Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik 1.2 w Astrze II

Featured Replies

Napisano

Witam!

Jak spisuje się silnik 1.2 w Astrze II? Daje rade czy lepiej sobie odpuścić? Jakie osiągi, zużycie paliwa, poziom hałasu? Czy warto wogóle brac pod uwage auto z takim silnikiem?

Napisano

> Witam!

> Jak spisuje się silnik 1.2 w Astrze II? Daje rade czy lepiej sobie

> odpuścić? Jakie osiągi, zużycie paliwa, poziom hałasu? Czy warto

> wogóle brac pod uwage auto z takim silnikiem?

Myśle ze jak będziesz jeździł do 60 to będzie dynamiczne i ekonomiczne wink.gif

Napisano
  • Autor

> Myśle ze jak będziesz jeździł do 60 to będzie dynamiczne i

> ekonomiczne

aż tak źle jest? a jakieś plusy?

Napisano

Ktoś wspominał o rozciągających się łańcuchach rozrządu, że nie wytrzymywały 100tyś km hmm.gif.

A, miały być plusy. Małe spalanie? Ale chyba w Corsie, bo żeby jechać Astrą trzeba pewnie dobrze deptać.

Napisano

> aż tak źle jest? a jakieś plusy?

Niska stawka za OC smile.gif

Napisano

Mam takie cudo w kombiaku.

Z osiągami nie jest aż tak tragicznie - owszem, jak chcesz pogonić to trzeba deptać, ale w kolumnie jesteś w stanie bezstresowo się poruszać. Co dziwne, dużo lepiej jedzie się tym w trasie niż w mieście - silniczek lubi wysokie obroty, a w trasie przy 115 km/h mam około 3500 obrotów.

Jeśli chodzi o ekonomikę - średnie spalanie z 20.000km mam około 7.5 l/100km- cykl mieszany, dokładnie rok czasu.

Jak dla mnie największą wadą jest konieczność ciągłego utrzymywania wysokich obrotów - wymusza to skrzynia biegów.

Prędkość vmax to około 170 km/h.

I jeszcze jedna uwaga - przed wyprzedzaniem radzę wyłączyć klimę ;-))

odnośnie łańcuszka rozrządu - w książce mam wpis, że był wymieniany przy 107.000 km

Napisano

> Niska stawka za OC

No i dodam - niska cena zakupu, bo pewno dlatego rozpatrujesz kupno samochodu z takim silniczkiem. Za to już z kosztami paliwa tak miło nie będzie - szczególnie w mieście...

Jak wspomniał kolega wyżej - auto z tym silniczkiem nadaje się do jazdy w kolumnie. Jeśli do tego potrzebujesz samochodu, to kupuj. Jeśli jednak chcesz czuć coś pod butem (oprócz hamulca wink.gif ) to radzę zastanowić się nad nieco mocniejszym silnikiem. Czasami frajda z jazdy ma swoje plusy. Choć emocje typu "zdążę wyprzedzić tira czy pójdę na czołówkę" są bezcenne rotfl.gif. Po takich przeżyciach pierwsza myśl, która przychodzi do głowy to "następny samochód to minimum 150 koni / 300 Nm". smile.gif

Napisano

Ja posiadam taki silniczek w swojej Astrze II i powiem Ci że ogólnie jestem zadowolony. Musisz sobie zadać zasadnicze pytanie do czego tak naprawdę będzie CI służyło to auto ?.

A emocje typu zdążę przed tirem czy nie zdążę możesz zaznać również z autem który ma ze 3 litry pojemności smile.gif. Wszytko zależy od twojego wyczucia samochodu i tego co masz w głowie wink.gif

Wiec tak plusy,

to tanie utrzymanie,

odpada problem z paskiem rozrządu bo jest łańcuszek smile.gif. Małe spalanie u mnie średnio w trasie wychodzi 5,5 litra przy jeździe około 100km/h natomiast jak poginam to około 6,5 litra . Wiadomo w mieście potrafi i 8 spalić ale które tyle nie spali smile.gif

Gdy ją wkręcisz na obroty spoko daje rade, ja nie mam problemu z wyprzedzaniem tirów heh wink.gif .

Z racji tego że to mały silnik wiec potrzebuje obrotów by pojeździć dynamicznie ale gdy jeździsz spokojnie odwdzięcza się małym zużyciem paliwa. Ostatnio testowałem ją i się nie lada zdziwiłem jak zobaczyłem 180 heh nie przypuszczałem że tyle poleci na takim silniczku.

Fakt czasami przydałby się większy silniczek ale na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie sam. Moim zdanie koszty eksploatacji tego samochodu zaskakują bardzo miło. Ja jestem zadowolony i mimo przebiegu rzędu 160 tys. nie ma problemu z braniem oleju. Ile wlewam tyle wylewam.

pozdrawiam

Napisano

> Moim zdanie koszty eksploatacji tego samochodu zaskakują bardzo miło.

tutaj przyda się jedna uwaga - szybsze zużycie sprzęgła. Żeby ruszyć w miarę dynamicznie musisz wkręcić go na obroty. Niestety, ale na sprzęgle się to odbija. Ja u siebie przy 150kkm wymieniałem tarczę i docisk. Co prawda nie wiem, jak jeździł poprzedni właściciel - ja ją kupiłem przy 130kkm.

Jeszcze raz odnośnie dynamiki - jak wkręcisz silniczek na wysokie, a nawet bardzo wysokie obroty to idzie tym pojechać.

Dużo gorzej jest po włączeniu klimatyzacji - ale tego już się nie przeskoczy.

Pozdrawiam

Napisano

> tutaj przyda się jedna uwaga - szybsze zużycie sprzęgła. Żeby ruszyć

> w miarę dynamicznie musisz wkręcić go na obroty. Niestety, ale

> na sprzęgle się to odbija.

Jak chcesz ruszyc dyamicznie na polsprzegle - to moze sie i odbija, a tak to jakos nie widze przczyn.

Jakos inne mocniejsze jednostki nie maja z tym problemu :-)

Napisano

Ja mam taki jak w opisie poniżej czyli ten 75 KM (wcześniej był 65 KM - X12XE). No szału nie ma. Niby jakieś szaleństwa mi nie w głowie, ale drugi raz tego zakupu bym nie zrobił.

Ale od początku. W zasadzie to wszystko jest ok, jazda po mieście zamyka się w 7l, pozostałe koszty eksploatacji to tylko olej 3,5l czyli też nie wiele. Nigdy nie odmówił posłuszeństwa, nic do niego nie dołożyłem (w sumie przebieg jeszcze niewielki). Ogólnie eksploatacja na 5 tylko jedno ale.... brak mocy. Żeby coś z niego wydusić trzeba go rozkręcić. A jazda pod większą górkę z przyczepą ok 700 kg to już tylko ślimak pad.gif

Jestem zdecydowanie za większym silnikiem. Tak od 1,6 najmniej, bo przy spokojnej jeździe spalanie wychodzi też przyzwoite, a silnik nie musi się tak pocić.

I tak jak ktoś wcześniej pisał brakuje Nm...

Napisano

mało mocy a będzie paliś tyle co 1.4 czy 1.6 bo będziesz to musiał bardziej butować. taki silniczek do dla dziadka :/

kup sobie 1.4 będzie palić tyle samo, będziesz miał lepszą dynamikę no i ubezpieczenie też będzie takie co za 1.2 bo to jeszcze ta sama grupa

miałem kiedyś CC 700 - miało być to ekonomiczne autko bo mały silniczek to powinno mało palić a w praktycznie żeby to jakoś jechało trzeba było to autko butować i przy tym paliło więcej niż CC sporting które ma o połowę więcej mocy :/ małe silniki to nie na nasze drogi. ten 1.2 to sobie ledwo co w corsie radził a co do piero w astrze

Napisano
  • Autor

> Niska stawka za OC

no to na pewno jest plus zlosnik.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Mam takie cudo w kombiaku.

no ja tez własnie kombiaka mam na oku ok.gif

Napisano
  • Autor

> No i dodam - niska cena zakupu, bo pewno dlatego rozpatrujesz kupno

> samochodu z takim silniczkiem. Za to już z kosztami paliwa tak

> miło nie będzie - szczególnie w mieście...

> Jak wspomniał kolega wyżej - auto z tym silniczkiem nadaje się do

> jazdy w kolumnie. Jeśli do tego potrzebujesz samochodu, to

> kupuj. Jeśli jednak chcesz czuć coś pod butem (oprócz hamulca )

> to radzę zastanowić się nad nieco mocniejszym silnikiem. Czasami

> frajda z jazdy ma swoje plusy. Choć emocje typu "zdążę

> wyprzedzić tira czy pójdę na czołówkę" są bezcenne . Po takich

> przeżyciach pierwsza myśl, która przychodzi do głowy to

> "następny samochód to minimum 150 koni / 300 Nm".

no ja akurat znalazłem auto w bardzo dobrym stanie z tym silniczkiem za bardzo rozsądą cenę, chociaż wolałbym 1.6 albo chociaż 1.4

w każdym razie dopiero rozwazam zakup auta i być moze wcale nie bedzie to astra wink.gif

Napisano
  • Autor

dzięki koledzy za wszystkie opinie, znów jestem troche mądrzejszy zlosnik.gif

sprawa na pewno wymaga dłuższego zastanowienia sie przed podjęciem ostatecznej decyzji ale na pewno nie wykluczam w tej chwili tej opcji wink.gif

pozdrawiam pub2.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.