Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zapach sprzęgła?

Featured Replies

Napisano

Mam na parkingu takie miejsce, że trzeba wjechać tyłem na dość wysoki krawężnik. Bez gazu gaśnie, z gazem śmierdzi. Podobny zapach jest gdy ruszam ostro spod świateł.

Co może być źródłem "zapachu"? Sprzęgło było wymieniane niedawno i efekt był przed wymianą i po. No może bukiet się trochę zmienił.

Nie zarzucajcie mi, że nie umiem obsługiwać pedałów, bo w innych samochodach nie zaobserwowałem podobnego efektu.

Napisano

norma... po zmianie moje sprzęgło też zaczęło bardziej śmierdzieć...i częściej...

widocznie zaczęli stosować jakiś nowy materiał na tarcze...

Napisano

> norma... po zmianie moje sprzęgło też zaczęło bardziej śmierdzieć...i

> częściej...

> widocznie zaczęli stosować jakiś nowy materiał na tarcze...

noczy czytaj gorszy chiński itd.......

Napisano

A wiesz, że jakieś 2 tygodnie temu też dorobiłem się nowego sprzęgła valeo i też wydaje mi się, że czasami je czuć.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> A wiesz, że jakieś 2 tygodnie temu też dorobiłem się nowego sprzęgła

> valeo i też wydaje mi się, że czasami je czuć.

> Pozdrawiam BAS

No niestety ruszanie z ostrych wzniesień to już wole zrobić z ręcznym bo inaczej to zawsze się troche przyjara ... jestem ciekawy o ile szybciej w stosunku do starszych sprzęgieł padnie tarcza smirk.gif

Napisano

> Moje VALEO tez sie pali przy ruszaniu pod pzniesienie

Kilka lat temu w Karpaczu pod ostrym wzniesieniem na dość długim odcinku wąskej drogi, z dwójką pasażerów, jadąc cały czas na jedynce blisko celu silnik stracił obroty w końcu zgasł. Zaciągnęłem ręczny hamulec i po odpaleniu silnika starałem się ruszyć do przodu. Na maksymalnych obrotach, popuszczając powoli hamulec, samochód ledwo ruszył z miejsca/wzniesienie prawie pod kątem 45 stopni/. Po paru metrach poczułem ostry zapach palonej tarczy sprzęgła /być może za powoli popuszczałem hamulec/. Z duszą na ramieniu po kilkudziesięciu metrach dotarłem do celu, ale smród ze sprzęgła utrzymywał się przez długi czas. Teraz, planując wyjazd w góry, zastanawiam się czy moje sprzęgło poradzi sobie na ostrych podjazdach, a szczególnie gdy trzeba będzie ruszać z postoju pod górkę. Jak sprawdzić czy sprzęgło jest w pełni sprawne. W mojej okolicy nie ma tak ostrych wzniesień 30.GIF

Napisano

> Kurna .. a ja myślałem że tylko u mnie tak jest ...

Twoje też śmierdzi jakąś padliną?

Napisano

> noczy czytaj gorszy chiński itd.......

Nie wiem co to za patent ale to było zwykle valeo. Jakiś szajs biodegradowalny...

Napisano

> Nie wiem co to za patent ale to było zwykle valeo. Jakiś szajs

> biodegradowalny...

Za ciężkie but.gif macie. U mnie valeo pachnie leśnymi poziomkami. biglaugh.gif

Napisano

> Zaciągnąć ręczny, jeśli autko będzie chciało zgasnąć to wytrzyma jeszcze ... trochę zlosnik.gif albo dłużej.

Jeśli zaczną wzrastać obroty to sprzęgło się ślizga!

Napisano

> Twoje też śmierdzi jakąś padliną?

Tak. Sprzęgło VALEO. Jak tylko ostrzej ruszę to wali padliną niesamowicie, wszyscy zawsze pytają co tak śmierdzi (pasażerowie) - a ja zawsze na to że to pewnie coś z zewnątrz 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Jeśli zaczną wzrastać obroty to sprzęgło się ślizga!

Dzięki za radę. Spróbuje. Pozdrawiam 30.GIF

Napisano
  • Autor

Nie pocieszyliście mnie. Miałem nadzieję, że to usterka i da się jakoś naprawić. A tu wynika, że trzeba się z tym pogodzić frown.gif

Mimo wszystko dzięki za odpowiedź, od dziś odchudzam buta, albo może kupię zapach poziomkowy hmm.gif

Mi ten zapach kojarzy się bardziej z szambem niż padliną.

Napisano

> Mi ten zapach kojarzy się bardziej z szambem niż padliną.

w/g mnie to zepsute jaja

Napisano

> w/g mnie to zepsute jaja

Jak zepsute jaja to kwestia paliwa zeby.GIF Mam tak jak wyjezdzam spod garazu - na zwyklym smierdzi, na V-Power nie smierdzi. Zaobserwowane kilkanascie razy...

Napisano

> w/g mnie to zepsute jaja

jak przypale pytam się dziewczyny czemu bąki mi tu puszcza zlosnik.gif

BTW podchodzi czasami nawet po kapustę zakiszona zlosnik.gif

Napisano

> Jak zepsute jaja to kwestia paliwa Mam tak jak wyjezdzam spod garazu

> - na zwyklym smierdzi, na V-Power nie smierdzi. Zaobserwowane

> kilkanascie razy...

Sugerujesz że V-Power się lepiej trawi i bąków nie puszcza ? 270751858-jezyk.gif ... ciekawa teoria ale narazie i tak nie sprawdze bo auto stoi u mechanika - popękał wąż od listwy wtryskowej :/

Napisano

> Tak. Sprzęgło VALEO. Jak tylko ostrzej ruszę to wali padliną

> niesamowicie, wszyscy zawsze pytają co tak śmierdzi

> (pasażerowie) - a ja zawsze na to że to pewnie coś z zewnątrz

znaczy się, że tak gorąco polecane tutaj sprzęgło firm Valeo jest zwykłym szajsem...

niestety kupując produkt firmy LUK trafi się na ten sam wyrób...

ciekawi mnie tylko czy to teraz wszyscy tak mają czy tylko ci co kupili to G jako część zamienną do fiata...

Napisano

Ja nie mam dobrego zdania o jakichkolwiek produktach firmy VALEO - a ich sprzęgło kupiłem bo wstyd się przyznać było najtańsze.

Napisano

LUK a mi sprzedali ale nie za bardzo chcialo pasowac jak pasowal kolek to nie pasowaly otworki wymienilem na Valeo cena byla podbna

Napisano

> Sugerujesz że V-Power się lepiej trawi i bąków nie puszcza ? ...

> ciekawa teoria ale narazie i tak nie sprawdze bo auto stoi u

> mechanika - popękał wąż od listwy wtryskowej :/

Nie ciekawa tylko sprawdzona smile.gif Sprawdz jak bedziesz mial okazje.

Napisano

..

> niestety kupując produkt firmy LUK trafi się na ten sam wyrób...

Kupiłem pierw LUK, okazało się że sprężyny mają tragiczny luz, jakby przejechały już ze 100 kkm albo i więcej.

Ponad to Tarcza nie pasowała smirk.gif Z Musu wymieniłem na VALEO.

Napisano

a co temu wątku tak hmm.gifsię zmienia ,że wylata z kącika na kącik? hmm.gifhmm.gif

Napisano

> a co temu wątku tak się zmienia ,że wylata z kącika na kącik?

Nie chce spamować ale możesz jaśniej?? skromny.gif

Napisano

> Nie chce spamować ale możesz jaśniej??

tu sobie zaglądnij <a href="htthttp://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=281003796&an=0&page=0#Post281003796p://" target="_blank">poprzedni gospodrz</a>

a wcześniej był na technicznym hmm.gif

edit . coś się nie wyswietla ale historia taka najpierw techniczny potyem ziuuuuuuuu i znów techniczny.

Napisano

> Ja nie mam dobrego zdania o jakichkolwiek produktach firmy VALEO - a

> ich sprzęgło kupiłem bo wstyd się przyznać było najtańsze.

Widać fabryka miała na ten temat inne zdanie skoro właśnie sprzęgło Valeo dawano na pierwszy montaż chociażby do JTD ok.gif

Napisano

> Widać fabryka miała na ten temat inne zdanie skoro właśnie sprzęgło

> Valeo dawano na pierwszy montaż chociażby do JTD

mylisz produkty sygnowane logo fiata z tym szajsem który kupujesz w drugim obiegu...

Napisano

Produkty Valeo na pierwszy montaż a produkty sprzedawane jako części zamienne to przepaść tak niesamowitych rozmiarów że sobie nawet nie wyobrażasz.

Napisano

> Produkty Valeo na pierwszy montaż a produkty sprzedawane jako części

> zamienne to przepaść tak niesamowitych rozmiarów że sobie nawet

> nie wyobrażasz.

Tego nie neguję , wiele zamienników sygnowanych logo czy napisami znanych producentów ma faktycznie niewiele wspólnego z tym co na nich pisze - zwłaszcza z jakością produktu , który szedł na pierwszy montaż .

Jednak twoja poprzednia wypowiedź o kiepskiej jakości dotyczyła wszystkich produktów f-my Valeo , a z tym nie można się zgodzić ...

Napisano

Witam Panowie!

Wypowiadacie się kto jakie sobie założył sprzęgło to może ktoś z Was podpowie mi jakim momentem dokręca się docisk w Bravie 16 16v 2000rok?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.