Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nowy własciciel Opla - kilka pytan

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich i kazdego z osobna,jestem tutaj nowym uzytkownikiem, chociaz wczesniej przesiadywalem na forum Fiatowskim:) Ale do rzeczy:

Dzis zakupilem Astre 1.4 kat. Autko ma przejechane 78 tys km, silnik cichutki, zawieszenie dobre,prowadzi sie swietnie, ogolnie jestem zadowolony z zakupu. Pare pytan do Was starych, dlugoletnich wlascicieli tych autek:

1. Przejechalem dzis ok 30 km, temp. silnika doszla do 100 stopni, nie zalacza sie wentylator. Stalem przy aucie 10 min i nic. Wlasciciel twierdzi (rowny gosc) ze wlaczal mu sie normalnie. Pytanie: czy mogl sie nie zalaczyc po tylu km i takiej temp, przycisnolem mu nawet do 160km/h. Czy to tylko czujnik czy cos grubszego - jak to sprawdzic? Jaki koszt.

2. Wlew paliwa rdza do okola (dziury nie ma). Co z tym robic czy wymieniac caly blotnik, czy wstawiac tylko kawalek blachy (reparaturke), czy tez wyczyscic to i zaszpachlowac?

3.Jakie powinno byc spalanie takiego silnia w miescie i trasie?(Pb98), ewentalunie gazu bo mam zamiar zalozyc?

4.Nie swieci sie zadna kontrolka od swiatel krotkich. Czy taka wogole jest? Ewentaualnie jak wymienienic?

Noi jesli mozecie udzielic ogolnie rad na co warto zwrocic uwage, co nalezy zrobic aby tym autkiem pojezdzic jeszcze kilka lat.

Pozdrawiam i z gory dziekuje za kazda pomoc.

Napisano

> Pytanie: czy mogl sie nie zalaczyc po tylu km i takiej temp,

Temperatura załączenia wiatraka 105*. Jakie masz wskażnik temperatury? 100* czy 110*?

> 2. Wlew paliwa rdza do okola (dziury nie ma). Co z tym robic czy

> wymieniac caly blotnik, czy wstawiac tylko kawalek blachy

> (reparaturke), czy tez wyczyscic to i zaszpachlowac?

Poka fotę bo tak to możemy tylko zgadywać wink.gif

> 4.Nie swieci sie zadna kontrolka od swiatel krotkich. Czy taka wogole

> jest?

Nie ma. Można sobie dołożyć jeżeli ma się ochotę i kawałek przewodu wink.gif

> Noi jesli mozecie udzielic ogolnie rad na co warto zwrocic uwage, co

> nalezy zrobic aby tym autkiem pojezdzic jeszcze kilka lat.

Rada: poczytać forum wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Temperatura załączenia wiatraka 105*. Jakie masz wskażnik

> temperatury? 100* czy 110*?

> Poka fotę bo tak to możemy tylko zgadywać

> Nie ma. Można sobie dołożyć jeżeli ma się ochotę i kawałek przewodu

> Rada: poczytać forum

> Pozdroofka

Lele dzieki za odp, a wiec tak:

-na wskazniku mam skale do 100 stopni. Jesli jest tak jak mowisz to moze mial prawo sie nie wlaczyc co o tym myslisz?

-fotke jutro wrzuce bo dzis juz ciemno

-to mnie uspokoiles smile.gif

-wlasnie czytam ale jest tego masa smile.gif

Napisano

> -na wskazniku mam skale do 100 stopni. Jesli jest tak jak mowisz to

> moze mial prawo sie nie wlaczyc co o tym myslisz?

W czasie jazdy, nawet 160km/h płyn nie ma prawa zagrzać się do takiej temperatury aby właczył się wiatrak. Skoro masz wskaźnik 100* to wskazówka powinna być nieco powyżej kreski oznaczonej "90". Nawet jak mocniej dasz w pedał, to i tak wskazówka może pójść góra o milimetr wyżej (szybciej jedziesz - szybciej pracuje pompa, więcej powietrza przelatuje przez chłodnicę). Elektrowłącznik wiatraka (jak staniesz nad chłodnicą to masz go po lewej strone na boku chłodnicy) ma temperaturę włączenia105*, wyłączenia 95*. U mnie żeby się włączył wiatrak przy temperaturze powietrza 20* , silnik jest po jeżdzie czyli nagrzany do normalnej temperatury, potrzebuje więcej niż 10 minut. W zasadzie od dwóch lat, od kiedy założyłem kontrolkę załączenia wiatraka, widziałem ją może 3 razy zaświeconą smile.gif

> -wlasnie czytam ale jest tego masa

Dla ułatwienia: tu jest wątek, w którym azja zebrał co najciekwsze i wartościowsze tematy: 4 listy w czterech postach . Do tego polecam Wszstko o astrze WoA a w szczególności w lewym menu: Technika > Napraw to sam (alternatywna strona z tym samym: KLIK

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

w tym sęk ze wskazowka pokazywala juz 100 stopni (czyli maxa na wskazniku) a wentylator sie nie zalaczyl. a jezdzilem nim z pol godzny

a jak ze spalaniem u Ciebie, mam dokladnie ten sam silnik co Ty

Napisano

> w tym sęk ze wskazowka pokazywala juz 100 stopni (czyli maxa na

> wskazniku)

Nieeee... MaX to czerwone pole:

276425933-zegary_100a.jpg

> a wentylator sie nie zalaczyl. a jezdzilem nim z pol godzny

Trzeba było się zatrzymać, niech pochodzi na wolnych obrotach i poczekać na właczenie wiatraka. Jeżeli nie włączyłby się na czerwonym polu to wtedy zaczać się martwić. Zaraz przyjdzie ktoś z takim wskaźnikiem jak Ty (ja mam 110 *) i powie co pokazuje wskazówka kiedy włącza się wiatrak.

Żeby być pewnym sprawności samego wiatraka, zdejmij wtyczkę i przy włączonym zaplonie zewrzyj w niej dwa styki (są trzy więc pokombinuj wink.gif )

> a jak ze spalaniem u Ciebie, mam dokladnie ten sam silnik co Ty

No nie, Ty masz w podpisie 1,4 a ja 1,6 wink.gif

Choć doświadczenie kącikowe wskazuje, że 1,4 pali tyle samo co 1,6 wink.gif W trasie przy prędkościach 110 - 120 km/h ostatnio spalil mi 6,4 litra. W mieście 9 litrów jak nic. smile.gif Średnia z ostatniego roku (75% w mieście) to 7,9l/100km.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

kurcze no faktycznie do czerwonego nie doszla chyba, pojezdze nim troche wiecej i wtedy sie okaze...ale jak zrobie 50 km i zgasze silnik to powinien sie wlaczyc normalnie? nie musze go zostawiac na malych obrotach wlaczonego ?

Napisano

> pojezdze nim troche wiecej i wtedy sie okaze...

Nie jeździj. Po prostu nagrzej do normalnej temperatury, zatrzymaj się i niech pochodzi na wolnych obrotach aż dojdzie do czerwonego. Jeżdżąc powodujesz przelot powietrza przez chłodnicę i schładzanie płynu. Stojąc na wolnych obrotach nie ma chłodzenia powietrzem więc nagrzewa się "do nieskończoności" grinser006.gif. I wtedy włącza się wiatrak coby wymusić przeplyw powietrza przez chłodnicę symulując jazdę.

> zgasze silnik to powinien sie wlaczyc normalnie?

Nie włączy się, bo jest podłączony "po stacyjce" wink.gif

> nie musze go zostawiac

> na malych obrotach wlaczonego ?

Musisz, bo chcesz zagrzać płyn do temperatury powyżej 105*. Podczas NORMALNEJ jazdy temperatura utrzymuje się w okolicy 90* bo od tego jest termostat, który kiedy temperatura wzrośnie powyżej 92* otwiera się i puszcza plyn z bloku na chłodnice aby go schłodzić. NIENORMALNA jazda to np w korku, lub z małą prędkością (słabe chłodzenie wtedy w chłodnicy) na wysokich obrotach.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

dzieki piekne za wyjasnienie, duzo mi to rozjasnilo, sprawdze w takim razie tak jak mowisz bo moze idziala - gosc mowil ze dzialal mu:)

Napisano

Co prawda mam diesla, ale wskaźnik ten sam. Wentylator włącza się jak wskazówka minimalnie przekroczy 100 stopni. Podczas normalnej jazdy trzyma się w okolicach 95 (w zależności od temperatury zewnętrznej albo minimalnie niżej, albo minimalnie wyżej).

Napisano

> Wentylator włącza się jak wskazówka minimalnie przekroczy 100 stopni.

Długo trzeba było na ciebie czekać wink.gif :

> Zaraz przyjdzie ktoś z takim wskaźnikiem jak Ty (ja mam 110 *) i powie co pokazuje wskazówka kiedy włącza się wiatrak.

wink.gif

To definitywnie rozwieje wątpliwości matisk'a waytogo.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Długo trzeba było na ciebie czekać :

> To definitywnie rozwieje wątpliwości matisk'a

> Pozdroofka

dzieki panowie, w najblizszym czasie zrobie foty tego wlewu i powiecie co o tym sadzicie

Napisano
  • Autor

Panowie, doradzcie co z tym zrobic - reparaturke wstawiac czy czyscic,szpachlowac i lakierowac? (punktowo czy caly element). I jakie koszty przede wszystkim. Moze znacie kogos w malopolsce kto zna sie na rzeczy bo nie sztuka jest oddac komus kto odstawi fuszerke i jeszcze trzeba bedzie zaplacic..I co z ta klapka, bo tak jak widac troche odstaje (nie domyka sie)

Napisano

> Panowie, doradzcie co z tym zrobic

Na początek zmniejszyć foty bo się forum rozjeżdża smile.gif 800 pixeli to max szerokość

Pozdroofka

Napisano

> Panowie, doradzcie co z tym zrobic - reparaturke wstawiac czy

> czyscic,szpachlowac i lakierowac? (punktowo czy caly element). I

> jakie koszty przede wszystkim. Moze znacie kogos w malopolsce

> kto zna sie na rzeczy bo nie sztuka jest oddac komus kto odstawi

> fuszerke i jeszcze trzeba bedzie zaplacic..I co z ta klapka, bo

> tak jak widac troche odstaje (nie domyka sie)

prędzej czy później czeka Cię wymiana całęj reperaturki...tu zaspawasz....za jakis czas wyjdzie w innym miejscu....co do malowania cały element z urwaniem na tylnym słupku i przecieniowaniem w kierunku drzwi...w lakier całość + polerka conajmniej drzwi i klapy, gdyż wątpie aby idealnie kolorek dobrali, tymbardziej iż teraz tylko farbki wodne w użytku. Klapka odstaje - a "zatrzask" plaskikowy cały??? jak tak, to trzeba wyregulować klapkę...wystaczy minimalnie rozwiercić dziurki pod wkrętyi masz już regulację....

Napisano

Z tego co widzę, to klapka wystaje, bo urwał się uchwyt i został w zamku crazy.gif.

A tak przy okazji malowania. Wie ktoś ile mniej więcej kosztuje lakierowanie całego autka z wierzchu? hmm.gif

Napisano

> Z tego co widzę, to klapka wystaje, bo urwał się uchwyt i został w

> zamku .

> A tak przy okazji malowania. Wie ktoś ile mniej więcej kosztuje

> lakierowanie całego autka z wierzchu?

tak jak Twój od 3500 w góre....chyba że znajdziesz handlarza i zrobi Ci w renowacji za 500 zakrecony.gif

nie zauwazylem ze zaczep sie urwał biglaugh.gif

Napisano

> tak jak Twój od 3500 w góre....chyba że znajdziesz handlarza i zrobi

> Ci w renowacji za 500

kwestia regionu, Orochimaru ma "gorzej", bo w stolicy na pewno jest drożej

u mnie dałoby się zrobić w granicach 2500-3000...

Napisano

Oj marzyło by mi się zrobienie całego samochodu, ale to nieopłacalne ładować tyle kaski w stary samochód. I tak muszę władować ok 800 zł na wymianę przednich drzwi, wyklepanie tylnych i 2x malowanie drzwi + 2x poprawki błotników sciana.gif

No cóż tramwaj był lepszy bokser.gif

Napisano

nie musisz marzyć tylko zakasać rękawy i heja na przód wink.gif mnie całość ze zmianą koloru wyniosło 700 PLN....więc idzie przełknąć.

Napisano

> nie musisz marzyć tylko zakasać rękawy i heja na przód mnie całość

> ze zmianą koloru wyniosło 700 PLN....więc idzie przełknąć.

ale Ty sobie pewnie sam prysnąłeś smile.gif

Napisano

> ale Ty sobie pewnie sam prysnąłeś

no sam musiałem.....mama akurat pranie robiła rotfl.gif

Napisano

> nie musisz marzyć tylko zakasać rękawy i heja na przód mnie całość

> ze zmianą koloru wyniosło 700 PLN....więc idzie przełknąć.

Wiesz obecnie szukam pracy a rodzinka na karku wiec takie przyjemności jak lakierowanie i klepanie samochodu muszę zostawić na później sciana.gif

Ale dobrze że jeździ i szyba się otwiera smile.gif

Tutaj post opisujący zdarzenie i foty autka beksa.gif

Napisano

> Wiesz obecnie szukam pracy a rodzinka na karku wiec takie

> przyjemności jak lakierowanie i klepanie samochodu muszę

> zostawić na później

no fakt.....jeszcze klepanie dochodzi....a masz rzeczywiście inne priorytety teraz na głowie. ja mam błotnik na wymiane po spotkaniu z transitem i tez brak czasu....jak to mówią szefc w dziurawych butach chodzi....

> Ale dobrze że jeździ i szyba się otwiera

wkoncu to astra.... wink.gif

Napisano

> no fakt.....jeszcze klepanie dochodzi....a masz rzeczywiście inne

> priorytety teraz na głowie. ja mam błotnik na wymiane po

> spotkaniu z transitem i tez brak czasu....jak to mówią szefc w

> dziurawych butach chodzi....

> wkoncu to astra....

Przednie drzwi będę wymieniał. Nie opłaca się klepać i nie mam zamiaru później patrzeć jak szpachel odpada. tynie mają małe wgnieciątko wiec to się wyklepie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.