Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki płyn do chłodnicy??

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam pytanie dotyczące płynu Paraflu 11 grupy FL do stilo 1,2 16v. Kupiłam PARAFLU 11 FORMUŁA EUROPA Pełna specyfikacja:

CUNA NC 956-16 FIAT 9.55523 IVECO STANDARD 18-1830 i teraz zastanawiam się czy był to dobry wybór i czy ASO też taki wlewa, bo są 3 rodzje paraflu 11? i czy trzeba go jeszcze rozcieńczać z wodą destylowaną? confused.gif

Napisano

> Witam. Mam pytanie dotyczące płynu Paraflu 11 grupy FL

Hej, dawno nas nie odwiedzałaś grinser006.gif Płyn który kupiłaś to ten sam , który stosuje ASO. Nie wiemy z którego roku masz autko hmm.gif Wcześniej stosowany był płyn "niebieski" (zielony), a później "czerwony" (różowy). Możesz sama sobie sprawdzić, a uzupełnić powinno się tym samym kolorem 270751858-jezyk.gif

Z danych producenta:

kliknij tutaj

Oops, EDIT:

wynika że jest to płyn "do dolewek" czyli gotowy do użycia bez konieczności rozcieńczania ok.gif

EDIT2: Z tego co pamiętam, to ten jest akurat "niebieski"

Napisano

Jak kupowalem ten czerwony/róż w opakowaniu 1L - był to koncentrat. Wode destylowana kupisz na stacji w opakowaniach 1L i 5L.

Tak ze jesli kupione w ASO a kolor jest zły (bo sa dwa jak kolega napisał to powinni wymienic). A czy koncentrat lub ready_to_use napewno jest napisane na opakowaniu.

Nie mniej to leja w fiatach i zalecaja w instrukcji ok.gif

Napisano

też będę nie dlugo zmieniał płyn chłodnicy ..mam zielony to mam kupić zielony czy nowszy raczej czerwony??

Napisano
  • Autor

Hej. No troszke mnie nie było smile.gif Autko mam z 2002 roku. Płyn jest nalany zielony, a opakowanie produktu jasny niebieski z napisem READY TO USE(jeszcze nie wiem jaki jest w środku kolor , bo przesylka nie dotarła) Zakup przyznam się był w ciemno, ale chyba będzie dobry i cena tez niska, bo za 4 litry 42 zł już z przesyłką.

Tylko czy ten płyn też jeszcze można rozcienczyć?

aaaa..... i jeszcze jedno pytanie: Jak się wymienia cały płyn? Prosta to sprawa czy lepiej jechać do mechanika?

post-120389-14352495485662_thumb.jpg

Napisano

ready to use = po naszemu "gotowe do użycia" , wiec nie rozcieńczamy old.gif

Wymiana "kompletna" czy trudna ? Jak kto lubi.. najłatwiej odpiąć wąż od chłodnicy i spuścić jak olej z silnika 20.GIF

Napisano

> wąż od chłodnicy i spuścić jak olej z silnika

Gdzie ???

Przecież płyn z chłodnicy jest toksyczny. I nie wolno go wylać np. do ścieku. A trzeba utylizować. Może to mżonka, ale warsztaty chyba mają obowiązek to robić, i mam nadzieję, że to robią ok.gif

Dlatego polecam wizytę w warsztacie waytogo.gif

Napisano

> Gdzie ???

> Przecież płyn z chłodnicy jest toksyczny. I nie wolno go wylać np. do

> ścieku.

dokładnie a tym bardziej nalać se na palce, żeby zobaczyć jaką ma konsystencje. O tym też wiele osób nie wie waytogo.gif

Napisano

> ready to use = po naszemu "gotowe do użycia" , wiec nie rozcieńczamy

ale dolewać wode destylowaną można, oczywiście traci się wtedy odpowiednio na właściwościach jeśli chodzi o zamarzanie niewiem.gif

Napisano

> Przecież płyn z chłodnicy jest toksyczny. I nie wolno go wylać np. do > ścieku. A trzeba utylizować.

Prawda, prawda... Ale mozna zlac do kanisterka po plynie do spryskow lub butelek po wodzie/coli i oddac np. w aso przy okazji - nie powinni robic problemu. Tak ostatnio 'sprzedałem' olej z kosiarki ok.gif

Napisano

boje_sie.gif, dobre ASO, szanują klienta, bo ja sobie nie wyobrażam, żeby Caresrwis moją bańkę ze starym paraflu chciał utylizować.

Przecież to kosztuje, płacą pewnie od beczki, czy coś niby moje 2-3 lirty to nic. Ale jak by się więcej takich "zleciało", to by im kasy zabrakło.

I mają rację dlaczego oni mają się tym zająć, skoro to nie ich problem.

To ustawodawca RP, powinnien "zrobić" prawo nakazujące producentowi, lub dystrybotorowi, przyjęcie takiej substancji od klienta i jej utylizację. Oczywiśćie, wiem, że to podniosło by cenę płynów, ale w serwisie też za to płacimy.

Napisano

> jak na swój koszt to mozesz wysłać do mnie

A to kolega ma warsztat, czy jest producentem, dystrybutorem Parflu ?

Napisano

> A to kolega ma warsztat, czy jest producentem, dystrybutorem Parflu ?

nie pamiętam teraz, ale każdy większy warsztat bez problemów powienien wziąć przepracowane płyny

• 1 rok później...
Napisano

Witam,

Podłącze się do tematu, bo za niedługo będę wymieniał wszystkie płyny i zapytanie mam następujące. Czy właściwe będzie zalanie swojego Staszka Paraflu 11? Lub inaczej, jaki zalecacie wlać, żeby było tak jak powinno?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.