Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Paliwo nie dochodzi do gaźnika-po przechyłach auta-manewrach

Featured Replies

Napisano

Dziś przyjechała do mnie kumpela z CC700 aisan (znaczy się ja do nie pojechałem bo została stać na drodze) problem jak w temacie paliwo nie dochodzi do filtra paliwa.

Zalałem recznie filtr paliwa do pełna zapalił i przy przeghazaowaniu pochodził i zgasł i tak wkółko, za którymś razem zalałem jak tylko chwycił to odrazu ruszyłem i dlawil się szarpal ale po jakiś 100metrach poszedł normalnie jezdzi do teraz przejechałem nim dzis prawie 50km i nic wszytko ok sprawdziłem przewody nic nie cieknie, wyciągnąłem to coś z baku sitko czyste posprawdzałem i ok, przejechałe sie do marketu i na parkingu szybciej ruszyłem gwałtowne skrety w lewo w prawo że były przechyły spore smile.gif i po jakis 200metrach znów to samo. zalalem ruszyłem szarpał ale po jakis 100metrach jechał juz normalnie i znów pojechałem z ostrym manerwowaniem zeby były przechyły i znów brakło \mu paliwa.

W baku paliwa 3/4 pompka paliwowa nowa (uszczelki też) zadnego wycieku nie ma. martwi mnie to że jak ruszy to jedzie normalnie i tak jakby nigdy nic, ale po tych przechyłach to paliwa nie ciągnie.

Jakaś diagnoza?

Napisano

niechche martwic ale u mnie bylo to samo jak mialem pol baku ze na zakretach mi gasl i winna byla pompa paliwa. Niby na postoju dobrze chodzila ale juz pod obciazeniem nie za bardzo. Na stole pobierniczym sie okazala ze daje 2,4 bara zamiast 3 i to juz wystarczylo zeby takie cyrki byly.

Napisano
  • Autor

> niechche martwic ale u mnie bylo to samo jak mialem pol baku ze na

> zakretach mi gasl i winna byla pompa paliwa. Niby na postoju

> dobrze chodzila ale juz pod obciazeniem nie za bardzo. Na stole

> pobierniczym sie okazala ze daje 2,4 bara zamiast 3 i to juz

> wystarczylo zeby takie cyrki byly.

Ale na nowej pompie takie problemy? czyli muszę jechać z nim do mechanika aby sprawdził ciśnienie na pompie paliwowej? i prawidłowe jest jakie 3 bary? Bo sam raczej tego nie sprawdzę a domowego sposobu sprawdzenia niestety chyba nie ma frown.gif

Napisano

chodzilo mi o seja MPI niewiem jakie jest cisnienie w spi. Tylko ta pompa jest nowka sztuka ? bo w sumie moja miala tylko 40 tys.

Napisano

pompa paliwa jest po lewej stronie od silnika, jest nierozbieralna, koszt nowej - około 40 zł, ja miałem podobnie tzn bardzo mało paliwa w filtrze ale nie gasł mi na przechyłach smile.gif

Napisano
  • Autor

Tylko żebyśmy się dobrze zrozumieli, na przechyłach nie gaśnie tylko po jakims czasie skończy się paliwo i nie pociągnie sam !!! zaleje filtr paliwem i odpali ale ni epojdzie sam od siebie, muszę go zalać zapalić i odrazu ruszyć i jechac , jakąś chwilę zrobiłem to jeszcze raz i zalałem odpaliłem ruszyłem z szarpaniem i kangurowaniem i klapa, dopiero jak drugi raz zalałem filtr do pełna i ruszyłem z szarpaniem to po przejechaniu jakiś 150metrów uspokoił się i szedł już sam równomiernie tak jak powinien.

Potem specjalnie już zrobiłem to samo ostre manewry i pojechałem szybko na droge szybkiego ruchu, zaczał się dławić ( z powodu braku paliwa) z 90km praktycznie zwolnił do 20km/h bo ni edostawał paliwa i próbowałem go odpalic jak się kulał i czaem odpalał ale nie jechał (tylko szarpał) dopiero jak zwolnił do tych 20km to zassał paliwo i poszedł normalnie)

Martwi mnie to że dopiero zacznie sam ssac paliwo po przejechaniu jakiegoś krótkiego odcinka (sam od siebie nie pociągnie po tych przechyłach i manewrach)

Pompka jest nowa, bo sam jej wymieniałem na nówkę ze sklepu (około 40zł) i na niej jest przejechane około 5tyś.

Napisano

> ciach...

a ta podstawka pod pompa? moze otwor jest w niej juz wyrobiony i sie moga dziac cyrki hmm.gif

Napisano

a zanim nalewasz paliwa do tego filtra, to w filtrze jest w ogole paliwo? bo jego brak swiadczylby o padnietej pompie. Tak samo kumpel miał z pompą w CC900 gaznikowym

Napisano
  • Autor

no filtr jest totalnie pusty (tak jakby wyjeżdziło się całe paliwo i nie pociągnie dalej sam paliwa) dopuki ni ezaleje a jak zaleje to zapali i wypali go praktycznie całe i koniec) musze zalać i przejechac kawałek i wtedy już jedzie normalnie

A przy okazji jaka jest róznica między tą pompką:

http://www.allegro.pl/item395105301_pompa_paliwa_cinquecento_700_0_7_z_uszczel_580.html

a tą:

http://www.allegro.pl/item386903368_pompa_paliwa_fiat_cinquecento_700_fabrycznie_nowa.html

bo wiem że montowałem pompkę tą pierwszą

Napisano

normalnie 700 to na samym rozruszniku po około 10-15 sekundach powinna zaciągnąć paliwo z baku (przy pustym gaźniku) więc stawiam na tą pompę sick.gif

Napisano

> niechche martwic ale u mnie bylo to samo jak mialem pol baku ze na

> zakretach mi gasl i winna byla pompa paliwa. Niby na postoju

> dobrze chodzila ale juz pod obciazeniem nie za bardzo. Na stole

> pobierniczym sie okazala ze daje 2,4 bara zamiast 3 i to juz

> wystarczylo zeby takie cyrki byly.

a miałeś jakieś jazdy z obrotami jak pompa nie dawała rady? Np przy wysprzęglaniu biegu obroty za nisko schodziły?

Napisano

> a miałeś jakieś jazdy z obrotami jak pompa nie dawała rady? Np przy

> wysprzęglaniu biegu obroty za nisko schodziły?

nic zero.

Napisano

> no filtr jest totalnie pusty (tak jakby wyjeżdziło się całe paliwo i

> nie pociągnie dalej sam paliwa) dopuki ni ezaleje a jak zaleje

> to zapali i wypali go praktycznie całe i koniec) musze zalać i

> przejechac kawałek i wtedy już jedzie normalnie

> A przy okazji jaka jest róznica między tą pompką:

> http://www.allegro.pl/item395105301_pompa_paliwa_cinquecento_700_0_7_z_uszczel_580.html

> a tą:

> http://www.allegro.pl/item386903368_pompa_paliwa_fiat_cinquecento_700_fabrycznie_nowa.html

> bo wiem że montowałem pompkę tą pierwszą

jakby pompka była sprawna to paliwo w filtrze byloby cały czas

a te dwie pompki to wydaje mi sie, ze pierwsza to jakis polski zamiennik, a druga oryginał, choc nie jestem pewien. Doswiadczenie z samochodem mi mowi, ze zamienniki nie zawsze sie sprawdzaja

Napisano

> Dziś przyjechała do mnie kumpela z CC700 aisan (znaczy się ja do nie

> pojechałem bo została stać na drodze) problem jak w temacie

> paliwo nie dochodzi do filtra paliwa.

> Zalałem recznie filtr paliwa do pełna zapalił i przy przeghazaowaniu

> pochodził i zgasł i tak wkółko, za którymś razem zalałem jak

> tylko chwycił to odrazu ruszyłem i dlawil się szarpal ale po

> jakiś 100metrach poszedł normalnie jezdzi do teraz przejechałem

> nim dzis prawie 50km i nic wszytko ok sprawdziłem przewody nic

> nie cieknie, wyciągnąłem to coś z baku sitko czyste

> posprawdzałem i ok, przejechałe sie do marketu i na parkingu

> szybciej ruszyłem gwałtowne skrety w lewo w prawo że były

> przechyły spore i po jakis 200metrach znów to samo. zalalem

> ruszyłem szarpał ale po jakis 100metrach jechał juz normalnie i

> znów pojechałem z ostrym manerwowaniem zeby były przechyły i

> znów brakło \mu paliwa.

> W baku paliwa 3/4 pompka paliwowa nowa (uszczelki też) zadnego

> wycieku nie ma. martwi mnie to że jak ruszy to jedzie normalnie

> i tak jakby nigdy nic, ale po tych przechyłach to paliwa nie

> ciągnie.

> Jakaś diagnoza?

A filr paliwa kiedy zmieniales moze jest zabity i pompa słabo ciągnie

Napisano
  • Autor

> A filr paliwa kiedy zmieniales moze jest zabity i pompa słabo

> ciągnie

Filtr jest nowy przejechana na nim około 1tyś km.

czasami jak kiedys z nim cos robiłem na poczatku jak ruszałem na zimnym i lekko równomiernie dawałem gaz tkie było wrazenie jakbym pompował lekko paliwo (a noga nieruchomo była na pedale) bo lekko i równomiernie dodawałem gazu a efekt był taki jakbym nie równo gazował, ale to tylko na poczatku, potem po przejechaniu kilku km było już ok. A i to było praktycznie nie zauwazalne.

A co do filtra paliwa to cały czas jest prawei pełny połowa a nawet troche wiecej zalany do połowy czyli prawidłowo, no ale co z tego jak potem i tak się wypali do końca (no chyba że sie normalnie jeździ raczej spokojnie i lekko w zakręty) o szybszych manerwach można zapomniej bo już sam nie pociagnie do filtr anawet jak się robi dwa ostre szybsze manewry i potem się już jedzie delikatnie normalnie po prostej (to i tak już po fakcie)

Napisano

> Filtr jest nowy przejechana na nim około 1tyś km.

> czasami jak kiedys z nim cos robiłem na poczatku jak ruszałem na

> zimnym i lekko równomiernie dawałem gaz tkie było wrazenie

> jakbym pompował lekko paliwo (a noga nieruchomo była na pedale)

> bo lekko i równomiernie dodawałem gazu a efekt był taki jakbym

> nie równo gazował, ale to tylko na poczatku, potem po

> przejechaniu kilku km było już ok. A i to było praktycznie nie

> zauwazalne.

> A co do filtra paliwa to cały czas jest prawei pełny połowa a nawet

> troche wiecej zalany do połowy czyli prawidłowo, no ale co z

> tego jak potem i tak się wypali do końca (no chyba że sie

> normalnie jeździ raczej spokojnie i lekko w zakręty) o szybszych

> manerwach można zapomniej bo już sam nie pociagnie do filtr

> anawet jak się robi dwa ostre szybsze manewry i potem się już

> jedzie delikatnie normalnie po prostej (to i tak już po fakcie)

a abk paliwa czysty i ten gad co zaciaga paliwo moze zasyfione masz wszystko, wlej ze dwie - trzy butelki denaturatu i dodatek smt do czyszczenia gaźnika i pojezdzij troche powinno pomóc

Napisano

A ja bym na sam początek odkręcił pompe i wyjął popychacz. U mnie podobne były objawy jak się wygiął i batdziej przypominał "J" niż "I" + to co kolega Czuczu polecił 893goodvibes.gif

Napisano

> Dziś przyjechała do mnie kumpela z CC700 aisan (znaczy się ja do nie

> pojechałem bo została stać na drodze) problem jak w temacie

> paliwo nie dochodzi do filtra paliwa.

> Zalałem recznie filtr paliwa do pełna zapalił i przy przeghazaowaniu

> pochodził i zgasł i tak wkółko, za którymś razem zalałem jak

> tylko chwycił to odrazu ruszyłem i dlawil się szarpal ale po

> jakiś 100metrach poszedł normalnie jezdzi do teraz przejechałem

> nim dzis prawie 50km i nic wszytko ok sprawdziłem przewody nic

> nie cieknie, wyciągnąłem to coś z baku sitko czyste

> posprawdzałem i ok, przejechałe sie do marketu i na parkingu

> szybciej ruszyłem gwałtowne skrety w lewo w prawo że były

> przechyły spore i po jakis 200metrach znów to samo. zalalem

> ruszyłem szarpał ale po jakis 100metrach jechał juz normalnie i

> znów pojechałem z ostrym manerwowaniem zeby były przechyły i

> znów brakło \mu paliwa.

> W baku paliwa 3/4 pompka paliwowa nowa (uszczelki też) zadnego

> wycieku nie ma. martwi mnie to że jak ruszy to jedzie normalnie

> i tak jakby nigdy nic, ale po tych przechyłach to paliwa nie

> ciągnie.

> Jakaś diagnoza?

jak otwierasz korek wlewu do baku jest psssssyt???

Napisano
  • Autor

> jak otwierasz korek wlewu do baku jest psssssyt???

pssssssssyt nie ma smile.gif

Jak wyciągałem pływakl paliwa z baku to bak był czysty, nawet sitko na pływaku było cyste zero syfu.

A co do denaturatu to jak (sciagnąć całe paliwo wlac z z litr półtorej denaturatu i ten dodatek smt- co to jest bo jak dzwoniłem do sklepu to nie wiedzieli o co mi chodzi?) zapalić zeby auto pochodziło i jak samo zgaśnie bo zabraknie mu denaturatu, to normalnie wlac bezyne i zapalić i jeździć ? )

nigdy tego nie robiłem więc wole się upewnić smile.gif

Napisano

> jak otwierasz korek wlewu do baku jest psssssyt???

a co jak jest pssst? zeby.GIF

Napisano
  • Autor

Z tego co zauwazyłem to żadko to występuje w czasie jazdy nawet w zakrętach przy wiekszych prędkosciach. Ale po manewrach (szybszych) na parkingu i wyjeżdzie juz na prosta z parkingu po jakiś 200metrach juz jest berak paliwa w filtrez i ni epociagnie, wczoraj zarzyło mi się że zabrakło mu ale jechałem dostyc szybko około setki i po duszeniu się i duszeniu po jakiś 300mentrach mimo ze zawalniał bo nia dostawał paliwa to chwycił i jechał dalej bez prioblemu (zapaliłem go w czasie jazdy z beigu, ale na ssaniu chwycił).

Normalnie masakra z tym autem od kumpeli (a chciałbym jej go zrobić tylko nie wadomo co)

• 4 tygodnie później...
Napisano

> zatkany odpowietrznik

A czy to jakoś specjalnie przeszkadza? Bo mi psssyta ale nic z paliwem raczej się nie dzieje. I ewentualnie jak to tam odetkać?

Napisano
  • Autor

> A czy to jakoś specjalnie przeszkadza? Bo mi psssyta ale nic z

> paliwem raczej się nie dzieje. I ewentualnie jak to tam odetkać?

no ciekawi mnie samego jak odetkac jesli on zatkany i gdzie jest tenm odpowietrznik?

Napisano
  • Autor

> Jakbyś coś wykombinował to napisz

Od tamtego czasu nic nie wykombinowałem bo wszystko jest niby ok, jutro (pojutrze) ma mi przywieźć swoje auto to będę z nim walczył, zobacze jeszcze raz te odpowietrzniki na baku pod kanapą i sprawdze popychacz pompy paliwa (mam nadzieję że jakoś uda mi się zmierzyć czy wystaje na odpowiednią wysokość) bo już kupiłem nowe podkładki pod pompe paliwa i najwyżej nie dam cienkiej i grubiej tylko sama cienką, no i chyba zabiore się za wyciągnięcie aisana (może go coś wyczyszcze) jutro najpierw swojego będę starał się wymontować bo w swoim musze wężyk wymienić bo został mi jeden do którego dostępu nie ma tylko przez odkręcenie, a potem zdemontuje od kupeli i pomanewruje i zobacze czy dalej świruje jak będzie ok to napisze co było powodem, na dzień dzisiejszy wszystko jest ok z autem (a problem dalej istnieje)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.