Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

M_Regeneracja Zacisku hamulcowego PI 8V

Featured Replies

Napisano

Jako, że ostatnio moja pyrkawka ledwo przeszła przegląd (w pierwszej fazie hamowania L strona hamowała z większą wartością niż P, w końcowej fazie było już ok) więc postanowiłem zajrzeć co w trawie piszczy bo to są hamulce, a że auto już wiekowe i już prawie, prawie 300 kkm.

1. więc wytargałem zaciski z auta - P strona miała skorodowaną prowadnicę zacisku, więc zacisk nie pracował

01.jpg

lewa nie wyglądała lepiej

02.jpg

2. zaciski zostały wyczyszczone dokładnie i pomalowane w kolor jaki już były

03.jpg

tłoczki w dobrym stanie

04.jpg

Zakupiłem w IC takie części do regeneracji hamulców:

- zestaw naprawczy zacisku hamulcowego D4-337 - 9,52 zł - 2 sztuki (19,04 zł)

05.jpg

- zestaw montażowy klocka hamulców QB1390X - 28,59 zł - 2 sztuki (57,18 zł)

06.jpg

- tarcze hamulcowe niby oryginały Fiata w zaprzyjaźnionym sklepie - 47 zł - 2 sztuki (94 zł)

07.jpg

- klocki hamulcowe LUC GDB1115 komplet 81,65 zł

08.jpg

- smar miedziowy CRC10415104 - 18,58 zł

09.jpg

- płyn hamulcowy LUC PFB401 - 21,40 zł

10.jpg

- smar do tłoczków hamulcowych 03.9902-0501.2 - 23,80 zł

11.jpg

- środek czyszczący do hamulców CRC10128116 - 10,99 zł

12.jpg

- zabezpieczenie do gwintów przed odkręcaniem LIM3803 - 26,70 zł

13.jpg

Cały koszt części i preparatów to 353,64 zł

Po malowaniu trzeba oczyścić miejsca na których nie powinno być farby w przypadku niezabezpieczenia, najlepiej też gwinty udrożnić wkręcając i wykręcając śruby

14.jpg

Wnękę zacisku smarujemy pastą do tłoczków hamulcowych

15.jpg

Wkładamy gumkę uszczelniającą zacisku, zakładamy osłonę gumową na tłoczek, który też smarujemy warstwą smaru i wciskamy do zacisku, sprawdzamy jak tłoczek chodzi, powinien stawiać mały opór lecz stopniowo wysuwać się

16.jpg

Nabijamy nowe gumki ochraniające prowadnicę zacisku, tuleję prowadnicy smarujemy wazeliną załączoną do zestawu

17.jpg

Gwint prowadnicy smarujemy preparatem do zabezpieczania przed odkręcaniem i wkręcamy w jarzmo

18.jpg

Całość składamy, trzeba trochę popracować jarzmem aby się gumki dobrze ułożyły

19.jpg

No i to efekt końcowy

20.jpg

Następnie zakładamy zaciski i odpowietrzamy cały układ od tyłu poczynając.

Testy zrobiłem i auto hamuje choć klocki i tarcze muszą się ułożyć więc efekt będzie odczuwalny po około 200 km.

Sorki że tyle zdjęć, ale admin mnie chyba nie zbanuje bo wrzuciłem na swój serwerek.

Może się to komuś przyda, części podane mają także numery którymi można się posługiwać w Intercars.

Napisano
  • Autor

> powiedz no lepiej jak wsadziłeś V8 do punta

już poprawione biglaugh.gif

Napisano

ja tam widze klocki TRW a nei LUC ale to taki maly szczegół

Napisano
  • Autor

> ja tam widze klocki TRW a nei LUC ale to taki maly szczegół

Kolego Lucas zmienił już jakiś czas temu nazwę na TRW, jak się wczytasz na etykiecie klocków zobaczysz.

Napisano

> Kolego Lucas zmienił już jakiś czas temu nazwę na TRW, jak się wczytasz na etykiecie klocków zobaczysz.

zgadza się TRW = LUCAS - mam identyczne klocki

Napisano

No toś pięknie nam tu wszystko wyśpiewał grinser006.gif

Dobra robota brawo.gif

Napisano

Ten manual z nieba mi spadł 20.GIF i do tego numery zestawów naprawczych zeby.GIF na dniach w moim F75 też będę robić hample zeby.GIF , tylko że skusze sie na ATE .

Napisano

bardzo ładnie brawo.gif

PS miales dzwonic ale widze ze sam sobie dales rade cfaniaczek.gifhmm.gif

Napisano
  • Autor

> bardzo ładnie

> PS miales dzwonic ale widze ze sam sobie dales rade

Nie zawracałem Ci głowy przy sobocie bo poprosiłem kolesi którzy robili też auto obok, więc trochę pompowali, ja odpowietrzałem grinser006.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No wreszcie znalazłem chwilkę czasu i podjechałem na stację diagnostyczną w celu sprawdzenia czy nie ma już problemów z hamowaniem, przejechałem od czasu regeneracji zacisków jakieś 1500 km więc tarcze się już ułożyły co było widać na pomiarze siły hamowania L - 1,9 P - 2,0 więc jest dobrze rotfl.gif

• 2 lata później...
Napisano
  • Autor

> Zdjec nie widac.

manual stary, wlasnie moj dostawca miejsca na serwerze zmienil lokalizacje i zdjecia wycielo, chcialem edytowac aby zdjecia byly, ale nie mozna, prosze admina o umozliwienie takiej opcji

Napisano

> manual stary, wlasnie moj dostawca miejsca na serwerze zmienil lokalizacje i zdjecia wycielo,

> chcialem edytowac aby zdjecia byly, ale nie mozna, prosze admina o umozliwienie takiej opcji

To moze zdubluj posta - skopiuj jego zawartosc odpowiadajac na niego i dodaj nowe foty ok.gif.

Napisano

Zamiast regenerować seryjne zaciski zastanów się nad zakupem używek od mareii JTD, na 255mm , do tego nowe tarcze wentylowane i klocki. Warunek jest taki, że felgii to min 14"

Napisano

> Zamiast regenerować seryjne zaciski zastanów się nad zakupem używek od mareii JTD, na 255mm , do

> tego nowe tarcze wentylowane i klocki. Warunek jest taki, że felgii to min 14"

... i zaciski również do regeneracji bo sprawnych za grosze nikt nie sprzedaje.

Napisano

> ... i zaciski również do regeneracji bo sprawnych za grosze nikt nie sprzedaje.

Ja kupiłem oba sprawne za jakieś śmieszne pieniądze, 70zł za oba. Tłoczki wciskały się bez najmniejszego problemu palcami, odpowietrzniki tak samo.

Napisano

> Ja kupiłem oba sprawne za jakieś śmieszne pieniądze, 70zł za oba. Tłoczki wciskały się bez

> najmniejszego problemu palcami, odpowietrzniki tak samo.

Co przy cenie kilkanascie pln za zestaw na kolo do regeneracji starego zacisku + troche pracy raczej sie nie oplaca... skutecznosc hamulcow w PI po takiej dokladnej odnowie jest zdumiewajaca. 2 lata temu bodajze wymienialem wszystko co bylo zuzyte, a wiec stare tarcze klocki szczeki itp itd. Żyleta.

Napisano

> Co przy cenie kilkanascie pln za zestaw na kolo do regeneracji starego zacisku + troche pracy

> raczej sie nie oplaca... skutecznosc hamulcow w PI po takiej dokladnej odnowie jest

> zdumiewajaca. 2 lata temu bodajze wymienialem wszystko co bylo zuzyte, a wiec stare tarcze

> klocki szczeki itp itd. Żyleta.

Hmm porównaj żylety 240mm, lite do żylety 255 wentylowane. palacz.gif Raz tylko "udało" mi się zagrzać 255mm, z 240mm nie było żadnego problemu. Wieksza tarcza i klocek to większa precyzja hamowania. Ja wymieniłem na większe i nie żałuje swojej decyzji. Pozostały jeszcze do zrobienia bębny facepalm.gif pomimo tego, że dwa lata temu był komplenty remont pozostała tylko obudowa seryjna reszta "flaków" nowa włącznie z linkami i efekt prac był taki, że zeszłej zimy lewe tylne koło nie blokowało na śniegu pad.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.