Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

F - kombi - wsteczny pali bezpiecznik - gdzie szukac?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Wyglada to tak - astra kombi 1992 - jak wsadze wsteczny, to chwilke jest ale zaraz potem "cyk" i spalony bezpiecznik. Oglądałem instalacje - i zastanawiam sie gdzie jest włącznik swiatełek cofania? Bo bez nich nieco ciężko i mało bezpiecznie...

Chyba, że ktoś ma inny pomysl, byłbym wdzieczny. Bo to może typowe?

xc

Napisano

odłącz wtyczkę od czujnika (jest w skrzyni biegów) i wtedy spróbuj ok.gif

fotka, chyba z wczoraj (by lelek):

281095233-czuj_cof.jpg

Napisano

Włącznik masz pod dźwignią sprzęgła, zaznaczyłem na foto.

Mam inny silnik ale włącznik jest w tym samym miejscu na skrzyni. 281103284-1.jpg

Kurde spóźniłem się.

post-99822-14352495668023_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

I tak zrobiłem - po odpięciu czujnika - i włączeniu wstecznego bezpiecznik nie poszedł... czyli że ten czujnik? coś nie teges?

Wymienić? ew - jak sprawdzić?

xc

Napisano

> po odpięciu czujnika - i włączeniu wstecznego

> bezpiecznik nie poszedł... czyli że ten czujnik?

Błędny wniosek wink.gif Co miałoby Ci spalić bezpiecznik, skoro zlikwidowałeś możliwość włączenia przepływu prądu ?

Odłącz wtyczkę, weź kawałek drutu i zewrzyj w niej styki. Jeżeli bezpiecznik spali się, jest zwarcie w instalacji. No i trzeba szukać na drodze od zdjętej wtyczki do żarówek.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

no tak - ale to znaczy - wszedzie... tez wlasnie sie zastanawiam, ze sam włącznik jest tylko "zwieraczem", a problem to nie to ze nie ma swiateł, tylko że przepala sie bezpiecznik. A ta wiązka - czy jest jakis rysunek którendy ona idzie od silnika? oglądałem światła i są ok.... ale boje się że może coś gdzieś "przywilgło", w koncu 1992 to już 16 lat... wilgoć może byc wszędzie...

Napisano

> a problem to nie to ze nie ma swiateł

No ale mówisz, że przez chwilę są...

> A ta wiązka - czy jest jakis rysunek którendy ona idzie od silnika?

Z wyłącznika idzie przewód biało-czarny do złącza X5 (tablica rozdzielacza silnik) a następnie do złacza X6, które jest przy lewej nodze kierowcy, pod osłoną progu. Potem dalej do tyłu pod osłonami progu, w bagażniku za plastikami do złącza przy tylnej lampie.

Ja bym zaczął sprawdzanie od tyłu: zaopatrzyłbym się w przewód z plusem z akumulatora i z BEZPIECZNIKIEM, zdjałbym wtyk z lampy tylnej prawej i zapodał ów plus do styku podłączonego z żarówką cofania. Jeżeli bezpiecznik ocaleje - lampa OK, Zapinam wtyczkę do lampy i zdejmuję w lewej. Jeżeli OK zapinam wtyk i rozłączam złącze X6 i zapodaję plus. I tak dalej aż pod maskę do wtyczki wyłącznika świateł cofania.

Pozdroofka

oglądałem

> światła i są ok.... ale boje się że może coś gdzieś

> "przywilgło", w koncu 1992 to już 16 lat... wilgoć może byc

> wszędzie...

Napisano

> Ja bym zaczął sprawdzanie od tyłu: .....

OK ale proponuję na początek sprawdzić same żarówki. Może któraś z nich "przewatowała" się.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.