Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akumulator "bezobsługowy"

Featured Replies

Napisano

Witajcie!

Otóż chcę/muszę naładować swój akumulator "bezobsługowy" (zakupiony prawie 4 lata temu), a będę to robił pierwszy raz (w życiu). Dzisiaj pożyczyłem od znajomego prostownik, wyciągnąłem akumulator i przyniosłem do domu.

Znajomy poinstruował mnie, żebym odkręcił korki odpowietrzające.

Niestety w tym wynalazku, czegoś takiego nie widzę:

zdjecie029.jpg

Oderwałem naklejkę i też nic.

W oczy rzuciło mi się natomiast to

zdjecie030.jpg

Wygląda na to, że trzeba zdjąć ten "panel".

Niestety łatwo jest powiedzieć, a trudno zrobić.

Bo wkładając śrubokręt/nożyk w szczeliny i podważając tylko się plastik wgniata/odgina.

Natomiast w tej (okrągłej dziurce nic nie widać).

Także nie mam pomysłu jaki śrubokręt zastosować.

Ponieważ te, które mam na nic mi się zdają.

Pozdrawiam.

Napisano

A ja się zastanawiam, że czy udałoby się wstawić większe foty... Bo 1280 x 1024 pikseli jeszcze się mieszczą na mojej 19-stce, aczkolwiek z trudem... grinser006.gif

Mógłbyś zmmniejszyć? wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Mógłbyś zmmniejszyć?

A ja myślałem, że zapodasz ten link: >>KLIK<< grinser006.gif

Napisano

> A ja się zastanawiam, że czy udałoby się wstawić większe foty... Bo

> 1280 x 1024 pikseli jeszcze się mieszczą na mojej 19-stce,

> aczkolwiek z trudem...

> Mógłbyś zmmniejszyć?

> Pozdroofka

na mojej 22" panoramie w sam raz rotfl.gifofftopic.gif już nie spamuje zlosnik.gif

Napisano

> A ja myślałem, że zapodasz ten link: >>KLIK

A nieeee... Tam jest:

> W tym wątku umieszczamy zapytania o akumulatory, chwalimy się swoimi oraz dyskutujemy na temat wyższości jednych nad drugimi.

Tu zapytanie jest o częściową destrukcję akumulatora na własne życzenie smile.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Quote:

Tu zapytanie jest o częściową destrukcję akumulatora na własne życzenie

Raczej zapytanie, czy ktoś ma jakiś pomysł jak się dostać do korków?

Pozdrawiam.

Napisano

Ten akumulator jest bezobsługowy, czyli nie potrzebuje dolewania i sprawdzania stanu elektrolitu i dlatego dostęp do korków jest wręc niemożliwy.

Podłączaj prostownik i ładuj go. Jeżeli po naładowaniu dalej kicha to masz wydatek wink.gif

Czas ładowania rozładowanego akumulatora tak mniej więcej wylicza się dzieląc pojemność twojego akumulatora przez prąd jakim zamierzasz ładować go. Czyli jeśli akumulator to 55Ah a prąd ładowania 5A to 55Ah / 5A = 11h itd. Ale pamiętaj że prąd ładowania na początku jest wyższy a pod koniec niższy więc do wyniku nie zaszkodzi dodać od tak od siebie godzinkę więcej.

Pozdrawiam

Napisano

a czy ten akumulator nie należy ładować prostownikiem/ładowarka ze stabilizacja napiecia tak jak np. Centrę Futura + ??

Napisano

> a czy ten akumulator nie należy ładować prostownikiem/ładowarka ze

> stabilizacja napiecia tak jak np. Centrę Futura + ??

Jeśli ten akumulator jest suchy (czyli nie ma zwykłego elektrolitu) to na pewno nie ładuje się go zwykłym prostownikiem, ale jeśli jest elektrolitowy ale tylko bezobsługowy to nie ma to znaczenia.

Ale z tych fotek to można dowiedzieć się tylko marki nic więcej.

Napisano

> Ale z tych fotek to można dowiedzieć się tylko marki nic więcej.

dlatego zadałem własnie to pytanie, bo mowicie koledze aby ładował ale nie mowicie nic o prostowniku( a jak komus co niezbyt wie cos akumulatorach powiecie zeby ładował to wezmie zwykly prostownik i zacznie ładowac akumulator ktory nalezy np. ładowac ze stabilizacja [V]), chciałem w ten sposob zwrocic uwage ze bezobsługowce ładuje sie na 2 sposoby, w zaleznosci na podzial jaki kolega podał. wink.gif

Napisano

Podłącz prostownik i zmierz napięcie podczas ładowania. Dla całkowitego bezpieczeństwa trzeba uniemożliwić podanie napięcia wyższego niż normalnie daje alternator. Czyli powiedzmy te 14.4V.

Jeśli masz prostownik bez regulacji to możesz szybko zrobić takową podłączając szeregowo z ładowanym akumulatorem żarówkę np: od świateł. Napięcie nie może być też zbyt niskie bo wydłuży to czas ładowania. I co jakiś czas trzeba sprawdzić napięcie (i prąd ładowania jeśli jest taka możliwość).

Napisano
  • Autor

Mój akumulator to 43 Ah, prostwnik (pożyczony) 4A (bez możliwości regulacji).

Tak jak mówisz podpiąłem kabelki pod zaciski (podłączone do akumulatora) i do tego żarówkę od podświetlania tablicy rejestracyjnej (sprawdzałem świeci). Ładowanie zacznę o 22:00.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.