Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamulce w A II ,każda ma takie do bani?

Featured Replies

Napisano

Witam .

Jeżdżę co prawda tym autkiem ale jak się przesiadło z gorszego to co tu narzekać ?

Ano do puki nie zrobiłem 800 km. WV Lupo ,małe a jakie hebllllllle o jeny koguta aż milusio.

I co czym to się ma astra wielka ciężka a tu takie g....nko i jak hamuje.

Zaznaczam ,że płyn ????? nie dawno zmieniany ,kloce jak dzwony ,tarcze z 0,5 mm rantem .

Co tam można poprawić, było by fajowo. hmm.gif

Napisano

> kloce jak dzwony ,tarcze

A jakiej firmy te kloce i tarcze?

Pozdroofka

Napisano

>> Co tam można poprawić, było by fajowo.

zmienić auto zlosnik.gif W Astrze siła hamowania jest koło 2 kN a np. w focusie o podobnej masie już 3kN . I tu rzeczywiście czuć hamulce idea.gif

Napisano

> zmienić auto W Astrze siła hamowania jest koło 2 kN a np. w focusie

> o podobnej masie już 3kN . I tu rzeczywiście czuć hamulce

Ja uwzam ze hamulce sa naprawde rewelacyjne. Raz sie zapomnialem i pisalem sms-a jadac okolo 140km/h spogladalem ze w oddali jest kolumna samochodow. Ale nie myslalem ze stoii.

Gdy sie zorientowalem co sie dzieje bylem pewien ze bede musial uciekac na lewa strone aby nie wjechac w stojace BMW.

Wcisnalem pedal w podloge i bylem zdziwiony tym ze auto stanelo jak wryte.

Wiem ze zachowanie karygodne ale hamulcami bylem zaskoczony pozytywnie oczywiscie.

Napisano

> Witam .

> Jeżdżę co prawda tym autkiem ale jak się przesiadło z gorszego to co

> tu narzekać ?

> Ano do puki nie zrobiłem 800 km. WV Lupo ,małe a jakie hebllllllle o

> jeny koguta aż milusio.

> I co czym to się ma astra wielka ciężka a tu takie g....nko i jak

> hamuje.

> Zaznaczam ,że płyn ????? nie dawno zmieniany ,kloce jak dzwony

> ,tarcze z 0,5 mm rantem .

> Co tam można poprawić, było by fajowo.

Nie wiem czy każda astra II ale ta, która ja jeżdżę od czasu do czasu ma hamulce mocno nieszczególne. Jakie tarcze i klocki - nie wiem, albo oryginalne z ASO, albo jakies sensowne zamienniki (bardziej z ASO) ale samochód hamuje nienajlepiej. Od początku tak jest, samochód kupiony jako uzywany, w serwisie zrobili przeglad i wymienili tarcze i klocki z przodu. Chetnie przejechałbym sie inna astrą II benzynową aby porównac ale na razie nie mam okazji, porównuje tylko do konkurencji.

czyli jest juz nas dwóch, którzy zyczyliby sobie lepszych hamulców, jak widzę.

Napisano
  • Autor

> A jakiej firmy te kloce i tarcze?

A tego to nie wiem bo akurat te rzeczy to po niemieckie ale wyglądają na mało zużyte ,a może być różnica w hamowaniu tylko z racji na producenta tych części .

Jeśli tak to co polecacie i po ile się za to płaci?

Następna sprawa ,na mój rozum jeśli w innych autach jest inna siła hamowania w niutonach to wynika to z konstrukcji i w tej materii nic się nie wyrówna jak dajmy na to w przykładowym FOKUSIE

Napisano

> Witam .

> tu narzekać ?

> hamuje.

Kup komplet ATE albo Ferodo z tyvh twardszych i będzie hebel dobry. smile.gif

Napisano

Pewnie masz mniejsze tarcze- takie jak w silnikach benzynowych np 1.4 czy 1.6 i dlatego mowiesz ze sa slabe. Wersje z wiekszymi silnikami maja wieksze tarcze. Ja mam na przedzie 286 mm tarcze i na hamulce nie narzekam. Ty masz zapewne te 256mm. Astra G troche wazy i niestety potrzebne sa mocne hamulce. Nawet w jakies gazecie pisali ze astra ma slabe ale testowali 1.6 8V wiec nie ma co sie dziwic. Wersje OPC maja 308 mm i tam to sa dopiero brzytwy.

Napisano

>Chetnie przejechałbym sie inna astrą II benzynową aby porównac ale na razie nie mam okazji, porównuje tylko do konkurencji.

jak z tym bedzie ciezko to moze by koledzy wpisali jakie wartosci sily hamowania uzyskuja ich astry na przegladach okresowych?

Napisano

> Witam .

> tu narzekać ?

> hamuje.

popieram kolegę wesolpaw ,

w Astrach G są hamulce:

małe tarcze z przodu 256mm i bębny z tyłu,

małe tarcze z przodu 256mm i tarcze z tyłu 240mm - te już są lepsze od poprzedników ale wciąż szału nie robi,

no i tarcze z przodu 280mm a z tyłu 264mm i te są OK,

oczywiście były też lite tarcze z przodu w 1.2 i 308mm w 20LET ale to wyjątki,

ja chciałem u siebie przejść na wersję III hamulców [ z II giej] ale dałem spokój, musiałbym zmieniać piasty, zaciski, tarcze, klocki, dwa komplety felg [na 5 otworów] więc kasa by poszła za to niemała,

póki co założyłem nacinane tarcze ATE i klocki też ATE i jest lepiej ale wciąż to nie to co być powinno,

brat

Napisano

> kolego w mojej bylej G hamulce byly jak zyletki

hmm.gif ja też nie narzekam jak byłem ostatnio na przeglądzie w sierpniu siła hamowania była na poziomie 2,8 kN a poza tym jak depnę na hamulec to auto zachowuje się jak najbardziej prawidłowo tarcze 280 mm i 264 mm z tymże tył do wymiany będzie za ok. 2 mce. pzdr waytogo.gif

Napisano

ponoć astry z tarczami 280 mm miały najlepsze hamulce w klasie kompakt w swoim czasie smile.gif ja mam właśnie tarcze 280 mm i hamuje dobrze .

Napisano

> Daj z przodu zestaw 260mm

ale kolega Pawelek_S ma jak sądzę 256mm więc o sso chozzi niewiem.gif

brat

Napisano

> ale kolega Pawelek_S ma jak sądzę 256mm więc o sso chozzi

> brat

Pozostaje więc 280mm (tu minimalna felga to 15") lub 308mm (z OPC)

Napisano

Heh... Mi osobiście odpowiadają hamulce w Oplach. A właściwie siła ich wspomagania. Przesiadając się do Citroena wink.gif muszę się przyzwyczaić "muskać" hamulec, tak żeby hamował tak jak ja chcę a nie od razu uruchamiać abs. Może mam i silne nogi wink.gif, jednak naciśnięcie pedału hamulca tak, żeby uruchomił się abs nie wymaga aż tak dużej siły, a wiem, że świadomie hamuję. W cytrynie często skupiam się nad tym, jak delikatnie muszę dotykać hamulec, żeby przyhamować, co zupełnie mi nie odpowiada... Co ciekawe, droga hamowania mojej Astry (tarcze/klocki ATE, opony 215/45/17) jest zdecydowanie mniejsza niż cytryny berlingo z "żyletowatymi" hamulcami. Acha, żeby było jasne - niedawno wymieniłem tarcze/klocki. Tarcze jeszcze były oryginalne i na dobrą sprawę niewiele zużyte (po 80 tkm nie ma co się dziwić), ale latka robią swoje i w środku (wentylacja) były dość narośnięte rdzą. Teoretycznie co druga wymiana klocków = wymianie tarcz, tak więc wymieniłem komplet na ATE. Poprzednie klocki były jakieś średniej ceny i jakości, ale... zauważyłem pęknięcie okładziny jednego klocka! Mogło być nieciekawie... Po wymianie (i dotarciu, czyli po nieco ponad 200 km delikatnego hamowania) zdziwiłem się, jak duża może być różnica w hamowaniu. Ze 100 km/h na pewno kilka metrów! Wnioski? Pomyślcie sami...

Podobnie nie lubię, gdy samochód ma zbyt dużą siłę wspomagania kierownicy (typu city fiatowskie).

Napisano

> Pozostaje więc 280mm (tu minimalna felga to 15") lub 308mm (z OPC)

tak ale pozostaje kwestia problemów które opisałem wcześniej,

brat

Napisano

> Heh... Mi osobiście odpowiadają hamulce w Oplach. A właściwie siła

> ich wspomagania. Przesiadając się do Citroena muszę się

> przyzwyczaić "muskać" hamulec, tak żeby hamował tak jak ja chcę

> a nie od razu uruchamiać abs.

>

> odpowiada... Co ciekawe, droga hamowania mojej Astry

> (tarcze/klocki ATE, opony 215/45/17) jest zdecydowanie mniejsza

> niż cytryny berlingo z "żyletowatymi" hamulcami.

tutaj dotykasz istotnego problemu, myślę że kolega Pawelek_S powinien raczej zadać pytanie nie tyle o skuteczność hamulców bo ta w oplach jest na poziomie innych marek z tego samego segmentu, co o siłę jakiej należy użyć na pedał aby tę skuteczność uzyskać,

mi osobiście podobają się hamulce które mają większą siłę wspomagania niż Astra G, miałem okazję jednak jeździć nowymi Alfami Romeo np 159, Brera i tam już jest za duża siła wspomagania i rzeczywiście można przez przednią szybę wylecieć jak się wsiada pierwszy raz,

myślę że fajny kompromis osiągnęło tu BMW, czuć hamulce aby ich nie blokować, siła której należy użyć nie jest ani za mała ani za duża, a skuteczność rewelacyjna,

brat

Napisano

I trafiłeś w sedno. Skuteczność hamulców w Astrze G (pod warunkiem zastosowania dobrych klocków, a nie takich, byle tańszych, już to przerabiałem i znam różnicę...) jest naprawdę dobra, obojętnie czy z mniejszymi czy z większymi tarczami. Jeśli chodzi o siłę wspomagania, to o ile pamiętam z kadetta, astry f-g, vectry a-b, pozostaje na podobnym poziomie. Podobnie było w VW transporterze, czy tez golfie (nie najnowsze, to fakt). Nie wiem jak to jest w astrze III i vectrze C, ale nie sądzę, żeby zwiększyli znacząco stopień wspomagania - a właściwie wymaganą siłę nacisku na pedał w stosunku do siły hamowania. Tak jak wspomniałem, dla mnie jest wystarczający. I tak to właśnie należy traktować: nie te hamulce są "żyletą", których muśnięcie pedału powoduje zablokowanie, a te, które potrafią zatrzymać pojazd z jak najkrótszą drogą hamowania. A tu Astra G naprawdę nie ma czego się wstydzić. Choć przyznam uczciwie, że jeździłem samochodami z lepszymi hamulcami, o podobnym stopniu wspomagania. Droga hamowania AII od 100 km/h to około 40 - 42 m (różne źródłą). Czyli standard dla samochodów z końca lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku wink.gif. Choć jako ciekawostkę podam, że Astra III OPC ma wentylowane tarcze o średnicy 32,1 cm (przód) i 27,8 (tył), zaś droga hamowania z setki do zera nie przekracza 35,5 m. Lżejszy o 57 kg Golf GTI potrzebuje o metr więcej. Standardowa Astra III hamuje od 100 km/h do zera na drodze około 37m. Vectra C natomiast ok. 40 m. Czyli można... Pewnie Astra II OPC posiada również poprawioną charakterystykę hamowania (w stosunku do standardowej Astry).

Jeśli jednak ktoś potrzebuje samochodu, którego hamulce reagują mocnym zaciskiem klocków na tarczy hamulcowej przy byle muśnięciu pedału, to może faktycznie kupi samochód przeznaczony stricte dla kobiet cool.gif (żartuję wink.gif ).

Napisano

podjechałem dziś z ciekawości na OSKP w K-cach Lambda na Ceglanej.... stacja chyba ma z 2 lata... no i sprawdziłem sobie skuteczność hamulców wynik: 2,91kN i 2,98 kN, odp strona lewa i prawa, ręczny igła.... a tarcze tylnie się kończą i klocki mają już ok 4,5mm grubości.... ale wymiana dopiero koło sierpnia... pzdr waytogo.gif

Napisano

> podjechałem dziś z ciekawości na OSKP w K-cach Lambda na Ceglanej....

> stacja chyba ma z 2 lata... no i sprawdziłem sobie skuteczność

> hamulców wynik: 2,91kN i 2,98 kN, odp strona lewa i prawa,

> ręczny igła.... a tarcze tylnie się kończą i klocki mają już ok

> 4,5mm grubości.... ale wymiana dopiero koło sierpnia... pzdr

Z tyłu masz takie siły hamowania ??? yikes.gifyikes.gifyikes.gif

Napisano

>> sprawdziłem sobie skuteczność

>> hamulców wynik: 2,91kN i 2,98 kN, odp strona lewa i prawa,

> Z tyłu masz takie siły hamowania ???

eee przecież czytaj co napisali ;-)

brat

Napisano

> eee przecież czytaj co napisali ;-)

> brat

Znaczy co, suma czy jak ?

Napisano

> Znaczy co, suma czy jak ?

>> sprawdziłem sobie skuteczność

>> hamulców wynik: 2,91kN i 2,98 kN, odp owiednio strona lewa i prawa

Napisano

> >> hamulców wynik: 2,91kN i 2,98 kN, odp owiednio strona lewa i

> prawa

Tylko że na diadgostyce sprawdza się każde koło osobno. Więc jak ktoś mi podaje np. 2,9kN to nie wiem czy jedno koło po lewej stronie tyle ma czy cała strona... wynik dwóch kół zsumowany jest mylący. Dlatego pytałem. Zwłaszcza, że autor napisał zaraz za wynikami, że osiągnął je przy kończących się hamulcach z tyłu.

Dzięki za tłumaczenie.

P.S. Te wyniki to żadna rewelacja, licząc tak jak mój poprzednik to mi w starej F-ce z bębnami z tyłu wychodzi jakoś 3,2 i 3,3kN

Napisano

Tak naprawde to badac sie powinno jeszcze sile nacisku na pedal hamulca tak jak ktos juz chyba pisal. Ja jednak lubie jeszcze inne badanie hamulcow przy uzyciu specjalnego rejestratora( opoznieniomierz). Bada ono hamowanie w realnych warunkach- stawia sie owo uzadzenie po stronie pasazera uruchamia, ruszam i gwaltownie hamujemy. Niestety nie jest uzywane zbyt czesto na stacjach diagnostycznych choc na wyposazeniu moze byc. Na rolkach badane sa hamulce wszystkich kol ale przy nieiwelkiej predkosci i nawet ABS sie nie uaktywnia. Dodatkowo mozna jeszcze na roklach sprawdzic (czego tez sie przewaznie nie robi) badanie dzialania korektorow sily hamowania.

Napisano

> Tylko że na diadgostyce sprawdza się każde koło osobno. Więc jak ktoś

> mi podaje np. 2,9kN to nie wiem czy jedno koło po lewej stronie

> tyle ma czy cała strona... wynik dwóch kół zsumowany jest

> mylący. Dlatego pytałem. Zwłaszcza, że autor napisał zaraz za

> wynikami, że osiągnął je przy kończących się hamulcach z tyłu.

> Dzięki za tłumaczenie.

> P.S. Te wyniki to żadna rewelacja, licząc tak jak mój poprzednik to

> mi w starej F-ce z bębnami z tyłu wychodzi jakoś 3,2 i 3,3kN

wyjaśniam... dobrze przeczytałeś 2,9 kN na tylnej osi odpowiednio podałem prawą i lewą stronę, z przodu są tarcze i klocki w miarę nowe i wyszło 3,65 kN strona lewa i 3,71 kN strona prawa. gość na stacji powiedział, że to jest bardzo dobry wynik skromny.gif jak pojadę w sierpniu na przegląd to wezmę wydruk i wrzucę skana. pzdr

Napisano

> wyjaśniam... dobrze przeczytałeś 2,9 kN na tylnej osi odpowiednio

> podałem prawą i lewą stronę, z przodu są tarcze i klocki w miarę

> nowe i wyszło 3,65 kN strona lewa i 3,71 kN strona prawa. gość

> na stacji powiedział, że to jest bardzo dobry wynik jak pojadę

> w sierpniu na przegląd to wezmę wydruk i wrzucę skana. pzdr

No, dzięki za wyjaśnienie - czyli dobrze myślałem na początku.

Faktycznie siły masz zajeb.... tylko ten tył to za dużo w porównaniu z przodem. Powinno być tak że wartość siły tylnego hamulca to 50-60% przodu. Wydaje mi się że możesz mieć korektory siły hamowania do wymiany.

Napisano

> eee przecież czytaj co napisali ;-)

> brat

No i wyszło na moje. Bo czytać to trza umić grinser006.gif

Napisano
  • Autor

No właśnie o to mi chodziło ,o użycie potrzebnej siły do hamowania ,bo sama droga hamowania jest ok.A heble mam 256 tarcza wentyl ,przód i tarcza tył czyli wariant II .

Pozostaje zmiana na III ale jak wspomniał bratPIT koszty ,koszty ,koszty.

Nic innego po za wymianą na ATE nie pozostaje ???

Lubię maó siły wkładać w to co robię. zakrecony.gif

Napisano

> No, dzięki za wyjaśnienie - czyli dobrze myślałem na początku.

> Faktycznie siły masz zajeb.... tylko ten tył to za dużo w porównaniu

> z przodem. Powinno być tak że wartość siły tylnego hamulca to

> 50-60% przodu. Wydaje mi się że możesz mieć korektory siły

> hamowania do wymiany.

w tej wersji którą mam jest EBV czyli elektroniczny korektor siły hamowania i powiem szczerze że nie wnikałem aż tak bardzo jak to działa, wiem jedynie, że rozdziela optymalnie siłę hamowania na poszczególne osie. Jak tył jest mocniej obciążony daje więcej dodatkowej siły na tył (miałem w bagażniku ok. 60kg podczas pomiaru) no i poza tym pomaga kierowcy przy gwałtownym hamowaniu wazniak.gif pzdr

Napisano

U mnie siły hamowania wyglądają następująco:

Przód Lewy 2,60kN; Prawy 2,31 kN

Tył Lewy 1,66 kN ; Prawy 1,63 kN

A co najciekawsze

Postojowy Lewy 1,75kN; Prawy 1,64 kN

Całkowita siła hamulca roboczego 8,2 kN: 76%

Dodam jeszcze że uważam, że moje hamulce są bardzo dobre.

Dużo lepsze niż w ostatnim moim pojeźdźe czyli escorcie 1,6 16V 1999.

Napisano

> No właśnie o to mi chodziło ,o użycie potrzebnej siły do hamowania

> ,bo sama droga hamowania jest ok.A heble mam 256 tarcza wentyl

> ,przód i tarcza tył czyli wariant II .

> Pozostaje zmiana na III ale jak wspomniał bratPIT koszty ,koszty

> ,koszty.

> Nic innego po za wymianą na ATE nie pozostaje ???

> Lubię maó siły wkładać w to co robię.

Pozostaje - przyzwyczaić się, że trzeba naciskać z siłą porównywalną do wstania z krzesła. To naprawdę aż tak duży wysiłek?!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.