Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jakie zaciski z tyłu

Featured Replies

Napisano

> dowiedziałem sie dziś ze zaciski hamulcowe były w dwóch

> specyfikacjach, bosh i lucas ?. Ale wyczytałem to za puźno bo

> klocki leżą już w domu . Mam podobne do tych

> http://allegro.pl/item401824547_klocki_ate_opel_astra_ii_zafira_tyl.html

> tyle że ferodo jaka jest szansa że będą pasować ?

szansa jest 50%,

a tak serio to zależy z którego roku masz auto,

brat

Napisano

Te klocki są do zacisków Bosch. jak samochód z 99 roku to pewnie masz Bosch, później Lucas zaczęli stosować, jak się te bosche zaczęły psuć na potęgę...

Porównanie klocków:

281083277-KlockiBoschiLucassmall.jpg

Pozdr.

post-65098-14352495549388_thumb.jpg

Napisano

> 99' z marca

to już masz 99% że pasują, warunek taki że nikt przed Tobą nie wymienił ich na Lucasa,

brat

Napisano

Jeśli kupiłeś klocki z blaszkami, a nie ze sprężynkami, to będzie problem z montażem - nie chcą wejść w zaciski, a raczej jedna strona nie chce wejść. Wymieniłem w sklepie na takie ze sprężynką (jak na mojej fotografii) i weszły jak w masło...

Jesli ci się uda założyć, zrób fotki, jak to powinno być założone, bo ani ja, ani mechanik (doświadczony) nie doszliśmy do tego. Może zanim zdejmiesz stare klocki zrób zdjęcia, jak były założone... sam jestem ciekaw...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

mam blaszki ale inne niż na fotkach oraz coś pod kształ sprężynek biglaugh.gif, zrobie fotki albo dopiero jak bede montował pod koniec lipca.

Ale dwa pytania

Jakie są domowe patenty na zwalenie tarczy ?

Czym posmarować tłoczek czy coś bo znowu mi zacisk nie odbija sciana.gif czy wystarczy go ładnie wyczyścić ?

Napisano

> Jakie są domowe patenty na zwalenie tarczy ?

Tak wink.gif Odkręcić wkręt (czasem przydaje się śrubokręt udarowy) a nastepnie opukując ściągac tarczę. Można sobie czymś psiknać w miejscu osadzenia na piaście

> Czym posmarować tłoczek czy coś bo znowu mi zacisk nie odbija czy

> wystarczy go ładnie wyczyścić ?

Tłoczek musi być przede wszystkim gładki, niezardzewialy. Jeżeli jest na nim rdza to można przetrzeć bardzo drobnym papierem. Co do smarowania: u mnie pod gumką jest smar zapodany jeszcze w fabryce.

Pozdroofka

Napisano

> Czym posmarować tłoczek czy coś bo znowu mi zacisk nie odbija czy

> wystarczy go ładnie wyczyścić ?

Przede wszystkim wymienić uszczelkę tłoczka, tę wewnątrz. Bez tego czyszczenie nie na wiele się zda, ponieważ to ta właśnnie gumka powoduje, że tłoczek cofa się nieznacznie po spadku cisnienia płynu hamulcowego...

Ale myślę, że to nie brudny tłoczek, czy gumka są przyczyną złej pracy zacisku - to mechanizm hamulca ręcznego, który właśnnie w zaciskach boschowskich nawala. Niestety, żeby rozebrać zacisk, trzeba mieć specjalny klucz sztorcowy pięciokątny. Ja takiego nie miałem, więc po rozebraniu co się dało i wyjęciu tłoczka, usunięciu obu gumek oraz uszczelki pod dźwignią ręcznego zanurzyłem cały zacisk w nafcie na 24 godziny, następnie dokładnie wypłukałem go wodą i przedmuchałem do sucha sprężonym powietrzem. Załozyłem nową gumkę na tłoczek, wkręciłem tłoczek do końca, załozyłem uszczelkę zewnętrzną. Pod dzwignię ręcznego również załozyłem nową uszczelkę. Dźwignia ta powinna silnie odbijać po zwolnieniu. Zobaczymy na jak długo wystarczy...

Zestaw naprawczy zakupiłem w Gdańsku, ul. Hallera firma "Elit", tel. 058/766-92-50 do 51, producent Autofren nr D4635 fi tłoczka 34 mm, zestaw do zacisku Bosch, tarcze na 4 śruby. Jeden zestaw do jednego zacisku, w komplecie jest wiele gumek, również do jarzma zacisku. Poczytaj tu: klik.

PS. nie zapomnij dobrze oczyścić tych powierzchni zacisków, gdzie wchodzą klocki. Przed założeniem nałóż smaru do klocków lub miedziowego. To podstawa. Poprzednio chyba smaru nie było i klocki tak "przykorodowały" do zacisków, że musiałem je młotkiem i przecinakiem wybijać.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

tak mnie zasmuciłeś beksa.gif, dwa miesiące temu zalałem nowy płyn hamulcowy, a teraz go szlak trafi.

Wyjęcie tłoczka odbywa sie przez wypompowanie ? i wtedy ukażą mi sie dwie uszczelki ?

Jak można sie upewnić na 110% że to uszczelki jeśli zewnętrzna będzie w dobrym stanie i ręczny bedzie odbijał ?

Czy da sie samemu odpowietrzyć autko z abs-em ?

Napisano

> Czy da sie samemu odpowietrzyć autko z abs-em ?

281093539-odp.JPG

Pozdroofka

post-36940-14352495595086_thumb.jpg

Napisano

> Chodziło mi o odpowietrzanie pompy abs.

Chodziło Ci o "odpowietrzenie autka", jeśli chodzi o ścisłość wink.gif

A po co chcesz odpowietrzać pompę? A raczej: dlaczego chcesz ją zapowietrzyć?

Pozdroofka

Napisano

> a teraz go szlak trafi.

Niekoniecznie! Zaciśnij gumowy wąż płynu hamulcowego (ja miałem taki przyrząd, można użyć np. klucza francuskiego lub imadełka), odkręć wąż od zacisku, wyjmij zacisk z samochodu. Teraz możesz wykręcić tłoczek, wyjąć wszystki gumowe uszczelki, umyć porządnie zacisk i tłoczek ropą, wodą, na końcu DOKŁADNIE wysuszyć. Sprawdź działanie dźwigni ręcznego, powinna pewnie działać w obie strony. Teraz trzeba zmienić uszczelkę tłoczka, wkręcić tłoczek, założyć gumową osłonę, wmontować zacisk do samochodu, przykręcić wąż z płynem, zdjąć zacisk z węża, podpompować hamulcem, żeby tłoczek dotknął klocków, odpowietrzyć TYLKO ten zacisk. Stracisz najwyżej setkę płynu.

> Jak można sie upewnić na 110% że to uszczelki jeśli zewnętrzna będzie

> w dobrym stanie i ręczny bedzie odbijał ?

Czysty zacisk, nowe klocki - po zwolnieniu hamulca koło musi lekko się obracać, jesli nie, uszczelka tłoczka do wymiany. 100% pewności nigdy nie ma... ale lepiej zmienić uszczelkę niż zedrzeć klocki i tarczę.

Pozdr.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

wczoraj było troche czasu i zabrałem sie za wymiane tarcze ate i ferodo ds 2000, klocki miałem całkiem inny bo nie było sprzężynek ale takie blaszki w kształcie litery D. O dziwo tarcza zeszła po niecałej minucie cool.gif, potem jedyny problem za zużo smaru dałem na jarzmo i wszystko mi sie brudziło łącznie zklockami buu.gif, oraz zapomniałem odkręcić śruby od tej jedenej tlejki i potem nie chciało mi to wszystko wejść biglaugh.gif. Ale do żeczy:

Klocki zuzyły sie nie równo jeden całkiem blachą jechał drugi pod kontem. Tłoczek prosza sie łatwo, gumki w idealnym stanie moge ciut brudne. Prowadnice czyste były. Jedyne co mogło by być to klocek wewnętrzny w jarzmie sie zablokował albo krzywo go wyjmowałem crazy.gif. A co do mechanizmu ręcznego to jakoś kulawo to to działa bo tłoczek sie porusza dopiero przy maksymalnym naciągu linki ale cofa sie dobrze (czytaj zauważalnie) może linka słabo naciągnięta bo dźwignia do samej góry mi idzie. Jakieś pomysły ? bo żal zniszczyć nowe klocki.

Tu wklejam fotki tego co opuściło wóz, o co chodzi z tym wzorkiem na tarczy?

http://img240.imageshack.us/my.php?image=img4660jb8.jpg

http://img240.imageshack.us/my.php?image=img4659qm6.jpg

Oraz mam pytanie zauważym że tylni amortyzator jest mokry ( i ja go nie pomoczyłem rotfl.gif), od góry jest taka plastikowa osłonka i pod nią na długości 8-9 jest coś jak olej. Czyżby amory to wymiany ?

Napisano

> ale cofa sie dobrze (czytaj zauważalnie) może linka słabo

> naciągnięta bo dźwignia do samej góry mi idzie.

U mnie po wymianie też dźwignia idzie do samej góry z tym że na trzecim ząbku już ręczny dobrze trzyma.

>Jakieś pomysły ?

Można podciągnąć linkę. Musisz zanurkować pod autko i nad rurą wydechową znajdziesz "element" naciągający.

> Tu wklejam fotki tego co opuściło wóz, o co chodzi z tym wzorkiem na

> tarczy?

Te pionowe to jak dla mnie ślady po klockach.

Napisano

> klocki miałem całkiem inny bo nie było

> sprzężynek ale takie blaszki w kształcie litery D.

No i właśnie takie miałem i nie udało mi się (i mechanikowi również) wykombinować, jak powinny być załozone w zacisku. Prosiłem Cię właśnie o fotki pokazujące jak to powinno być założone. Prześlesz?

Pozdr.

Napisano
  • Autor

fotki zrobie w piątek/sobota i wzuce, bo aparat mi zabrali biglaugh.gif. Próbowałem schemat narysować ale niejalepiej mi to wyszło sciana.gif.

Ale mam problem z ręcznym na jednym kole łapie blokuje je na 3 ząbku, koło po odpuszczeniu ręczngo obraca .sie prawie bez oporów. A na drugim koło blokuje sie juz przy pierwszym ząbku, obraca sie z większym oporem ale ręką bez problemu nim kręce.

I po przejażdce koło domu dosłownie 2minuty z 6 hamowań delikatnych takich ledwo. Tarcza ta 3 ząbkowa chłodna a ta 1 gorąca.

ps. bo to juz post wyżej nikt nie przeczyta o co chodzi z tym wzorkiem słoneczka na tarczy, i czy morky amortyzator to problem ?

Napisano

Mogę się wtrącić smile.gif

> No i właśnie takie miałem i nie udało mi się (i mechanikowi również)

> wykombinować, jak powinny być załozone

może być taka fotka

zdjtyzaciskwp4.jpg

ewentulanie popstrykam zaraz stary klocek to zobaczysz jak to wygląda

finacel

jesli chodzi o te delikatne "promyczki" widoczne na traczy prostopadle ułożone do "centrum" tarcz

to są to ślady miejsca w którym zatrzmał się klocek po hamowaniu .

Z tym grzejącym się kołem to wydaje mi się że tłoczek nie odbija.

Napisano

> I po przejażdce koło domu dosłownie 2minuty z 6 hamowań delikatnych

> takich ledwo. Tarcza ta 3 ząbkowa chłodna a ta 1 gorąca.

IMO to wina ręcznego. Można to sprawdzić odłaczając linki ręcznego od obu zacisków. Po czym należy ręcznie kombinerkami odciągnąć dźwigienki ręcznego, jeśli same nie wracają. Powinny wrócić na tyle, że taki występ na dźwigience oprze się na okrągłym łbie śruby torx wkręconej w zacisk, będącej ogranicznikiem dla tej dźwigienki. Dźwigienka powinna wracać na miejsce nawet bez widocznej z zewnątrz sprężyny - wewnątrz zacisku jest mocniejsza sprężyna cofająca dźwigienkę.

281160772-DSC00011a.jpg

Teraz wystarczy się przejechać i lekko pohamować i sprawdzić, czy piasty się grzeją czy nie. Mozna też podnieść tył samochodu i sprawdzić, czy po 3-krotnym wciśnięciu hamulca i puszczeniu koła obracają się bez oporów. I już będziesz wiedział, czy to zaciski "hydraulicznie" nie odbijają (wymiana gumki wewnętrznej), czy to ręczny nie zwalnia (regulacja linki lub mycie zacisku w przypadku, jeśli dźwignia ręcznego nie wraca na miejsce).

Jesli zostawisz tak jak teraz, nowe klocki i tarcze zedrzesz bardzo szybko.

Pozdr.

post-65098-14352496035846_thumb.jpg

Napisano

> może być taka fotka

Fotka jest super. Niestety, próbowaliśmy właśnie tak załozyć klocki i klops. U góry wchodzi bez problemu, bo jest podcięcie w jarzmie, w które wchodzi ta blaszka, co widać na fotografii. Ale na dole nie da się włożyć klocka z blaszką, wchodzi tylko bez blaszki, na blaszkę nie ma już miejsca. Próbowaliśmy wkładać stare, używane klocki oraz nowe, wyjęte z pudełka i nic.

281160815-DSC00003456.JPG

Po prawej stronie widać, jakie cuda robiśmy, żeby tylko klocek bez oporów wszedł w jarzmo. W końcu kupiłem klocki takie, jak widać po lewej stronie.

A żałuję, bo miałem tarcze i klocki tej samej firmy, co daje jakąś pewność, że twardości tych elementów są do siebie dobrane optymalnie.

Pozdr.

post-65098-14352496036584_thumb.jpg

Napisano

.

> Ale na dole nie da się włożyć klocka z blaszką, wchodzi tylko bez

> blaszki, na blaszkę nie ma już miejsca. Próbowaliśmy wkładać

> stare, używane klocki oraz nowe, wyjęte z pudełka i nic.

> Dlaczego?

Właśnie rozebrałem klocek widoczny na zdjęciu.Dolne "mocowanie" klocka ma wycięty "ząbek" w którym

chowa się spinka podczas wciskania klocka w obejmę. Może Twoje klockie nie miały tego "wcięcia" hmm.gif

EDIT ! ! ! !

Jak na moje oko to wkładałeś klocek odwrotnie. U mnie (nie wiem czy dobrze smile.gif ) ale koniec klocka

z wyciętym "ząbkiem" jest (był) na dole .

Napisano

> Właśnie rozebrałem klocek widoczny na zdjęciu.Dolne "mocowanie"

> klocka ma wycięty "ząbek" w którym

Jasna ch....ra!!! Zakładaliśmy klocki do góry nogami!!! Wycięcie jest w klockach, ale my zakładaliśmy je do góry!!!

Teraz wszystko jasne, dzięki, będę mądry na przyszłość.

PS. Ale mogli ten szczególik uwidocznić w instrukcji dołaczonej do klocków - płachta metr na metr, opis w 100 językach o bezpieczeństwie przy podnoszeniu samochodu i o niewyrzucaniu klocków do śmietnika, bo to odpad niebezpieczny.... ale jak załozyć klocki, o tym ani słowa...

Najśmieszniejsze jest, że pojechałem z tymi starymi klockami do ASO Opla, rozmawiałem z zastępcą kierownika serwisu, żeby mi pokazał, jak takie klocki się zakłada. Myślał, myślał i nic nie wymyslił. W końcu powiedział, że to podróba i nie da się założyć, bo oni zakładają tylko oryginały. Tak, tylko moje klocki miałem w pudełku od Valeo (ze sprężynkami), a oryginalne wyglądają właśnie tak, jak te z blaszkami.

Pozdr.

Napisano

>

> PS. Ale mogli ten szczególik uwidocznić w instrukcji dołaczonej do

> klocków - płachta metr na metr, opis w 100 językach o

> bezpieczeństwie przy podnoszeniu samochodu i o niewyrzucaniu

> klocków do śmietnika, bo to odpad niebezpieczny.... ale jak

> załozyć klocki, o tym ani słowa...

To i tak dostałeś wypaśne klocki zlosnik.gif bo z kareczką rotfl.gif.

Moje były tylko zalane w folię i w pięknym srebrnym pudełku. Próżno na klockach szukać oznaczania

o kierunku hamowania sciana.gif.

Musiałem się domyślać który gdzie i jak włożyć hmm.gif. "Skopiowałem" stare klocki czyli tem z czujnikiem zużycia od wewnątrz a "łysy" na zewnątrz i jakoś to poszło yay.gif

pzdr

Napisano

> "Skopiowałem" stare

> klocki czyli tem z czujnikiem zużycia od wewnątrz a "łysy" na

> zewnątrz

Też tak kombinowałem, tylko prawe z lewymi zamieniłem i tak wyszło, jak wyszło. A klocki miałem tej samej firmy co tarcze, czyli TRW-Lucas, bardzo polecali. Teraz mam tarcze Lucas, a klocki Valeo, też dobre, ale nie wiem, czy nie za miękkie, czy nie za twarde do tarcz. czas pokaże.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

sprawdziłem dzisaj bez ręcznego jeden zacisk grzeje sie znacznie mocniej naprzykład lewy 100*C a prawy 150*C.

W obu dźwigienki sie cofają do ogranicznika bez problemu, z tym że w tym chłodniejszym moge dźwigenke znacznie niżej ręką pociągnąć a w cieplejszym tylko lekko.

I co teraz robić gumki ?

Napisano

Gumki wewnętrzne i prowadniki zacisków (bo może zaciski się nie przesuwają - po odpuszczeniu hamuje jedna okładzina) - tam tez są gumki - wszystkie w zestawie. Pozdr.

Napisano
  • Autor

smutek beksa.gif , będzie dużo roboty a co myślisz ta dźwigena od ręcznego tak ciężko chodzi bo tłoczek nie odbija i cały czas dociska tarcze ?

czy przewód hamulcowy moge kluczem typu mors zacisnąć?

Napisano

> ta dźwigena od ręcznego

> tak ciężko chodzi bo tłoczek nie odbija i cały czas dociska

> tarcze ?

Na to wygląda.

> czy przewód hamulcowy moge kluczem typu mors zacisnąć?

Hmmm, nie bardzo. Szczęki muszą być gładkie i równoległe, a morsy mają półokrąkłe i ząbkowane. Prędzej klucz francuski podejdzie.

Ja miałem takie imadełko i dodatkowo skręciłem mocno wylot z przewodu śrubą z nakrętką przy użyciu oryginalnej miedzianej uszczelki. Dodatkowe zabezpieczenie potrzebne było, bo kilka dni jeździłem bez zacisku (moczył się w nafcie).

281174693-DSC00017a.jpg

Pozdr.

post-65098-14352496122301_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.