Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej w płynie chłodzącym

Featured Replies

Napisano

Witam !!

Od jakiegoś czasu ubywało mi płynu chłodzącego, nie były to jakieś straszne wartości więc sie za bardzo sie tym nie przejąłem. Wczoraj zaglądam do zbiorniczka wyrównawczego a tam na powierzchni cienka warstewka oleju. Do zbiorniczka zajrzałem na rozgrzanym i pracującym silniku, wysokość płynu w zbiorniczku wzrosła od prawidłowej wartości i do tego żeby płyn wykipiał brakowało jeszcze około 1 cm. Nie wiem czy tak powinno być, wiem że w układzie panuje pewne ciśnienie ale żeby aż tak wzrosła wysokość płynu. W oleju płynu sie nie doszukałem (nie mam majonezu na korku). Z tego co sie orientuje w tym silniku olej do płynu może dostać sie przez walniętą uszczelkę , pękniętą głowice lub przez tą nieszczęsną chłodniczke po filtrem oleju. Silnik pracuje normalnie nie dymi na biało. Zastanawiam gdzie szukać przyczyny. Kupno tej chłodniczki to wydatek jakiś 400-500 zł, wymiana uszczelki też nie bedzie tanie. Normalnie załamka crazy.gif tu kase na wesele trzeba odkładać a tu szykują sie poważne wydatki na samochód.

Napisano

Ja stawiam na uszczelkę pod głowicą. Nie koniecznie musi cię to strasznie drogo kosztować, kwestia serwisu, mechanika.

Napisano

Zobacz.... Zacytowałeś 18 linijek tekstu aby napisać od siebie jedną... A potem trzeba kasować stare, wartościowe wątki bo baza na serwerze spuchła...

Pozdroofka

Napisano

narazie możesz tak jeździć (dopóki płyn zupełnie nie zmętneje albo nie bedzie na nim grubej plamy oleju). Nic sie nie stanie. Zobaczysz jak sprawy sie rozwiną z czasem.

potem tylko jak już się wyjaśni sprawa przepłucz układ wodą (jak jestes perfekcjonistą to destylowaną) z ludwikiem dwa razy i bedzie git.

ale i tak pewnie trza bedzie wkońcu ściągnąc głowice

Napisano

> Zobacz.... Zacytowałeś 18 linijek tekstu aby napisać od siebie

> jedną...

Sorki, już naprawiłem

Napisano

> narazie możesz tak jeździć. Nic sie nie stanie. Zobaczysz jak sprawy

> sie rozwiną z czasem.

> ale i tak pewnie trza bedzie wkońcu ściągnąc głowice

nie polecam tego co pisze kolega nunu

mialem taka sytuacje jak Ty (tez 1,7 DTI 2001rok) i jezdzilem z tym jakies pare miechow, doszlo do sytuacji ze mialem tyle mazi w zbiorniku ze trzeba bylo to zrobic, niestety to nie byla chlodniczka oleju tylko uszczelke trzeba bylo robic. Poszukaj moje posty jakie mialem przejscia z ta nieszczesna uszczelka. Z tego co wiem po zdjeciu uszczelki nie ma obowiazku planowac glowicy (nawet powinno sie tego unikac w silniku Isuzu). Ja ze swojej strony moge Ci doradzic tylko tyle zebys sie zajal tym jak najszybciej bo raz ze zapycha Ci chlodnice (z kanalikow trudno usunac olej) a dwa ze mozesz doprowadzic do takich warunkow w silniku (przegrzania) ze moze pojsc na glowice i ja wygiac lub zrobic mikropekniecie i bedziesz sie uzeral jak ja to mialem.

Druga rada to po wymianie uszczelki (jesli oczywiscie wyjdzie ze to uszczelka) to koniecznie starannie przeplucz uklad, polecam plyn Prestone w zoltej butelce do czyszczenia ukladow, wyczysc ze dwa razy przynajmniej i licz sie ze jeszcze przez jakis czas bedzie wypluwalo Ci w zbiorniczku oleista mazia

Napisano
  • Autor

Przeczytałem Twoje wątki o problemach z olejem w płynie i wycieku z nagrzewnicy i jestem teraz prawie pewny ze to uszczelka pod głowicą. Kolor osadu na ściankach zbiorniczka wyrównawczego mam taki sam jak u Ciebie a u mnie dochodzi jeszcze znikanie płynu chłodniczego. Jutro jade do mechanika i umówie sie z nim na naprawe. Miałem już wcześniej do niego podjechać bo poci mi się uszczelka pod pokrywą zaworów a tak wymieni to przy okazji i jeszcze sprawdzi luzy na zaworach. Mam jeszcze pytanko dotyczące paska rozrządu, czy musze wymienić na nowy bo w tamtym roku był wymieniany, zrobiłem na nim może z 15kkm ale do wymiany uszczelki pod głowicą mechanik bedzie musiał go zdjąć ??

Edit.

Przed chwilką wróciłem z garażu. Zebrałem z powierzchni płynu chłodzącego olej i na wolnych obrotach rozgrzałem samochód aż do momentu otwarcia się termostatu. W momencie otwarcia dużego obiegu w zbiorniczku pokazał sie jeden duzy bąbel a pózniej co kilka minut kolejny ale juz mniejszy. Świadczy to o przedostawaniu sie spalin do układu chłodzenia, uszkodzeniu uszczelki lub pękniętej głowicy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.