Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak z tą temperaturą

Featured Replies

Napisano

Jaka powinna byc normalna temp silnika. Ja miałem teraz zwykle w granicach niebieskiego pola wskazówke ale ubywało mi płynu wiec dolałem kilka razy wody (w sumie moze ze 2 litry wody) do płynu w chłodnicy. Ale zeby nie ubywało to dzis dosypałem uszczelniacza do wody. No i teraz jak jechałem ok 10 km max 90km/h to temperatura zanim dojechałem wzrosła na blisko 90 stopni. Czy to normalne czy cos sie zwaliło przez ten uszczelniacz?

Napisano

> Jaka powinna byc normalna temp silnika.

A jaki masz wskaźnik? 100 czy 110?

> Ja miałem teraz zwykle w granicach niebieskiego pola wskazówke

Bo masz uszkodzony (ciągle otwarty termostat)

> ale ubywało mi płynu wiec dolałem kilka razy wody (w sumie moze ze 2 litry wody) do płynu

> w chłodnicy. Ale zeby nie ubywało to dzis dosypałem

> uszczelniacza do wody.

claps.gif Trzeba było zlokalizować wyciek a nie robić sobie krzywdę.

> No i teraz jak jechałem ok 10 km max

> 90km/h to temperatura zanim dojechałem wzrosła na blisko 90

> stopni. Czy to normalne czy cos sie zwaliło przez ten

> uszczelniacz?

Kolejny argument na to, żeby nie dosypywać/dolewć niczego do plynu. Chyba dam sobie ten wątek do ulubionych coby wklajać link jak ktoś tylko bąknie o uszczelniaczach...

Pozdroofka

Napisano

> A jak imasz wskaźnik? 100 czy 110?

ooo hmm.gif

po lekturze forum myślałem że najważniejsze jest czerwone i niebieskie

pole zlosnik.gif i ew. środkowa kreska wink.gif

Napisano

> Ok to wymienie termostat i co jeszcze zrobić??

Szukać nieszczelności. Ten ubytek 2 litry to na jakiem dystansie przejechanym Ci się zdarzył?

Nie kopci parą wodną z wydechu? Węze nie są twarde? Płyn nie zmienił koloru? (chociaż teraz jak masz wodęto trudno zauważyć wink.gif )

Jak znajdziesz nieszczelność jak najszybciej wymień plyn. dobrze by było jakbyć przed zalaniem nowego dokładnie, kilka razy przepłukał układ.

Pozdroofka

Napisano

> po lekturze forum myślałem że najważniejsze jest czerwone i

> niebieskie

> pole i ew. środkowa kreska

Mało czytałeś wink.gif

Poza tym między niebieskim a czerwonym polem są trzy kreski, o którą Ci chodzi? wink.gif No i liczby, które są napisane na wskaźnikach niekoniecznie oznaczają to co przedstawiają wink.gif Czytałeś ten wątek: KLIK ?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Dokładnie nie wiem ale napewno dużo. Jakies 3-4tys km

Zrobie jak mówisz. Poszukam miejsca wycieku i wymienię płyn. Mam nadzieje ze nie zepsułęm nic tym proszkiem. Polecali mi znajomi mechanicy więc to ich opier... jak sie cos popsuło. Dzięki i pozdrawiam

Napisano

> Mało czytałeś

nooo na pewno, człowiek uczy się całe życie wink.gif

> Poza tym między niebieskim a czerwonym polem są trzy kreski, o > którą

> Ci chodzi?

no przeca napisałem że o środkową wink.gif

> No i liczby, które są napisane na wskaźnikach

> niekoniecznie oznaczają to co przedstawiają

dlatego wyżej zapytałem Cię tak a nie inaczej wink.gif

> Czytałeś ten wątek:

> KLIK ?

po lekturze właśnie tego coś mnie tknęło biglaugh.gif

Napisano

> Dokładnie nie wiem ale napewno dużo. Jakies 3-4tys km

To nie jest dużo. W zasadzie nie ma potrzeby dolewania płynu, bo między wymianami (co 2 - 3 lata), nie ma prawa ubyć jakiejś znaczącej ilości.

> Poszukam miejsca wycieku

Czasem wyciek jest niewielki i nie widać mokrych plam pod autem czy na silniku - plyn zdąży wyparować. Szukaj krystalicznych nalotów na węzach, zwłącza w miejscach łaczenia węży, przy opaskach, na chłodnicy, itp.

> Mam

> nadzieje ze nie zepsułęm nic tym proszkiem.

Coś się przytkało i płyn ma utrudniony przepływ do i przez chłodnicę, to pewne. Możliwe, że zalepiło pompę i nie daje rady ganiać płynu do chłodnicy.

> Polecali mi znajomi mechanicy

Trza było zapytać na forum... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> nooo na pewno, człowiek uczy się całe życie

> no przeca napisałem że o środkową

> dlatego wyżej zapytałem Cię tak a nie inaczej

> po lekturze właśnie tego coś mnie tknęło

Czekaj, bo nie zrozumiałem przesłania Twojej poprzedniej wypowiedzi zlosnik.gif Myślałem, że chodzi Ci o to, że nie ma znaczenia czy ma się wskaźnik 100 czy 110* smile.gif

Teraz wszystko jasne: masz rację: ważne jest aby wskazówka była między niebieskim a czerwonym, a najlepiej w okolicach środkowej kreski, bo te wskaźniki mozna o kant d... potłuc smile.gif

Pozdroofka

Napisano

a ja zapyatm na szybko w tym temacie, bo tematyka zbliżona....

otóż zadzwoniła mi niedawno żonka, że przy przejeżdżaniu przez krawężnik uderzyła w niego przodem, ale nic się nie stało z wyjatkiem takim, że silnik zaczął się mocno grzać... wg jej słów wskazówka cały czas utrzymywała się bardzo wysoko, w okolicach 100 stC (przy jeździe ok. 80km/h) dlatego cały czas miała nawiew na kabinę odkręcony na max ciepło, zeby silnika nie zagotować...

na parkingu stwierdzono:

- brak wycieków płynu

- prawidłowa ilość płynu

- żadnych anomalii pod maską (no, przynajmniej wg niej i "kolegi z pracy")

macie jakieś sugestie co się mogło stać?

bo ja w tej chwili nie potrafię powiązać jednego z drugim..

jadę zaraz do chaty po kluczyki (bo ona na II zmianie) i nawet nie wiem co ze sobą zabrać... bo płyn i bańkę wody zabiorę napewno...

jeśli to ma znaczenie, to auto miało dzwona w lutym, chłodnica była uszkodzona, ale bez rozszczelnienia (ułamał się uchwyt i został zaspawany/sklejony)

Napisano

Sprawdź najpierw czy wiatrak się włącza i co wtedy pokazuje wskaźnik temperatury (istnieje pewne prawdopodobieństwo, że wskaźnik w jakiś sposób zwariował)

Jeżeli wskaźnik pokazuje tę samą temperaturę włączenia wiatraka jak zwykle - może być tak, że od uderzenia oderwał się kawałek jakiegoś osadu w chłodnicy i przyblokował ją.

Pozdroofka

Napisano

no więc wygląda na to, że wszystko jest w porządku ok.gif

albo tak było cały czas, ale sumienie ruszone otartym zderzakiem zaczeło wyolbrzymiać niedostrzegane dotychczas wskazania 270751858-jezyk.gif

albo faktycznie coś się przywiesiło, a po ostygnięciu wróciło do normy... jeżeli się powtórzy, to wtedy zacznę się martwić

procedura obejmowała obserwację aż do uruchomienia wentylatora i:

- włączenie wentylatora nastąpiło w momencie, gdy wskazówka doszła do 100stC (zegary mam wyskalowane ||| 90 | 100 ||| )

- wyłączenie gdy wskazówka pokazała kreseczkę pomiędzy 90 a 100

i z tego co pamiętam tak ma być i tej wersji się trzymam wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.