Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Astra F] Linka sprzęgła - samoodkręcanie

Featured Replies

Napisano

Witam,

Temat troche głupi ale po wymianie linki sprzęgła i wyregulowaniu z godnie z zasadami. Założeniu blaszki zabezpieczająca itd.

Z czasem(ok 200km) linka jakby kręciła sie wokół własnej osi powodując wykręcanie jej z nakrętki przy wysprzegliku(tej plastikowej). Pedał idzie w dól i sprzęgło już nie wysprzeglą..

Miał ktoś podobny problem. Rozwiązaniem było by dodatkowa nakrętka tylko ze tam je chyba gwint M7 lub coś podobnego bo m6 za małe m8 za duże...

Wszelka pomoc mile widziana

Napisano

Zobacz na obrazek, który 3 godziny temu wstawił azja. Jesteś pewny, że masz wszystkie elementy na lince?

280942987-reg_sprzeglo.JPG

> Założeniu blaszki zabezpieczająca

U mnie ta blaszka, mówiąc delikatnie lata sobie jak chce ale nic się nie odkręca. A tak przy okazji - w którym miejscu powinna być ta blaszka? zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Zobacz na obrazek, który 3 godziny temu wstawił azja. Jesteś pewny,

> że masz wszystkie elementy na lince?

> U mnie ta blaszka, mówiąc delikatnie lata sobie jak chce ale nic się

> nie odkręca. A tak przy okazji - w którym miejscu powinna być ta

> blaszka?

> Pozdroofka

Widziałem już to kilka razy..

mam wszytskie elem.... a linka sie odkręca (ze stara nie było problemu...)

Odkręca sie tak ze po jakim czasie ta blaszka jest jakiś 1cm od tego wysprzeglika..(ramienia)

Napisano

> a linka sie odkręca (ze stara nie było problemu...)

a linkę masz współzwitą czy przeciwzwitą? hehe.gif

a na poważnie oryginał czy "no name" hmm.gif

Napisano
  • Autor

> a linkę masz współzwitą czy przeciwzwitą?

> a na poważnie oryginał czy "no name"

linka no name...

Napisano
  • Autor

> czyżby tu był pies pogrzebany

była prośba o pomysł na rozwiązanie problemu a nie diagnozę....

Napisano

> Miał ktoś podobny problem. Rozwiązaniem było by dodatkowa nakrętka

> tylko ze tam je chyba gwint M7 lub coś podobnego bo m6 za małe

> m8 za duże...

> Wszelka pomoc mile widziana

Witam!

Zauwazylem to takze u siebie, juz ze 2 lata temu grinser006.gif.

Nic innego nie wymyslilem jak nakretke M7.

Uprzedzajac pytania linka jeszcze orginal, wydaje mi sie ze wspominalem tu na kaciku w jakims watku o luzowaniu sie linki.

Jesli pamiec nie myli mnie to twierdzono, ze to nie mozliwe biglaugh.gif.

Z racji wykonywanego zawodu mam dostep do takiego rozmiaru nakretki M7, sa w szalupach ratunkowych i do tego z mosiezne.

Napisano

Odkręcanie linki jest niemożliwe, o ile są wszystkie elementy składowe jej mocowanie, natomiast jest możliwe przeskakiwanie gwinty linki w regulatorze. Być może nakrętka regulująca jest już wyrobiona lub gwint na lince mniejszy. Problem łatwo można rozwiązać nakręcając dwie nakrętki dodatkowo kontrując i uniemożliwiając przeskakiwanie gwintu.

Napisano

> Nic innego nie wymyslilem jak nakretke M7.

Sklep rowerowy - starego typu klin do mocowania korb do osi suportu. Są dwa rodzaje na M6 i M7 i to częstsze są M7.

Napisano
  • Autor

> Witam!

> Zauwazylem to takze u siebie, juz ze 2 lata temu .

> Nic innego nie wymyslilem jak nakretke M7.

> Uprzedzajac pytania linka jeszcze orginal, wydaje mi sie ze

> wspominalem tu na kaciku w jakims watku o luzowaniu sie linki.

> Jesli pamiec nie myli mnie to twierdzono, ze to nie mozliwe .

> Z racji wykonywanego zawodu mam dostep do takiego rozmiaru nakretki

> M7, sa w szalupach ratunkowych i do tego z mosiezne.

szkoda że wcześniej nie wiedziałem(zauważyłem to w drodze na pomoże na wakacje) podjechał bym do Ciebie ...

M7 ciężkie do znalezienia szczególnie ze tu najbardziej by pasowało M7 takie z wkładka zabezpieczejaca przed samoodkrecaniem ew. dwie do z kontrowania...

dzięki za info dziś będę szukał.

Co do niemożliwości odkręcania sie to jest to możliwe linka nowa nakrętka przy wysprzegliku była w kpl z linka wiec tez jest nowa i mimo tego sie odkręca..

Napisano

Ja się dołączę do wątku. Jak wciskam sprzęgło czuje w pewnym momencie lekki opór, i słychać piśniecie. czy to linka czy wycisk sprzęgła niewiem.gif

Napisano

> Ja się dołączę do wątku. Jak wciskam sprzęgło czuje w pewnym momencie

> lekki opór, i słychać piśniecie. czy to linka czy wycisk

> sprzęgła

Może być tego dwie przyczyny, jedna to zardzewiała linka a druga to uszkodzone łożysko oporowe lub docisk (listki połamane).

Jak u mnie popiskiwało kiedyś to padł docisk i łożysko, ale łożysko było już tylko efektem uszkodzonego docisku. Niestety te elementy się zużywają przy przebiegach ponad 200kkm często to się dzieje, dodatkowo ludzie nie umieją używać sprzęgła i to przyspiesza ten efekt.

Napisano

> elementy się zużywają przy przebiegach ponad 200kkm często to

> się dzieje, dodatkowo ludzie nie umieją używać sprzęgła i to

> przyspiesza ten efekt.

Mam nadzieje że ja dobrze używam smile.gif Te lekkie popiskiwanie było już od momentu kiedy przyprowadziłem samochód z Niemiec ( przebieg ok 130 tys ) teraz mam ok 170 tys i doszły te lekkie opory.

Napisano
  • Autor

OK, z racji tego że zakup nakrętki M7 w okolicy graniczył z cudem. Kupiłem w pobliskim markecie nakrętkę z M6 wykonana z plastiku.

Rozwierciłem delikatnie i prze gwintowałem na M7(w sumie nagwintowałem wkręcając obrazu na śrubę linki), siedzi jak trzeba raczej marne szanse ze będzie sie teraz odkręcać...

Napisano

u mnie też się odkręcała a mam oryginalna linkę :/ niestety zgubiłem tę metalową blaszkę i to było powodem luzowania się linki - ja tam wrzuciłem 2 nakrętki i za kontrowałem zeby.GIF

w moim wypadku wyglądało to tak że bez tego zabezpieczenia nie tyle linka się przekręcała co przekręcała się ta plastikowa nakrętka - po prostu przy zwalnianiu sprzęgła przeskakiwała robiąc obrót a czasem się blokowała bokiem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.