Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mapa wtrysku - jak wgrac

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam problem, najprawdopodbniej rozjezdza sie mapa wtrysku na benzynie przez gaz, poniewaz po wizycie u elektromechanika bylo wszystko ok.

Teraz pytanie w jaki sposob moge ja wgrac ??. Mam dostep do interfejsow , poniewaz znajomy tym handluje, ale do konca nie jest wtajemniczony w programy oplowskie. Kasowanie bledow ok, ale dalej to juz inna bajka.

Napisano

> Witam

> Mam problem, najprawdopodbniej rozjezdza sie mapa wtrysku na benzynie

> przez gaz, poniewaz po wizycie u elektromechanika bylo wszystko

> ok.

> Teraz pytanie w jaki sposob moge ja wgrac ??. Mam dostep do

> interfejsow , poniewaz znajomy tym handluje, ale do konca nie

> jest wtajemniczony w programy oplowskie. Kasowanie bledow ok,

> ale dalej to juz inna bajka.

Nie wiem do końca co i jak, ale z tego co się orientuję programuje się chip na zewnętrznym programatorze. Mapa wtrysku, jak to ty nazywasz wgrana jest na pamięć typu eprom a je programuje się w zewnętrznych programatorach. Do tego potrzebny jest programator, program w wersji binarnej, komputer z portem zazwyczaj lpt i najlepiej na win98. Nie programowałem chipów do aut ale inne epromy do wielu innych urządzeń tak. Nie wiadomo jeszcze jakiego typu jest to eprom, czy przypadkiem kasownik do niego nie będzie potrzebny. To nie jest zabawa dla niewtajemniczonych. Coś takiego na pewno wgrają tam gdzie robię chip tuningi. Wgranie oryginalnego pliku nie kosztuje dużo, więcej dopłaca się za podkręcane oprogramowania.

Napisano

Najbezpieczniej w ASO Opla, pytałem kiedyś w Gdańsku koszt do silnika X16XEL 50 zł.

Niektóre sterowniki nie są "otwieralne", np. Multec dla X16XEL jest zamkniętym modułem z dwoma wielopinowymi gniazdami, zaprogramowanie jest możliwe raczej tylko za pomocą Tech2.

Natomiast w przypadku tzw. "rozjeżdżania się map" na LPG wystarczy skasowanie adaptacji sterownika, a na przyszłość (jeśli masz II generację LPG) trzeba właściwie ustawić emulację sondy, zwłaszcza kształt przebiegu - był o tym wątek, dla X18XE1 ustawia się bodajże H/L=600ms/800ms...

Pozdr.

Napisano

> Witam

> Mam problem, najprawdopodbniej rozjezdza sie mapa wtrysku na benzynie

> przez gaz, poniewaz po wizycie u elektromechanika bylo wszystko

> ok.

> Teraz pytanie w jaki sposob moge ja wgrac ??. Mam dostep do

> interfejsow , poniewaz znajomy tym handluje, ale do konca nie

> jest wtajemniczony w programy oplowskie. Kasowanie bledow ok,

> ale dalej to juz inna bajka.

Tu chodzi o wartości adaptacyjne, które mogą się rozjechać gdy gaz źle usawiony. Ale jak pojeździsz na benzynie odpowiednio długo (z 50 - 100 km) to się naprawi. Z tym, że jak znowu na zepsutym gazie będziesz jeździł to się znowu skiepści. A jaki to gaz tak wogóle ?

Mozna skasowac wartości adaptacyjne np OpelScannerem. Zakładka "Special" i w którejś podzakładce "ECU Control" trzeba wybrać "reset o2 integrator" albo jakoś tak.

Napisano

> Najbezpieczniej w ASO Opla, pytałem kiedyś w Gdańsku koszt do silnika

> X16XEL 50 zł.

> Niektóre sterowniki nie są "otwieralne", np. Multec dla X16XEL jest

> zamkniętym modułem z dwoma wielopinowymi gniazdami,

> zaprogramowanie jest możliwe raczej tylko za pomocą Tech2.

> Natomiast w przypadku tzw. "rozjeżdżania się map" na LPG wystarczy

> skasowanie adaptacji sterownika, a na przyszłość (jeśli masz II

> generację LPG) trzeba właściwie ustawić emulację sondy,

> zwłaszcza kształt przebiegu - był o tym wątek, dla X18XE1

> ustawia się bodajże H/L=600ms/800ms...

> Pozdr.

A takie wartości skąd wziąć? Np. dla silnika 1.6SZR?

I czym skutkuje jazda z tak "źle" ustawioną emulacją, poza tym dziwnym zachowaniem na benzynie przez pierwsze kilkanaście-dziesiąt km?

Napisano
  • Autor

>A jaki to gaz

I tu jest pies pogrzebany, to sekwencja Lovato, instalatorzy rozkladaja rece i mowia, ze to nie od gazu.

Co dziwne zaobserwowalem, ze wentylator zalacza mi sie przy 92 st. C, a nigdy (nawet w korach w upale) nie widzialem 100 st. C

Dosatkowo auto na wolnych obrotach szarpie strasznie, wiec mysle, ze moze czujnik cieczy.

Napisano

Witam

Na 99% jest to wina instalacji gazowej. Pojezdzij troche na benzynie i sam zobaczysz że wszystko wróci do normy.

Napisano

> Witam

> Na 99% jest to wina instalacji gazowej. Pojezdzij troche na benzynie

> i sam zobaczysz że wszystko wróci do normy.

Dokładnie. Poprostu źle ustawione mnożniki. Trzeba pojeździć na benzynie coby się adaptacje naprawiły i potem do gaziarzy na ustawianie. Albo znajdź sobie poprostu innych gaziarzy...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.