Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gazik w moim astrolocie

Featured Replies

Napisano

Witam JAkiś czas temu zamontowany został gazik 1 gen i mam takie pytanko. Samochodzik jest leciwy bo ma juz 16 lat silnik C16NZ. Martwi mnie mikser zamontowany w tej instalacji bo czy powinno być tak, że jest zamontowany za przepustnica i np tak teoretycznie średnica przepustnicy dajmy jest z 80 mm a średnica zamontowanego miksera to z 60mm? Auto jak jest zimne to wszystko ok, a jak się silnik nagrzeje to traci moc. Ostatnio zrobiłem wyprawę w góry oj było ciężko pod górki max 60 km/h z 4 osobami.Na benzynie po instalacji tego gazu to samo nie ma mocy. Czy powodem tego problemu może być ten mikser który zwęża średnicę dolotu mieszanki ?Dodam jeszcze silnik po przekroczeniu 3000 obr/min chodzi tak jakby obroty wzrastały a moc malała.

Napisano

> Witam JAkiś czas temu zamontowany został gazik 1 gen i mam takie

> pytanko.

jak to 1 generacji?

ze śrubą na wężu i bez elektroniki?

> Samochodzik jest leciwy bo ma juz 16 lat silnik C16NZ.

> Martwi mnie mikser zamontowany w tej instalacji bo czy powinno

> być tak, że jest zamontowany za przepustnica i np tak

> teoretycznie średnica przepustnicy dajmy jest z 80 mm a średnica

> zamontowanego miksera to z 60mm?

mikser (w tych silnikach) montuje się w korpusie przepustnicy, między jej dwiema częściami

wczoraj wrzucałem fotki mojej przepustnicy - zerknij: klik

na 6 fotce widać ile mikser ogranicza dolot

ale z tymi 60mm to przesadziłeś zlosnik.gif

> Auto jak jest zimne to wszystko

> ok, a jak się silnik nagrzeje to traci moc. Ostatnio zrobiłem

> wyprawę w góry oj było ciężko pod górki max 60 km/h z 4

> osobami.Na benzynie po instalacji tego gazu to samo nie ma mocy.

> Czy powodem tego problemu może być ten mikser który zwęża

> średnicę dolotu mieszanki ?

każdy mikser tego typu ogranicza dolot

u mnie jest mikser ok. 38mm z tego co pamiętam

> Dodam jeszcze silnik po przekroczeniu

> 3000 obr/min chodzi tak jakby obroty wzrastały a moc malała.

sprzęgło się ślizga? cfaniaczek.gif

Napisano

>Dodam jeszcze silnik po przekroczeniu

Stawiam tak jak azja na sprzęgło, może to nie twój mixer a twoje sprzęgło jest problemem. A kołami dasz radę zakręcić, czy efekt jest taki że silnik na obrotach a pisku zero?

Napisano
  • Autor

Zamielić dam radę beż problemu. Co do pytania 1 gen tak bez elektroniki ze śrubą. Te mm to tak na ok napisałem teoretycznie.Co do fotek mam tak samo właśnie. Nie wiem muszę jechać na warsztat jaki niech sprawdzą ciśnienie na cylindrach jaki jest tego koszt ? Bo astrolot tak to śmiga ok jechałem 150 km/h i można było więcej ale drogi polskie i w końcu są inni uczestnicy ruchu. Może ktoś wytłumaczy tą sprawę nagrzania ?Silnik jak jest nienagrzany normalna temp otoczenia to chodzi miodzio a jak już sie nagrzeje do normalnej temp pracy to chodzi mułowato .

Napisano

jeżeli objawy są i na gazie, i na benzynie, to z instalacją bym tego nie łączył

z innej mańki: jak wygląda u Ciebie dolot powietrza do obudowy filtra?

Napisano

> Dodam jeszcze silnik po przekroczeniu

Więc nie kombinuj tylko sprawdź/ wymień filtr gazu, bo to typowy objaw skromny.gif

edit: i sprawdź wydech

Napisano
  • Autor

Zapomniałem dodać jeszcze może to w czymś pomoże. Jadąc np 70 na 4 biegu ze stała prędkością jadę sobie jadę i bach szarpnie jadę i znowu bach szarpnie . Silnik nie gaśnie tylko tak szarpie jak jadę ze stałą prędkością jak dodam więcej gazu by się rozpędzić to przestaje. Czasami tez dziwne, ale prawdziwe gdy się rozpędzę i chcę dojechać na sprzęgle choćby do skrzyżowania potrafi zgasnąć i co dziwne puszczam sprzęgło na biegu i odpala.

Napisano

> Zapomniałem dodać jeszcze może to w czymś pomoże. Jadąc np 70 na 4

> biegu ze stała prędkością jadę sobie jadę i bach szarpnie jadę i

> znowu bach szarpnie . Silnik nie gaśnie tylko tak szarpie jak

> jadę ze stałą prędkością jak dodam więcej gazu by się rozpędzić

> to przestaje. Czasami tez dziwne, ale prawdziwe gdy się rozpędzę

> i chcę dojechać na sprzęgle choćby do skrzyżowania potrafi

> zgasnąć i co dziwne puszczam sprzęgło na biegu i odpala.

Szarpanie może być z powodu świec lub kabli WN . Może też być wina zbyt ubogiej mieszanki co także daje efekt zmulenia. Może czas na regulację LPG? Nietsty 1-generacje trzeba przynajmniej 2 razy do roku pokręcić. Jeżeli jest sonda w tym silniku to aż prosi się założenie elektroniki i zrobienie z tego II generacji.

Jeżeli słabnie nagrzany to winny może być dolot o ile jest zmieniony tak, że bierze gorące powietrze spod maski.

Napisano
  • Autor

No więc sonda jest. Co do ubogiej mieszanki nie wiem jaka jest bo to w koncu 1 gen i pali mi 10l/100km tak go ustawiłem. W dolocie nic nie było zmieniane standardowy fabryczny. Jeszcze może ten wydech zobaczę bo z własnego doświadczenia wiem, że tłumiki polskiej produkcji są tak robione iż po krótkim czasie rdzewieją rury z tą siatka w środku i ta wata szklana czy co to tam jest zbija się.A jaki jest koszt przerobienia do II gen i czy mogę wykonać to sam ? Lutownicą umię siię posługiwać .

Napisano

> A jaki jest koszt przerobienia do II gen i czy mogę

> wykonać to sam ? Lutownicą umię siię posługiwać .

150-200zł komplet elektroniki

można to zrobić samemu, ale czy sobie poradzisz - nie wiem

Napisano
  • Autor

Damy radę. Zamontowałem centralkę na pilota i wymyśliłem automatyczny wył świateł to i z tym dam radę. Jaki sterownik polecacie Panowie ?

Napisano

> Damy radę. Zamontowałem centralkę na pilota i wymyśliłem automatyczny

> wył świateł to i z tym dam radę. Jaki sterownik polecacie

> Panowie ?

standardowo - Bingo-M ok.gif

Napisano

> wymyśliłem automatyczny wył świateł

Pochwal się food.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Lelek nie ma się co chwalić .Przewijało się tyle wątków na forum. Zrobiłem podobny jak ten co gdzieś widziałem na 3 przekaźnikach tyle, że ja zrobiłem na 2 i działa już z rok i wsio. Udogodnienie dobre z tym włącznikiem bo nie muszę pamiętać o światłach czy zgasiłem .

Napisano

> Lelek nie ma się co chwalić .Przewijało się tyle wątków na forum.

> Zrobiłem podobny jak ten co gdzieś widziałem na 3 przekaźnikach

> tyle, że ja zrobiłem na 2 i działa już z rok i wsio.

Przez dwa miesiące, na przełomie roku 2006 i 2007 trwałą batalia o skonstruowanie automatu, który byłby najprostrzy w konstrukcji a zarazem niezawodny i najlepiej dostosowany do różnych typów instalacji w Astrach. Powstało wspólne "dziecko" tego forum w postaci automatu tranzystorowo-przekaźnikowego lub czysto przekaźnikowego. Brałem w tym udzial więc nie dziw się, że jestem bardzo zainteresowany tym jak zrobiłeś to na dwóch przekaźnikach. Podejrzewam, że musiałeś z czegoś zrezygnować wink.gif Dlatego nie marudź wink.gif tylko zapodawaj schemat albo przynajmniej opis na jakiej zasadzie działa (przede wszystkim co go załącza - napięcie czy kontrolka oleju)

> Udogodnienie dobre z tym włącznikiem bo nie muszę pamiętać o

> światłach czy zgasiłem .

Nooo... Po to właśnie on jest wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Więc nie kombinuj tylko sprawdź/ wymień filtr gazu, bo to typowy

> objaw

> edit: i sprawdź wydech

Jeśli świeżo zakładana instalacja to raczej nie ma co sprawdzać filtra lpg. Za to sprawdzenie wydechu - i owszem. Tylko ja osobiście stawiałbym na katalizator. Już nie pierwszy (na szczęście nie u mnie) taki przypadek, właśnie z takimi objawami gdzie sprawcą był padnięty katalizator... Wymontować (wstawić rurkę na czas prób), jeśli się potwierdzi to wstawić nowy lub strumienicę (stary sprzedać wink.gif )

Napisano
  • Autor

A mam jeszcze jedno pytanie. Czy jakbym wywalił ten mikser i wywiercił dzióre w dolnej części kolektora ssącego tam jest taka płaska podstawa i do niej podłaczył przewód gazu? Chyba nie ma żadnych zaworów zwrotnych w tym mikserze ani nic?

Napisano

> Czy jakbym wywalił ten mikser i wywiercił dzióre w dolnej części kolektora

> ssącego tam jest taka płaska podstawa i do niej podłaczył przewód gazu?

zapomnij lepiej w ogóle, że miałeś taki pomysł smile.gif

Napisano

> A mam jeszcze jedno pytanie. Czy jakbym wywalił ten mikser i

> wywiercił dzióre w dolnej części kolektora ssącego tam jest taka

> płaska podstawa i do niej podłaczył przewód gazu? Chyba nie ma

> żadnych zaworów zwrotnych w tym mikserze ani nic?

Nie zafunguje wink.gif. Po to jest mikser żeby przez zwężenie światła przelotu wytworzyć odpowiednie podcisnienie które ci będzie ten gaz z reduktora wyciągało. Bez tego będzie raczej kicha. Oczywiście gdyby sie strasznie uprzeć to może się okazać, że opory dolotu z filtrtem mogą dać już pewne podciśnienie które przy mocno rozkręconym reduktorze wystarczy. Byli tacy co robili taką rzeźbę , m.in zmieniało się tez sprzeżynę w reduktoirze i jakoś działało. Ale na pewno wtedy praca może być mocno niestabilna i czuła na wszelkie zmiany.

Napisano
  • Autor

Witam ponownie. Zrobiłem pomiary przelotu swojego miksera i ma on 31 mm a Pan Azja pisał coś o 38mm więc co u mnie jest za mały czy jak ?

Napisano

> Witam ponownie. Zrobiłem pomiary przelotu swojego miksera i ma on 31

> mm a Pan Azja pisał coś o 38mm więc co u mnie jest za mały czy

> jak ?

nie jestem żaden Pan hehe.gif

pisałem "na oko" może faktycznie ma 34, może 36mm

średnica miksera w uproszczeniu zależy od mocy silnika, masz inny silnik, będzie inny mikser

ale 31 to dość mało, strasznie zwęża dolot...

Napisano

> pisałem "na oko" może faktycznie ma 34, może 36mm

Panie azja, jeżeli również na oko Pan podał średnicę rurki z oslony kolektora wydechowego, to jutro.... wpysk.gif

grinser006.gifhahaha.gif

A swojkę drogą to qpa, bo zapomniałem tej rurki zabrać od zielika hahaha.gif

Pozdroofka

Napisano

> Panie azja, jeżeli również na oko Pan podał średnicę rurki z oslony

> kolektora wydechowego, to jutro....

e-e, zlazłem na dół i mierzyłem przeca nono.gif

zmierz u siebie i zaraz będziesz wiedział zlosnik.gif

> A swojkę drogą to qpa, bo zapomniałem tej rurki zabrać od zielika

dobrze chociaż, że reszty nie zapomniałeś winner.gif

Napisano

> zmierz u siebie i zaraz będziesz wiedział

sciana.gif O tym nie pomyslałem sciana.gifgrinser006.gifhahaha.gif

> dobrze chociaż, że reszty nie zapomniałeś

Zapakowałem do baga żnika zaraz po przyjeździe smile.gif

Pozdroofka

Napisano
hmm.gif Trzeba się dowiedzieć jaka jest średnica dedykowana miksera do tego silnika. Ja nie wiem , spytaj któregoś z gazowników montujących LPG np. sztywny13 lub rgarb1 obaj udzielają się na autokąciku GNU.
Napisano
  • Autor

Witam ponownie Mam jeszcze jedno pytanie . Czy odpowiednie jest zamontowanie zasilania całej centralki od gazu na cewce WN bo tak mam zamontowany gaz do tego. Patrząc na cewke od góry to przewody napięciowe są tam podpiete pod te górne styki. Może to mieć jakis wpływ na gazior i na pracę świec?

Napisano

> Witam ponownie Mam jeszcze jedno pytanie . Czy odpowiednie jest

> zamontowanie zasilania całej centralki od gazu na cewce WN bo

> tak mam zamontowany gaz do tego. Patrząc na cewke od góry to

> przewody napięciowe są tam podpiete pod te górne styki. Może to

> mieć jakis wpływ na gazior i na pracę świec?

Nie jest to chyba najszczęśliwsze rozwiązanie ze wzgl na możliwośc zakłóceń od WN. Ale może nic się nie będzie działo. hmm.gif

Napisano
  • Autor

Właśnie też się tak nad tym zastanawiam . Może na sam gaz to to nie wpływa, ale na iskrę i takie tam.

Napisano

> Właśnie też się tak nad tym zastanawiam . Może na sam gaz to to nie

> wpływa, ale na iskrę i takie tam.

Na iskrę nie wpływa. Raczej na elektronikę LPG.

Napisano

Cewka jest raczej blisko akumulatora. Może by tak bezpośrednio z niego hmm.gifwink.gif.

Napisano

> Cewka jest raczej blisko akumulatora. Może by tak bezpośrednio z

> niego .

Z reguły sa dwa zasilania. Jedno na stałe i to można pociagnąć z aku ale drugie jest po stacyjce.

Napisano
  • Autor

Jednak pojadę do swojego gaziarza. Samochod zaczął mi strasznie szarpać .Jadę na około 3 tyś obrotów a on ma takie zrywy jakby nie wiem wypadały zapłony na poszczególnych cylindrach. Wcześniej działo się to na wolniejszych obrotach z zakresu 1,5 tys 2 a teraz i na 3

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.