Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poziom oleju w wspomaganiu jak sprawdzic?Astra G

Featured Replies

Napisano

pewnie juz byl temat ale szukajaka mi cos pisze ze w tej chwili niemoge skorzystac

no i jak to zrobic? wyciagalem dzisiaj miarke na zgaszonym silniku czyli najpierw korek odkrecilem potem sitko wyciagnalem i na koncu sitka jest miarka.....i sucha....???? ile powinno byc oleju no i czy sprawdza sie na zapalonym czy na zgaszonym silniku bo w polo na zapalonym podobno, no i czym dolac jesli beda braki?? Moze jakis olej jest dostepny na stacjach paliwowych bo jutro niedziela a w trase musze dawac a niechce pompy rozwalic. Czytalem o jakims dextronie?? jakie oleje polecacie? Takie ogolnodostepne

Z Gory dzieki

Napisano

> pewnie juz byl temat ale szukajaka mi cos pisze ze w tej chwili

> niemoge skorzystac

> no i jak to zrobic? wyciagalem dzisiaj miarke na zgaszonym silniku

> czyli najpierw korek odkrecilem potem sitko wyciagnalem i na

> koncu sitka jest miarka.....i sucha....???? ile powinno byc

> oleju no i czy sprawdza sie na zapalonym czy na zgaszonym

> silniku bo w polo na zapalonym podobno, no i czym dolac jesli

> beda braki?? Moze jakis olej jest dostepny na stacjach

> paliwowych bo jutro niedziela a w trase musze dawac a niechce

> pompy rozwalic. Czytalem o jakims dextronie?? jakie oleje

> polecacie? Takie ogolnodostepne

> Z Gory dzieki

ma byś do znaku na tej miarce co wyjeles ją. sprawdza sie na zgaszonym silniku. jak chcesz dolewac to tylko dextron zielony. moze jeszcze sie ktoś odezwie i powie dokładniej. pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

ej koledzy to ten dextron zielony czy czerwony no i czy II czy III, a moze mobil 220???? POMOCY bo chce to jeszcze pilnie zrobic dzisiaj

Napisano

Do A I dolewałem dextron czerwony 21zł grinser006.gif

-----------

Astra F 12.94r

1,6 16V ,ecotec

176kkm ,HB

Napisano
  • Autor

no jo ale czy w AII czasem innego sie nieleje kurka...musze to zrobic do jutra bo czasem zajezdze wspomaganie passed_out.gif

ok kupilem stp taki niby plyn uszczelniacz do pompy wspomagania mieszalny z wszystkimi plynmi i zgodny z plynami GM wiec chyba dobrz????

zalalm niewiele bo weszlo moze niecale 100ml ale na miarce pojawil juz sie stan max.... wiec albo niesciekl dobrze i miarka moczyla sie w tym albo tylko tyle brakowalo, a wspomaganie nadal piszczy przy skrecaniu, a przy skrecie na maxa przygasaja swiatla ale slyszalem ze to norma, wiec gdzie szukac przyczyny??

Napisano

U mojego Syna w audicy piszczało do chwili aż nie wymienił całego płynu. To lekarstwo "zapodali starzy mechnicy" spróbuj koszt niewielki, a może pomóc u niego pomogło. Pozdro

• 2 lata później...
Napisano

Właśnie, czy ktoś wie gdzie na zbiorniku od pompy TRW2 są znaczniki poziomu min i max? Bo od góry nie widzę. Od dołu patrząc też nie znalazłem. Przez otwór do wlewania trudno coś zobaczyć.

Jak sprawdzić poziom w TRW2.

A w mojej astrze jest to obecnie ważna kwestia, bo z prawej strony

maglownicy zza harmonijki niemały przeciek.

Ponieważ nie dam rady w najbliższych 4 tygodniach wymienić maglownicę, muszę szczególnie uważać na poziom płynu wspomagania.

No i takich znaczników nie znalazłem. Jedynie miernik od spodu nakrętki ma trzy odcinki o różnych średnicach. Ale gdzie min a gdzie max też nie ma tam informacji. Trudno się dziwić, na tak cienkim pręciku trudno w ogóle jakiś tekst wyprodukować.

Sam pręcik pod korkiem ma długość max chyba że 4 centymetry.

Zbiorniki TRW2 nie mają długiej szyjki pod korkiem.

Najpierw ścianki zbiornika są stożkowate, potem przechodzą w walec.

No i oglądając zbiornik z zewnątrz od góry tuż pod punktem zagięcia

stożek w walec kolor zbiornika robi się z jasnego ciemny.

Czy to jest aktualny poziom płynu? Czy ta zmiana koloru ścianek

zbiornika wynika z czegoś innego?

Napisano

> Właśnie, czy ktoś wie gdzie na zbiorniku od pompy TRW2 są znaczniki poziomu min i max?

Zobacz w Etzoldzie, tam były poglądowe rysunki - też miałem tą zagwozdkę kiedyś

> No i oglądając zbiornik z zewnątrz od góry tuż pod punktem zagięcia

> stożek w walec kolor zbiornika robi się z jasnego ciemny.

> Czy to jest aktualny poziom płynu? Czy ta zmiana koloru ścianek

> zbiornika wynika z czegoś innego?

To będzie poziom, ale weź sobie latarkę i przystaw do zbiornika zapaloną, wtedy elegancko widać poziom

Napisano

> Zobacz w Etzoldzie, tam były poglądowe rysunki - też miałem tą zagwozdkę kiedyś

W książce mam rysunki dla dwóch typów zbiorników.

Żaden z nich nie odpowiada temu z tej astry.

Z tego co widziałem na rysunkach tu i tam, między min od max są oddalone od siebie maksymalnie na 1cm. Tzn. że poniżej min można bardzo szybko zejść. Co mnie niepokoi, bo ręczne nadzorowanie jest trudniejsze.

Napisano

> W książce mam rysunki dla dwóch typów zbiorników.

> Żaden z nich nie odpowiada temu z tej astry.

> Z tego co widziałem na rysunkach tu i tam, między min od max są oddalone od siebie maksymalnie na

> 1cm. Tzn. że poniżej min można bardzo szybko zejść. Co mnie niepokoi, bo ręczne nadzorowanie

> jest trudniejsze.

Jeżeli nie masz wycieku nigdzie to poziom powinien być w miarę stabilny, tzn. bardzo szybko nie zejdziesz po niżej min.

Płyn przekładniowy aż tak szybko się nie zużywa

Napisano

Problem tylko w tym, że wyciek jest.

Moim niefachowym okiem średnio intensywny lub duży.

Na załączonej fotce spróbowałem to udokumentować.

284513336-IMG_6935A.jpg

Jakoś nie mogę na ściankach zbiornika znaleźć tych znaczników, min i max. A w związku z tym nie wiem jak daleko mam do minimalnego

dozwolonego poziomu. Ktoś potrafi powiedzieć, czy w TRW2 podobnie

jak w TRW1 minimalny dozwolony poziom leży na linii gdzie zbiornik

robi się ze stożkowatego walcowy?

Pręcik pod korkiem sięga na ok. 4 centymetry w dół od korka. Jeśli dolna krawędź miałaby być minimalną granicą dozwolonego poziomu, to muszę powiedzieć, układ jest bardzo czuły. Również jeśli założyć że linia załamania ścianek zbiornika ze stożkowatego w walcowy jest punktem minimalnym dozwolonym (tak to pokazują niektóre książki do Astry G dla TRW1), układ jest mało tolerancyjny dla ubytków płynu. Bo powierzchownie patrząc od tych dwóch punktów miejsca łączenia zbiornika z pompą jest dobre 80% pojemności pojemnika.

Na rysunkach dla TRW1 min i max są oddalone od siebie na ok. 1 centymetr. Nie jest to wcale dużo.

Czy w TRW2 po odkręceniu korka sitko też jest do wyciągnięcia?

Bo po odkręceniu korka ukazuje się dużo plastiku i mały otworek,

właśnie wielkości pręcika pod korkiem. Trudno przez wlew opatrzeć

jak wysoki jest poziom płynu.

post-135120-14352510903229_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.