z pewnością jest OK przy podjedrzaniu do auta na światłach, kompletnie nie jest OK w trakcie jazdy np. na nierównościach no.gif

Napisano

> W korku IMO jest akcepetowalne,

No tak, zapominam, że nie wszyscy mieszkają we Wrocławiu - tu taniej jest kupić sobie "pipka dręczyciela" do samodzielnego montażu sick.gifrotfl.gif

Napisano

a jak są montowane fabryczne z przodu czy też do tych nakładek plastikowych czy bezpośrednio do zderzaka

Napisano

> a jak są montowane fabryczne z przodu czy też do tych nakładek

> plastikowych czy bezpośrednio do zderzaka

fabrycznych nie było z przodu

Napisano

> fabrycznych nie było z przodu

dzięki za pomoc IThankYou.gif czujniki zamontowane obyło się bez odkręcania zderzaka brawo.giftrochę za nisko wywierciłem otwory na listwie i łapały mi ziemie ale podłożyłem podkładki które były w komplecie i jest ok.

przód sobie darowałem.

przewód od wstecznego był u mnie siwy a nie brązowy

przewody puściłem za uszczelką nad drzwiami,za słupkiem na dól i pod tylną szybą,pod tylnym słupkiem do bagażnika bow.gif

Napisano

> przewód od wstecznego był u mnie siwy a nie brązowy

o masz...makarony zlosnik.gif

> przewody puściłem za uszczelką nad drzwiami,za słupkiem na dól i pod

> tylną szybą,pod tylnym słupkiem do bagażnika

ok.gifclaps.gif

• 2 lata później...
Napisano

Witam,

Zastanawiam sie nad montażem czujników cofania na tył w moim stilo 3D i mam pytanie czy taki zestaw sie nada i czy go polecacie ( może ktoś go ma w swoim Stilonie )

http://moto.allegro.pl/oryginalne-czujniki-parkowania-firmy-valeo-na-tyl-i1359939136.html

Widziałem że są zestawy po 60-90 zl ale myśle że chyba lepiej dodać pare zl i mieć pewność że będzie działać...

Co o tym myślicie Panowie???

Psss

W zestawie chce mieć tylko "buczek" żadnych wyświetlaczy itp

Napisano

> Co o tym myślicie Panowie???

podobno valeo nie są wcale takie rewelacyjne

Napisano

kup te z allegro w dwóch autach zakładałem i bezproblemowo działały (działają też w stilaczku ) ok.gif

Napisano

> kup te z allegro w dwóch autach zakładałem i bezproblemowo działały (działają też w stilaczku )

chce kupić te z buzerem ale na alledrogo są droższe niż z badziewnymi wyświetlaczami. może ktoś wie gdzie by nabyć po taniości takie?

Napisano

Witam, też szukam dla siebie jakiś czujników smile.gif ( też bez wyświetlacza sam sygnał dzwiękowy ) Pamiętam,że kiedyś kolega chyba drkk76 polecał jakieś z allegro czujniki ( tylko nie pamiętam jakiej firmy i jak się sprawują sciana.gif) były jego zdjęcia z 3D z montażem tego wszystkiego smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.