Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nierówna praca silnika

Featured Replies

Napisano

Hej potrzebuję rady. Moja misia ma 4 latka i cosik sie dzieje niedobrego z silnikiem. czasami mu odbija i przy wrzucaniu na luz nie opada całkiem nadu z obrotów tylko zatrzymuje się na jakichś 1000-1300 i tak sobie faluje. Wiem że może to być silnik krokowy lub felerne paliwo. Najlepsze jest to że może mi tego przez tydzień nie robić po czym robi kilka dni pod rząd od czasu do casu. Niedługo mi też odbije przez ten silnik hehe. Cos doradzicie??? pozdro dla wszystkich

Napisano

> Hej potrzebuję rady. Moja misia ma 4 latka i cosik sie dzieje

> niedobrego z silnikiem. czasami mu odbija i przy wrzucaniu na

> luz nie opada całkiem nadu z obrotów tylko zatrzymuje się na

> jakichś 1000-1300 i tak sobie faluje. Wiem że może to być silnik

> krokowy lub felerne paliwo. Najlepsze jest to że może mi tego

> przez tydzień nie robić po czym robi kilka dni pod rząd od czasu

> do casu. Niedługo mi też odbije przez ten silnik hehe. Cos

> doradzicie??? pozdro dla wszystkich

wyglada na silnik krokowy - do czyszczenia ( ultradzwieki ) ewentualnie wymiana korpusu przepustnicy bo krokowiec jest niewymienialny...

Napisano

a moze durny sygnal z sądy dostaje?

ja tak mialem ze potarfil nierowno pracowac tyle ze i czasowo zasiecala sie marchewa tez

lambda miala zwarcie - pomoglo oczyszczenie kostki

Napisano

U mnie kiedys bylo podobnie i skonczylo sie na wymianie potencjometra przepustnicy.

Napisano

> U mnie kiedys bylo podobnie i skonczylo sie na wymianie potencjometra

> przepustnicy.

dokladnie na 99% potencjometr, ale jak chcesz miec pewnosc 100% to jak to sie zrobi, nie gas silnika jedz podepnij pod kompa i powiedz zeby sprawdzili potencjometr przepustnicy, kosztuje jakies 70zł

Napisano

> dokladnie na 99% potencjometr, ale jak chcesz miec pewnosc 100% to

> jak to sie zrobi, nie gas silnika jedz podepnij pod kompa i

> powiedz zeby sprawdzili potencjometr przepustnicy, kosztuje

> jakies 70zł

u mnie jak nawalal potencjometr to zapalala sie lampka silnika i nie dalo sie wejsc na obroty hmm.gif

Napisano

> u mnie jak nawalal potencjometr to zapalala sie lampka silnika i nie

> dalo sie wejsc na obroty

U mnie marchewa sie zapalila a kiedy chcialem pojechac do ASO to zgasla ale zasugerowalem im ze to potencjometr podziekowal za wspolprace i ze znam ten temat z AK i wymienili bez problemu.

Napisano
  • Autor

Wszystko fajnie tyle że u mnie żadne kontrolki sygnalizujące błędną prace silnika nie zapalają się kurcze blade. zauważyłem że jego nierówna praca jest sporo zależna od paliwa. Jak zalałem mu orlenowskie 95 lub neste 95 to diabeł mi to często robił a oststnio zalałem mu statoil suprema 98 i jak na razie tylko raz zwariował. Najlepiej podjade na komputer to może mi coś powiedzą. pozdro

Napisano

> Wszystko fajnie tyle że u mnie żadne kontrolki sygnalizujące błędną

> prace silnika nie zapalają się kurcze blade. zauważyłem że jego

> nierówna praca jest sporo zależna od paliwa. Jak zalałem mu

> orlenowskie 95 lub neste 95 to diabeł mi to często robił a

> oststnio zalałem mu statoil suprema 98 i jak na razie tylko raz

> zwariował. Najlepiej podjade na komputer to może mi coś

> powiedzą. pozdro

Zamiast tracic czas i kase na komputer nie lepiej od razu wyczyścić cały ten podzespół z przepustnica i silnikiem krokowym?

Na pewno to nie zaszkodzi a brud lubi się tam zbierać.

Napisano

zaczalbym od sprawdzenia czy nei ciagnie gdzies lewego powietrza

Napisano
  • Autor

Swięta racja najpierw przeczyszcze przepustnice i silnik krokowy a potem zobaczymy co będzie dalej i wtedy sie bedzie myslało. Pozdr

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

no dobra silnik krokowy i przepustnica wyczyszczone, komputer ustawiony na nowo, wymienione świece i przewody zapłonowe i d...... robi dalej to samo frown.gif co teraz???

Napisano
  • Autor

Wczoraj zle znów pracował i podjechałem so serwisu i podłączyli pod kompa. Okazał się wadliwy potencjometr. Wymieniony i jest si ale jeszcze troszke nierówno pracuje na biegu jałowym ale opada normalnie z obrotów więc jest ok.

Napisano

> Wczoraj zle znów pracował i podjechałem so serwisu i podłączyli pod

> kompa. Okazał się wadliwy potencjometr. Wymieniony i jest si ale

> jeszcze troszke nierówno pracuje na biegu jałowym ale opada

> normalnie z obrotów więc jest ok.

a pracuje tak na zimnym czy na cieplym silniku ?

Napisano

ile skasowali za wymiane oitencjometra??

Napisano

bylo mnie i Wojtas76-a posluchac w 3 i 4 poscie, tak bys byl pare zeta do przodu a nie kombinowal niepotrzebnie z przewodami, swiecami, kompem i przepustnica - to byl typowy objaw potencjometra boozing.gif mi sie nalezy

Napisano
  • Autor

niestety mój stary potencjometr bedzie zamontowany spowrotem bo na nowym dalej zle chodzi. On zaczyna to robić jak jest rozgrzany bo na zimnym to wiadomo że silnik troche nierówno pracuje. Świece i przewody musiałem wymienić bo już przyszedł ich czas. Wczoraj byłem u kolegi na warsztacie i przejżeliśmy sobie cały silnik olej itd i okazało się że był sporo przelany olej w silniku!!! Normalnie myślałem że mnie szlak trafi!!! Jeżdziłem tak przez jakiś miesiąc z tym olejem. Byłem już u mechanika który mi wymieniał płyny ale oczywiście on czegoś takiego nie mógł zrobić. Z przelanym olejem silnik wariował na obrotach od czasu do czasu. Teraz jak mu spóściliśmy i wyrównaliśmy do dobrego poziomu robi to cały czas jak tylko się rozgrzeje. W ASO wydrukowali mi kartke z parametrami silnika jak zle pracuje i wychodzi na to że coś daje sygnał do przepustnicy aby podniosła obroty z biegu jałowego który u mnie wynosi 755 obr. do 1284 obr. Kąt otwarcia przepustnicy to 2 stopnie. Jak mi to stwierdzili to właśnie wymienili potencjometr no ale jutro jade do nich zwrócić go i wstawic stary bo to nie to. Przez ten przelany olej stawiam na jakiś walnięty czujnik który przez niego dostał po dupie. Bo raczej nic z samym silnikiem złego nie stało się. kurcze od teraz wszystko co będe sam w stanie robić z autem to postaram się zrobić. Co o tym wszystkim myślicie???

Napisano

wiesz co ?

jak masz mozliwosc to przeloz korpus przepustnicy z innego silnika 1,1 i zobac co bedzie. Wtedy rozwiejesz watpliwosci zwiazane z potencjometerm i krokowcem

Napisano
  • Autor

Przepustnica przełożona z innej pandy i dalej robił to samo. Tknąło mnie aby obejżeć wtryskiwacze i zauważyłem że 3 z nich sa ustawione pionowo do góry a jeden był mocno skręcony to go ustawiłem tak jak pozostałe trzy i od tamtej pory pracuje normalnie. Poczekam jeszcze dzien lub dwa z radością i wtedy bede juz wiedział na pewno czy to było to. Pozdro

Napisano
  • Autor

silnik dalej szwankuje kurka wodna frown.gif dowiedziałem się ze to że przełożyłem korpus z innej pandy nic nie dało bo powinienem jeszcze do serwisu podjechać ustawić na nowo kompa pod nowa przepustnice. Musze więc jeszcze raz ją przełożyć i podjechać do serwisu na kompa i wtedy się okarze czy to ten beszczelny korpus tak mi miesza w silniku czy dalej będzie trzeba szukać. Wykańczaja mi się powoli już pomysły na to co może być przyczyną jego wadliwego działania frown.gif oto wydruk z kompa przy błędnej pracy silnika:

Obroty silnika 1189 obr/min

Ciśnienie ssania 271 mbar

Kąt przepustnicy 2 stopn/kata

Czas wtrysku 2334 usek

Poz. silnik. krokow. 61 skoki

docelowe obr. jało. 750 obr/min

Tak to u mnie wygląda przy wadliwej pracy frown.gif co to może być innego jak nie korpus przepustnicy?? Serwis uparcie twierdzi ze to własnie on. Może to sąda lambda albo jakiś czujnik temperatury?? ZAuważyłem że im wyższa temperatura na dworzu tym silnik częsciej zle pracuje a im zimniej tym mniej to robie smile.gif ale beka ja jużnic nie kumam. Co wy na to???

Napisano

> bylo mnie i Wojtas76-a posluchac w 3 i 4 poscie, tak bys byl pare

> zeta do przodu a nie kombinowal niepotrzebnie z przewodami,

> swiecami, kompem i przepustnica - to byl typowy objaw

> potencjometra mi sie nalezy

zwracam honor i pivko frown.gif

Napisano
  • Autor

A co powiecie na Czujnik Cisnienia Bezwzględnego ???? Doczytałem w necie że gdy jest uszkodzony to daje takie objawy jak u mnie i ulega uszkodzeniu np: po przelaniu oleju w silniku. Co wy na to??

Napisano

> A co powiecie na Czujnik Cisnienia Bezwzględnego ???? Doczytałem w

> necie że gdy jest uszkodzony to daje takie objawy jak u mnie i

> ulega uszkodzeniu np: po przelaniu oleju w silniku. Co wy na

> to??

pierwsze slysze , ale warto sprobowac ok.gif

Napisano

> A co powiecie na Czujnik Cisnienia Bezwzględnego ???? Doczytałem w

> necie że gdy jest uszkodzony to daje takie objawy jak u mnie i

> ulega uszkodzeniu np: po przelaniu oleju w silniku. Co wy na

> to??

miałem problemy z nierówną pracą silnika, okazało się że oring czujnika MAP o którym piszesz przestał uszczelniać i wpuszczał lewe powietrze.

Oring jest zielony dla podpowiedzi smile.gif pierdoła ale potrafi utrudnić życie.

sprawdź to, trzeba zdjąć obudowę filtra powietrza, czujnik jest z prawej strony przepustnicy, przykręcony na śrubkę torx T25.

Napisano
  • Autor

problem z silnikiem juz załatwiony. Cały silnik jest w porządku i był od początku a problem był w akumulatorze i doładowaniu. Akumulator był prawie całkiem rozładowany i tak cały czas na wyczerpaniu. Mam bardzo mocny sprzęt w aucie i nie mam kondensatora a to już nie jeden mówił mi znajomy że to wielki błąd. Jak grała muzyka to był taki pobór prądu że altek nie nadążał z doładowaniem i komp podnosił obroty silnikowi. teraz akumulator doładowałem prostownikiem i od 2 tygodniu jest spokój. Musze zainwestować w ten kondensator. narka pozdrawiam

Napisano

> problem z silnikiem juz załatwiony. Cały silnik jest w porządku i był

> od początku a problem był w akumulatorze i doładowaniu.

> Akumulator był prawie całkiem rozładowany i tak cały czas na

> wyczerpaniu. Mam bardzo mocny sprzęt w aucie i nie mam

> kondensatora a to już nie jeden mówił mi znajomy że to wielki

> błąd. Jak grała muzyka to był taki pobór prądu że altek nie

> nadążał z doładowaniem i komp podnosił obroty silnikowi. teraz

> akumulator doładowałem prostownikiem i od 2 tygodniu jest

> spokój. Musze zainwestować w ten kondensator. narka pozdrawiam

Czasami mozna rozebrac całe auto a problem tkwi w małej pierdółce wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.